CHORVÁTSKY GROB: Zátarasy na Triblavinskej ceste skomplikovali cestu vodičom

CHORVÁTSKY GROB: Zátarasy na Triblavinskej ceste skomplikovali cestu vodičom

Bratislava 16. apríla (TASR) – Na ceste, ktorá spája Čiernu Vodu (časť obce Chorvátsky Grob) s Ivankou pri Dunaji v okrese Senec, zažili vodiči nemilé prekvapenie. Na ceste opätovne ležali betónové hranoly, ktoré bránili prejazdu. Rovnaká situácia tu nastala aj vlani koncom júla. Odvtedy sa problémom zaoberali príslušné štátne, miestne i regionálne úrady. Spoločnú reč s majiteľom pozemku, cez ktorý cesta prechádza, dosiaľ nenašli.

V lokalite Čierna Voda sa intenzívne stavia bez elementárneho riešenia dopravnej infraštruktúry. Takzvaná Triblavinská cesta je za tejto situácie mimoriadne vyťažená. Stále však nie je zaradená do cestnej siete, hoci majiteľ pozemku takýto prísľub vlani dostal. Táto cesta kedysi slúžila ako dopravná komunikácia pre družstvo, aby sa poľnohospodárske stroje mohli dostať na okolité polia. Dnes je to súkromný majetok, ktorý je zapísaný v liste vlastníctva ako dvor, a nie ako cesta. Pozemky vlastní akciová spoločnosť MCST, ktorá túto spojnicu uzavrela.

Podľa predsedu predstavenstva MCST Štefana Sládečka išlo o vynútené opatrenie. Komunikácia má charakter cesty III. triedy, no využívajú ju aj ťažkotonážne motorové vozidlá. Prechádza úzkym mostíkom aj ponad diaľnicu D1. Ten je už vážne poškodený a hrozí zrútením rovno na frekventovanú diaľnicu. Následky by boli katastrofálne. Keďže Triblavinská cesta nie je zaradená do cestnej siete, zodpovednosť za následky nehody by niesol majiteľ pozemku.

Nespokojní občania sa však sťažujú. Situáciou sa zaoberalo vedenie Obecného úradu v Chorvátskom Grobe, polícia, Národná diaľničná spoločnosť (NDS) i vyšší územný celok. Prednosta obecného úradu Peter Matula nesúhlasí s uzavretím Triblavinskej cesty a žiada odstránenie zátarás. "Cesta slúži ako verejná komunikácia a mala byť zaradená do regionálnej cestnej siete. Chorvátsky Grob nesúhlasí s tým, čo sa stalo na Triblavinskej ceste. Podľa nášho názoru bol porušený zákon o cestných komunikáciách. Súkromný podnikateľ sa snaží týmto zátarasou vyrokovať od obce určité podmienky, ktoré si kladie. Obec komunikáciu spravuje, preto sme aktuálne poslali výzvu spoločnosti MCST so žiadosťou, aby do 24 hodín zátarasy odstránila. V opačnom prípade budeme postupovať v súlade so zákonom," uviedol dnes pre TASR. Podľa starostu obce Miroslava Marynčáka "aj takéto situácie sú dôsledkom gigantického, ale, žiaľ, nekoordinovaného rozvoja obce, časti Čierna Voda, neodborne riadeného bývalým vedením. Nikto nedomyslel takéto následky a už vôbec ich neriešil, počnúc vodou, kanalizáciou, cez školu, škôlky až po dopravu. Ich odstraňovanie je veľmi zdĺhavé a často právne či územne prakticky nemožné."

Reklama

NDS prisľúbila riešenie v podobe vybudovania príjazdov na diaľnicu D2, aby vozidlá nemuseli prechádzať cez rizikový nadjazd. Riešením bude aj vybudovanie mimoúrovňovej križovatky pri diaľničnom odpočívadle Triblavina. Ale ani zaradenie tejto spojnice do siete regionálnych ciest sa dosiaľ nerealizovalo. Paradoxne, Triblavinskú cestu využívajú mnohí vodiči, vrátane nákladných vozidiel, no spoločnosť MCST má príjazdové práva k svojim objektom značne obmedzené. "Tieto obmedzenia nás denne stoja okolo 250 eur. Dva roky už čakáme na odpoveď z Chorvátskeho Grobu, ktorému sme ponúkli prevedenie pozemkov na obec. Nemáme odpoveď ani na konkrétny návrh od NDS na postavenie príjazdových kolektorov na D2 pri diaľničnom nadjazde. Nemáme odpoveď ani z BSK o zaradení cesty do regionálnej cestnej siete. Keďže zákonné užívanie Triblavinskej cesty nie je stále vyriešené, rozhodli sme sa ju uzavrieť v pondelok 15. apríla. O tomto kroku sme riadne informovali verejnosť a obecné samosprávy v Chorvátskom Grobe a Ivanke pri Dunaji," dodal Štefan Sládeček.

Prednosta Chorvátskeho Grobu oponuje. "My sme požiadali spoločnosť MCST, aby previedla na obec tú časť pozemkov pod cestou, ktorá jej patrí. Komunikáciu chceme prepojiť na diaľnicu. Predtým ju však musíme zaradiť do siete regionálnych ciest. MCST nám poskytlo vyjadrenie, z ktorého sa dá usúdiť, že by nešlo o bezodplatný prevod pozemku na obec, ale s najväčšou pravdepodobnosťou o predaj. Obec však nemá voľné prostriedky na takýto nákup."

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam, fotoreportáž a videozáznam.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali