Čína: Minulosť, súčasnosť a budúcnosť

Čína: Minulosť, súčasnosť a budúcnosť

Peking 6. decembra 2022 (HSP/moderndiplomacy/Foto:Twitter)

 

Číňania sú hrdí ľudia a majú bohatú históriu a kultúru, na ktorú sú veľmi hrdí, píše Sadi Mohamod Sadi pre Modern Diplomacy. V súčasnosti je Čína druhou najväčšou ekonomikou na svete. Má vojenskú silu, ktorú jej môžu mnohé krajiny závidieť. Ale v poslednom čase Čína čelí určitým poklesom a hospodárskym nástrahám, ako aj kovid protestom proti súčasnému režimu Si Ťin-pchinga

Si Ťin-pching
Na snímke Si Ťin-pching

Hospodársky a globálny politický vzostup Číny

Pred rokom 1978 bola čínska ekonomika v zlom stave, ale po liberalizácii hospodárstva a obchodu v roku 1979 pod vedením Deng Xiaopinga sa čínsky hospodársky vzostup prejavil takmer vo všetkých prípadoch, či už na domácej alebo medzinárodnej úrovni. Ak sa pozrieme do minulosti, od roku 1953 do roku 1978 bol ročný hospodársky rast Číny 6,7 %, ale po rôznych hospodárskych reformách v rokoch 1978 až 2013 vzrástlo čínske hospodárstvo o 9,5 %. Súčasne s rastúcim hospodárstvom rástol aj politický vplyv Číny na celom svete. Počas obdobia studenej vojny, bola Čína vo svetovej politike relatívne malým hráčom, ale po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 začala Čína zohrávať významnejšiu úlohu, čo bolo do veľkej miery možné vďaka absencii akejkoľvek globálnej hegemónnej mocnosti okrem USA, pričom aj samotné USA do určitej miery pomáhali Číne v jej úsilí, napríklad v roku 1972 vtedajší prezident USA Richard Nixon a minister zahraničných vecí Henry Kissinger navštívili Čínu a uznali, že pevninská Čína, ktorú dnes poznáme, nahradila Taiwan, a tak Čína nahradila Taiwan ako stály člen v Bezpečnostnej rade OSN. Táto Nixonova práca viedla aj k uvoľneniu ekonomických a obchodných kontrol USA a nakoniec k tomu, že Čína získala v roku 2001 miesto vo WTO. Na tento rast Číny pesimisticky reagoval John Mearsheimer, profesor R. Wendell Harrison Distinguished Service na Chicagskej univerzite. Podľa Mearsheimera v článku s názvom “The Rise of China Will Not Be Peaceful at All” (Vzostup Číny vôbec nebude mierový) v časopise The Australian z 18. novembra 2005 napísal, že “ak bude Čína v nasledujúcich desaťročiach pokračovať vo svojom impozantnom hospodárskom raste, USA a Čína sa pravdepodobne dostanú do intenzívnej bezpečnostnej súťaže so značným potenciálom vojny. Väčšina susedov Číny, vrátane Indie, Japonska, Singapuru, Južnej Kórey, Ruska a Vietnamu, sa spojí s USA, aby obmedzili moc Číny.” Práve to sa stalo a vidíme to na vlastné oči, hoci Rusko možno považovať za priateľa nie per se, ale skôr za priaznivca Číny.

Reklama

 

Súčasný stav

V súčasnosti Čína čelí hospodárskemu poklesu, ako aj sérii protestov týkajúcich sa blokovania covidov. Podľa údajov poskytnutých Ázijskou rozvojovou bankou sa očakáva, že hospodársky rast Číny bude v čase obmedzení týkajúcich sa covidu 3,3 % a v roku 2023 sa predpokladá rast na úrovni 4,5 %. V nadchádzajúcich dvoch rokoch bude čínsky rast výrazne nižší ako v minulosti, čo možno pripísať niektorým faktorom, ako napríklad politike nulového kovidu, ktorá výrazne znížila vývoz, a tiež strate investorov v dôsledku vládnych zásahov proti technologickým gigantom, ako je napríklad “Alibaba.com”, podľa BBC sa zisk spoločnosti Alibaba za posledný štvrťrok znížil o 50 % a jej čistý príjem klesol o polovicu. Po tom, ako bol Si v októbri 2022 na 20. zjazde ČKS tretíkrát zvolený za prezidenta, sa teraz sústreďuje na národnú bezpečnosť, čo možno vidieť na jeho stálom výbore politbyra a 24-člennom ústrednom výbore, ktorému chýbajú ekonomické znalosti a ktorý čelil odchodu premiéra Li Keqianga, ktorý dohliadal na čínsku ekonomiku od vedenia Hu Jintaa. Súčasný výbor pozostáva najmä z lojalistov, ako je Zeng Youxia, ktorý bol podpredsedom ústrednej vojenskej komisie, ktorí sú Siovými spojencami a očakáva sa, že budú pracovať na plnení Siových bezpečnostných cieľov. Čína tiež čelí nacionalistickému omladeniu, ktoré niektorí považujú za “návrat červenej Číny” , Kevin Rudd, ktorý je predsedom Ázijskej spoločnosti a pôsobil ako premiér a minister zahraničných vecí Austrálie, vo svojom článku v časopise Foreign Policy Magazine uviedol, že Čína čelí ideologickým zmenám a prijíma politiku, ktorá je ďaleko od ekonomických aspektov a zameriava sa najmä na bezpečnostné a vojenské aspekty, ktoré sa trochu líšia od minulosti, a kladie dôraz na marxisticko-leninskú metodológiu, čo sa dokonca uvádza vo výročnej správe o práci strany vydanej počas zjazdu, že od členov strany sa vyžaduje, aby mali predstavu o svetonázore a metodológii marxizmu-leninizmu a uplatňovali túto predstavu na pochopenie výziev súčasnej doby.

Reklama

 

Čo prinesie budúcnosť?

Iniciatíva “Pásmo a cesta” (BRI) bola najvýznamnejším Siovým projektom počas jeho prvých dvoch funkčných období a dá sa predpokladať, že v nasledujúcich piatich rokoch bude tento projekt na ceste k naplneniu, keďže Čína sa usiluje o väčšiu hospodársku integráciu a politicko-hospodársku dominanciu na ázijskom kontinente, pričom je tu aj problém hospodárskeho poklesu spolu so slabým domácim dopytom a rastúcim dlhom. Podľa Svetového ekonomického fóra je 18,9 %, t. j. 267 miliónov ľudí, starších ako 60 rokov a do roku 2050 sa môže zvýšiť na tretinu populácie, s čím sa dá bojovať modernizáciou systému zdravotnej starostlivosti, sociálnym zabezpečením a tým, že sa aktívne starnutie stane neoddeliteľnou súčasťou hospodárskeho rastu, ktorý spojí zdravie s bohatstvom a spoločnou prosperitou. Okrem domácich výziev bude Siova Čína čeliť aj niektorým globálnym výzvam, najmä vo vzťahu k USA a Taiwanu. Bidenova administratíva nedávno podnikla kroky, aby Čínu odradila od toho, aby sa stala najväčším svetovým dodávateľom polovodičov, a potom je tu hrozba vojny s Taiwanom, ktorú vyvolala návšteva predsedníčky americkej snemovne Nancy Pelosiovej na Taiwane 2. augusta, po ktorej čínske úrady reagovali a v reakcii na to Čína odpálila 11 balistických rakiet do vôd okolo Číny a súčasná situácia je veľmi neistá.

Čína v súčasnosti prechádza hospodárskymi aj politickými zmenami v súvislosti s nárastom nacionalizmu a ambíciou Si Ťin-pchinga urobiť z Číny globálnu mocnosť. Svet v nasledujúcich rokoch určite pocíti vzostup Číny a bez ohľadu na to, či bude Si po piatich rokoch pri moci alebo nie, jeho vplyv bude cítiť čínska politika a celý svet.

 

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali