Dôchodkyňa so zlomenou rukou menila misu spolubývajúcej so zlomenou nohou, tá jej pre zmenu natierala chlieb. Košická nemocnica reaguje

Dôchodkyňa so zlomenou rukou menila misu spolubývajúcej so zlomenou nohou, tá jej pre zmenu natierala chlieb. Košická nemocnica reaguje

Košice 11. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR – Milan Kapusta)

 

Do redakcie nám prišla negatívna skúsenosť dôchodkyne, ktorá po nešťastnej náhode skončila v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach. Mená v rozprávaní sú zmenené, redakcia však disponuje menom vnučky. O stanovisko sme požiadali aj univerzitnú nemocnicu

UNLP Košice
Na snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

Kristína má babku, ktorá aj v dôchodkovom veku pracuje, celý život odvádzala dane a taktiež si poctivo platila zdravotné poistenie. Minule v práci nešťastne spadla a zlomila si ruku. Šéf jej zavolal sanitku a odviezli ju na vyšetrenie. Po ňom lekári skonštatovali, že bude potrebné absolvovať operáciu.

Reklama

O niekoľko dní teda Kristína a jej mama odniesli babku do Starej nemocnice – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura – v Košiciach. Pri prijímaní pacientky im však bolo oznámené, že kvôli covid opatreniam môže ísť s babkou do vnútra iba jedna osoba – bez ohľadu na to, či sú otestované alebo očkované. A tak sa s babkou na centrálny príjem vybrala jej dcéra, Kristínina mama. Išlo sa im ťažko, keďže tašiek bolo veľa, babka mala ruku v sadre a Kristína im nemohla pomôcť, lebo musela čakať pri vstupe.

Počas dlhého čakania pribehol muž, zhruba tridsiatnik s tým, že mu rodí žena. Bol očkovaný a mal aj negatívny test. Odpoveďou od personálu mu bolo, že nemôže ísť ani do čakárne, “lebo covid a opatrenia a všetko v záujme nášho dobra a zdravia”. Kristína to všetko sledovala a už vtedy tušila, že babkin pobyt v košickej Starej nemocnici nebude ľahký.

Reklama

Kristíne mama po návrate oznámila, že návštevy sú zakázané, a to opäť kvôli opatreniam, ktoré majú údajne chrániť naše zdravie. V praxi to znamená, že pacientom nikto zvonku neprinesie vodu, ovocie a ani jedlo, no najmä nikto z príbuzných nemôže v realite skontrolovať, ako sa personál k svojim pacientom správa.

Babku uložili na elektívnom oddelení, kde ju čakala operácia. Sanitár odmietol 70-ročnú pacientku pred operáciou preložiť na operačnú sálu. Odôvodňoval to tým, že babka ‘je čiperná a vyzerá športovo’. Pacientka si myslela, že ide o vtip, ale sanitár nežartoval – presúvala sa po svojich.

Sestrička prišla pacientov pozrieť 6 hodín po operácii. V chladnom októbrovom počasí im personál otvoril okno a nechal vetrať neúmerne dlho. Celkovo ich na izbe počas pobytu v nemocnici kontrolovali iba sporadicky. Babka musela po operácii ísť na toaletu sama, do sprchy taktiež. Pomoci od sestier sa jej nedostalo – personál sa vraj ponáhľal domov.

Babka bola počas svojho pobytu svedkom, či priamym účastníkom hneď niekoľkých ‘zaujímavých’ situácií. Pacientke so zlomenou nohou musela meniť misu – aj napriek tomu, že mala zlomenú ruku. Z personálu to nemal kto urobiť.

Nezodpovedná a neochotná sestrička babke nervózne pichla infúziu, čím na zdravej ruke spôsobila hematómy a bolesť. Infúzia nebola vôbec kontrolovaná, pacientka si ju údajne mala sledovať sama.

Reklama

Pitný režim bol poskytovaný minimálne, o čaj musela babka viackrát prosiť a dostala ho studený. Keď došla voda v automate, zásobník nemal kto vymeniť. Čo sa týka stravy, babke sa niekoľko dní dostávalo iba paštéty, ktorú si na chlieb musela natierať sama za pomoci spolubývajúcej so zlomenou nohou. Presne tej, ktorej ona menila misu.“

Daná skúsenosť nie je písaná s cieľom očierňovať alebo vyvolávať nenávisť k personálu v nemocniciach, ale s cieľom pokúsiť sa o nápravu tohto stavu. Ľudia, ktorí celý život poctivo platia zdravotné poistenie by mali mať garantovanú aspoň základnú starostlivosť a opateru na istej úrovni.

 

Nemocnica upozorní personál, aby v tomto náročnom období pristupoval k pacientom citlivo

Dôchodkyňa na nemocnicu oficiálnu sťažnosť nepodala, aj napriek presvedčeniu svojej vnučky, že tak mala urobiť. Potvrdila to aj nemocnica, ktorá uviedla, že žiadnu oficiálnu sťažnosť od pani v dôchodkovom veku neevidujú.

„V poslednom období sme zaznamenali sťažnosť na dlhú čakaciu dobu na gynekologický operačný zákrok, či na stratu peňazí, alebo na poskytnutie urgentnej zdravotnej starostlivosti,“ upresnil Odbor komunikácie a marketingu košickej nemocnice.

Reklama

Nemocnica tiež dodala, že „pri podávaní podnetov na zdravotnú starostlivosť, alebo na iné rozhodnutie ošetrujúceho zdravotníckeho pracovníka v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti alebo službami súvisiacimi s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, má pacient postupovať v zmysle § 17 zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.“

Prisľúbili, že upozornia personál, aby v tomto náročnom období pristupoval k pacientom citlivo.

Nemocnica sa vyjadrila aj ku kritike v súvislosti s návštevami zo strany príbuzných hospitalizovaných. Vysvetlila: „Pokiaľ ide o návštevy v UNLP Košice, tie sú už tri mesiace zakázané vo väčšine nemocníc na Slovensku. V našej nemocnici môžu príbuzní priniesť pacientom osobné veci denne medzi 15.00 – 16.00 hod. Všetky informácie sú dostupné na webe UNLP. Takisto je v mimoriadnych prípadoch možná návšteva pacienta, ktorú schvaľuje vedúci lekár pracoviska alebo službu konajúci lekár.“

Zuzana Franková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali