Čína môže ovplyvniť trhy s čipmi bez toho, aby predbehla USA

Čína môže ovplyvniť trhy s čipmi bez toho, aby predbehla USA

Peking/Washington 24. marca 2023 (HSP/asia.nikkei/Foto:Pixabay)

 

Autor knihy “Chip War” hovorí, že politika Pekingu môže ovplyvniť globálny priemysel polovodičov

čipy, CPU, kremík
Ilustračné foto

Podľa autora knihy “Chip War” Chrisa Millera budú mať USA a ich spojenci aj o päť rokov najpokročilejšie technológie v oblasti čipov, ale mali by zostať opatrní, pokiaľ ide o vplyv Číny na trh s menej pokročilými polovodičmi.

Reklama

V rozhovore pre Nikkei Asia v Tchaj-peji Miller tiež tvrdil, že americká politická podpora Taiwanu nezávisí od čipového sektora na ostrove – čo je v rozpore s názorom priemyselného veterána Morrisa Changa.

“Ak sa ma spýtate, kto bude mať o päť rokov prístup k najvyspelejším technológiám, či USA alebo Čína, povedal by som, že USA budú vyrábať vyspelé technológie v spolupráci s Holandskom, Japonskom a Taiwanom,” povedal Miller, docent medzinárodných dejín na Tuftsovej univerzite.

Reklama

“To neznamená, že viem, ktorá konkrétna firma bude vyrábať najpokročilejšiu technológiu, ale mám dosť veľkú istotu, že o päť rokov sa najpokročilejšie čipy budú vyrábať niekde mimo Číny,” povedal Miller, ktorý strávil roky výskumom histórie polovodičového priemyslu a priemyselnej politiky vlád.

Washington urýchľuje úsilie o obmedzenie technologických ambícií Pekingu, najmä v oblasti čipov, keďže tieto drobné komponenty používané vo všetkom od smartfónov až po stíhačky majú veľký vplyv na národnú bezpečnosť. Okrem toho, že Washington zaviedol vlastné kontroly vývozu do čínskeho sektora čipov, tento rok presvedčil Holandsko a Japonsko – dvoch kľúčových výrobcov nástrojov na výrobu čipov – aby podobne obmedzili čínsky prístup k pokročilým polovodičovým technológiám.

Čína však už má výrobné technológie a kapacity na výrobu veľkého množstva menej vyspelých čipov, povedal Miller, čo znamená, že bude dôležité sledovať priemyselnú politiku Pekingu v tomto sektore a to, ako môže ovplyvniť globálny priemysel, povedal Miller.

“Jednou z kľúčových otázok je, aký je vplyv čínskych investícií do zaostávajúcich čipov na zvyšok sveta? Jedným zo scenárov je, že sa to zmení na novú verziu solárnych panelov,” povedal Miller s odkazom na politiku Číny, ktorá výrazne dotuje domácich výrobcov panelov a narúša globálne ceny.

“To je scenár, ktorý by sme si mali uvedomiť a ktorý predstavuje skutočne zaujímavé politické problémy pre Taiwan, Japonsko, USA a Európu.”

Reklama

Morris Chang, zakladateľ a bývalý predseda najväčšieho zmluvného výrobcu čipov na svete Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. nedávno podporil americké snahy o obmedzenie pokroku Číny v oblasti čipov. Chang však tiež uviedol, že Washington považuje závislosť od taiwanského sektora čipov za riziko a vynechal ostrov zo svojej kampane “friend-shoring”, ktorej cieľom je presunúť výrobu čipov do spriatelených krajín.

Miller však povedal, že čipy sú len malou časťou americko-taiwanských vzťahov.

“Myslím si, že USA nie sú jediné, kto sa pozerá na toto odvetvie a hovorí: ‘Wow, 90 % špičkovej kapacity v jednej krajine v niekoľkých zariadeniach. Má takáto koncentrácia zmysel? Koncentrácia vyvoláva otázky týkajúce sa rizík,” povedal.

Zároveň je to však “len malý aspekt širších vzťahov medzi Taiwanom a USA, ktoré sú v súčasnosti dosť hlboké a prehlbujú sa”.

Podľa jeho názoru snaha veľkých ekonomík znížiť svoju závislosť od taiwanského čipového sektora neovplyvní záväzok Washingtonu brániť ostrov.

Reklama

“USA pomáhajú Taiwanu s obranou od roku 1949. Bolo to desať rokov pred vynájdením prvého polovodiča,” povedal. “Existuje 50 rokov americko-taiwanských vzťahov predtým, ako sa Taiwan stal hráčom v oblasti polovodičov. Myslím si, že je nesprávne a historicky nepresné myslieť si, že dôvodom, prečo USA podporujú Taiwan, sú polovodiče.”

“Ak počúvate diskusie amerického prezidenta Joea Bidena o Taiwane alebo čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga o Taiwane, polovodiče môžu byť súčasťou ich prejavu, ale je to jeden riadok v prejave,” dodal.

Miller zároveň uviedol, že USA sú “veľmi tesne za” Taiwanom a Južnou Kóreou, pokiaľ ide o pokročilé čipové technológie – bližšie ako Európa, Japonsko alebo India. USA už majú “veľmi veľkú” pracovnú silu v oblasti polovodičov a zákazníci pre pokročilé čipy sú zväčša americké spoločnosti, povedal.

“Niet pochýb o tom, že krajiny, ktoré ponúkajú účinnejšiu daňovú politiku, získajú viac investícií. … Ťažšie je však uvažovať o celkovom ekosystéme,” povedal Miller. “Dane sú v určitom zmysle jednoduchá časť a stimuly sú tiež jednoduchá časť. Ťažšia časť je, či máte infraštruktúru, pracovnú silu a ekosystém.”

A dopyt zákazníkov bude podľa neho kľúčom k úspechu každého nového dodávateľského reťazca čipov. “Myslím, že každý sa sústreďuje na to, čo robia vlády, ale stále si myslím, že generálny riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook má väčší vplyv na dodávateľský reťazec ako Joe Biden.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

Včera 20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

Včera 20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

Včera 20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

Včera 19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

Včera 19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

Včera 19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

Včera 19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

Včera 19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

Včera 19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

Včera 19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

Včera 19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

Včera 19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

Včera 19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

Včera 18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali