Čo sa skrýva za Orbánovými dôležitými slovami?

Čo sa skrýva za Orbánovými dôležitými slovami?

Budapešť 4. apríla 2023 (HSP/ctrana.news/Foto:TASR/AP-Zoltan Mathe)

 

Z nedávnych vyjadrení zahraničných politikov o vojne na Ukrajine vystupujú do popredia dve prelomové vyhlásenia

Orbán: Protiruské sankcie sa obrátili proti Európe
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Prvým je vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána o údajnej pripravenosti európskych spojencov Kyjeva diskutovať o vyslaní ich vojakov ako mierových síl na Ukrajinu.

Reklama

A druhým výzva bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorú predniesol počas svojho vystúpenia v bieloruskom parlamente, aby sa okamžite začali rokovania o vojne na Ukrajine bez predbežných podmienok a vyhlásilo sa prímerie so zastavením všetkých vojenských operácií a príprav. Treba povedať, že proti obom návrhom sa okamžite postavil Kyjev aj Moskva. Hoci pokiaľ ide o prímerie, Rusko dáva jasne najavo, že v zásade nie je proti tejto myšlienke, ale proti je Ukrajina a Západ, a preto je prímerie v súčasnosti nereálne.

Ukrajinské noviny Strana zisťovali dôvody týchto návrhov.

Reklama

Po prvé – o vyhlásení maďarského lídra. Počas nedávneho prejavu v éteri národnej rozhlasovej stanice Kossuth Orbán povedal, že Európska únia je údajne blízko k diskusii o vyslaní mierových síl na Ukrajinu.

“Sme blízko k tomu, aby v rozhovoroch medzi európskymi lídrami bola otázka, či členské štáty EÚ môžu poslať nejakú formu mierových jednotiek, alebo či je lepšie ich neposielať, legitímna a prijateľná. Sme blízko k tejto doteraz neprekročenej hranici,” povedal maďarský premiér.

Z jeho slov vyplýva, že existuje silná tendencia zvýšiť pomoc Ukrajine. Veď ešte rok naspäť boli otázky dodávok smrtiacich zbraní do Kyjeva iba predmetom diskusií.

“Teraz je otázkou len to, či tanky, alebo koľko lietadiel, či granáty s prvkami obsahujúcimi urán, alebo vojsko,” povedal Orbán s tým, že Budapešť je proti vyslaniu vojsk, rovnako ako predtým nepodporovala dodávku smrtiacich zbraní.

Pokiaľ ide o Lukašenka, vo svojom výročnom prejave k bieloruskému ľudu a Národnému zhromaždeniu Bieloruska vyzval na okamžité rokovania o vojne na Ukrajine bez predbežných podmienok a na prímerie bez práva na presun techniky a zbraní na oboch stranách.

Reklama

Hrozba eskalácie konfliktu na ukrajinskom území je podľa neho veľká. Ak Rusko predtým žiadalo rôzne krajiny vrátane Bieloruska o zbrane a muníciu, dnes “nežiadá nikoho”, pretože ruský vojensko-priemyselný komplex “funguje na plné obrátky” a “nedostatok nebude”.

Povedal tiež, že na ukrajinskej strane vďaka zbraniam NATO “bude tiež armáda” a treba očakávať eskaláciu a nárast obetí.

“Takže sa musíme zastaviť teraz, skôr ako sa začne eskalácia. A ja sa pokúsim riskovať a navrhnem zastavenie bojových akcií. Áno, mnohí ľudia teraz, najmä v Rusku, môžu povedať: ‘No, my sme už vtedy prestali na Donbase’. Moment je iný, situácia je iná. A vzhľadom na tieto podmienky by sa nepriateľské akcie mali zastaviť. Malo by sa vyhlásiť prímerie bez práva presúvať, preskupovať vojská na oboch stranách, bez práva presúvať zbrane a muníciu, živú silu a techniku. To je všetko! Mŕtve, zmrazené!” vyhlásil Lukašenko.

Podľa jeho názoru by sa rokovania mali začať bez predbežných podmienok.

“Je to smiešne. Diplomati tomu rozumejú. Keď idete na rokovania, aké môžu byť predbežné podmienky?” – domnieva sa Lukašenko.

Reklama

Zároveň sa domnieva, že protiútok zo strany AFU je “za súčasných okolností to najhoršie možné, pretože môže zničiť všetky nádeje na proces rokovaní a viesť k nezvratnej eskalácii konfliktu.” Spoliehať sa na víťazstvo nad “štátom, ktorý vlastní jadrové zbrane (teda Ruskom – pozn. red.), je šialené,” trvá na svojom Lukašenko.

Prejdime teraz k reakciám na obe vyhlásenia. A začnime Lukašenkovými výzvami.

Samotné Rusko podporuje myšlienku prímeria, ale domnieva sa, že v súčasnosti je nereálna.

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že bieloruské návrhy – podobne ako mierový plán navrhnutý Čínou – “sú v súčasnosti nerealizovateľné pre neochotu, či skôr neschopnosť ukrajinskej strany neposlúchnuť svojich kurátorov, svojich pánov”. Preto “prebieha špeciálna vojenská operácia”, povedal Peskov.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Michail Podoljak zasa potvrdil, že Ukrajina nepristúpi k okamžitému prímeriu, pretože “by to znamenalo právo Ruskej federácie zostať na okupovaných územiach”.

“Je to absolútne neprijateľné. Ukrajina má právo presúvať vojská a techniku po svojom území, ako uzná za vhodné. Podivní ‘mierotvorcovia’ vyzerajú smiešne,” napísal Podoljak na svojom mikroblogu na Twitteri.

Neskôr prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii po bučanskom samite v Kyjeve komentujúc možnosť obnovenia rokovaní s Ruskom povedal, že “diplomatický formát” vo vzťahoch s Moskvou sa začne až po tom, ako Rusko stiahne všetky vojská z ukrajinského územia. Zelenskyj však uviedol, že je pre neho “veľmi ťažké povedať, kto bude v tom čase ruským predstaviteľom, ktorý bez boja ako prvý stiahne všetky vojská z nášho územia”.

Zároveň uviedol, že ak sa oslobodenie uskutoční vojenskými prostriedkami, “s takými ľuďmi nie je o čom hovoriť”. “Pretože stratíme ľudí, bude veľký počet obetí. O čom sa potom s týmito ľuďmi rozprávať? Mali by byť izolovaní, nesvojprávni,” povedal ukrajinský líder.

K Orbánovmu vyhláseniu sa viac vyjadrilo Rusko. A to jednoznačne negatívnym spôsobom.

Ten istý Peskov označil myšlienku vovedenia akýchsi mierových síl z európskych krajín za “potenciálne veľmi nebezpečnú”.

Reklama

A bývalý prezident Dmitrij Medvedev na svojom kanáli Telegraf napísal, že “takzvané mierové sily NATO sa jednoducho pridajú do konfliktu na strane našich nepriateľov”, “vystupňujúc situáciu do bodu, z ktorého niet návratu”, “rozpútajúc tretiu svetovú vojnu, ktorej sa podľa ich slov tak veľmi boja”.

Podľa jeho názoru sa “mierotvorcovia” nasadení na Ukrajine bez súhlasu Ruska stanú “legitímnym cieľom” Ruskej federácie.

Z nejakého dôvodu politické vedenie Ukrajiny túto tému ignorovalo. V každom prípade sa k Orbánovmu vyhláseniu verejne nevyjadrili žiadni predstavitelia štátnych orgánov. Zatiaľ čo diskusia v masmédiách prebieha za účasti expertov a blogerov, ktorí sú lojálni prezidentskému úradu.

Absencia reakcie je prekvapujúca, pretože priznanie maďarského lídra je pozoruhodné. Faktom je, že doteraz popredné krajiny NATO podporujúce Kyjev nedali dôvod na pochybnosti o tom, že sa nezmenilo ich stanovisko, ktoré zaujali pred rozsiahlou inváziou Ruska – neposielať na Ukrajinu žiadne vojská. Naopak, pravidelne sa opakuje, že Západ a najmä NATO nie sú bojujúcou stranou v tejto vojne (o čom Rusko neustále hovorí) a že do nej priamo nezasiahnu, hoci budú bojujúcej Ukrajine naďalej pomáhať.

Dokonca ani na odbornej úrovni sa o téme mierových síl takmer nehovorí, hoci Strana upozornila na článok experta Carnegieho centra Vladimira Frolova, ktorý bol uverejnený v októbri minulého roka. Uvažuje o možnosti zavedenia mierového kontingentu, na čo však musia byť splnené nasledujúce podmienky: stabilizácia frontovej línie v dôsledku neschopnosti strán viesť úspešnú ofenzívu, zastavenie aktívnych bojových akcií, po ktorom sa na ukrajinskú frontovú líniu zavedú mierové jednotky z krajín NATO na udržanie mieru, na čom sa dohodnú všetky strany, a táto frontová línia sa sama stane de facto novou hranicou medzi Ukrajinou a Ruskom. Článok však nebol široko diskutovaný, dokonca ani v ruskom segmente internetu.

Reklama

Lukašenkovo vyhlásenie nie je v zásade originálne. Výzvy na zasadnutie bojujúcich strán k rokovaniam zaznievajú neustále – aj z takých veľkých krajín, ako sú Čína a Brazília. Okamžité prímerie a obnovenie rokovaní je jedným z bodov Pekingom navrhovaného plánu mierového riešenia “ukrajinskej krízy”.

Kyjev na vysokopostavené vyhlásenia reaguje vlastnou, tiež opakovane vyslovenou podmienkou – stiahnutím ruských vojsk zo všetkých obsadených území.

Takto sa vyjadril Zelenskyj po skončení “bučanského” samitu. A to isté zaznelo aj v jeho predchádzajúcich komentároch k čínskemu plánu.

 

“Signály do budúcnosti.”

Aké mohli byť Lukašenkove dôvody, že opäť hovoril o potrebe prímeria a rokovaní?

Reklama

Politický analytik Ruslan Bortnik upozorňuje, že iniciatíva bieloruského lídra je jedným z bodov čínskych mierových návrhov, čo je sotva náhoda.

“Lukašenko bol nedávno v Číne. A možno je toto presadzovanie myšlienky prímeria a rokovaní súčasťou dohôd s čínskym vedením. Alebo je to možno snaha zapáčiť sa Číňanom, pretože Lukašenko sa snaží manévrovať medzi Pekingom a Moskvou, ako to robil s Ruskom a Západom,” komentuje Bortnik pre Stranu.

“Lukašenko vlastne podporil mierový plán Pekingu, ale je to aj pokus hrať sa na mierotvorcu vo vlastnom záujme – predovšetkým pred vnútorným bieloruským publikom,” hovorí politický analytik Vadim Karasev.

Experti sa zhodujú, že medzi Lukašenkovými a Orbánovými vyjadreniami k rôznym otázkam existujú podobnosti. “Tieto iniciatívy sú v kontraste s prístupom, ktorý sa dnes uplatňuje v Kyjeve, Washingtone, Bruseli a niektorých ďalších hlavných mestách a ktorého podstatou je vojna až do konca. Testuje sa verejná mienka a hĺbka únavy na všetkých stranách konfliktu,” konštatuje Bortnik.

“Sú to signály do budúcnosti. Zatiaľ všetci čakajú na ofenzívu Ukrajiny, v Kyjeve aj v spojeneckých krajinách čakajú na úspech ukrajinskej armády. Keď však príde vojensko-operatívna jasnosť, bude treba prijať vojensko-politické rozhodnutia. A tu sú sily, od ktorých v pravý čas zazneli určité návrhy, ku ktorým by sa možno bolo vhodné vrátiť. Aj keď zo strany Orbána mohlo ísť o pokus o výstrahu alebo varovanie,” hovorí Karasev.

Bortnik zasa pripúšťa, že Orbánovo vyhlásenie odráža postoj konzervatívnych európskych elít. “Maďarský líder napriek zdanlivému odporu voči európskemu poriadku zostáva súčasťou euroatlantického politického priestoru. A často vystupuje ako hovorca konzervatívnych elít v Nemecku, Francúzsku, Taliansku atď. Aj keď, samozrejme, Orbánova snaha hrať na pomerne výhodnú tému mieru je tiež pochopiteľná,” domnieva sa expert.

Vo všeobecnosti Bortnik súhlasí s tým, že predstavy, ktoré vyslovujú Lukašenko a Orbán, sú v blízkej budúcnosti nerealizovateľné. Ale títo alebo iní rečníci v rôznych krajinách sa k nim aj tak vrátia.

Reklama

“Treba si uvedomiť, že predovšetkým Čína a konzervatívne elity na Západe, chápajúc, že sa blížia voľby v USA, využívajú najrôznejšie mierové plány na kritiku postojov demokratickej administratívy prezidenta Bidena a na hru s Republikánskou stranou, s možným zvolením kandidáta z tejto strany a spájajú potenciálnu zmenu rovnováhy záujmov v rámci kolektívneho Západu a kurzu ohľadom ukrajinsko-ruskej vojny. Medzitým sa formuje globálna koalícia za mier, ktorej členmi sú okrem iných Čína, Brazília, Turecko, samozrejme, Maďarsko a Bielorusko, ktoré vyzývajú aspoň na zmrazenie konfliktu. A existuje aj podmienečná ukrajinsko-americká koalícia, do ktorej patria aj ďalšie západné krajiny, ktoré sa zasadzujú za víťazstvo Kyjeva a oslobodenie všetkých Ruskom okupovaných území, nad ktorými by v prípade “zmrazenia” bojov na dlhý čas stratili kontrolu. Na jeseň podľa výsledkov ukrajinskej ofenzívy budú rozohrávať vlastné hry, možno aj s poloodkrytými kartami Lukašenka a Orbána. Samostatnou otázkou je, ako sa zachová Rusko, pre ktoré bude zastavenie bojov znamenať, že nedosiahlo ciele proklamované na začiatku invázie na Ukrajinu. Konsolidácia obsadených území bude len malým taktickým úspechom pri pretrvávaní úplného rozchodu so Západom a zlyhaním z hľadiska pôvodných cieľov vojny,” povedal Bortnik.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Huawei je v centre sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý firmu podozrieva, že jej technológie slúžia na špionáž v záujme čínskych tajných služieb. Spoločnosť tieto obvinenia popiera.

17:20

Nemecký výrobca počítačových čipov Infineon potvrdil, že v rámci ohláseného programu znižovania nákladov prepustí časť svojich zamestnancov. Informuje agentúra DPA.

Spoločnosť zhoršila svoju prognózu na celý finančný rok 2023/2024 už vo februári po neuspokojivých výsledkoch v prvom finančnom štvrťroku.

17:19

Členské krajiny EÚ sa v stredu “v zásade” dohodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii budú využité na vojenskú pomoc Ukrajine a podporu jej obnovy. Oznámilo to na sociálnej sieti belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

Dohoda sa týka využitia úrokov a ďalších ziskov zo zablokovaných ruských aktív, nie však priamo samotných aktív.

17:15

Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. Informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

16:36

Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk, ktorý sa v medziročnom porovnaní zdvojnásobil na 4,9 bilióna japonských jenov (29,4 miliardy eur). Informovala agentúra Reuters.

Skupina plánuje v tomto roku celosvetovo predať 10,95 milióna vozidiel, čo predstavuje pokles o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

16:28

Európska komisia (EK) dokáže zabezpečiť správne a okamžité zaznamenanie výdavkov vykazujúcich nezrovnalosti, ich vymáhanie však často trvá príliš dlho. Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok sprístupnil Európsky dvor audítorov (EDA).

V rokoch 2014 – 2022 bolo vo všetkých oblastiach vykázaných 14 miliárd eur neoprávnených výdavkov. Ich vymáhanie je kľúčovým prvkom systému vnútornej kontroly EÚ.

Audítori zistili, že vydanie žiadosti o vrátenie prostriedkov po ukončení financovaných činností trvá zvyčajne 14 až 23 mesiacov a získať ich späť trvá od troch do piatich mesiacov.

16:00

Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil v stredu poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala agentúra Reuters.

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky.

15:41

Ukrajinský parlament v stredu odhlasoval zákon, ktorý niektorým väzňom umožní bojovať v ozbrojených silách. Informovala agentúra AFP.

15:37

Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, “ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky”. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Moskva bude “primerane reagovať“ na rozhodnutie Veľkej Británie vyhostiť ruského vojenského pridelenca, citovala ruská agentúra RIA hovorkyňu ruskej diplomacie Mariu Zacharovovú.

15:04

Európska únia (EÚ) nesmie dovoliť Číne, aby zaplavila jej trh lacnými elektromobilmi. Vyhlásila to v v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje agentúra Reuters.

“Spravodlivá hospodárska súťaž je v poriadku. Čo sa nám nepáči, je, keď Čína zaplavuje náš trh masívne dotovanými elektromobilmi. A musíme sa tým zaoberať, musíme chrániť náš priemysel,” povedala.

15:03

Dohoda o voľnom obchode medzi Čínou a Srbskom, ktorú podpísali minulý rok, vstúpi do platnosti 1. júla, oznámil v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Belehradu. Informovala agentúra Reuters.

Podľa Vučiča dohoda Srbsku zaistí budúcnosť. Na jej základe dôjde k zrušeniu ciel na takmer 95 percent vývozu do Číny počas nasledujúcich piatich až desiatich rokov.

14:59

Čína v stredu zablahoželala Vladimirovi Putinovi k jeho inaugurácii do úradu prezidenta Ruskej federácie. Informovala agentúra Reuters.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí vo vyhlásení podotkol, že prezident Si Ťin-pching už Putinovi poslal blahoželanie k jeho znovuzvoleniu.

Pod “strategickým vedením” Siho a Putina sú vzťahy Číny a Ruska naďalej “zdravé”, uviedol hovorca s tým, že Peking prikladá veľký význam vedúcej úlohe hlavy štátu v bilaterálnych vzťahoch medzi oboma krajinami.

Russia Putin Inauguration
Na snímke Vladimir Putin kráča zložiť prísahu ako ruský prezident počas inauguračného ceremoniálu vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve
14:55

Ukrajinské úrady obvinili oligarchu Ihora Kolomojského z pokusu o vraždu právnika v korporátnom spore z roku 2003. Informuje o tom agentúra Reuters.

Kolomojskij podporoval prezidenta Volodymyra Zelenského vo voľbách v roku 2019. Vo februári 2023 mu urobili domovú prehliadku a v septembri 2023 ho vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť. Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) mu zároveň zmrazil vyše tri miliardy hrivien.

14:07

Cena za nájom priestorov pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR a jeho organizácie bola najvýhodnejšia. Uviedol to minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS) po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom vládny kabinet vyjadril súhlas s návrhom komerčných priestorov na účely MCRŠ.

Sídlom MCRŠ majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji.

31. rokovanie vlády SR Dušan Keketi
Na snímke minister cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR Dušan Keketi (nominant SNS) pred 31. rokovaním vlády v Bratislavae
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali