Čína pozor! Európa chce prísnejšie kontrolovať, ako firmy investujú v zahraničí

Čína pozor! Európa chce prísnejšie kontrolovať, ako firmy investujú v zahraničí

Bratislava 4. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Novoročné predsavzatie Bruselu na rok 2023? Prísnejšie kontrolovať, kde a ako spoločnosti investujú v zahraničí, píše POLITICO

Druhý a záverečný deň summitu EÚ v Bruseli
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

Mala by Európa kontrolovať, ako spoločnosti míňajú svoje peniaze v zahraničí? Povedzme, ak by chcel európsky výrobca čipov kúpiť akcie čínskeho startupu alebo tam postaviť novú továreň?

Reklama

To je otázka v hodnote niekoľkých miliárd eur, ktorou sa budú tento rok zaoberať európski politici, zákonodarcovia a odborníci.

Európska komisia vo svojom pracovnom programe na rok 2023 prisľúbila, že “preskúma, či sú potrebné ďalšie nástroje v súvislosti s kontrolou odchádzajúcich strategických investícií”.

Reklama

Táto jediná veta v sebe nesie veľké množstvo politických dôsledkov a mesiace premýšľania v Berlíne a Bruseli. Po ruskej invázii na Ukrajinu sa Nemecko – a Európska únia – začali zaoberať otázkou, ako môže úzke obchodovanie s krajinami ako Rusko alebo Čína ohroziť ich bezpečnosť.

Možno je prekvapujúce, že impulz na preverovanie európskych investícií prichádza z Berlína, čo by bolo nemysliteľné za éry bývalej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá ešte koncom roka 2020 presadzovala investičnú zmluvu s Pekingom.

V Nemecku pochádza myšlienka preverovania zo strany Zelených vo vláde, ktorá je zodpovedná za ministerstvá zahraničných vecí a hospodárstva a ktorá je voči Číne najviac jastrabia z troch strán v stredoľavej koaličnej vláde.

“Preskúmame vytvorenie právneho základu na kontrolu zahraničných investícií nemeckých a európskych spoločností v oblastiach kritických z hľadiska bezpečnosti,” uvádza sa v návrhu kópie stratégie nemeckého ministerstva zahraničných vecí pre Čínu.

Berlín už podnikol kroky na ovplyvnenie investičných rozhodnutí svojich spoločností v zahraničí: Minulý rok oznámil, že už nebude garantovať nemecké investície v západnom čínskom regióne Sin-ťiang z dôvodu zhoršujúcej sa situácie v oblasti ľudských práv.

Reklama

Európa je ešte len v počiatočnom štádiu tvorby potenciálnych pravidiel kontroly zahraničných investícií, ale odborníci sa domnievajú, že blok by mohol začať tým, že pod kontrolu zaradí malý okruh bezpečnostne kritických odvetví.

Myšlienka, aby štáty kontrolovali, ako spoločnosti míňajú svoje peniaze v zahraničí, sa prvýkrát objavila na druhej strane Atlantiku, vo Washingtone, D.C. Prichádza v čase, keď sa americkí predstavitelia čoraz viac snažia oddeliť svoju vlastnú ekonomiku od čínskej, najmä v technologickom sektore, ktorý bol pravdepodobne pôvodnou inšpiráciou pre Berlín.

 

Dôkaz koncepcie

Podľa Tobiasa Gehrkeho z think-tanku Európskej rady pre zahraničné vzťahy by bolo logické zahrnúť najprv polovodičové alebo high-tech spoločnosti.

“Európania by začali v malom, aby si overili, ako to funguje v priemysle X a Y,” povedal Gehrke a poukázal na to, ako by sa EÚ mohla zamerať na tie odvetvia špičkových technológií, ktoré majú dostať značné množstvo vládnych peňazí. To by zase vytvorilo jasný argument pre štáty, aby zabezpečili, že ich peniaze neskončia nepriamym financovaním technologického rozvoja v krajinách, ktoré sú považované za nepriateľské.

Reklama

Kontrola odchádzajúcich investícií by mohla byť v podstate obrátenou verziou mechanizmu kontroly zahraničných investícií EÚ. Podľa existujúcich pravidiel musia krajiny EÚ preverovať a môžu blokovať zahraničné prevzatie strategických spoločností a infraštruktúry v rámci bloku.

Dvaja úradníci informovaní o interných diskusiách v Komisii však uviedli, že kontrola vonkajších investícií je zatiaľ len vo fáze nápadu. Domnievali sa však, že proces by sa v Bruseli urýchlil, ak by Nemecko aktívne presadzovalo túto koncepciu, najmä preto, že je v súlade s európskou obchodnou obrannou politikou voči Číne.

Môže sa začať v malom, ale usmerňovanie toho, ako môžu určité spoločnosti investovať v zahraničí, má potenciálne systémové dôsledky pre globálny obchodný systém, ktorý sa zrejme čoraz viac štiepi na politicky zosúladené bloky.

“Bude to nová kapitola toho, ako bude EÚ definovať svoj vzťah k Číne a Spojeným štátom, ale aj toho, ako budeme vnímať prepojenie medzi kapitálovými trhmi, národnou bezpečnosťou a geopolitikou, pretože tu skutočne chýba integrovaná vízia,” povedal Elmar Hellendoorn z think tanku Atlantic Council.

Washington bude tento rok určite vyvíjať tlak na Brusel, aby ho nasledoval.

Americkí senátori zapracúvajú preverovanie odchádzajúcich investícií do svojho návrhu zákona o ochrane národných kritických kapacít, ktorý ešte len prechádza Kongresom, takže ich teší, že ich krok inšpiruje Európanov.

“Som povzbudený, keď vidím, že Nemecko uvažuje o takom druhu preverovania odchádzajúcich investícií, ku ktorému som vyzýval tu v Amerike prostredníctvom môjho zákona o národnej ochrane kritických kapacít,” napísal na Twitteri americký senátor Bob Casey.

Európu však čaká ešte dlhá cesta k prijatiu vlastného zákona, a to aj preto, že investičná politika sa na rozdiel od obchodných záležitostí stále riadi na úrovni jednotlivých krajín. Dá sa teda očakávať, že krajiny EÚ budú mať rozpory v otázke, kde stanoviť hranicu medzi ekonomikou voľného trhu a národnou bezpečnosťou.

Kontrola odchádzajúcich finančných tokov zo strany štátov je “ďalšou hranicou” v geoekonomike, povedal Gehrke a dodal: “Oddelenie sa bude zvyšovať – to môžeme povedať s úplnou istotou. Vôbec však nevieme, aký veľký rozsah to bude.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:45

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom. Vyhlásila to v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

13:28

Slovenské domácnosti v tomto roku výrazne zvyšujú svoje úspory. Celkový objem vkladov domácností v bankách v januári a februári 2024 medziročne vzrástol o 3,5 %, respektíve takmer o 4 %. Pritom ešte v septembri 2023 úspory domácností medziročne klesali. Najnovšie údaje tak potvrdili zistenia brokerskej spoločnosti Ozios.

13:15

Britský kráľ Karol III. a ďalší poprední členovia kráľovskej rodiny sa vzdajú patronátu nad takmer 200 dobročinnými a inými organizáciami. Je to výsledok preskúmania ich spojenia s viac ako 1000 skupinami, oznámil v sobotu Buckinghamský palác.

13:05

Slovenský hokejista Marián Studenič bodoval v nočnom zápase nižšej zámorskej súťaže AHL. Dvadsaťpäťročný útočník zaznamenal asistenciu pri góle Coachella Valley. Firebirds neuspeli v prvom stretnutí 2. kola play off na ľade Calgary Wranglers 1:4 a v sérii na tri víťazstvá prehrávajú 0:1 na zápasy.

12:52

Jedna osoba zomrela a šesť ich utrpelo zranenia v dôsledku streľby súvisiacej zrejme s obchodovaním s drogami neďaleko Paríža. Oznámila to v sobotu miestna prokuratúra.

12:26

Akcie v USA si v piatok (3. 5.) výrazne polepšili a kľúčový index Dow Jones Industrial Average si pripísal viac než 400 bodov. Aprílová správa o zamestnanosti totiž ukázala, že trh práce sa ochladil. To podporilo nádeje, že americká centrálna banka (Fed) čoskoro zníži úrokové sadzby.

11:50

Desiatky demokratov z americkej Snemovne reprezentantov vyzvali v piatok prezidenta Joea Bidena, aby zvážil zastavenie predaja zbraní Izraelu, ak nezmení vedenie svojej vojny proti Hamasu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

10:14

Rusko počas uplynulej noci útočilo dronmi v ukrajinskej Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti. Tamojší predstavitelia v sobotu dopoludnia informovali o najmenej šiestich zranených a škodách na kritickej infraštruktúre, komerčných i obytných budovách.

09:22

Súhlasiť s dohodou o prímerí s Izraelom by pre palestínske hnutie Hamas nemalo byť problémom, motivácia jeho vedenia však stále nie je jasná. Uviedol to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

09:15

Ruská protivzdušná obrana zničila štyri rakety dlhého doletu, ktoré ukrajinské sily odpálili na polostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali