Členovia BRICS majú “viac spoločných záujmov ako rozdielov”

Členovia BRICS majú “viac spoločných záujmov ako rozdielov”

Bratislava 5. augusta 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:Twitter, TASR/AP-Eraldo Peres)

 

Rozvíjajúce sa ekonomiky chcú spoločne napraviť “nedokonalý poriadok ovládaný Západom”

Ilustračné foto

V súvislosti so samitom BRICS 2023, ktorý sa má konať koncom tohto mesiaca v Južnej Afrike, sa v západných médiách nedávno objavili hlasy, ktoré sa snažili nahovoriť na to, že rozdiely medzi členmi ovplyvnia jednotu a rozvoj organizácie v budúcnosti, ale príslušné krajiny tieto hlasy vyvrátili.

Reklama

Čínski analytici vo štvrtok uviedli, že rozdielne názory sú v organizácii, ktorá presadzuje multilateralizmus a demokratizáciu medzinárodných vzťahov, úplne normálne, ale ak sa niekto pokúša zveličovať rozdiely medzi členmi a bagatelizovať význam mechanizmu spolupráce BRICS, odhaľuje tým len žiarlivosť a nervozitu niektorých západných elít, najmä tých, ktoré chcú zachovať hegemóniu USA a unipolárne usporiadanie sveta, keď vidia nezastaviteľnú spoluprácu a rozvoj medzi nezápadnými krajinami alebo rozvíjajúcimi sa ekonomikami.

Niektoré západné médiá vrátane agentúr Bloomberg a Reuters nedávno zverejnili správy, v ktorých sa v súvislosti s blížiacim sa samitom často skloňujú niektoré tzv. problémy nejednotnosti medzi členmi BRICS. V stredu agentúra Reuters uviedla, že “Brazília sa bráni tomu, aby sa v skupine BRICS, ktorá združuje najväčšie rozvíjajúce sa ekonomiky, zhromaždili ďalšie členské krajiny, ale diskusia o kritériách prijatia sa zdá byť na samite tento mesiac nevyhnutná”, pričom citovala “troch brazílskych vládnych predstaviteľov” bez uvedenia ich mien.

Reklama

Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva však v stredu uviedol, že má veľké očakávania od 15. samitu BRICS, ktorý sa bude konať koncom mesiaca v Juhoafrickej republike, a poznamenal, že je “mimoriadne dôležité”, aby sa k bloku pripojili krajiny ako Saudská Arábia, Argentína a ďalšie veľké rozvojové krajiny, informovala tlačová agentúra Xinhua.

Luiz Inacio Lula da Silva
Na snímke brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva

Li Haidong, profesor na Čínskej univerzite zahraničných vecí, vo štvrtok pre Global Times uviedol, že je úplne normálne, keď sa v rámci medzinárodnej organizácie objavujú rôzne názory, a “v rámci NATO a G7 môžeme vidieť mnoho hádok a dokonca konfliktov”, zatiaľ čo USA sa vždy snažia udržať svojich spojencov v poslušnosti alebo aspoň v jednote tým, že “provokujú nové hrozby” a “vytvárajú nových nepriateľov” a tiež “zdieľajú problémy USA so spojencami USA”. Západ je do istej miery oveľa nejednotnejší ako rozvíjajúce sa ekonomiky.

Používanie fám a nepodložených správ na zveličovanie rozdielov medzi členmi BRICS len ukazuje zmýšľanie niektorých západných elít, ktoré zbožne dúfajú, že BRICS sa paralyzuje a upadne do nefunkčnosti spôsobenej vnútornými bojmi, ale aj takéto očakávania sú ďaleko od faktov, povedal Li.

Okrem agentúry Reuters uverejnila v stredu článok aj agentúra Bloomberg, v ktorom sa píše, že BRICS “nie je dosť veľký pre Indiu aj Čínu”, a snaží sa povedať, že napätie medzi týmito dvoma krajinami “pravdepodobne zabráni tomu, aby blok BRICS niekedy predstavoval ucelenú výzvu pre Západ”.

Hovorca indického ministerstva zahraničných vecí Šrí Arindam Bagčí odsúdil “nepodložené” špekulácie a nepravdivé správy v niektorých médiách, že krajina je proti rozširovaniu BRICS.

Reklama

“Zaznamenali sme niektoré nepodložené špekulácie…, že India má výhrady voči rozširovaniu [BRICS]. To jednoducho nie je pravda,” povedal na štvrtkovom brífingu, keď reagoval na žiadosť agentúry TASS, aby sa vyjadril k otázke rozširovania združenia.

Lin Minwang, profesor na Inštitúte medzinárodných štúdií Fudanskej univerzity, vo štvrtok pre Global Times povedal, že hoci Čína a India majú určité nezhody, je nerealistické a nespravodlivé zveličovať ich rozdiely a tvrdiť, že konkurencia medzi Čínou a Indiou brzdí rozvoj BRICS.

“Čína a India sú dve hlavné rozvojové krajiny, takže v mnohých otázkach rozvoja a spolupráce v rámci globálneho Juhu majú spoločné záujmy, a preto sa mechanizmus BRICS mohol v posledných rokoch úspešne rozvíjať,” uviedol Lin.

Čína aj India súhlasia s tým, že budú presadzovať rozšírenie BRICS, ale obe krajiny majú určité rozdiely v tom, kto by mal byť zahrnutý ako prvý.

To však neznamená, že ich rozdiely nemožno koordinovať, povedal Lin a zdôraznil, že spolupráca je hlavným prúdom napriek existencii konkurencie.

Reklama

A čo je dôležitejšie, okrem Číny a Indie do BRICS patria aj Rusko, Južná Afrika a Brazília, takže o budúcnosti mechanizmu BRICS rozhodujú všetci členovia, nie len jeden alebo dvaja z nich, ako aj rozvíjajúce sa ekonomiky, ktoré chcú vstúpiť do BRICS, takže pri analýze tejto organizácie zveličovanie rozdielov medzi niektorými členmi nepovedie k objektívnemu a dôveryhodnému záveru, uviedli odborníci.

Veľvyslanec Juhoafrickej republiky v Číne Siyabonga Cyprian Cwele v júlovom exkluzívnom rozhovore pre Global Times povedal: “Už od svojho vzniku nebol BRICS nikdy koncipovaný ako exkluzívny klub. Presadzoval inkluzívnosť, reformu globálneho riadenia a finančných inštitúcií, spravodlivejší multilaterálny systém a posilnenie multilaterálneho riadenia v rámci systému OSN. Veríme v urýchlenie globálneho obchodu inak ako protekcionizmom.”

“Pokiaľ ide o nárast záujmu, hlavným prvkom je, že výhody členstva v BRICS vidia aj ďalšie rozvojové a rozvíjajúce sa ekonomiky. Napríklad sa zvýšil obchod medzi členmi BRICS, čo sa potom premietlo do priamych výhod pre ľudí v podobe pracovných príležitostí a hospodárskeho rastu,” povedal veľvyslanec hostiteľskej krajiny tohtoročného samitu BRICS.

Wang Yiwei, riaditeľ Inštitútu medzinárodných záležitostí na čínskej univerzite Renmin, vo štvrtok pre Global Times povedal, že keď vidia veľký potenciál mechanizmu BRICS, niektoré západné krajiny, najmä USA, “sa snažia rozdeliť svet na tri bloky – USA a EÚ, Čína a Rusko a globálny Juh vrátane Indie”.

“Takýmto rozprávaním môžu podnecovať vnútorné problémy v nezápadných krajinách a narúšať spoluprácu medzi rozvíjajúcimi sa ekonomikami. Členovia BRICS by sa nemali chytiť do tejto pasce a mali by zostať jednotní, aby spoločne budovali spravodlivejšiu a rozumnejšiu globalizáciu a riešili tie problémy, ktoré Západ nedokázal alebo nebol ochotný riešiť v rámci medzinárodného poriadku, ktorému dominuje Západ alebo Amerika na prvom mieste,” povedal Wang.

Li zopakoval tento názor a povedal, že BRICS nikdy nebude hrať hru na blokovú konfrontáciu so Západom, a aj keď BRICS v budúcnosti zahrnie viac rozvíjajúcich sa ekonomík, nemá záujem spochybňovať G7 alebo iné organizácie pod vedením USA, pretože BRICS sa snaží vybudovať novú globalizáciu s inkluzívnym charakterom a je otvorený vzájomnej podpore a integrácii a nebude opakovať chybu globalizácie pod vedením Západu alebo USA, ktorá spôsobila rastúcu nespravodlivosť, nerovnomerný rozvoj a dokonca chaos a turbulencie vo svete.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 3. júna 2024 zúčastní o 10.00 h na pietnej spomienke pri Pomníku bulharských partizánov na Vajanskom nábreží v Bratislave. Položením venca si spolu s veľvyslancom Bulharskej republiky na Slovensku Vassilom Petkovom uctia pamiatku osloboditeľov ako výraz vďaky Slovenska za pomoc v boji počas druhej svetovej vojny.

19:35

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková spolu s Češkou Lindou Noskovou neuspeli v 2. kole štvorhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Česko-nemeckej dvojici Barbora Krejčíková, Laura Siegemundová podľahli 6:3, 2:6, 2:6.

19:33

Ukrajina v nedeľu zaviedla núdzové prerušenie dodávok elektrickej energie vo väčšine krajiny; deň po tom, ako Rusko spustilo rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a vyhlásilo, že dosiahlo úspechy v okupovanej Doneckej oblasti.

18:33

Bývalý sudca David Lindtner uspel na Najvyššom súde, keď doplnil svoju sťažnosť o zaujatosti sudkyne Pamely Záleskej. Súd konštatoval, že Záleská je zaujatá a nebude o ňom rozhodovať, informuje portál plus7dni.

Pamela Záleská
Na snímke Pamela Záleská
18:17

Severná Kórea v nedeľu oznámila, že dočasne prestane posielať balóny s odpadkami cez hranice do Južnej Kórey. Prisľúbila však, že sa k tejto praxi vráti, ak budú na jej územie z juhu opäť lietať letáky aktivistov namierené proti severokórejskému režimu.

18:11

Krajiny ťažiace ropu v rámci skupiny OPEC+ budú pokračovať v reštriktívnej produkčnej politike. Obmedzenia ťažby platné od novembra 2022 v objeme dvoch miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne sa majú predĺžiť do konca roka 2025 s výnimkou malého zvýšenia kvót pre Spojené arabské emiráty, oznámili zúčastnené štáty po nedeľňajších konzultáciách.

17:58

Niekoľko ľudí vrátane detí utrpelo zranenia po zásahu bleskom v českom meste Liberec. Na mieste zasahujú záchranári a hasiči. Uviedla to v nedeľu polícia ČR.

17:57

Cieľom posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO) je ukázať Rusku, že Aliancia bude v prípade potreby pripravená brániť každý centimeter svojho územia. Uviedol to v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz.

17:55

Zoskokom parašutistov z lietadiel z čias druhej svetovej vojny sa v nedeľu v predstihu začali vo francúzskom regióne Normandia spomienkové podujatia pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov na brehoch Európy. Na celom pobreží Normandie, kde sa 6. júna 1944 mladí vojaci zo Spojených štátov, Británie, Kanady a ďalších spojeneckých krajín vylodili na piatich plážach pod paľbou nacistov, francúzski predstavitelia, preživší a ďalší obdivovatelia vyslovujú v týchto dňoch vďaku za tieto hrdinské činy.

Parašutisti nad Normandiou odštartovali oslavy výročia Dňa D
Parašutisti zoskakujú na spomienkovom podujatí pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov na brehoch Európy v obci Carentan-Les-Marais vo regióne Normandia na severozápade Francúzska v nedeľu 2. júna 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Radovan Hrádek

Milan Šupa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali