Čína môže ovplyvniť trhy s čipmi bez toho, aby predbehla USA

❚❚

Peking/Washington 24. marca 2023 (HSP/asia.nikkei/Foto:Pixabay)

 

Autor knihy “Chip War” hovorí, že politika Pekingu môže ovplyvniť globálny priemysel polovodičov

čipy, CPU, kremík
Ilustračné foto

Podľa autora knihy “Chip War” Chrisa Millera budú mať USA a ich spojenci aj o päť rokov najpokročilejšie technológie v oblasti čipov, ale mali by zostať opatrní, pokiaľ ide o vplyv Číny na trh s menej pokročilými polovodičmi.

.

V rozhovore pre Nikkei Asia v Tchaj-peji Miller tiež tvrdil, že americká politická podpora Taiwanu nezávisí od čipového sektora na ostrove – čo je v rozpore s názorom priemyselného veterána Morrisa Changa.

“Ak sa ma spýtate, kto bude mať o päť rokov prístup k najvyspelejším technológiám, či USA alebo Čína, povedal by som, že USA budú vyrábať vyspelé technológie v spolupráci s Holandskom, Japonskom a Taiwanom,” povedal Miller, docent medzinárodných dejín na Tuftsovej univerzite.

.

“To neznamená, že viem, ktorá konkrétna firma bude vyrábať najpokročilejšiu technológiu, ale mám dosť veľkú istotu, že o päť rokov sa najpokročilejšie čipy budú vyrábať niekde mimo Číny,” povedal Miller, ktorý strávil roky výskumom histórie polovodičového priemyslu a priemyselnej politiky vlád.

Washington urýchľuje úsilie o obmedzenie technologických ambícií Pekingu, najmä v oblasti čipov, keďže tieto drobné komponenty používané vo všetkom od smartfónov až po stíhačky majú veľký vplyv na národnú bezpečnosť. Okrem toho, že Washington zaviedol vlastné kontroly vývozu do čínskeho sektora čipov, tento rok presvedčil Holandsko a Japonsko – dvoch kľúčových výrobcov nástrojov na výrobu čipov – aby podobne obmedzili čínsky prístup k pokročilým polovodičovým technológiám.

Čína však už má výrobné technológie a kapacity na výrobu veľkého množstva menej vyspelých čipov, povedal Miller, čo znamená, že bude dôležité sledovať priemyselnú politiku Pekingu v tomto sektore a to, ako môže ovplyvniť globálny priemysel, povedal Miller.

“Jednou z kľúčových otázok je, aký je vplyv čínskych investícií do zaostávajúcich čipov na zvyšok sveta? Jedným zo scenárov je, že sa to zmení na novú verziu solárnych panelov,” povedal Miller s odkazom na politiku Číny, ktorá výrazne dotuje domácich výrobcov panelov a narúša globálne ceny.

“To je scenár, ktorý by sme si mali uvedomiť a ktorý predstavuje skutočne zaujímavé politické problémy pre Taiwan, Japonsko, USA a Európu.”

.

Morris Chang, zakladateľ a bývalý predseda najväčšieho zmluvného výrobcu čipov na svete Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. nedávno podporil americké snahy o obmedzenie pokroku Číny v oblasti čipov. Chang však tiež uviedol, že Washington považuje závislosť od taiwanského sektora čipov za riziko a vynechal ostrov zo svojej kampane “friend-shoring”, ktorej cieľom je presunúť výrobu čipov do spriatelených krajín.

Miller však povedal, že čipy sú len malou časťou americko-taiwanských vzťahov.

“Myslím si, že USA nie sú jediné, kto sa pozerá na toto odvetvie a hovorí: ‘Wow, 90 % špičkovej kapacity v jednej krajine v niekoľkých zariadeniach. Má takáto koncentrácia zmysel? Koncentrácia vyvoláva otázky týkajúce sa rizík,” povedal.

Zároveň je to však “len malý aspekt širších vzťahov medzi Taiwanom a USA, ktoré sú v súčasnosti dosť hlboké a prehlbujú sa”.

Podľa jeho názoru snaha veľkých ekonomík znížiť svoju závislosť od taiwanského čipového sektora neovplyvní záväzok Washingtonu brániť ostrov.

.

“USA pomáhajú Taiwanu s obranou od roku 1949. Bolo to desať rokov pred vynájdením prvého polovodiča,” povedal. “Existuje 50 rokov americko-taiwanských vzťahov predtým, ako sa Taiwan stal hráčom v oblasti polovodičov. Myslím si, že je nesprávne a historicky nepresné myslieť si, že dôvodom, prečo USA podporujú Taiwan, sú polovodiče.”

“Ak počúvate diskusie amerického prezidenta Joea Bidena o Taiwane alebo čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga o Taiwane, polovodiče môžu byť súčasťou ich prejavu, ale je to jeden riadok v prejave,” dodal.

Miller zároveň uviedol, že USA sú “veľmi tesne za” Taiwanom a Južnou Kóreou, pokiaľ ide o pokročilé čipové technológie – bližšie ako Európa, Japonsko alebo India. USA už majú “veľmi veľkú” pracovnú silu v oblasti polovodičov a zákazníci pre pokročilé čipy sú zväčša americké spoločnosti, povedal.

“Niet pochýb o tom, že krajiny, ktoré ponúkajú účinnejšiu daňovú politiku, získajú viac investícií. … Ťažšie je však uvažovať o celkovom ekosystéme,” povedal Miller. “Dane sú v určitom zmysle jednoduchá časť a stimuly sú tiež jednoduchá časť. Ťažšia časť je, či máte infraštruktúru, pracovnú silu a ekosystém.”

A dopyt zákazníkov bude podľa neho kľúčom k úspechu každého nového dodávateľského reťazca čipov. “Myslím, že každý sa sústreďuje na to, čo robia vlády, ale stále si myslím, že generálny riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook má väčší vplyv na dodávateľský reťazec ako Joe Biden.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali