Česi získali zlato, Pastrňák: “Nemohlo to prísť v lepší čas”

Česi získali zlato, Pastrňák: “Nemohlo to prísť v lepší čas”

Praha 27. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

Aktualizované 27. mája 2024 o 12:50 h.

Hokejisti domáceho Česka získali zlaté medaily na 87. MS. Vo finálovom zápase zdolali Švajčiarsko 2:0, čím dosiahli svoj siedmy titul od rozdelenia federácie a prvý od roku 2010. Víťazný gól strelil v 50. minúte David Pastrňák, do prázdnej bránky uzavrel skóre David Kämpf

Ćeská republika - Švajčiarsko
Na snímke českí hokejisti dvíhajú trofej nad hlavu po výhre vo finálovom zápase Česká republika – Švajčiarsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Prahe

Česi triumfovali aj v rokoch 1996, 1999, 2000, 2001, 2005 a 2010. Švajčiari naďalej čakajú na prvý titul, striebro z Česka je pre nich už štvrté z MS – rovnaký cenný kov získali aj v rokoch 1935, 2013 a 2018.

Reklama

Tohtoročný český tím je deviaty v histórii, ktorý získal titul majstrov sveta na domácom šampionáte. Pred nimi to dosiahli len štyri krajiny – Československo v rokoch 1947, 1972 a 1985, Sovietsky zväz v rokoch 1973, 1979 a 1986, Švédsko v roku 2013 a Fínsko v roku 2022.

Bronzové medaily si odniesli hráči Švédska po víťazstve nad Kanadou (4:2), ktorej v Česku nevyšla snaha o zlatý hetrik. Slovenskí hokejisti obsadili 7. miesto, ktoré bolo ich najlepšie umiestnenie na MS od roku 2012, keď získali strieborné medaily. Na MS 2024 sa dostali zo štvrťfinále zo 4. miesta v ostravskej B-skupine, v súboji o semifinále podľahli Kanade 3:6.

Reklama

 

Finále MS /Praha/:

Švajčiarsko – Česko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Góly: 50. Pastrňák (Kundrátek, Hájek), 60. Kämpf. Rozhodcovia: Campbell (Kan.), M. Holm – Lundgren (obaja Švéd.) Briganti (USA), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 17.413 divákov.

Švajčiarsko: Genoni – Glauser, Josi, Kukan, Siegenthaler, Loeffel, Marti, Fora – Niederreiter, Hischier, Fiala – Bertschy, Thürkauf, Andrighetto – Simion, Senteler, Herzog – Ambühl, Haas, Scherwey,

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Špaček, Kempný, Kundrátek, Hájek, Ščotka – Pastrňák, Zacha, Palát – Nečas, Kämpf, Kubalík – Kaše, Sedlák, Červenka – Stránský, Tomášek, Beránek

Reklama

Vypredaná aréna sledovala od úvodu hokej v rýchlom tempe s dôrazom na defenzívu. Tímy si dávali pozor na chyby vo vlastnom pásme, no zároveň sa snažili o ofenzívu. V 10. minúte sa k rýchlemu protiútoku dostala prvá formácia českého tímu, zakončil Palát, ale brankára Genoniho neprekvapil. Najväčšiu švajčiarsku šancu prvej tretiny mal v 17. minúte Bertschy, ale z pravého krídla trafil iba do žŕdky.

V druhej tretine si oba tímy zahrali po dve presilovky, ale ani počas nich sa nezmenilo bezgólové skóre. Dianie na ľade v nej bolo naďalej vyrovnané, do streleckých pozícií sa dostali oba tímy, ale brankári Genoni i Dostál boli opory svojich tímov. V závere druhej časti sa Česi usadili v pásme, aktivita Pastrňáka vyústila do strely Kämpfa, ktorá sa obtrela o žŕdku.

Konštrukcia bránky zazvonila aj v úvode tretej časti, keď švajčiarsky útočník Thürkauf tečoval strelu od modrej čiary, no Dostál si vydýchol. Dianie v tretej tretine nakrátko prerušila výmena poškodeného plexiskla a krátko po nej išli Česi do vedenia. Po vyhranom buly v útočnom pásme si Pastrňák nakorčuľoval na ľavý kruh a po Kundrátkovej prihrávke prekonal Genoniho strelou bez prípravy – 0:1. Švajčiari sa vrhli to útoku, vytvorili si niekoľko sľubných príležitostí, ale Dostála nedokázali prekonať. Pokúsili sa aj o hru so šiestimi hráčmi, no Kämpf do prázdnej bránky uzavrel skóre zápasu. Brankár Lukáš Dostál si pripísal tretie čisté konto na MS a druhé vo vyraďovacej časti.

 

Hlasy (JOJ):

David Pastrňák, útočník ČR, strelec víťazného gólu: “Želali sme si pokojnejší priebeh finále. Bol to však vyrovnaný zápas a napokon rozhodol signál po buly. Veľká istota bol “Dosty” v našej bránke. Sme šťastní, že sme to zvládli. Teší nás, že sme spravili radosť našim fanúšikom, ktorí robili po celý turnaj skvelú atmosféru. Na toto zlato sme čakali dlho a som rád, že ho konečne získali. Nemohlo to prísť v lepší čas než práve na domácich MS v Česku.”

Reklama

Lukáš Dostál, brankár ČR: “Je to neuveriteľné. Som veľmi hrdý na náš tím, na všetkých hráčov, trénerov. Boli to skvele zorganizované MS. Je moja práca pomáhať hráčom a aj oni pomáhali mne.”

Roman Červenka, kapitán ČR: “Čakali sme na to 14 rokov a vyšlo to doma pred skvelým domácim publikom. Je to niečo neskutočné. Domáci titul je niečo špeciálne.”

Tomáš Kundrátek, obranca ČR: “Je to neopísateľný pocit, jednoducho niečo neskutočné. Toto zlato si veľmi vážim. My sme vedeli, že sme skvelá partia a bojovali sme jeden za druhého. Nikto z nás nemal pochybnosti o tom, či to dokážeme zvládnuť. Na to buly sme čakali celý turnaj. Som rád, že to vyšlo.”

 

Konečné poradie 87. MS v hokeji:

1. Česko, 2. Švajčiarsko, 3. Švédsko, 4. Kanada, 5. USA, 6. Nemecko, 7. SLOVENSKO, 8. Fínsko, 9. Lotyšsko, 10. Rakúsko, 11. Nórsko, 12. Kazachstan, 13. Dánsko, 14. Francúzsko, 15. Veľká Británia*, 16. Poľsko*

*-zostup do A-skupiny I. divízie, v roku 2025 ich nahradia Slovinsko a Maďarsko

 

Zlatá rozprávka, božský Pastrňák 

Ohlasy médií na triumf českých hokejistov vo finále 87. majstrovstiev sveta, v ktorom domáci reprezentanti zdolali v Prahe Švajčiarsko 2:0:

iDnes.cz (ČR): “Takmer 40 rokov sa čakalo na taký zážitok. V poslednú májovú nedeľu sa hokejom pobláznený národ dočkal. Prvýkrát od roku 1985 domáci tím oslavuje v Prahe zlato z majstrovstiev sveta. Českí hokejisti premohli Švajčiarov 2:0 vďaka tak túžobne očakávanej gólovej strele Davida Pastrňáka a ďalšiemu perfektnému výkonu brankára Lukáša Dostála.”

isport.cz (ČR): “Česko – Švajčiarsko 2:0. Zlatá domáca rozprávka! Rozhodol Pastrňák.”

Reklama

sport.cz (ČR): “Hokejová reprezentácia dopísala na svetovom šampionáte rozprávkový príbeh so zlatou bodkou. Česi usporiadali najnavštevovanejšie a podľa všetkého najkrajšie majstrovstvá sveta, aby sa za to sami odmenili. Po finálovom triumfe 2:0 nad Švajčiarskom sú totiž po 14 rokoch majstri sveta. A víťazný gól zaznamenal ´božský´ chlapík menom David Pastrňák, ďalší hrdina Lukáš Dostál v bránke sa už môže oficiálne premenovať na Nedostál.”

Aftonbladet (Švéd.): “Bláznivá hokejová párty. David Pastrňák dopísal českú ľudovú rozprávku, ktorá bude žiť navždy.”

YLE (Fín.): “Česi sú majstri sveta. Švajčiarsko prehralo vo finále 0:2. Česko zvíťazilo na domácom šampionáte a publikum v pražskej aréne skáče a tancuje. Oslavy titulu sa iste potiahnu dlho do noci.”

TSN (Kan.): “Pastrňákov gól z tretej tretiny priviedol Česko k triumfu nad Švajčiarskom v súboji o zlato. Brankár Lukáš Dostál chytil všetkých 31 švajčiarskych striel.”

Blick (Švaj.): “Veľký boj zostal bez odmeny. Švajčiarsko sa muselo vo finále skloniť pred Českom. Klobúk dolu pred 25 hráčmi, na ktorých boli švajčiarski fanúšikovia v Česku hrdí.”

Reklama

Berner Zeitung (Švaj.): “Sen sa rozplynul. V treťom finále od roku 2013 utrpelo Švajčiarsko tretiu prehru a Česko získalo titul majstra sveta.”

 

Česi po 14 rokoch slávia zlato, Rulíkov recept: Vypol som internet

Českí hokejisti po 14 rokoch oslavujú titul majstra sveta. Po finálovom triumfe na domácich MS v Prahe nad Švajčiarskom 2:0 velebili najmä dvoch hrdinov – autora víťazného gólu Davida Pastrňáka a brankára Lukáša Dostála, ktorý si udržal čisté konto, keď pochytal všetkých 31 striel.

Kapitán Roman Červenka vo veku 38 rokov dotiahol národný tím k zisku titulu, jemu samotnému sa zlatá medaila na krku hompáľala druhýkrát v kariére, keďže bol aj pri poslednom predchádzajúcom triumfe na MS 2010 v Kolíne nad Rýnom.

“Je to neskutočný pocit. Bol to ťažký zápas, pretože viete, že ste blízko. Tlak bol obrovský, nechcete prísť o tú šancu, a napríklad ja som vedel, že pre mňa sa už nebude opakovať. Zvládli sme to,” tešil sa skúsený útočník.

Reklama

V národnom tíme si v uplynulých rokoch zažil náročné časy, teraz prišlo veľké zadosťučinenie: “Nehovorili sme o veľkých plánoch, ale potichu sme verili, že môžeme zvládnuť veľké veci.”

Brankár Dostál bol veľkou oporou domáceho tímu. Dosiahol tretie čisté konto na MS, druhé vo vyraďovacej fáze po tom, ako vynuloval vo štvrťfinále USA.

“Neskutočné, nemám slov. Je neuveriteľné, čo sme dokázali. Na toto v živote nezabudnem,” rozplýval sa 23-ročný brankár Anaheimu Ducks.

Vo finále to bola dlho bezgólová dráma, postupom času začalo byť jasné, že to bude zápas o jednom góle.

“Tak to býva. Je to play off hokej, rozhodujú maličkosti. A teraz rozhodla maličkosť, že ´Pasta´ po buly trafil. Náročné stretnutie,” povedal pre české médiá.

Český úspech niesol výrazný rukopis Radima Rulíka. Ten čelil pred MS kritike od domácich médií za nomináciu, no tréner dokázal namiešať správny mix mladíkov i ostrieľaných hráčov. Tím vygradoval svoje výkony vo vyraďovacej fáze, v ktorej postupne vyradil Američanov (1:0), rozdrvil Švédov (7:3) a zvládol aj finálovú taktickú bitku s Helvétmi (2:0).

“V živote som si nemyslel, že sa to môže stať. Je to však najmä o hráčoch, chalani vyhrali majstrovstvá sveta, nie my tréneri. Som však rád, že som zvolil tých správnych hráčov, hoci sa to novinárom koľkokrát nepáčilo. Myslím si, že chalani dokázali, že sa ocitli v nominácii oprávnene,” povedal Rulík podľa iDnes.cz.

Reklama

Svojich zverencov dokázal na MS chrániť od tlaku: “Vypol som si po turnaji v Brne internet, pretože som si prečítal jeden článok ´Rulíkova blamáž s nomináciou´. Vydržal som to až do finálového dňa a vôbec neviem, čo sa dialo. Až ráno mi Jáchym Kondelík na rozkorčuľovaní o všetkom rozprával.”

Český tím dokráčal až na hokejový vrchol, lebo mal podľa Rulíka vlastnosti šampiónov: “Súdržnosť, tímovosť, obetavosť, srdce. Keď som videl pred rokom Nemcov a Lotyšov, ničím iným to neuhrali.”

Dôležitým hráčom bol podľa trénera Pastrňák, ktorý rozhodol finálový duel parádnou strelou bez prípravy: “V útočnom pásme bol nesmierne nebezpečný. Strieľal z voleja po signále, Švajčiari o tom vôbec nevedeli, nezachytili to, a on to trafil. To je presne jeho parketa. Som veľmi rád, pretože sme na buly na tejto strane čakali. Chalanom sa to podarilo.”

 

Šampionát v Česku vytvoril nový divácky rekord

Majstrovstvá sveta v Česku vytvorili nový divácky rekord. Hokejový šampionát v Prahe a Ostrave si naživo pozrelo presne 797.727 divákov, čo je o 56-tisíc viac než v roku 2015, keď sa turnaj uskutočnil takisto v Česku. MS z roku 2019, ktoré sa konali v Bratislave a Košiciach, klesli v historickom poradí na 10. miesto.

Organizátorov MS 2024 príjemne prekvapila predovšetkým vysoká návštevnosť zápasov, v ktorých nehrali tímy Česka, Slovenska či Poľska, ktorých fanúšikovia zapĺňaly haly v Prahe a Ostrave vo vysokých počtoch.

“Celá príprava MS trvala niekoľko rokov. Keď Rusko napadlo Ukrajinu a celá Európa čelila energetickej kríze a inflácii, tak sme ani netušili, ako to bude o dva roky vyzerať u nás. Nevedeli sme, či si ľudia budú kupovať denné vstupenky a ani v najoptimistickejších predstavách sme nečakali, že by sme sa mohli dostať na také čísla. Veľmi ďakujeme všetkým fanúšikom, ktorí prišli na MS. Atmosféra aj na zápasoch Rakúska s Nórskom alebo Dánska s Fínskom bola neuveriteľná, všetci sme z nej boli unesení,” uviedol predseda organizačného výboru MS Petr Bříza na tlačovej konferencii počas záverečného dňa MS.

Reklama

Významnejším dielom “prispela” k rekordnej návštevnosti pražská O2 aréna a to nielen vďaka výrazne vyššej kapacite (vyše 17-tísíc), ale aj tým, že sa v nej konalo viac zápasov než v 9-tisícovej ostravskej aréne. Tá bola dejiskom “slovenskej” B-skupiny a dvoch štvrťfinálových zápasov, ďalšie stretnutia sa už odohrali v Prahe. Organizátori si pochvaľovali atmosféru v oboch dejiskách.

“Veľmi nám fungoval koncept dvoch rovnakých arén. Boli v nich rovnaké svetlá, rovnaká šou a jednotný kabát MS je zaujímavý aj pre televízie. Podarila sa nám produkcia zápasov, ktorá bola domyslená do detailov. Napokon fanúšikovia chodili aj na menej atraktívne zápasy. Chceli sme, aby sa ľudia zabávali a aby sa v halách cítili príjemne a bezpečne,” poznamenal Bříza.

Po organizačne zvládnutom šampionáte sa vyrojili otázky o návrate MS do Česka. Počas šampionátu sa rozhodlo o usporiadateľovi MS 2028, ktoré budú vo Francúzsku, no ďalšie roky sú “voľné”. Dovtedy sa turnaj uskutoční vo Švédsku a v Dánsku (2025), Švajčiarsku (2026) a v Nemecku (2027).

“Existuje určitý 9 až 10-ročný cyklus, no vypadli z neho Rusko a Bielorusko. Niektoré krajiny nie sú natoľko finančne silné, aby pripravili MS. V roku 2029 sa asi môžu prihlásiť Slováci a uvažujú o tom Briti. Problematické sú roky, v ktorých sa koná olympiáda. Silné krajiny vtedy nechcú MS. V prípade Česka sa môžeme reálne rozprávať o rokoch 2031, 2032, prípadne 2033,” skonštatoval Bříza.

 

Hokejové MS s najvyššou diváckou návštevnosťou:

1. Česko 2024 (797.727), 2. Česko 2015 (741.690), 3. Nemecko/Francúzsko 2017 (686.391), 4. Bielorusko 2014 (640.044), 5. Česko 2004 (552.097), 6. Nemecko 2010 (548.768), 7. Fínsko 1997 (526.172), 8. Dánsko 2018 (520.481), 9. Kanada 2008 (477.040), 10. SLOVENSKO 2019 (470.853)

 

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:12

Nemeckí vyšetrovatelia skonfiškovali 35,5 tony kokaínu za približne 2,6 miliardy eur. Ide o dosiaľ najväčšie množstvo tejto drogy zhabanej nemeckými úradmi v súvislosti s jediným prípadom. Informovala o ňom v pondelok miestna polícia a prokuratúra.

19:10

Mimoriadna štátna pomoc na podporu poľnohospodárskej prvovýroby a akvakultúry bola oproti pôvodne plánovaným 8 miliónom eur navýšená na takmer 13 miliónov eur. Po vyhodnotení žiadostí o tom v pondelok informovali Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) s tým, že oprávneným žiadateľom sú už zasielané zmluvy.

18:51

Plavidlá ruského vojenského námorníctva v pondelok podľa plánu opustili kubánske hlavné mesto Havana, informovala ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svojho korešpondenta na Kube.

18:50

Český premiér Petr Fiala sa na neformálnom summite v Bruseli bude usilovať o to, aby ČR získala v budúcej Európskej komisii silné portfólio. Povedal to v pondelok pred odletom do Bruselu. Kandidátov na najvyššie posty v EÚ sa chce pýtať na ich vízie o ďalšom smerovaní Únie.

18:50

Britský herec Theo James sa stal veľvyslancom dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Oznámilo to v pondelok UNHCR.

18:08

Dánsky priemysel spojený s produkciou bravčového mäsa sa obáva, že ak Čína obmedzí jeho dovoz z Európskej únie (EÚ), tvrdo ho to zasiahne. Uviedla to v pondelok lobistická skupina Dánska rada pre poľnohospodárstvo a potraviny. Vyzvala zároveň na nájdenie riešenia do 4. júla.

18:07

Deväť ľudí zomrelo a 17 je nezvestných v dôsledku prívalových dažďov a zosuvov pôdy v čínskych pobrežných provinciách Kuang-tung a Fu-ťien. V provincii Kuang-tung na juhovýchode Číny prišlo o život 5 ľudí a 15 je nezvestných, uviedli miestne orgány krízového riadenia. V mesto S’-šuej napršalo 369 milimetrov zrážok v priebehu 24 hodín. Záplavy prinútili úradníkov zvýšiť stupeň pohotovosti a vyslať do oblasti helikoptéry, aby evakuovali obyvateľov a doručili zásoby. 

18:06

Aktuálne hodnotenie Slovenska zo strany medzinárodných ratingových agentúr nie je prekvapujúce. Všetky tri najväčšie nechali v poslednom čase rating nezmenený. Vyzerá to tak, že v prípade SR zatiaľ zvolili vyčkávaciu taktiku, zhodnotili ekonomickí analytici oslovení TASR.

17:30

Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa stretla v pondelok so svojim maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom. Témou ich rokovaní boli okrem iného aj výsledky nedávnych volieb do Európskeho parlamentu.

17:22

Polícia v Zimbabwe zatkla a obvinila opozičného lídra Jamesona Timbu a ďalších vyše 70 ľudí z výtržníctva počas súkromného stretnutia, ktoré sa konalo počas uplynulého víkendu. V pondelok to uviedol jeho právnik.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali