Čipové vojny: USA čelia holandskému nátlaku na čínske obmedzenia v oblasti polovodičov

Čipové vojny: USA čelia holandskému nátlaku na čínske obmedzenia v oblasti polovodičov

Amsterdam 30. novembra 2022 (HSP/trtworld/Foto:Pixabay)

 

Domovská krajina výrobcu polovodičových zariadení ASML chce chrániť svoje vlastné hospodárske záujmy, informuje portál TRT World

electronika čipy polovodiče
Ilustračné foto

Holandsko vyslalo jasný signál, že nebude slepo nasledovať Spojené štáty, pokiaľ ide o zavedenie obmedzení vývozu pre čínsky polovodičový priemysel.

Reklama

V posledných dňoch holandská ministerka obchodu Liesje Schreinemacherová poskytla viacero rozhovorov a hovorila so zákonodarcami, pričom uviedla, že Amsterdam bude robiť to, čo je v jeho “národnom záujme”.

“Samozrejme, že zvažujeme svoje vlastné záujmy. Náš národný bezpečnostný záujem je najdôležitejší,” povedala v piatok pre agentúru Reuters.

Reklama

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zaviedla v októbri ochromujúce opatrenia zamerané na vývoz zariadení a surovín, ktoré čínske čipové firmy potrebujú na výrobu moderných polovodičov.

To dostalo krajiny ako Holandsko do ťažkej situácie, keďže patrí medzi niektoré európske krajiny, ktoré majú veľký podiel na predaji výrobkov do Číny.

Holandsko je domovom spoločnosti ASML, svetového lídra v oblasti fotolitografických zariadení. Ovláda celý trh so strojmi na extrémnu ultrafialovú litografiu (EUVL), ktoré sú nevyhnutné na výrobu moderných mikroprocesorov.

Spoločnosť ASML nebola schopná dodávať stroje EUVL čínskym kupujúcim od roku 2018, a to ani po rezervácii objednávok. Washington zablokoval predaj s tým, že ASML používa americké technológie.

Čína vyjadrila znepokojenie nad obmedzením vývozu zo strany USA a požiadala Holandsko, aby toto rozhodnutie prehodnotilo.

Reklama

Na okraj samitu G20 na indonézskom Bali začiatkom tohto mesiaca čínsky prezident Si Ťin-pching povedal holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, že hospodárske a obchodné väzby sa nesmú politizovať.

Odvtedy Schreinemacherová, ktorá zastáva funkciu holandskej ministerky zahraničného obchodu a rozvojovej spolupráce, využila viacero príležitostí, aby sa vyjadrila k obmedzeniu vývozu zo strany USA.

V prvých verejných vyjadreniach holandskej predstaviteľky, ktoré uviedla agentúra Bloomberg, Schreinemacherová pre holandské noviny NRC povedala, že jej vláda neprijme opatrenia USA “jedna k jednej”.

O niekoľko dní neskôr zopakovala tento postoj v prejave pred zákonodarcami na parlamentnom zasadnutí v Haagu a uviedla, že Holandsko sa musí starať aj o svoje vlastné hospodárske záujmy.

Schreinemacherová, ktorá je v dňoch 28. až 30. novembra na oficiálnej ceste vo Vietname, nebola bezprostredne k dispozícii, aby odpovedala na otázku TRT World, či sa Amsterdam bude usilovať o výnimku pre vývoz ASML do Číny.

Reklama

Holandský odpor prichádza v čase, keď sú čínske spoločnosti nútené likvidovať svoje podiely v európskych čipových firmách.

Začiatkom tohto mesiaca vláda Spojeného kráľovstva nariadila dcérskej spoločnosti čínskej Wingtech Technology, aby predala svoj podiel v Newport Wafer Fab, najväčšom výrobcovi polovodičov v krajine. Londýn prijal toto rozhodnutie z dôvodov národnej bezpečnosti.

To sa stalo v nadväznosti na krok Nemecka, ktoré zablokovalo predaj spoločnosti Elmos Semiconductor, ktorá vyrába čipy pre automobily, čínskou firmou.

Washington chce, aby jeho spojenci – vrátane Japonska, Taiwanu a Južnej Kórey – zastavili tok zariadení, ľudských zdrojov a technického know-how, ktoré Čína potrebuje na pokrok v oblasti umelej inteligencie a vojenských aplikácií.

Títo istí partneri USA však majú silné hospodárske a obchodné väzby s Čínou, druhou najväčšou ekonomikou sveta.

Juhokórejský Samsung vyrába pamäťové čipy v závode v čínskej provincii Šaan-si, najväčším obchodným partnerom Japonska je Čína a taiwanskí inžinieri stoja na čele spoločnosti Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), Pekingom ceneného zmluvného výrobcu čipov.

Cieľom opatrení USA je udržať čínsky polovodičový priemysel minimálne dve generácie za západnými partnermi.

Pre čínskych výrobcov čipov je napríklad veľmi ťažké vyrábať logické čipy na 10 nanometroch alebo pokročilejších uzloch bez zariadenia EUVL spoločnosti ASML.

Nanometer, merná jednotka, ktorá je zlomkom priemeru ľudského vlasu, sa používa na označenie vzdialenosti medzi malými tranzistormi. Čím je vzdialenosť menšia, tým viac tranzistorov sa dá vtesnať na kremíkovú doštičku, čím sa zvyšuje produktivita čipov.

Čínska spoločnosť SMIC šokovala odborníkov z odvetvia, keď sa začiatkom tohto roka ukázalo, že spoločnosť so sídlom v Šanghaji už vyrába 7 nm čipy, zatiaľ čo Intel ešte len uvedie na trh svoj 7 nm čip.

Reklama

Obmedzenia vývozu zo strany USA chcú obmedziť čínskych výrobcov čipov na 14 nm – teda na taký čip, ktorý sa v súčasnosti používa v tabletoch.

Spoločnosť SMIC, ktorá má prístup k druhému najpokročilejšiemu zariadeniu na výrobu čipov od spoločnosti ASML, známemu pod názvom Deep Ultraviolet Lithography (DUVL), dokázala vyrobiť 7 nm čipy pomocou komplikovaného procesu, ktorý nie je vždy komerčne výhodný.

Odborníci upozorňujú, že 7 nm alebo 10 nm je údaj používaný na marketingové účely, pretože zlievarne polovodičov, ako napríklad SMIC alebo Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, majú vlastné technológie a procesy, ktoré v konečnom dôsledku určujú cenu a výkon čipu.

Najnovšie smartfóny spoločností Apple a Samsung používajú 7 nm alebo pokročilejšie čipy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali