Chmelár: Už nie je dôležitá otázka, aká je budúcnosť Smeru, ale čo príde po ňom

Chmelár: Už nie je dôležitá otázka, aká je budúcnosť Smeru, ale čo príde po ňom

11. decembra 2017 (HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Politológ Eduard Chmelár sa vo svojom novom komentári pozrel na súčasné postavenie vládnej strany Smer-SD, ktorá má za sebou sobotňajší snen v Martine. Podľa Chmelára, Smer nemožno chápať ako štandardnú demokratickú stranu, vo vnútri ktorej prebieha normálna diskusia o politických témach, ide skôr o hnutie jedného človeka, ktoré pomaly stráca dych.

Na snímke Eduard Chmelár

“Je príznačné, že čím majú snemy Smeru menší význam, tým väčšiu mediálnu pozornosť pútajú. Pritom na nich o nič nejde. Smer nie je „štandardná demokratická strana“ ako si namýšľa alebo ako sa nás usiluje presvedčiť. Nefungujú v nej klasické mechanizmy príznačné pre stranícku demokraciu. Rozhodnutia sa neprijímajú v jej štruktúrach, ale v jej najužšom vedení hore a dole putujú len pokyny. Podobne ako kedysi v politbyre komunistickej strany. Preto na snemoch nemôže prísť k nejakým prekvapeniam. Pamätám si ešte na zjazdy „predchodkyne“ Smeru, Strany demokratickej ľavice, ktoré boli neraz búrlivé, dochádzalo na nich k ostrým stretom jednotlivých názorových línií i regionálnych štruktúr. Konečné rozhodnutia boli vždy výsledkom demokratických procesov. Smer takto nefunguje. Preto je komické, keď redaktorka nejakej televízie zahlási, že s napätím očakávame, ako dopadnú voľby člena predsedníctva. Ako by mali dopadnúť? Veď to meno ohlásil predseda deň vopred. On navrhuje a delegáti mu to len odkývajú. Podobne je to s programom. Stranícke programy nevznikajú demokraticky, zdola, ako výsledok širokej odbornej diskusie. Predseda poverí niekoho, kto ho napíše. Lebo na kvalitnom programe nezáleží (v posledných voľbách ho ani nemali), v strane postavenej na situačnom marketingu je úplne zbytočný,” odhalil Chmelár v úvode svojho príspevku fungovanie súčasného Smeru-SD.

Reklama

Politológ ďalej rozobral situáciu okolo ministra kultúry Mareka Maďariča, z ktorého podľa Chmelára médiá vyrábajú falošného „hrdinu“, alebo “užitočného idiota,” pričom nezainteresovanému pozorovateľovi by sa z tých mediálnych správ mohlo až zdať, že Maďarič predstavuje nejakú nádej na obrodenú ľavicu. “Iba ak pre tých, ktorí načisto stratili pamäť, aj to len v tých najdivokejších snoch. Nie, Marek Maďarič nie je žiadny typ moderného ľavičiara. Už ste sa zamýšľali nad tým, prečo bol roky nedotknuteľný? Prečo si mohol dovoliť kritiku, ktorá neprešla jednému zo zakladateľov Smeru Borisovi Zalovi a za ktorú Fico nemilosrdne trestal každého, kto zapochyboval o jeho línii? Dlhé roky sa v kuloároch hovorí o Marekovi Maďaričovi ako o Brhelovom človeku. Teda ako o niekom, na koho predseda strany nemá dosah, lebo je chránený oligarchom. Preto bol Robert Fico vždy taký nezvyčajne zmierlivý, keď Maďarič napádal politiku Smeru takým ostrým spôsobom, že kohokoľvek iného by za ňu vylúčili zo strany. Tak ako sa to stalo Bohumilovi Hanzelovi, ktorý odhalil finančné pozadie Smeru, za čo na neho podal trestné oznámenie práve Marek Maďarič. A bol to zasa ten istý Maďarič, ktorý sa počas prvej Ficovej vlády staval proti ľavicovému krídlu strany a tvrdil, že Smer musí byť predovšetkým národný. Vtedy sa v strane prezentoval ako hlavný nacionalista a jeho výpady voči Maďarom hraničili so šovinizmom. Dlhé roky bránil alebo bagatelizoval všetky špinavé kauzy Smeru. Po brexite dokonca vyhlásil, že ak by bola budúcnosť EÚ ohrozená, treba sa radšej primknúť k NATO. Vedel sa však mocensky rýchlo prispôsobovať, preto bol užitočný. To on vymyslel Ficovi príbeh birmovaného komunistu a rovnako on prišiel s populistickým nápadom sociálnych balíčkov, keď bol predseda demotivovaný po prehratých prezidentských voľbách. Pamätám sa na jednu malú výmenu názorov pred troma rokmi vo dverách štúdia RTVS, kde sme sa striedali v relácii O päť minút dvanásť. Maďarič pozorne počúval moju kritiku Smeru a keď mi odopli mikrofón a vyšiel som von, povedal mi: „My sme ľavica, ale nie taká, akú by ste chceli vy.“ Vtedy som pochopil, že Maďarič vymyslel novú strategickú tému – sociálnodemokratizáciu Smeru. Ak sa totiž tento človek považuje za ideológa Smeru, tak nie preto, že by mu dlhodobo vytyčoval nejakú hodnotovú líniu (Smer žiadne pevné hodnoty nemá), ale preto, lebo mal vždy zmysel pre taktickú mocenskú hru a cit pre to, čo momentálne na voliča zaberie.,” vysvetľuje celú históriu okolo Maďariča.

“Nečudujte sa mi preto, že na mňa jeho odchod z podpredsedníckej stoličky nijako nezapôsobil. So Smerom je to totiž podobne ako s HZDS. Odchod ste ešte mohli uveriť Milanovi Kňažkovi alebo Ivanovi Laluhovi, ale už nie Tiborovi Mikušovi alebo Milanovi Urbánimu. V tejto strane je to rovnaké. Keď Bohumil Hanzel zistil, čo je Smer zač a kto v ňom rozhoduje, mohol som rešpektovať, že on s touto eseročkou nechce mať nič spoločné (hoci mi inak nikdy nebol názorovo blízky). Ale keď Marek Maďarič, ktorý sa celý život držal konjunkturalisticky pri tej strane, ktorá mala moc (KSČ, HZDS, Smer), bol nositeľom tých najodpornejších xenofóbnych tendencií, umelo pretláčal do socdemu Hlinkov kult a bagatelizoval rozkrádanie štátu – náhle zistil to, na čo mal vždy čuch, že s touto partiou už nemá budúcnosť… pardon, ale toto mu nežeriem,” dodal Chmelár.

Reklama
Na snímke zľava podpredsedovia strany SMER-SD Peter Kažimír a Marek Maďarič odchádzajú z rokovania užšieho vedenia strany na Úrade vlády. V Bratislave 14. novembra 2017.

Neúspech v posledných krajských voľbách, ale aj Maďaričov odchod podľa Chmelára hovoria jasne o úpadku strany a postupne je potrebné sa zamyslieť, čo príde po nej: “Smer je ako suchý stalagmit, ako kvapeľ z jaskynného dna, ktorý už nevyživuje životodarná voda zvonku, preto nerastie a je odsúdený na zánik. Dokáže ešte uspokojiť mocenské nároky svojich členov, ktorí preto zatiaľ nemajú dôvod a najmä odvahu búriť sa, ale s jeho úpadkom sa budú množiť aj individuálne alebo skupinové rebélie. A viete, kto uteká z potápajúcej sa lode prvý… V opozícii a bez Roberta Fica nemá šancu prežiť, lebo je takmer isté, že príde zúčtovanie za roky rozkrádania a postupne bude pribúdať geometrickým radom počet tých, ktorí sa budú od Smeru dištancovať. Už teraz preto nie je dôležitá otázka, aká je budúcnosť Smeru, ale čo príde po ňom. Onedlho bude doba tehotná ľavicovou alternatívou.”

Podľa Chmelára, najvplyvnejšími politickými učiteľmi Roberta Fica boli Miloš Zeman a Gerhard Schröder. Od Zemana sa Fico naučil pohlcovať a likvidovať akúkoľvek ľavicovú konkurenciu. Od Schrödera si zasa osvojil umenie predať voličovi aj nepopulárne opatrenia sociálne citlivým jazykom. Obe taktiky boli síce mocensky úspešné, pre dlhodobý stabilný rozvoj ľavicového prostredia však totálne krátkozraké. Motivácie dnešného voliča sú totiž oveľa rôznorodejšie ako v minulom storočí. Nie je síce pravda, že na ľavici a pravici nezáleží, ako sa to snaží vsugerovať verejnosti vznikajúce Progresívne Slovensko (čo je klasický trik pravice používaný už minimálne za čias Mikuláša Dzurindu na zahmlenie riešení, ktoré napokon vždy k pravici vedú), ale v dnešnej čoraz zložitejšej dobe spája v sebe každý človek oveľa viac identít ako na jednoduchej ľavo-pravej osi. Môže v sebe kombinovať ekonomického socialistu, politického liberála a kultúrneho konzervatívca práve tak ako množstvo iných variácií. Ideológie sú teda platné, človek sa však každodennej rozhoduje podľa množstva individuálnych preferencií, ktoré si môžu navzájom aj odporovať práve tak ako nemôžete očakávať od robotníka, že bude piť iba pivo a od podnikateľa, že bude fajčiť iba cigary.

“Ak teda Fico systematicky likvidoval akúkoľvek ľavicovú alternatívu, pripravil sa tak o možnosť rozšíriť a stabilizovať ľavicové spektrum a nájsť partnera, ktorý by ho nielenže udržal na tejto trajektórii, ale zároveň by ho aj mocensky krotil. A v takejto situácii mu nezostávala iná cesta ako cesta Viktora Orbána: vytvorenie utilitárneho mocenského monolitu, ktorý rozdrobuje a korumpuje akúkoľvek opozíciu až do chvíle, kým sa proti nemu všetci nespoja. Schröderova neoliberálna línia propagandisticky zjemňovaná sociálnym slovníkom zasa vytlačila z Ficovho okolia nielen ľavicových intelektuálov, ale aj občianskych aktivistov – tých, ktorí tvorili vždy ideové podhubie a pevný základ budúcnosti akejkoľvek hodnotovej strany. Dezorientovaný Smer tak čoskoro začal tvoriť neprehľadnú zmes konjunkturalistov, v ktorej ste našli prakticky všetko od podnikateľského krídla až po neoľudácke, zvyšky národniarov, liberálov, sociálnych demokratov a komunistov a keď to bolo potrebné, pytliačilo sa aj v konzervatívnych kresťanských revíroch. Jediným tmelom tohto účelového mocenského zoskupenia bol a zostane Robert Fico.”

“Dnešným dedičom klasickej ľavice nemôžu byť ani sterilní sociálni demokrati, ani pokryteckí demagógovia s revolučným slovníkom Che Guevaru a skutkami pragmaticky sa prispôsobujúcimi mocenskej elite. A už vôbec nimi nemôžu byť tí, ktorí si pomýlili progresívnu politiku s faktickým zachovaním statusu quo zlyhávajúceho systému liberálnej demokracie, ktorý nedáva prakticky žiadne šance zraniteľným skupinám a slabším ľuďom. Sú nimi tí, ktorí sa usilujú o radikálno-demokratickú zmenu systému, ktorí sa neuspokoja s formálnymi voľbami, ktoré už nedokážu nič podstatné zmeniť, keďže ľudia napriek voľbám strácajú kontrolu nad vlastnými životmi, ktorú im berú nevolené orgány – korporácie, banky, finančné skupiny. To je boj, ktorý sa nevedie z pohodlných vládnych kresiel, ale medzi ľuďmi. Vyžaduje si úplne nový typ politických organizácií. Klasické strany dokázali byť motormi parlamentnej demokracie dovtedy, kým mali masové členské základne a dokázali sa vyfinancovať sami. Dnes sú namiesto strán potrebné skôr široké politické hnutia – ale nie také, ktoré kamuflujú tvorbu moci zdola (a ničím podstatným sa neodlišujú od straníckej hierarchie), ale také, ktoré na tejto báze doslova vznikajú a rastú. Ak dokážeme uvažovať a konať týmto smerom, nemusíme sa o budúcnosť sociálnych hnutí báť.,” zamyslel sa na záver Eduard Chmelár.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali