Česká vodička kamióna o úskaliach svojej práce, ako aj o tom, ako musela čeliť migrantom

Česká vodička kamióna o úskaliach svojej práce, ako aj o tom, ako musela čeliť migrantom

Praha 13. augusta 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik)

 

Politička a vodička kamióna opísala pre Sputnik príjemné aj tienisté stránky svojej profesie. Profesionálni vodiči musia na českých cestách čeliť polícii, v zahraničí migrantom

Politička a vodička kamióna Anna Vaculíková

Pôvabné dievča vo svete drsných kamionistov. Reč je o Anne Vaculíkovej. Pred rokmi náhlym rozhodnutím nasadla do kabíny nákladného vozidla a vydala sa na cesty po českých a európskych cestách. Je tiež aktívna v politike. Tento rok kandidovala za KSČM do Európskeho parlamentu.

Reklama

Sputnik s profesionálnou vodičkou hovoril o všedných radostiach a problémoch jej profesie. Došlo aj na migrantov, ktorí útočia na nákladné vozidlá, aby sa dostali do bohatých európskych krajín.

 

Reklama

Ako ste sa dostali k riadeniu kamióna? Bol to Váš sen alebo príležitosť, ktorá sa naskytla?

Nepovedala by som ani sen a ani príležitosť, ktorá sa naskytla. Môj priateľ jazdil “mezinárodku” a ja som bola doma neustále sama. Raz som mu len tak povedala, že si urobím vodičák na kamión a budeme jazdiť spolu. Odpoveď bola: ‘Tak dobre.’ Teraz to je 5 rokov, čo spolu jazdíme.

Politička a vodička kamiónu Anna Vaculíková

 

Čo Vás na tejto profesii najviac baví?

Keď som jazdila medzinárodné cesty, tak ma najviac bavilo poznávanie daných krajín. Videla som ich trochu inak, ako keď niekam idete na dovolenku a vidíte len to “načančané” kvôli turistom. Teraz jazdím len po Česku a práca ma baví celkovo. Nemôžem povedať, že by ma bavilo len niečo na mojej práci.

Reklama

Ale čo by som tiež rada spomenula, je to, že ma občas veľmi baví naša diaľnica D1 a správanie niektorých vodičov. Vtedy neviem, či sa mám smiať, alebo plakať a rozčúliť sa.

 

Čo hovoríte na pravidlo, že sa vodiči kamiónov musia každé štyri týždne vracať zo zahraničia do krajiny svojho pôvodu? Obmedzuje to prácu? Alebo to naopak dáva možnosť vodičom, aby si zaslúžene oddýchli?

Ja si myslím, že v dnešnej dobe už nežijeme v divokých deväťdesiatych a ľudia by mali mať právo na normálny dôstojný život, nielen sa naháňať za peniazmi. Keď sa budete baviť s vodičmi profesionálmi, tak už sa veľa vodičov nenájde, čo by chceli žiť v kamióne nonstop celý život. Väčšina vodičov z povolania preferuje prácu takú, aby boli každý deň doma. Predtým to bola otázka peňazí, keď boli na Západe vyplácané tučné diéty. Dnes už to vyjde podobne, či jazdíte na Západ, na Východ, alebo, takzvane okolo komína.

Nielen tuzemské firmy zamestnávajú cudzincov z Východu. Aj napriek tomu, že ich kvality nedosahujú kvality českého vodiča, tak sa veľa firiem českým vodičom vyhráža, že budú práve týmito ľuďmi nahradení. To znamená, že český vodič je vydieraný a nútený do vecí, ktoré by za normálnych okolností nepripustil. Je veľmi smutné, že inštitúcie, ktoré máme v ČR, s tým nič nechcú robiť alebo zatvárajú oči.

Reklama

Najčastejším príkladom, čo vidíme na cestách, je neustále porušovanie snáď všetkých predpisov na cestách a veľmi laxný prístup Polície ČR. Dokonca aj mne sa stal prípad, že ma zastavila polícia a riešila so mnou banálny priestupok. Na moju otázku, prečo nerieši tiež vodičov z Východu, ktorí tu páchajú mnohokrát hrubé dopravné priestupky, mi policajt odpovedal, že on je na ceste, aby vychovával českých vodičov a nie, aby chytal cudzincov. Aby sme sa my českí vodiči správali v zahraničí slušne.

 

Ako často sama cestujete s nákladom po krajinách Európskej únie?

Jazdila som aj mimo EÚ a dalo by sa povedať, že štyri a pol roka som jazdila iba medzinárodnú dopravu. Doma je doma, na tom slávnom Západe nie je nič tak úžasného. Teraz jazdím len po Českej republike a som spokojná.

 

Nedávno poslal francúzsky súd do väzenia druhého českého vodiča kamióna. Colníci v jeho aute našli dvadsať Albáncov. Vodič o nich ale pravdepodobne nevedel, domnieval sa, že preváža nábytok. Počula ste o tomto prípade? Čo si o tom myslíte?

Ak odsúdili nevinného človeka v tak super demokratickej krajine, akou je Francúzsko, tak to svedčí len o tom, že tá ich demokracia nie je až taká úžasná. Je smutné, že ak je ten človek nevinný a aj napriek tomu ho odsúdili, tak je to obrovské zlyhanie diplomacie ČR, celej českej vlády, a predovšetkým Ministerstva zahraničia ČR. To znamená, že český občan, ktorý vyjde za hranice ČR, aby sa bál, že ho kedykoľvek, ktokoľvek môže zavrieť na ľubovoľnú dobu bezdôvodne, čo je pre mňa veľmi prazvláštne.

A teraz si predstavte prípad mladej českej ženy, ktorá pašovala drogy,  sú to látky, ktoré ničia životy, rodiny. O túto ženu sa celá česká vláda zaujíma, a dokonca chcú, aby ju previezli do Česka. Vzhľadom na to, že ja osobne nie som oboznámená s protokolom vyšetrovania, tak sa tu môžeme len dohadovať, napríklad o počasí.

 

Ako často musia českí vodiči kamiónov čeliť nelegálnym migrantom?

Reklama

Tak často, ako často sú na problematickom území.

 

Zažili ste sama niečo podobné?

Pomerne často sme jazdili do Srbska alebo do Macedónska. Na srbsko-maďarskej hranici sme väčšinou stáli a čakali, pokiaľ sa na nás dostane rad na vybavenie dokumentov a prejdenie röntgenom, kde by odhalili imigrantov, ak ich nenašli policajti, ktorí vykonávali kontroly ešte pred röntgenom. Pri tom čakaní, hlavne večer, začali migranti chodiť okolo kamiónov smerom na Maďarsko. Keď mali možnosť nepozorovane vliezť do nejakého kamiónu, tak tam vliezli.

Zakaždým, keď okolo prešli, vodiči okamžite vyšli von z kamiónov a prehľadávali si každý svoju súpravu, aby sa tam náhodou niekto nechcel niekam doslova a do písmena zavesiť. Boli to hlavne mladí páni, na chrbte mali batohy a zmotanú deku v podpazuší. Nikdy som nevidela jedinú ženu alebo dieťa.

Reklama

Často sa migranti ukrývali aj na nápravách návesu. Nikto z vodičov nechcel mať problémy a každý chcel v pokoji prejsť a dostať sa domov. V prípade, že nejakému vodičovi našli utečenca kdekoľvek v kamióne, tak sme zostali na hraniciach aj viac ako 24 hodín, pretože to tam okamžite policajti uzavreli.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali