Čínsky veľvyslanec v ČR: Americká obchodná šikana je skazou pre celý svet. Čína tomu bude čeliť

Čínsky veľvyslanec v ČR: Americká obchodná šikana je skazou pre celý svet. Čína tomu bude čeliť

Bratislava 5. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Čínsky veľvyslanec v Českej republike Zhang Jianmin v stredu ráno v Parlamentních listech zverejnil list, kde vysvetľuje čínsky postoj k obchodným rokovaniam medzi Washingtonom a Pekingom. Podľa neho americké obchodné šikanovanie môže byť skazou pre celý svet

Ilustračné foto

Veľvyslanec vo svojom článku zhrnul posledné míľniky čínsko-amerického obchodného napätia, ktoré podľa neho jednostranne iniciovala vláda Spojených štátov.

Reklama

“Problematika obchodného napätia medzi Čínou a USA sa stala faktorom neistoty ovplyvňujúcim vývoj svetovej ekonomiky a krajín vrátane Českej republiky, tejto problematike venujem veľkú pozornosť,” upozorňuje Zhang Jianmin.

Podľa neho obchodné napätie medzi oboma krajinami zvyšuje neistotu, ktorá negatívne ovplyvňuje vývoj svetovej ekonomiky. Spojené štáty pritom obvinil z šikanovania.

Reklama

“Stále viac a viac ľudí z rôznych krajín sveta kritizuje obchodnú šikanu zo strany USA, ktorá je skazou pre celý svet,” napísal Zhang Jianmin.

Čínsky veľvyslanec svoje stanovisko sformuloval na základe bielej knihy “O čínskom postoji k čínsko-americkým ekonomickým a obchodným rokovaniam”, ktorú 2. júna zverejnila čínska vláda. Tá obsahuje čínsky pohľad na fakty a súvislosti ekonomických treníc medzi oboma krajinami.

 

Problém pre svetovú ekonomiku

Veľvyslanec pripomína, že ekonomiky USA a Číny sú tesne integrované a vytvárajú ucelený priemyselný reťazec. Americké obchodné opatrenia proti Číne preto škodia nielen Číne, ale aj samotným Spojeným štátom a zvyšku sveta.

Reklama

“Obchodná vojna nielenže nepriniesla Spojeným štátom takzvané obnovenie veľkosti, ale naopak zvýšila výrobné náklady amerických podnikov, zvýšila domáce ceny a ovplyvnila rast americkej ekonomiky a život svojich občanov,” píše Zhang Jianmin.

Veľvyslanec sa pritom odvoláva na rôzne odhady, ktoré varujú pred negatívnymi ekonomickými dôsledkami pre Spojené štáty i zvyšok sveta.

Pripomína analýzu americkej poradenskej spoločnosti Trade Partnership, ktorá vo svojej výskumnej správe z februára 2019 uvádza, že ak USA uvalia 25% clo na všetky čínske vývozné artikle smerujúce do Spojených štátov, zníži sa hrubý domáci produkt USA o 1,01 percenta, počet pracovných miest klesne o 2,16 milióna a výdavky štvorčlennej rodiny sa zvýšia o 2 294 dolárov ročne.

Ďalej spomína údaje Svetovej obchodnej organizácie, ktorá predpovedá zníženie tohtoročného tempa rastu svetového obchodu z 3,7% na 2,6%, a “Globálny ekonomický výhľad Svetovej banky” z januára 2019, ktorý znížil prognózu globálneho ekonomického rastu na rok 2019 na 2, 9%. V oboch prípadoch je hlavným dôvodom napätie v obchodných vzťahoch medzi USA a Čínou.

 

Reklama

Jednajú neúprimne 

Zhang Jianmin ďalej obvinil Spojené štáty z neúprimnosti a nedodržiavania sľubov počas obchodných rokovaní. Podľa neho Spojené štáty často brali svoje slová späť.

“Od zahájenia ekonomických a obchodných rokovaní medzi Čínou a USA sa podarilo dosiahnuť veľký pokrok a obe krajiny dosiahli konsenzus vo veľkej časti obsahu, avšak došlo tiež k niekoľkým zvratom, ktoré vždy vychádzali z porušenia konsenzu, z brania slov späť a z nedodržiavania sľubov zo strany Spojených štátov,” uviedol.

Ako príklad uviedol porušenie konsenzu, ktorý dosiahli obe krajiny 19. mája 2018 o “nevedení obchodnej vojny medzi oboma stranami”.

“Avšak po desiatich dňoch odvrhla americká vláda napriek odporu domácej podnikateľskej sféry a širokej verejnosti tento konsenzus a oznámila, že bude pokračovať v presadzovaní plánu navýšenia colných sadzieb,” pripomenul.

K podobnej situácii podľa neho došlo aj o rok neskôr 6. mája 2019. Keď obe strany dosiahli konsenzus vo väčšine otázok, Spojené štáty “nezodpovedne obvinili Čínu z ústupu zo svojho postoja”.

“Bez ohľadu na rezolútne odmietanie Číny (pozn. Spojené štáty) nehorázne prijali opatrenia pre enormný rast ciel a zaradili niektoré čínske podniky do zoznamu na kontrolu vývozu, čím ďalej posilnili obchodné napätie.”

 

Rokovania z pozície rovnosti

V tejto súvislosti rezolútne odmietol sankcie voči čínskej spoločnosti Huawei a ďalším čínskym spoločnostiam, “ktoré USA uplatňujú v rámci svojej doktríny, Long-arm jurisdiction ‘(Právomoc dlhé ruky) zbytočne v mene takzvanej národnej bezpečnosti”.

Reklama

Podľa neho je potrebné, aby obe strany na rokovanie pristupovali z pozície vzájomnej rovnosti, prospechu a úprimnosti, pri čom sa budú rešpektovať vzájomné zásady a dôležité záujmy.

“Čínska strana zdôraznila, že pri rokovaniach je potrebné dodržiavať vzájomný rešpekt, vzájomnú ústretovosť, rovnosť a vzájomný prospech,” napísal veľvyslanec. Ako príklad uviedol obchodné vzťahy s Českom, keď obe krajiny odmietli obchodný protekcionizmus.

“V spoločnom vyhlásení Číny a Česka o nadviazaní strategického partnerstva medzi oboma krajinami iniciovali obe strany voľný obchod, postavili sa proti obchodnému protekcionizmu a presadzovali riešenie obchodných sporov prostredníctvom dialógu a rokovaní,” poznamenal.

Na záver veľvyslanec vyzval k uzavretiu vzájomne prospešné dohody na základe princípu win-win. Varoval ale, že jeho krajina je schopná čeliť všetkým rizikám a výzvam.

“Čínsky národ je civilizácia s históriou dlhou viac ako 5 000 rokov a čínska ekonomika má obrovskú vitalitu a potenciál. Ako zodpovedná veľmoc má Čína dôveru, odhodlanie a schopnosť čeliť rôznym rizikám a výzvam, pôjde ďalej po zavedenej ceste reforiem a otvárania sa svetu a bude ešte viac prispievať ku krásnym zajtrajškom svojim i celého sveta, “uzavrel veľvyslanec.

Reklama

 

Salvy obchodnej vojny

Dňa 11. mája americký prezident Donald Trump nariadil Úradu amerického obchodného splnomocnenca, aby začal proces vedúci k zvýšeniu ciel na všetok zvyšný dovoz z Číny. Opatrenie sa dotýka tovaru, ktorého ročná hodnota dovozu tvorí zhruba 300 miliárd dolárov. Už skôr Spojené štáty začali uplatňovať na dovoz čínskeho tovaru v ročnom objeme 200 miliárd dolárov clo o výške 25% namiesto doterajších desiatich. Čína neskôr oznámila, že od 1. júna zvýši clo na dovoz amerického tovaru v ročnej hodnote 60 miliárd dolárov.

Obchodné vojna medzi USA a Čínou môžu ohroziť aj Českú republiku. Podľa vyhlásenia Zväzu priemyslu a obchodu sa európsky trh ocitne pod vyšším tlakom čínskeho tovaru.

“Vyostrenie obchodného sporu USA a Číny ďalej zväčšuje nežiaduce prekážky zahraničnému obchodu, a to je pre ČR vždy zlá správa. Európsky trh sa ocitne pod vyšším tlakom čínskeho tovaru, ktorý bude hľadať odbyt. To môže priamo ovplyvniť aj český trh, “citovala v polovici mája hovorkyňa Zväzu priemyslu Eva Veličková.

Reklama

To môže viesť k nárastu záporného salda ČR s Čínou. Vlani negatívna obchodná bilancia predstavovala necelých 20 miliárd eur. V roku 2018 český export do Číny dosahoval 56,137 miliárd korún, zatiaľ čo čínsky dovoz do ČR predstavoval 568 mld. Kč.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali