Českí futbalisti nepokľakli na podporu hnutia BLM, na Západe z toho hysterčia

Českí futbalisti nepokľakli na podporu hnutia BLM, na Západe z toho hysterčia

Praha 2. apríla 2021 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Nick Potts/PA via AP)

 

Keby sme tento článok zverejnili prvého apríla, nikto by nám neveril. Ale žijeme vo zvláštnej dobe, ktorá prevracia z nôh na hlavu. Futbal nie je šport, je to pokračovanie politiky na pažiti. O čo ide?

Česko-Wales
Snímka zo zápasu Česko-Wales

Českí futbalisti v treťom z ôsmich stretnutí kvalifikácie majstrovstiev sveta prehrali vo Walese 0: 1 a v skupine utrpeli desať minút pred koncom stretnutia prvú prehru. To sa vie a je to smola pre fanúšikov českého futbalu.

Reklama

Smola pre našu republiku je skutočnosť, že v súvislosti so zápasom sa hovorí o triviálnej veci. Než prvýkrát zaznela píšťalka rozhodcu, českí hráči odmietli pokľaknúť na podporu politického hnutia Black Lives Matter. A na Západe ich z toho chytil hysterák.

Všimli si to britské médiá, ktoré celú vec navyše spájajú s nedávnou aférou spoza obrancu pražskej Slavie Ondřeja Kudela, ktorý sa tiež objavil na trávniku v základnej zostave.

Reklama

“Podľa mnohých ide o úplné pokrytectvo,” komentuje predzápasové vystupovanie českej reprezentácie napríklad denník Daily Record. Ten tiež pripomína, že rozhodnutie českého tímu – nepokľaknúť – je na ihrisku v poslednej dobe k videniu skôr ojedinele.

“Ondřej Kudela a jeho spoluhráči z Českej republiky sa rozhodli nepokľaknúť v zápase proti Walesu, ten istý (Kudela) bol pritom obvinený z rasizmu voči hviezde Rangers Glenovi Kamarovi,” upozorňoval po zápase bulvárny denník The Sun.

Tieto a ďalšie publikácie sa objavili aj napriek tomu, že vedenie futbalovej reprezentácie a česká futbalová asociácia upozorňovali, že sa k pokľaku nepripoja. “Český národný tím svoju podporu v boji proti rasizmu, ale aj ďalším prejavom neznášanlivosti, xenofóbie alebo antisemitizmu, vyjadrí poukázaním na nápis UEFA Respect na ľavom rukáve dresov, odkazujúci na rovnako nazvanú kampaň UEFA, ktorá sa týmito témami zaoberá,” uviedla česká futbalová reprezentácia vo vyhlásení pred zápasom.

Ale kto počuje hlas rozumu, keď v prvom rade ide o špekulovanie s politickými gestami, ktoré len okrajovo majú niečo spoločné s bojom proti rasizmu.

Nie sme v tom sami. Zdravý rozum prejavili aj naši severní susedia. Poľskí futbalisti v dueli s Anglickom pred zápasom napodobnili český tím a takisto odmietli pokľaknúť.

Reklama

Dnes už nejde kopnúť do lopty bez povinného politického gestá? O tom Sputnik hovoril s Natáliou Vachatovou, spoluzakladateľkou hnutia Trikolóra a jeho podpredsedníčkou pre Stredočeský kraj.

“Prajem našim futbalistom, aby všetky tieto nezmyselné politické nátlaky aj do budúcnosti doslova ustáli. Kľačanie a podobné nezmysly do športu skrátka nepatria a my sa koniec koncov nemusíme nikomu spovedať. A hoci náš tím zápas fakticky nevyhral, bude to zrejme prvýkrát, kedy u ľudí za svoj postoj zvíťazil. Aj preto sa teším na dobu, kedy bude futbal opäť o športe,” hovorí politička.

Nie je škoda a možno až zbytočné, že šport je dnes plný podobných pseudoafér a pseudoskandálov, kto pokľakol a kto nie?

“Je to škoda. Keby bolo na mne, neukazovala by som ani na rukáv s nášivkou Respect, ako to urobili naši futbalisti. Prvý medzinárodný futbalový zápas sa hral pred 149 rokmi a 148 rokov z toho nikto nekľačal. Mimochodom naša futbalová asociácia okrem podpory UEFA Respect programu propaguje cez reprezentačný tím dlhodobo celý rad ďalších sociálnych programov, od podpory nevidiacich, nepočujúcich, zdravotne a mentálne postihnutých až po seniorský a veteránsky futbal, stará sa okrem iného aj o popularizáciu futbalu v detských domovoch. Je dobré to vedieť, ale cieľom futbalu nie je na to všetko poukazovať,” mieni pani Vachatová.

Malo by sa Česko pripojiť k trendu BLM, aby bol pokoj?

Reklama

“Nemalo. Požiadaviek bude pribúdať a BLM žiadny pokoj ešte nikam nevniesol,” hovorí spoluzakladateľka Trikolór a podpredsedníčka hnutia pre Stredočeský kraj Natálie Vachatová.

Alena Novotná

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali