Chuťové receptory nám pomáhajú získať pôžitok z jedla a ovplyvňujú pocit nasýtenia. Keď ale prestávajú normálne fungovať, človek začína jesť stále viac a viac. Príčinou tejto poruchy môže byť kvalita jedla, vysvetlil Vasilij Generalov,
“Dnešné potravinové polotovary obsahujú dosť veľké množstvo rôznych konzervantov. Tieto chemické látky pôsobia na receptory. Konšpirologická teória spočíva v tom, že čím nižší prah chuťovej citlivosti človek má, tým viac potravín spotrebuje, a čím viac ich spotrebuje, tým je to výhodnejšie pre výrobcov potravín, pretože viac zaplatí,” povedal Vasilij Generalov v rozhovore pre Sputnik.
Obnovenie chuťových receptorov je podľa odborníka síce možné, ale je potrebné vzdať sa potravín, ktoré pôsobia ako droga a vyvolajú potravinovú závislosť.
“Čím menej polotovarov a jedál z fast foodu budete konzumovať, tým čistejšie budú vaše receptory. Tie majú našťastie sklon k očisteniu. Preto je treba konzumovať prírodné produkty, hlavne mäso, vajíčka, ryby, zelené šaláty,” vysvetlil doktor lekárskych vied.
Odmenou za očistenie receptorov od škodlivého jedla potom budú úplne nové chuťové zážitky z obvyklých jedál, tvrdí doktor.
“Pocítite, že obyčajná paradajky alebo uhorky môžu byť tiež sladké. Predtým, keď ste konzumovali veľa sladkého, zvyšovali ste ako narkomani dávku uhľovodíkov, preto citlivosť vašich receptorov voči cukru klesala. Keď ste prestali jesť sladkosti, receptory sa očistili a začali ste pociťovať cukor dokonca tam, kde ste ani netušili, že je,” upozornil pre Sputnik doktor Vasilij Generalov.