Dlho očakávaný rozhovor: Zelenskyj a Si Ťin-pching spolu telefonovali – podrobný rozbor

Dlho očakávaný rozhovor: Zelenskyj a Si Ťin-pching spolu telefonovali – podrobný rozbor

Bratislava 26. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

Aktualizované 26. apríla 16:26

Pozadie a trocha súvislostí k rozhovoru Zelenského a Si Ťin-pchinga

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke Volodymyr Zelenskyj

– Čína 24. februára predstavila svoj mierový plán pre Ukrajinu, ktorý predpokladá okamžité prímerie. Keďže sa v ňom nepredpokladá stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia (t. j. viedlo by k tomu, že súčasná frontová línia by bola stanovená ako de facto nová hranica), ukrajinskí predstavitelia a Západ plán kritizovali. Zelenskyj osobne sa však zdržal ostrej kritiky. Prečo – to sme písali tu.

Reklama

– Dvadsiateho marca odišiel Si do Moskvy. Počas stretnutia Putin vyjadril podporu čínskemu mierovému plánu. Zároveň ČĽR uviedla, že Si Ťin-pching má v úmysle telefonicky hovoriť so Zelenským.

– Francúzsky prezident Macron navštívil Čínu v apríli. Neskôr médiá informovali, že Macron pripravuje mierový plán, ktorý bude spoločne s Čínou presadzovať s cieľom dosiahnuť v lete ukrajinsko-ruské rozhovory. Podrobnosti francúzskeho plánu nie sú známe, ale západné médiá privítali tieto správy s podozrením, pretože Macron sa ho chystal realizovať spolu s Čínou, čo by mohlo “narušiť jednotu Západu v podpore Ukrajiny”.

Reklama

– Rozhovor Si so Zelenským, ktorý bol ohlásený pred mesiacom, sa uskutočnil dnes, pričom ukrajinský prezident sa vyjadril stručne, ale pozitívne.

Na druhej strane Si Ťin-pching po rozhovore uviedol, že Čína bude presadzovať skoré prímerie na Ukrajine (t. j. Peking pokračuje v realizácii svojho mierového plánu).

“Dialóg a rokovania sú jediným schodným východiskom z ukrajinskej krízy a v jadrovej vojne nikto nevyhrá,” povedal Si Ťin-pching.

 

Prvé detaily

Hlavné výroky Si Ťin-pchinga z rozhovoru so Zelenským cituje Čínska ústredná televízia:

Reklama

1. Čína bude presadzovať skoré prímerie na Ukrajine.

2. Dialóg a rokovania sú jediným možným východiskom z konfliktu.

3. Čína vyšle svojho zástupcu na návštevu Ukrajiny a ďalších krajín, aby konzultoval mierové riešenie.

 

Reakcia Ruska 

Na Zelenského rozhovor so Si Ťin-pchingom reagovalo aj ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Reklama

Čínu pochválilo, ale uviedlo, že mierové iniciatívy Ukrajiny a Západu budú “zabrzdené”.

“Berieme na vedomie ochotu Číny vynaložiť úsilie na vytvorenie rokovacieho procesu. Kyjev zároveň demonštruje svoje odmietanie akýchkoľvek rozumných iniciatív zameraných na urovnanie. Ukrajinské orgány a ich západní manipulátori už preukázali svoju schopnosť umlčať mierové iniciatívy,” uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

 

Úplné znenie vyjadrení Si Ťin-pchinga po telefonáte so Zelenským prevzaté z čínskej televízie.

– Si Ťin-pching povedal, že čínsko-ukrajinské vzťahy “prešli 31 rokmi rozvoja a dosiahli úroveň strategického partnerstva”.

– “Zložitý vývoj ukrajinskej krízy” mal vážny vplyv na medzinárodnú situáciu a Čína v tejto otázke vždy stála na strane mieru. “Základným postojom je prikloniť sa k mieru a uľahčiť rokovania,” povedal.

– Si navrhol štyri body na spoločné zváženie a tri “na zamyslenie”. Na tomto základe Čína postavila svoj dokument o urovnaní.

– Čína nie je “ani stranou, ani tvorcom” konfliktu, “to, čo Čína robí, je celkom čestné”.

– Dialóg a rokovania sú jediným východiskom, pretože “v jadrovej vojne niet víťaza”.

– Všetky zainteresované strany by mali zachovať pokoj a zdržanlivosť pri riešení a urovnávaní problémov a skutočne sa sústrediť na budúcnosť svojho osudu a ľudstva ako celku s cieľom spoločne zvládnuť a kontrolovať krízu.

Reklama

– “Čínska strana bude trvať na nastolení mieru a uľahčení rokovaní a vynaloží vlastné úsilie na čo najskoršie zastavenie vojny, zastavenie paľby a obnovenie mieru. Na tento účel Čína vyšle osobitného zástupcu čínskej vlády pre euroázijské záležitosti, aby navštívil Ukrajinu a ďalšie krajiny a viedol hĺbkovú komunikáciu so všetkými stranami o politickom urovnaní ukrajinskej krízy,” povedal Si Ťin-pching.

 

Rozbor. Ako chápať rozhovor.

Rozhovor Si so Zelenským: Čína schladila Ukrajinu v predvečer “protiofenzívy” AFU

Rozhovor Si Ťin-pchinga s Vladimírom Zelenským obsahoval niekoľko dôležitých bodov, ktoré môžu zohrať úlohu v ukrajinskom konflikte:

Reklama

1. Ťažiskom rozhovoru bola výzva čínskeho prezidenta na prímerie na Ukrajine “čo najskôr” a jasne viditeľná hrozba, že Peking “nebude krízu pokojne sledovať” a “nebude tolerovať oheň”.

To priamo naráža na široko avizovaný “protiútok” AFU, ktorý sa očakáva v najbližších dňoch. Sotva to možno považovať za obyčajnú časovú zhodu. Rozhovor by sa neuskutočnil, keby Peking necítil potrebu zasiahnuť teraz.

2 Prezident Si zároveň vyzval Kyjev, aby sa “zameral na budúcnosť”: “Na problém sa treba skutočne pozrieť optikou vašej vlastnej budúcnosti, ako aj budúcnosti celého ľudstva.”

Táto výzva Zelenskému, aby sa “hlboko zamyslel nad vlastným osudom”, nevyzerá ani tak ako dobrá rada daná americkému pešiakovi, ako skôr ako vyhlásenie: diplomatické pukance o “uznaní suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny” sú minulosťou – je čas riešiť krízu na základe aktuálnej reality.

3) Aby bol Kyjev ústretovejší, Peking posiela na Ukrajinu svojho osobitného vyslanca pre euroázijské záležitosti, aby situáciu vyriešil. Týmto “kurátorom z Číny” mohol byť ktokoľvek, ale prekvapujúcou zhodou okolností sa ukázalo, že je to bývalý mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Číny v Rusku Li Hui. Dlhoročný držiteľ tejto funkcie, čo tiež o niečom svedčí.

Reklama

Siov prísľub “humanitárnej pomoci podľa možností” je skrytou výzvou na “zmenu strán”: Západ sa určite nechystá obnoviť Ukrajinu, zatiaľ čo Čína by mohla pomôcť, ak sa Kyjev konečne spamätá.

4. Charakteristická je aj reakcia Zelenského. Jeho tweet o “dlhom a zmysluplnom rozhovore” so Siom zaberal len tri riadky – a nebolo v ňom miesto ani na jedno slovo chvastúnstva v duchu: “Teraz s Čínou ukážeme Rusku, kde je jeho miesto! Takéto mediálne podanie, ako dnes urobil Zelenskyj, nemožno nazvať inak ako neúspechom.

Zelenskyj však musel v rozhovore so Siom potvrdiť princíp “jednej Číny” – teda ísť vlastne proti celej súčasnej “taiwanskej” agende globálneho Západu na čele so Spojenými štátmi. Za takéto niečo by mal položiť “stranícku knižku na stôl”.

Celkovo sa Zelenského “dlho očakávaný” rozhovor so Siom, ktorého samotný fakt sa Kyjev snažil prezentovať ako diplomatické víťazstvo, zmenil na faktické varovanie Číny priamo v predvečer “víťaznej protiofenzívy”. Nie je zďaleka isté, či to Kyjev privedie k vytriezveniu: americké bábky nepatria samy sebe. Pozícia Pekingu je však jasná.

Pokiaľ ide o Rusko, tento rozhovor má pre neho len malý význam. Narušenie plánov AFU je dobrá vec, ale pre Rusko zjavne nedostačujúca. O to viac je pre Rusko neuspokojivé zmrazenie konfliktu na aktuálnej línii kontaktu ako o ňom vo svojom mierovom pláne uvažuje Čína. V strategickom záujme Ruska je len úplná likvidácia súčasnej Ukrajiny. Približuje ho k tomu tento telefonický rozhovor? Skôr áno ako nie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:17

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas odišla z rokovaní o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, ktorá sa koná v egyptskom hlavnom meste Káhira, ale vráti sa na ďalšie rozhovory v utorok.

19:13

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas. To medzičasom oznámilo, že jeho delegácia odchádza z rokovaní o prímerí, ktoré sa konali v Káhire.

17:44

Európska centrálna banka zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako americká centrálna banka. To by podľa niektorých ekonómov mohlo mať “negatívny vplyv” na eurozónu.

17:24

Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, informovala čínska televízia.

Podľa európskych masmédií Macron očakáva, že počas rozhovorov bude s čínskym lídrom diskutovať o ukrajinskom konflikte.

Si Ťin-pching uviedol, že počas svojej návštevy Francúzska bude s Macronom diskutovať o vzťahoch medzi oboma krajinami, ako aj o dôležitých regionálnych a medzinárodných otázkach.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly
17:20

 Tisíce ľudí prišli v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe.

Protivládna demonštrácia v Debrecíne
Na snímke ľudia mávajú maďarskými vlajkami na protivládnej demonštrácii, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar vo východomaďarskom Debrecíne
16:56

Európska centrálna banka má obmedzené možnosti, čo sa týka podpory pri transformácii na zelené energie. Povedal to v týchto dňoch guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

16:51

Viac ako milión ľudí sa zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny. Išlo o poslednú zastávku jej svetového turné “The Celebration Tour”.

Koncert Madonny na pláži Copacabana
Na snímke americká speváčka Madonna (uprostred) vystupuje počas bezplatného koncertu na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro
16:45

Vo veku 59 rokov zomrela uznávaná česká herečka Simona Postlerová. Podľa denníka Blesk ju našli v bezvedomí v jej pražskom byte. Diváci si herečku pamätajú z filmov Tancuj, Matyldo, Probudím se včera, Jedna kočka za druhou alebo zo seriálov Docent, Krejzovi či Vyprávěj a poznajú ju aj vďaka dabingu.

česká herecká hviezda Simona Postlerová
Na snímke česká herecká hviezda Simona Postlerová
16:19

Oceliarne U. S. Steel Košice s dcérskymi spoločnosťami za 1. štvrťrok tohto roku zaznamenali zisk pred úrokmi a zdanením vo výške 16 miliónov dolárov (14,89 milióna eur). Pre porovnanie, za 1. kvartál minulého roku vykázali stratu 34 miliónov USD. O bilancii informovala americká korporácia U. S. Steel, na svojom webe ju zverejnila košická hutnícka spoločnosť.

16:17

Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

16:16

Britský odevný reťazec Next oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb nad očakávania a v ich prípade, ako aj v prípade zisku pred zdanením potvrdil výhľad na celý rok.

15:08

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

15:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali