Čína podporuje úsilie Srbska o ochranu zvrchovanosti a územnej celistvosti

Čína podporuje úsilie Srbska o ochranu zvrchovanosti a územnej celistvosti

Peking/Belehrad 31. mája 2023 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

Zrážky medzi NATO a srbskými demonštrantami vyvolávajú pochybnosti o úlohe NATO ako “mierotvorcu”

Streľba v Belehrade
Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič

V súvislosti s obnoveným napätím v Kosove, ktoré naďalej znepokojuje Európu, Čína v utorok vyhlásila, že podporuje úsilie Srbska o ochranu jeho suverenity a územnej celistvosti, a vyzvala NATO, aby rešpektovalo suverenitu a územnú celistvosť príslušnej krajiny a robilo veci, ktoré prispievajú k mieru v regióne.

Reklama

Viac ako 30 vojakov mierových síl NATO, ktorí bránili tri radnice v severnom Kosove, bolo zranených pri zrážkach so srbskými demonštrantami, pričom srbský prezident uviedol armádu do najvyššieho stupňa bojovej pohotovosti, informoval v utorok denník Guardian. Napätá situácia sa vyvinula po tom, ako sa v oblasti severného Kosova s väčšinovým srbským obyvateľstvom ujali funkcie starostovia z radov etnických Albáncov po voľbách, ktoré Srbi podľa médií bojkotovali.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok novinárom povedal, že súčasná eskalácia v Kosove a Metohiji je alarmujúca a v srdci Európy by mohla vypuknúť veľká výbušná situácia, uviedla agentúra TASS.

Reklama

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning v utorok na tlačovej konferencii uviedol, že Čína podporuje úsilie Srbska o ochranu suverenity a územnej celistvosti, nesúhlasí s jednostrannými krokmi dočasných inštitúcií v Prištine a vyzýva ju, aby si splnila svoju povinnosť vytvoriť združenie/spoločenstvo obcí so srbskou väčšinou.

Vyzývame NATO, aby rešpektovalo suverenitu a územnú celistvosť príslušnej krajiny a skutočne prispelo k mieru v regióne, uviedol Mao.

Hoci NATO predstiera, že je mierotvorcom v regióne, do miestnych stretov sa zapojilo takýmto násilným spôsobom, čo vyvoláva obavy z priameho konfliktu medzi NATO a Srbskom, varovali niektorí experti, najmä keď si mnohí pamätajú, ako NATO v roku 1999 bombardovaním Juhoslovanskej zväzovej republiky hrubo porušilo Chartu OSN.

Balkán sa tradične považuje za “sud s pušným prachom v Európe”, zatiaľ čo Kosovo je časovanou bombou, ktorú Západ pod vedením USA nastražil, aby v prípade potreby rozdúchal oheň a poslúžil tak svojim geopolitickým cieľom, tvrdia niektorí odborníci.

“NATO si prisúdilo úlohu mierotvorcu a budovateľa mieru v tejto oblasti a ukázalo, že ako tretia strana musí zabrániť relevantným stranám riešiť konflikty silou. Teraz sa však do konfliktov priamo zapája,” povedal v utorok pre Global Times Cui Hongjian, riaditeľ oddelenia európskych štúdií na Čínskom inštitúte medzinárodných štúdií.

Reklama

Keďže NATO je politicky prokosovsky orientované, pokiaľ ide o konflikt v Kosove, NATO nemôže zaujať spravodlivý a neutrálny postoj k situácii. Budúce konflikty by sa mohli zmeniť na konflikty medzi Srbskom a NATO, povedal Cui.

Niektorí európski zákonodarcovia tiež kritizovali zapojenie NATO do napätia medzi Kosovom a Srbskom. Mick Wallace, člen Európskeho parlamentu, v utorok na Twitteri uviedol: “Kedy mali sily NATO niečo spoločné s udržiavaním mieru? Sú vojnovou mašinériou, ktorá sa vyžíva vo vojne a slúži záujmom amerického impéria a vojensko-priemyselného komplexu.”

Podľa správ médií sa napätie stupňuje, odkedy miestni Srbi bojkotovali nedávne voľby, v ktorých sa v oblasti severného Kosova s väčšinovým srbským obyvateľstvom ujali funkcie starostovia z radov etnických Albáncov.

Zatiaľ čo miestni Srbi popreli legitímnosť volieb, USA a Európa voľby uznali, čo ešte viac podnietilo kosovské orgány. A v očiach Srbska USA a Európa “obchodovali dvojako”, keďže tvrdili, že udržiavajú mier v regióne, ale dostali sa do konfliktu s miestnymi obyvateľmi, uviedol v utorok pre Global Times Yang Bowen, asistent výskumného pracovníka na oddelení európskych štúdií Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií.

Srbský prezident Aleksandar Vučič sa stretol s vyslancami USA, Spojeného kráľovstva, Francúzska, Talianska a Nemecka, ako aj s vedúcim delegácie Európskej únie, a naliehavo vyzval západné krajiny, aby urýchlene prijali opatrenia na zaručenie bezpečnosti Srbov v Kosove.

Reklama

Počas utorkového stretnutia s čínskym veľvyslancom v Belehrade Chen Boom Vučič podľa médií požiadal Čínu o jej vplyv na medzinárodné spoločenstvo, aby ukončilo násilie voči etnickým Srbom v Kosove.

Srbsko sa usiluje o vyváženú diplomaciu s veľkými krajinami vrátane USA, Ruska a Číny, ale od ukrajinskej krízy západné sily “čistia balkánsku oblasť od vplyvu vonkajších síl” vrátane Ruska a Číny, poznamenal Cui. “Celkové medzinárodné prostredie pre Srbsko sa zmenilo, a preto Kosovo začalo od minulého roka predstavovať výzvu,” povedal.

“To je tiež dôvod, prečo sa Srbsko usiluje o väčšiu medzinárodnú podporu mimo Západu a mimo Európy,” dodal Cui.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali