Čínsko-tibetská delegácia predstavila sociálny a ekonomický rozvoj Tibetu

Čínsko-tibetská delegácia predstavila sociálny a ekonomický rozvoj Tibetu

Bratislava 20. júla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Tibetská kultúra tvorí dôležitú a neoddeliteľnú súčasť čínskej kultúry

Predseda Inštitútu etnológie a antropológie Čínskej akadémie sociálnych vied Wang Jan-čung s delegáciou priblížili dnes na tlačovej konferencii v rezidencii veľvyslanectva Čínskej ľudovej republiky v Bratislave sociálny a ekonomický rozvoj Tibetskej autonómnej oblasti, ako aj menšinovú a náboženskú politiku Číny.

Reklama
Na snímke predseda inštitútu etnológie a antropolólgie Čínskej akadémie Wang Jen-čung
Na snímke predseda inštitútu etnológie a antropolólgie Čínskej akadémie Wang Jen-čung

Na besede vystúpili tiež zástupca generálneho riaditeľa Asociácie medzinárodnej kultúrnej výmeny Tibetskej autonómnej oblasti Suo-lang Tun-ču a riaditeľ informačnej kancelárie čínskej Štátnej rady pre záležitosti Tibetu Li Siao-tün.

Tibetská kultúra, ktorá sa vyvinula v oblasti vysokých pohorí, tvorí podľa Wang Jan-čunga dôležitú a neoddeliteľnú súčasť čínskej kultúry. “Na miestnu kultúru a zvyky mala veľký vplyv tamojšia klíma, odvíjajúca sa od nadmorskej výšky, ktorá je v priemere 5000 metrov nad morom,” uviedol Wang Jan-čung. Pripomenul, že tibetskú kultúru ovplyvnila tiež jeho poloha na pomedzí Číny, Indie, Nepálu a ďalších štátov. Doplnil, že Tibet “bol súčasťou hodvábnej cesty a ďalších obchodných ciest z Číny”, a aj keď bol na pomedzí obchodných ciest, vďaka uzavretosti medzi horami “mal možnosť uchovať si tajomnosť a lokálnu kultúru”.

Reklama

Tibet je podľa neho špecifický aj úzkou previazanosťou s náboženstvom a tibetským budhizmom. Po zriadení Tibetskej autonómnej oblasti v roku 1965 tam bol zavedený systém založený na vláde zákona, uviedol Wang Jan-čung. To znamená, že kultúra a náboženstvo tamojšej oblasti spadajú pod výhody a ochranu zákonov Čínskej ľudovej republiky.

Tibetčina patrí podľa neho – okrem oficiálneho jazyka – medzi sedem národnostných jazykov používaných v Číne. “Výučba na tibetských školách prebieha od základnej školy po vysokú v jazyku tibetskej národnostnej menšiny. Čínsky jazyk sa žiaci učia na strednej škole ako cudzí jazyk,” objasnil.

Pod ochranou čínskych zákonov sú v súčasnosti podľa jeho slov aj tibetské pamiatky, z ktorých mnohé boli zaradené na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. V tejto súvislosti boli zriadené úrady na ochranu tibetských pamiatok. Čínska legislatíva sa tiež zaoberá uchovávaním a ochranou tamojšieho tradičného náboženského systému. Peking podľa neho prijal zákony v plnej miere kodifikujúce náboženský život v Tibete.

“Z pohľadu zákona sú si všetky sekty v Tibete rovnocenné. Pokiaľ chcú uskutočňovať sviatky a procesie, musia získavať povolenie v súlade so zákonom,” vysvetlil Wang Jan-čung. Čínska vláda sa podľa neho snaží rovnocenne pristupovať ku všetkým náboženstvám a ľuďom. Konštatoval, že “väčšina čínskeho obyvateľstva je dnes bez náboženského vyznania”.

“V Tibete sa nachádza 1500 chrámov a chrámových škôl, pričom väčšina patrí pod sektu gelugpa,” uviedol zástupca generálneho riaditeľa Asociácie medzinárodnej kultúrnej výmeny Tibetskej autonómnej oblasti Suo-lang Tun-ču. V minulosti podľa neho existovala hierarchia kláštorov. “Boli nadradené, nižšie a potom lokálne. V súčasnosti je každý kláštor samostatná jednotka, každý má vlastnú správu a spravuje sa v súlade so zákonom,” dodal.

Reklama

Pokiaľ ide o hospodársky rozvoj, podľa Wang Jan-čunga bol Tibet vždy vzdialený od centra Číny a relatívne izolovaný v nehostinnej oblasti. V dôsledku toho sa považuje za pomerne zaostalú ekonomiku a oblasť s nižšou životnou úrovňou. “V roku 2012 bola v Číne vytvorená politika rozvoja jednotlivých regiónov. Tento plán rozvoja regiónov vrátane Tibetu platí pre roky 2012-2020,” povedal Wang Jan-čung.

“V roku 2015 vyšiel nový plán na rozvoj Tibetu. Počíta sa s rozvojom piatich oblastí – rozvojom štátnej bezpečnosti, keďže Tibet je pohraničnou oblasťou, rozvojom ekológie, rozvojom kultúry a poľnohospodárstva, dôležitým je tiež rozvoj turizmu,” popísal.

“Tibet sa momentálne rozvíja takou rýchlosťou ako zvyšok Číny, ale keďže vychádza z nižšieho základu, zvyšok Číny dobieha pomalšie,” konštatoval. Ekonomika Tibetu podľa neho stále viac nadväzuje na rozvoj Číny a tieto dva celky sú tak neoddeliteľnou súčasťou.

Najväčšiu zmenu je podľa riaditeľa informačnej kancelárie čínskej Štátnej rady pre záležitosti Tibetu Li Siao-tüna vidieť v rozvoji poľnohospodárstva a roľníkov. “Bolo postavených pol milióna bytových jednotiek, pol milióna rodín tak našlo nové bývanie,” uviedol. Zmenou v živote Tibeťanov je podľa neho tiež to, že v minulosti nemali tibetskí mnísi žiadne zdravotné poistenie a nemali dôchodky. “V súčasnosti vstúpili do dôchodkového a zdravotného systému a majú preplácané zdravotné poistenie,” dodal.

Centrálna vláda podľa Li Siao-tüna nedávno prispela k vybudovaniu kúrenia v bytoch v hlavnom meste. “Do roku 2020 plánuje Peking zvýšiť životnú úroveň obyvateľstva pomocou finančných dotácií od centrálnej vlády s cieľom rozvoja cestnej infraštruktúry, železnice, bývania ľudí, zdravotníctva a ďalších oblastí života,” uzavrel Li Siao-tün.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali