Čína sa rozhodla brániť oficiálnym kontaktom Tsaiovej s predstaviteľmi USA

Čína sa rozhodla brániť oficiálnym kontaktom Tsaiovej s predstaviteľmi USA

Peking 31. marca 2023 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Johnson Lai)

 

Čína v stredu varovala pred rozhodnými opatreniami na boj proti tomu, ak sa regionálna líderka Taiwanu počas svojho tranzitu v USA dostane do kontaktu s predsedom Snemovne reprezentantov USA Kevinom McCarthym, keďže Čína rozhodne nesúhlasí s akoukoľvek formou oficiálnej interakcie medzi USA a čínskym ostrovom, nesúhlasí s návštevou regionálnej líderky v USA v akomkoľvek mene alebo pod akoukoľvek zámienkou a nesúhlasí s porušovaním zásady jednej Číny zo strany USA

Taiwanská prezidentka navštívi spojencov v Latinskej Amerike a zastaví sa v USA
Na snímke taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen (uprostred), generálny tajomník prezidentského úradu Lin Chia-lung (vľavo) a taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu

Zatiaľ čo niektoré západné médiá uviedli, že stretnutie regionálnej líderky Tsai Ing-wen a McCarthyho vyvolalo hnev čínskej pevniny a dotýka sa ohniska napätia vo vzťahoch medzi USA a Čínou, čínski experti uviedli, že od provokatívnej návštevy vtedajšej predsedníčky parlamentu Nancy Pelosiovej na Taiwane v auguste 2022, ktorá zmenila status quo v Taiwanskom prielive, pevnina zostáva ostražitá voči akejkoľvek interakcii medzi USA a ostrovom a je plne pripravená kedykoľvek okamžite reagovať. Tsaiovej cesta pravdepodobne vyvolá aj tvrdé reakcie Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA), uviedli experti.

Reklama

Tsaiová odcestovala v stredu na cestu do Strednej Ameriky a na spiatočnej ceste by mala najskôr prejsť cez New York a Los Angeles, uviedla agentúra Reuters. Hoci to nie je oficiálne potvrdené, očakáva sa, že sa počas pobytu v Kalifornii stretne s McCarthym, uvádza sa v správe médií.

“Ak sa regionálna líderka Taiwanu Cchaj Ing-wen stretne s predsedom Snemovne reprezentantov USA Kevinom McCarthym, bude to provokácia, ktorá vážne porušuje zásadu jednej Číny, podkopáva suverenitu a územnú celistvosť Číny, ako aj poškodzuje mier a stabilitu v Taiwanskom prielive. A my prijmeme rozhodné opatrenia, aby sme tomu čelili,” poznamenal v stredu hovorca úradu pre záležitosti Taiwanu pri Štátnej rade.

Reklama

Tranzit Cchajovej cez USA je v podstate provokatívnym činom, ktorým sa “usiluje o nezávislosť spoliehajúc sa na USA” a hľadá príležitosti, ako predať myšlienku odtrhnutia Taiwanu medzinárodnému spoločenstvu, ako aj získať podporu protičínskych síl v USA, uviedol hovorca úradu pre záležitosti Taiwanu pri Štátnej rade Ču Fenglian.

Niektoré americké médiá poznamenali, že cesta prichádza v citlivom čase, keďže vzťahy medzi USA a Čínou sú na dne po tom, ako USA minulý mesiac nehanebne zostrelili čínsku bezpilotnú vzducholoď na civilné použitie a naďalej obmedzujú rozvoj špičkových technológií v Číne. Odkladanie rozhovorov na vysokej úrovni medzi Washingtonom a Pekingom tiež zaťažuje už aj tak napäté bilaterálne vzťahy.

“Postoj USA a úroveň ich prijatia sú veľmi citlivé. Orgány DPP chápu, že takýto krok je zahrávanie sa s ohňom, ale musia byť poslušní Washingtonu pri hraní ‘taiwanskej karty’,” povedal v stredu pre Global Times Zhu Songling, profesor na Inštitúte taiwanských štúdií Pekinskej univerzity Union.

Vzhľadom na celkovú politickú vôľu a protičínske nepriateľstvo vo vláde USA bude Washington naďalej hrať “taiwanskú kartu”, čo nepomôže vzťahom medzi Čínou a USA, povedal Ču.

 

Reklama

Pozorné monitorovanie

Napriek opakovaným varovaniam z čínskej strany USA ospravedlňujú tranzit Tsaiovej. Napríklad v správach médií pred jej odchodom sa citovali vysokopostavení predstavitelia USA, ktorí uviedli, že takéto tranzity sú rutinnou záležitosťou a čínska strana by nemala “prehnane reagovať”.

Niektoré americké médiá tiež uviedli predchádzajúcich šesť tranzitov Tsaiovej cez USA v rokoch 2016 až 2019, pričom vysoký americký predstaviteľ uviedol, že pri predchádzajúcich tranzitoch sa venovala rôznym činnostiam vrátane stretnutí s členmi Kongresu.

“Hlavný rozdiel spočíva v tom, že od Pelosiovej provokatívnej návštevy Taiwanu v minulom roku USA jednostranne zmenili status quo v Taiwanskom prielive. Odvtedy čínska strana zachováva vysokú ostražitosť, pokiaľ ide o akúkoľvek interakciu medzi ostrovom a USA,” povedal v stredu pre Global Times Lü Xiang, výskumný pracovník Čínskej akadémie spoločenských vied.

Čína bude venovať pozornosť každému detailu, malým krokom a každej vete, ak sa Tsaiová stretne s predstaviteľmi USA, povedal Lü.

Čína opakovane protestovala proti americkej strane v súvislosti s takzvanou zastávkou Tsaiovej v USA. Minulé chyby neospravedlňujú žiadnu novú chybu. Opakovanie chyby ju nerobí legitímnou, povedal v stredu na tlačovej konferencii hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Reklama

Cesta nie je ani tak “tranzitom”, ale pokusom o hľadanie prelomových riešení a propagáciu “nezávislosti Taiwanu”. Podľa nej nejde o to, že by Čína prehnane reagovala, ale o to, že USA sa pokútne podlizujú separatistom a podporujú “nezávislosť Taiwanu”.

Tí, ktorí vytvárajú problémy a robia provokácie, nie sú Čína, ale USA a separatisti “nezávislosti Taiwanu”, povedala Mao.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo USA, aby dodržiavali zásadu jednej Číny a tri spoločné komuniké Číny a USA, úprimne plnili záväzok svojich vedúcich predstaviteľov nepodporovať “nezávislosť Taiwanu” alebo “dve Číny” alebo “jedna Čína, jeden Taiwan”, zastavili všetky formy oficiálnej interakcie s Taiwanom, prestali modernizovať svoje podstatné výmeny s regiónom, prestali zahmlievať a vyprázdňovať zásadu jednej Číny a prestali podkopávať politické základy bilaterálnych vzťahov, pričom zdôraznili potrebu zaviesť “ochranné zábrany” vo vzťahoch.

“Čína bude pozorne sledovať vývoj a rozhodne brániť národnú suverenitu a územnú celistvosť,” povedal Mao.

“USA by nemali porovnávať minulosť so súčasnosťou, keďže Pelosiová svojou návštevou prekročila červenú líniu v otázke Taiwanu. Odvtedy sa tolerancia čínskej strany do značnej miery znížila,” povedal Lü.

 

Vojenská príprava

Intenzívne aktivity PLA boli zaznamenané už krátko pred Tsaiinou cestou, vrátane aktivít v Taiwanskom prielive, Východočínskom mori a Juhočínskom mori.

Od utorka rána do stredy rána bolo zistených 16 lietadiel a štyri plavidlá PLA operujúce v okolí ostrova Taiwan, pričom 11 zo zistených lietadiel vrátane bombardéra H-6 v sprievode stíhačiek vstúpilo do samozvanej juhozápadnej identifikačnej zóny protivzdušnej obrany ostrova, uviedol v stredu v tlačovej správe obranný úrad na ostrove.

Vo Východočínskom mori o námorných aktivitách PLA informoval v pondelok a utorok postupne spoločný štáb japonského ministerstva obrany, pričom v tlačových správach japonskej strany sa uvádza, že v nedeľu vplávala do Východočínskeho mora zo západnej časti Tichého oceánu flotila vojnových lodí PLA a v pondelok vplávala do Japonského mora z Východočínskeho mora loď PLA na elektronický prieskum.

Obojživelný vyloďovací oddiel pridružený k veliteľstvu námorníctva južného divadla PLA nedávno zorganizoval flotilu pozostávajúcu z obojživelnej výsadkovej lode typu 075 Hainan, ako aj z obojživelných vyloďovacích lodí typu 071 Kunlunshan a Qilianshan v rámci realisticky orientovaného bojového cvičenia v Juhočínskom mori, uviedol v utorok denník PLA Daily. Očakáva sa, že tieto obojživelné bojové lode budú zohrávať kľúčovú úlohu v prípadnej operácii na zjednotenie ostrova Taiwan prostredníctvom vojenských síl, keďže poskytujú viacrozmerné vyloďovacie kapacity, uviedli analytici.

Reklama

Brigáda námornej pechoty PLA nedávno zorganizovala viacero typov obrnených vozidiel vrátane ľahkých tankov typu 15, kolesových útočných diel typu 11, obojživelných obrnených vozidiel typu 05 a samohybného protilietadlového delostrelectva typu 09 v rámci cvičenia ostrej streľby na neznámom mieste, informoval v stredu denník PLA Daily. Námorná pechota je považovaná za hlavnú silu pri obojživelných vyloďovacích misiách.

Fu Qianshao, čínsky vojenský expert na pevninskú časť Číny, v stredu pre Global Times uviedol, že PLA by v prípade jej stretnutia s McCarthym mala prijať protiopatrenia.

Keď Pelosiová v auguste minulého roka provokatívne navštívila ostrov Taiwan, PLA reagovala sériou rozsiahlych vojenských cvičení, ktoré úplne uzavreli ostrov Taiwan.

To odradilo odštiepencov “nezávislosti Taiwanu” a USA, preto sa Tsai tentoraz rozhodla cestovať do USA namiesto toho, aby McCarthy prišiel na ostrov Taiwan, pretože sa obáva eskalácie protiopatrení zo strany PLA, uviedol Fu.

To však nič nemení na skutočnosti, že Tsaiová svojou cestou aj tak prekročila červenú čiaru a PLA bude s veľkou pravdepodobnosťou reagovať, povedal Fu a ako možné možnosti uviedol posilnené bojové hliadky a vojenské cvičenia.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali