Čo stojí za stretnutím v Helsinkách a návšteve amerického ministra obrany Mattisa v Ázii?

Čo stojí za stretnutím v Helsinkách a návšteve amerického ministra obrany Mattisa v Ázii?

Washington 1. júla 2018 (HSP/regnum.ru/Foto:TASR/AP-Cliff Owen)

 

Portál regnum publikoval zaujímavý pohľad na pripravované stretnutie prezidentov Vladimíra Putina a Donalda Trumpa v Helsinkách, ktoré dáva do súvislosti s návštevou amerického ministra obrany Jamesa Mattisa v Ázii.

Na snímke americký minister obrany James Mattis

Podľa autora Vladimíra Pavlenka tieto dve stretnutia vyvolávajú svojou prepojenosťou záujem všetkých odborníkov. Stretnutie oboch prezidentov Putina i Trumpa sa má uskutočniť 16. 7. 2018 v Helsinkách a je potrebné uviesť, že Američania pri tomto stretnutí súhlasili s viacerými kompromismi.

Reklama

Americké elity, ktoré sa stavajú k Trumpovi negatívne, vnímajú Helsinki ako miesto stretnutia s rozpakmi. Stretnutie sa podľa nich malo uskutočniť vo Viedni, ktorá je symbolickou základňou Západu. V Helsinkách sa už v roku 1975 podpísali predstavitelia 35 štátov záverečnú dohodu Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe. Podpis tejto dohody, prijatý v čase, kedy boli Američania konfrontovaní porážkou vo Vietname znamenal výrazný krok v znižovaní napätia na medzinárodnej scéne a je považovaný za diplomatické víťazstvo ZSSR. Tento fakt vnímajú protitrumpovské elity veľmi rozporuplne a ostro proti Helsinkám protestujú. Dokonca sa objavili aj hlasy, že Fínsko kedysi tvorilo guberniu Ruska a kvôli spomenutým dôvodom nemali Američania súhlasiť so stretnutím oboch prezidentov v Helsinkách, ale mali nástojiť na stretnutí na inom mieste.

Protitrumpovské elity si všímajú aj ďalšiu podľa nich nevhodnú Trumpovu ústretovosť voči Rusku. Ešte pred návštevou Trumpovho poradcu Johna Boltona v USA, Trump šokoval protitrumpovské elity s návrhom “Veľkej Sedmičke”, podľa ktorého by tieto štáty mali súhlasiť s návratom Ruska do svojej zostavy a znova obnoviť spoločenstvo G8. Nakoľko je účasť v G8 zaujímavá pre Rusko, je druhá vec, ruský prezident Vladimír Putin už uviedol, že “Rusko nikam neodišlo, partneri z G7 sú vítaní v Moskve”, čo jednoznačne potvrdzuje, že Rusko veľký záujem o návrat do G8 nevykazuje a preorientovalo sa zo západu smerom na východ.

Reklama

Washington však svojím návrhom preukázal, že v rámci vytvárania s Moskvou je pripravený k vyostreniu vzťahov so svojimi partnermi v EÚ a NATO. Zaujímavé je aj to, že európske krajiny čoraz odvážnejšie odmietajú politiku amerických sankcií a Nemci majú obrovský záujem o zásobovanie plynom a ropou pomocou Nord Stream 2.

V daných súvislostiach netreba zabúdať ani na Trumpove aktivity v Sýrii. Trump sa tvári, že si želá reguláciu sýrskej krízy, ktorá by umožnila Američanom z krajiny stiahnuť svoje jednotky, pričom toto územie sa má dostať pod kontrolu Asadových síl. Či ovplyvňujú amerického prezidenta aj turecké a iránske faktory je otázne, Američania však začali vystupovať konštruktívne aj k otázke teritorálnej celistvosti Sýrie. O určitej americkej zmene kurzu svedčí aj skutočnosť, že Američania prestali podporovať proamerické skupiny na juhozápade Sýrie, pád týchto nárazníkových zón v Deraa, Kuneitre či Suveide je však problémom pre Izrael, ktorý sa obáva prípadného posilňovania iránskeho vplyvu na izraelských hraniciach.

Americké ústupky nevznikali “na zelenej lúke”. Moskva preukázala veľkú dávku diplomatických skúseností a flexibilitu. Putinovi sa podarilo vyhnúť pasci v podobe masívneho iránsko-izraelského konfliktu, pretože ak by sa tento konflikt na území Sýrie rozhorel, prinieslo by to zo sebou novú vlnu polarizácie vzťahov medzi Ruskom a USA. Úspešné výsledky ruskej politiky (Rusi splnili všetky svoje geopolitické ciele, Asad sa udržal) by sa v prípade polarizácie medzi oboma veľmocami Ruskom a USA značne devalvovali.

Májové dohody Vladimíra Putina a Benjamina Netanjahua tiež znížili napätie na Blízkom východe a zdá sa, že práve na základe rusko-izraelskej dohody, ruský prezident prezentoval iniciatívu vyviesť zo Sýrie všetky cudzie vojská, čo sa však veľmi Teheránu nepáči. Na druhej strane Tel Aviv, ktorý má veľký vplyv na Trumpa – aj oficiálne aj neformálne, takisto prekvapil americké elity a spôsobil svojím dialógom s Moskvou na americkej politickej scéne značné turbulencie. Trump presadzuje svoje politické vízie a zastaviť Trumpa nedokáže ani americký Kongres, ani špeciálny prokurátor Mueller a ani lobisti niektorých nadnárodných skupín, ktorí majú evidentní záujem na raste napätia medzi Ruskom a USA.

Dnes sa stretávame s  prejavmi americkej demonštrácie sily voči EÚ a európskym elitám. Viacerí lídri EÚ, úzko spojení s proamerickými protitrumpovskými elitami už vyjadrili takisto svoje znepokojenie s rusko-americkým stretnutím v Helsinkách a problémom sa ukazuje byť aj zvyšovanie napätia medzi Izraelom a lídrami EÚ, dôvodom je reakcia európskych elít na americké odstúpenie od Jadrovej dohody s Iránom a existujúce  turbulencie vo vzťahoch EÚ – Izrael.

Reklama

Symbolicky a geopoliticky je pripravované stretnutie v Helsinkách úzko prepojené so singapurským stretnutím Trumpa so severokórejským Lídrom Kim Čong Unom, ktoré sa uskutočnilo dňa 12. 6. 2018, kedy navštívil americký minister obrany James Mattis Čínu, kde sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-Pchingom a v rámci svojho turné navštívil aj Južnú Kóreu, kde rokoval s juhokórejským ministrom obrany Song Yong Mu. V Moskve prijal Johna Boltona ruský prezident Vladimír Putin.

Peking vyslal jednoznačný signál voči Washingtonu, že Čína nie je ochotná k žiadnym kompromisom ohľadne zvrchovanosti a územnej celistvosti svojho územia. Tento signál sa týka sporných Spratlreyových ostrovov v Juhočínskom mori. Mattis takisto prisľúbil, že USA spustí mechanizmy zvyšovania právomocí velenia ozbrojených síl Južnej Kórei. V prípade posledných udalostí na Kórejskom polostrove sme tak vlastne svedkami skutočnosti v ktorej Američania implementujú do praxe návrhy rusko – čínskej “cestovnej mapy” regulácie napätej situácie na Kórejskom polostrove.

 

Akých udalosti sme vlastne svedkami?

Situácia čoraz viac pripomína vzťahy v globálnom geopolitickom trojuholníku Moskva-Peking-Washington z roku 1972, kedy americký prezident Richard Nixon navštívil Moskvu i Peking a využil problémy, ktoré medzi sebou mali Rusko a Čína. Američania využili napäté vzťahy medzi Ruskom a Čínou a Henry Kissinger získal cenné diplomatické víťazstvo. So ZSSR Američania uzavreli dohody v sfére kontroly strategických raketových zbraní a s Čínou Američania postupne vytvorili protisovietsku alianciu, ktorá zohrala dôležitú úlohu aj v sovietskom neúspechu v Afganistane.

Reklama

História sa opakuje a dnes sme svedkami pokusu Američanov zopakovať vo vzťahu k Rusku a Číne podobný scenár. Stretnutie Trumpa s Kim Čong Umom a s Vladimírom Putinom možno vnímať ako americkú snahu nájsť medzeru v rusko-čínskych vzťahoch, pretože globálny trojuholník často funguje v schéme 2:1, kedy prehráva strana, ktorá je osamotená, triumvirát nikdy netrvá dlho.

Američania dnes postupujú podobne ako v 70. rokoch a pokúšajú sa rozohrať svoje diplomatické aktivity aj proti Mosvke a Pekingu.  Snažia sa Moskvu zatiahnuť do voľby rozhodnúť sa medzi Washingtonom a Pekingom a Peking do voľby rozhodnúť sa medzi Washingtonom a Moskvou. Washington dúfa, že sa mu podarí tieto diplomahtické manévre pretaviť aj do reálnej politiky. Uvedená schéma nie je dostatočne plastická a je značne zjednodušená, principiálne však pre vysvetlenie situácie postačuje. Obrazne povedané, Washington ponúka  Moskve aj Pekingu zvoliť si medzi “cukrom a bičom” a rovnako ako v 70.rokoch Američania dúfajú, že sa im podarí spustiť proces konfrontizácie medzi Moskvou a Pekingom.

Aké sú možnosti Moskvy a Pekingu reagovať na manévrovanie Washingtonu? Odlišuje sa dnešná situácia od situácie v 70. rokoch, kedy medzi Pekingom a Moskvou naozaj existovali vážne rozpory, z čoho ťažili USA?

V 70. rokoch existovali vážne ideologické rozpory, medzi ZSSR a Čínou, takisto existovalo nebezpečenstvo vojensko-politickej konfrontácie medzi Ruskom a Čínou (sovietsko-čínsky konflikt na rieke Ussuri v roku 1969). Aj na Kórejskom polostrove Pchonjang lavíroval medzi Moskvou a Pekingom, pričom sa nakoniec priklonil k Pekingu, Soul sa nachádzal pod tvrdým americkým protektorátom, krajinu riadili proamerickí diktátori. Potenciál  juhokórejského režimu udržiavať vzťahy s Čínou a ZSSR bol takmer nulový.

Všetky diely dokumentu Dondský konflikt:

Damanský konflikt 1.diel

https://www.youtube.com/watch?v=Inm4fOr36xs

 

Damanský konflikt 2.diel

https://www.youtube.com/watch?v=Inm4fOr36xs&list=PL7EAC6CD81D7B89CD

Reklama

 

Damanský konflikt 3.diel

https://www.youtube.com/watch?v=zscg9GVJ1j0&list=PL7EAC6CD81D7B89CD&index=7

 

Dnes vyzerá situácia úplne inak. Peking i Moskva dobre chápu význam a podstatu taktických inovácii  v americkej politike a je zrejmé, že trojuholník 2:1 sa ďalej vyvíja nie tak, ako by si Američania predstavovali. Preto aj Američania rozohrali svoje diplomatické aktivity. Soul má dnes podstatne voľnejšiu pozíciu ako v 70. rokoch a americký tlak na krajinu nie je až tak markantný, pričom konfrontačný charakter vzťahov medzi Pchonjangom a Soulom sa vytráca. Pchonjang sa aj naďalej nachádza pod vplyvom Číny.

Reklama

Američania vedú hybridnú vojnu voči Rusku i Číne. Voči Rusku vedú Američania túto vojnu oveľa tvrdšie ako voči Číne. Rusko a Čína v tejto hybridnej vojne neprerušili kontakty s Američanmi, na druhej strane koordinujú svoje aktivity s cieľom nedopustiť sa rovnakej chyby ako v 70. rokoch a neumožniť Američanom spustiť proces konfrontácie medzi Moskvou a Pekingom.

Rusko má rovnako možnosti ovplyvňovať situáciu USA pomocou dilemy stojacej pred americkými elitami. Tie sa musia rozhodnúť medzi Izraelom a Európou. Cynici tvrdia, že USA je len taký veľký pes na izraelskom vodítku, takže USA vždy budú zastupovať záujmy Izraela, stratiť EÚ však Američania nemôžu, pretože ak sa k Rusku a Číne pridá aj EÚ, bude to znamenať pre USA vážnu geopolitickú porážku. Preto silnie tlak USA voči Európe a Američania sa veľmi snažia EÚ ovládnuť podobne ako Latinskú Ameriku. Európa sa samozrejme bráni, americké sankcie či už v súvislosti s Iránom, alebo Ruskom sú pre EÚ nesmierne nevýhodné. Napätie v trojuholníku USA – Izrael – EÚ dokázateľne existuje a pravdepodobne sa bude aj naďalej prehlbovať. Európa však má ten problém, že časť európskych elít funguje ako 5. kolóna a zastupuje záujmy USA, ktoré sú v rozpore so záujmami ich materských krajín.

Čína rieši svoje geopolitické úlohy na Kórejskom polostrove a v Juhočínskom mori. Pokiaľ Rusko je geopolitický protipól USA, Čína predstavuje geoekonomický protipól USA. Sýria, Ukrajina, Juhočínske more, Taiwan sú miestami konfrontácie trojuholníka Rusko – USA – Čína, pričom americké aktivity zapríčinili, že Rusko a Čína sa podporujú a vhodne dopĺňajú.

Trojuholník ostáva trojuholníkom  aj napriek americkým snahám snažiť sa tento trojuholník otáčať tak, aby to Američanom vyhovovalo. Američania vyvíjajú aktivity s cieľom oslabiť vzťahy medzi Ruskom a Čínou, úlohou Ruska a Číny je zaťahovať Američanov čoraz hlbšie do “Veľkej geopolitickej hry”, ktorá Američanov vyčerpáva a v ktorej ťahajú za kratší koniec.

Súčasný status quo medzi Ruskom a USA s účasťou Izraela na Západe a status quo medzi Čínou a USA s uzlom na Kórejskom polostrove je zárukou globálnej stability. No len v prípade rusko-čínskej spolupráce, v opačnom prípade sa staneme svedkami súčtu niekoľkých destabilizačných faktorov, ktoré sa môžu negatívne prejaviť na medzinárodnej scéne. Ukazuje sa, že súčasná globálna situácia pripomína natiahnutú strunu, ktorý môže prasknúť každú chvíľu. Proces bifurkácie je už tesne pred dverami a úspešne z tejto situácie vyjde ten, kto má najpevnejšie nervy.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali