Česká gynekologička: V Nórsku nesmiem verejne o potratoch ani hovoriť. Pri potratovej tabletke majú lekári možno pocit, že si tak neušpinia ruky

Česká gynekologička: V Nórsku nesmiem verejne o potratoch ani hovoriť. Pri potratovej tabletke majú lekári možno pocit, že si tak neušpinia ruky

Oslo/Olomouc 18. marca 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

MUDr. et BcA. Jitka Dvorská pracuje rok ako gynekologička v Nórsku. Ako jedna z mála dokázala povedať svoje “nie” umelým potratom. O tom, aká bola jej cesta k poznaniu, ako na to reagovali jej kolegovia a ako sa líši prístup k potratom v Nórsku a Českej republike, porozprával v rozhovore pre portál hnutiprozivot.cz

Ilustračné foto

Lekárka, pôvodom z Olomouca, pracuje posledný rok na klinike v Nórsku. “Keďže majú nedostatok vlastných lekárov, veľká väčšina mojich kolegov sú cudzinci – Nemci, Poliaci, Iránci, Švédi pod.,” vysvetlila.

Reklama

Na otázku, ako jej kolegovia vnímajú potraty, odpovedala: “Je veľmi zaujímavé pozrieť sa na lekára – gynekológa. Na jednej strane životy zachraňuje, na druhej strane bez mihnutia oka vraždí.”

Problém vidí hlavne v tom, že sa na to lekári pozerajú ako na povinnosť a náplň práce. “Nepremýšľajú nad životom ešte nenarodeného dieťaťa. Hlavne, aby “to” už bolo preč, kým “to” je ešte malé a zákony “to” dovoľujú zlikvidovať. Potraty sú ich denným chlebom a je to predsa “normálne”. Jeden kolega mi dokonca povedal, že robiť potraty je naša povinnosť!”

Reklama

Priznáva, že kedysi to takto videla aj ona.” Nevidela som to ako svoju chybu. Predsa som pomáhala ženám v zložitých životných situáciách,” vysvetlila.

Dnes na to nazerá ako na obrovský omyl. “Plod je malý, nie je schopný sa brániť a nemôže nám povedať “ja nechcem umrieť!”. A tie životy už nie sme schopní vrátiť. Nemyslím si, že by v potratoch mali lekári zaľúbenie, len už to bohužiaľ berú ako rutinu patriacu do ich praxe.”

Dvorská si tiež myslí, že pohľad na potrat je v Česku rovnaký ako v Nórsku a s príchodom potratovej tabletky majú lekári možno pocit, že si toľko neušpinia ruky. “Nakoniec to je žena, ktorá tieto “lieky” sama prehltne.”

Keď sa pýtala kolegov, aký rozdiel vidia medzi siedmym a štyridsiaty týždňom – teda potratom a pôrodom, jedinú odpoveď, ktorú počula bola, že žena má právo sama sa rozhodnúť o svojom tehotenstve a ona do toho nemám čo hovoriť.

Lekárka tiež upozornila, že jej šéfka v Nórsku jej zakázal hovoriť o potrate s pacietkami, ktoré sa pre to rozhodnú. “Nemám právo zasahovať do ich rozhodnutia. Pritom je známe, že mnoho žien sa rozhodne pre potrat pod tlakom okolia. Myslím, že keby mali možnosť sa s niekým porozprávať a počuli by, že to zvládnu, rozhodli by sa inak,” vysvetlila.

Reklama

V Česku mala lekárka v danej problematike väčšiu voľnosť a podarilo sa jej dokonca odvrátiť niekoľko potratov. “Nakoniec sme boli všetci radi za pôrod zdravého bábätka. Po pôrode si tieto ženy viac uvedomia, čo chceli urobiť a je im zle z toho, že nad potratom vôbec uvažovali.”

Problém však vidí už vo výučbe na vysokých školách “V Nórsku sú kŕmení materialistickým svetom okolo seba a nad hodnotou života nenarodeného dieťaťa vôbec nepremýšľajú. Myslím, že ich to ani nenapadne. Ale aj v Česku za čias mojich štúdií nás učili o potratoch bez akejkoľvek pochybnosti. Je to tak a hotovo. Ani náznak možnosti premýšľania nad malým životom. Veď život začína až po pôrode,” vysvetľuje.

Zároveň priznáva, že na svoje začiatky nie je pyšná a že jej cesta k poznaniu nebola jednoduchá. “Po mnohých rokoch lekárskej praxe som sa stretla s človekom, ktorý ma priviedol k aktívnemu kresťanskému životu. Vtedy som pochopila svoj mylný pohľad na život nenarodeného, sotva pár centimetrov veľkého života. A povedala som NIE potratom.”

Pre jej kolegov to bol šok.  “Takže teraz sa k môjmu postoju väčšina Nórov (až na dosť nahnevanú šéfku) nevyjadrila a ak niečo sestry komentovali, potom len že mám právo to nerobiť. Svojim postojom som ich však aspoň donútila zamyslieť sa nad sebou.”

“Je ťažké uvedomiť si, že človek nerobí len “prerušenie” tehotenstva, ale že zabíja začínajúci život. Viem presne, aké to je a čo sa s človekom vo vnútri deje. Našťastie máme nádej na odpustenie našich starých, zlých rozhodnutí. A vďaka Bohu sa môžeme vždy rozhodnúť inak a lepšie,” dodala.

Reklama

Podporuje preto všetkých svojich kolegov v tom, aby sa nebáli stáť si za pravdou .”Myslím, že som považovaná za divnú, že nad tým vôbec premýšľam. Že s nimi nesúhlasím a svojím postojom i neverbálne hovorím, že sú to oni, ktorí to robia zle.”

Spomína si tiež na to, ako sa na ňu jedna kolegyňa osočila, že ona predsa nie je zlý človek a nerobí nič zlé. Iná jej zas povedala, že ju tiež nebaví robiť potraty, ale keby sa tak rozhodli všetci, tak by ich nakonie nemal kto robiť. “Moja odpoveď bola – tak ich potom nerob!”

“Bohužiaľ kolegovia majú silu dieťa zabiť, keď ho nevidia, veď to nestojí ani veľkú námahu. Ale nemajú silu sa postaviť proti väčšine a povedať, že to odmietajú a chcú život chrániť,” uzavrela.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali