Čepelová do 2. kola, stop pre Schmiedlovú i Ivanovičovú

Čepelová do 2. kola, stop pre Schmiedlovú i Ivanovičovú

Wimbledon 28. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jacques Boissinot)

 

Slovenská tenistka Jana Čepelová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V úvodnom kole si v pozícii kvalifikantky poradila s Kolumbijčankou Marianou Duqueovou-Marinovou 7:5, 7:5

Juhoameričanke odplatila vlaňajšiu prehru z trávy v Birminghame, kde uhrala iba dva gemy. Jej ďalšou súperkou bude vlaňajšia wimbledonská finalistka Španielka Garbine Muguruzová Blancová. So šampiónkou Roland Garros má negatívnu bilanciu 0:1, v roku 2011 s ňou prehrala na antuke v Seville.

Reklama
Na snímke slovenská tenistka Jana Čepelová
Na snímke slovenská tenistka Jana Čepelová

Ďalšia Slovenka Anna Karolína Schmiedlová v 1. kole neuspela. Piatej nasadenej Rumunke Simone Halepovej podľahla v dvoch setoch 4:6, 1:6. Schmiedlová nezopakovala vlaňajší husársky kúsok Čepelovej, ktorá senzačne vyradila bývalú svetovú dvojku. Pre slovenskú fedcupovú reprezentantku je to už pätnásta turnajová prehra za sebou. V tomto roku vyhrala v singli na okruhu WTA iba jediný zápas – v Sydney zdolala Švajčiarku Timeu Bacsinszkú. Schmiedlovej nevyšiel úvod zápasu s Halepovou, keď dvakrát stratila podanie a Rumunka si vybudovala náskok 4:1. Slovenka síce v ďalších minútach vyrovnala na 4:4, no potom opäť zaváhala na podaní a Rumunka pri vlastnom servise dotiahla set do úspešného konca. Na začiatku druhého dejstva Halepová po dvoch brejkoch opäť odskočila Schmiedlovej na 4:1 a s prehľadom si zabezpečila účasť v 2. kole.

Čepelová hneď v úvodnom geme prelomila podanie súperky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Duqueová-Marinová s pribúdajúcimi minútami čoraz viac začala využívať bekhendový slajz, otočila z 2:4 na 5:4 a pri podaní Čepelovej mala k dispozícii setbal. Slovenka ho však odvrátila a šnúrou troch gemov získala prvý set vo svoj prospech. V druhom dejstve prehrávala Čepelová 3:5, potom však získala štyri gemy v rade a zabezpečila si postup do 2. kola. Jej wimbledonským maximom je zatiaľ 3. kolo z roku 2012.
Po úspešnom vstupe do turnaja bola spokojná. “Som rada, že som zvládla zápas prvého kola. Vlani som s Kolumbijčankou prehrala na tráve 1:6, 1:6. Mala som z nej rešpekt. Vedela som však, že to bol prijateľný žreb, mohla som dostať aj ťažšiu súperku. Nepríjemná situácia bola, keď som pri setbale súperky otáčala, a aj v druhom sete som otáčala z 3:5. V kvalifikácii som sa cítila výborne, zaspomínala som na to, keď som sa z kvalifikácie prebojovala až do tretieho kola. To bola naozaj príjemná spomienka. Teraz som v štyroch zápasoch nestratila ani set! Na tráve sa mi hrá dobre, už v juniorskom veku som ju mala rada, aj keď som vtedy nedosiahla výrazné výsledky. Medzi ženami sa mi hralo lepšie, ale juniorské turnaje mi v tom pomohli,” povedala pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu.

Reklama

Čepelovej tréner Martin Zathurecký sedel v závere setov ako na ihlách. “Kolumbijčanka potvrdila, že je na tráve výborná. Nedávno uhrala semifinále na Malorke a aj proti Janke hrala výborný tenis, s nepríjemným slajzom. Ale na Janke bolo vidieť, že z vydarenej kvalifikácie si do hlavného turnaja preniesla sebavedomie, keď otáčala pri setbale zahrala najlepšie lopty v zápase. Aj v druhom sete prehrávala 3:5 a dokázala vystupňovať svoj výkon. V hlave mala tri víťazné zápasy z kvalifikácie a to zohralo rolu. Ak by v druhom kole hrala Janka proti Muguruzovej, iste by si uvedomila, že už v kariére vyhrala aj nad svetovou jednotkou a dvojkou. Určite sa favorizovanej súperky nezľakne. Tráva mojej zverenke sedí, hrá na nej pestro, aj takýto zápas považujem za otvorený,” povedal pre stz.sk.

Schmiedlová bola po prehre s Halepovou sklamaná. “Keď som v prvom sete začala doťahovať z 1:4, hrala som celkom dobre. Potom som si to pokazila. Hlúpo som si prehrala servis vlastnou vinou. Mala som šancu vyrovnať aj na 5:5… Škoda prvého setu. Keď bolo 1:4, uvoľnila som sa, videla som, že nemám čo stratiť, ale potom som cítila tlak. Tým, že nemám v tomto roku vyhraté zápasy, si neverím. V druhom sete som už narobila viac chýb a Halepová hrala dobre.”

Schmiedlovej tréner Jaroslav Levinský na margo zápasu uviedol. “Kaja hrala v tréningu opäť dobre. Ale v zápase jej znovu utiekol začiatok. Potom sa jej podarí uvoľniť, do stavu 4:4 hrala dobre, ale keď má potvrdzovať, akoby prestala hrať. Zrazu má strach… Všetko pramení z nedostatku sebavedomia. Preto pôjdeme po wimbledonskej štvorhre na 50-tisícový turnaj do Nemecka, aby okúsila aj víťazstvá. S Kajou sa trénuje dobre, pracuje, všetko robí, čo treba, v tréningu hrá so všetkými hráčkami vyrovnane. Ale tréning a zápas sú dve rozdielne veci. Nemôžem chcieť, aby v momentálnom stave vyhrávala nad Muguruzovou alebo Halepovou. Ale ak bude hrať s hráčkami okolo stovky, mohlo by sa to zlomiť. V jej hre vidím progres, ešte ho však nepreniesla do zápasov. To je proces, ktorý nejaký čas trvá. Ja určite z boja neutekám. Po turnaji v Nemecku Kaju čaká obhajoba prvenstva na antuke v Bukurešti, nasleduje Bastad a olympijská príprava na harde asi v Bratislave.”

Ruská tenistka Daria Kasatkinová si ako prvá hráčka zabezpečila postup do 2. kola wimbledonskej dvojhry. V úvodnom vystúpení na treťom grandslamovom turnaji roka zdolala ako nasadená dvadsaťdeviatka Američanku Victoriu Duvalovú 6:0, 7:5. Kasatkinová sa pripravuje na dvorcoch TK EMPIRE Trnava pod vedením slovenského trénera Vladimíra Pláteníka. Suverénne ide ďalej aj Nemka Sabine Lisická. Finalistka z roku 2013 si poradila s Američankou Shelby Rogersovou 6:1, 6:3. O prekvapenie sa postarala ruská kvalifikantka Jekaterina Alexandrovová, ktorá vyradila nasadenú dvadsaťtrojku a bývalú svetovú jednotku Srbku Anu Ivanovičovú 6:2, 7:5.

Blízko k rozlúčke s turnajom bola aj Češka Lucie Šafářová nasadená ako číslo 28. Proti svojej deblovej partnerke Američanke Bethanie Mattekovej-Sandsovej čelila trom mečbalom, napokon však zvíťazila 6:7 (7), 7:6 (3), 7:5. Muguruzová Blancová sa potrápila s Taliankou Camilou Giorgiovou. V pozícii nasadenej dvojky však napokon potvrdila úlohu favoritky po výsledku 6:2, 5:7, 6:4. Úvodnú prekážku suverénne zvládla Nemka Angelique Kerberová. Víťazka Australian Open zvíťazila ako nasadená štvorka nad domácou Britkou Laurou Robsonovou 6:2, 6:2.

Reklama

ženy – dvojhra – 1. kolo:

Jana ČEPELOVÁ (SR) – Mariana Duqueová-Marinová (Kol.) 7:5, 7:5, Simona Halepová (5-Rum.) – Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) 6:4, 6:1, Karolína Plíšková (15-ČR) – Yanina Wickmayerová (Bel.) 6:2, 0:6, 8:6, Mona Barthelová (Nem.) – Danka Koviničová (ČH) 6:2, 7:6 (3), Kiki Bertensová (26-Hol.) – Jelena Ostapenková (Lot.) 6:3, 6:2, Francesca Schiavoneová (Tal.) – Anastasija Sevastovová (Lot.) 7:6 (7), 6:4, Marina Erakovicová (N. Zél.) – Irina Falconiová (USA) 4:6, 6:3, 10:8, Jelena Jankovičová (22-Srb.) – Stefanie Vögeleová (Švajč.) 6:2, 6:2, Angelique Kerberová (4-Nem.) – Laura Robsonová (V. Brit.) 6:2, 6:2, Jelina Svitolinová (17-Ukr.) – Naomi Broadyová (V. Brit.) 6:2, 6:3, Carla Suarezová Navarrová (12-Šp.) – Šuaj Čang (Čína) 6:3, 4:6, 6:4, Varvara Lepčenková (USA) – Teliana Pereirová (Braz.) 5:7, 7:6 (3), 6:2, Jaroslava Švedovová (Kaz.) – Julia Görgesová (Nem.) 7:5, 6:4, Misaki Doiová (Jap.) – Louisa Chiricová (USA) 6:1, 6:2, Garbine Muguruzová Blancová (2-Šp.) – Camila Giorgiová (Tal.) 6:2, 5:7, 6:4, Lucie Šafářová (28-ČR) – Bethanie Matteková-Sandsová (USA) 6:7 (7), 7:6 (3), 7:5, Denisa Allertová (ČR) – Margarita Gasparjanová (Rus.) 6:3, 3:0 – skreč, Alize Cornetová (Fr.) – Polon Hercogová (lov.) 6:3, 6:0, Venus Williamsová (8-USA) – Dona Vekičová (Chor.) 7:6 (3), 6:4, Madison Keysová (9-USA) – Laura Siegmundová (Nem.) 6:3, 6:1, Jekaterina Alexandrovová (Rus.) – Ana Ivanovičová (23-Srb.) 6:2, 7:5, Anna-Lena Friedsamová (Nem.) – Zarina Dijasová (Kaz.) 6:4, 6:0, Kirsten Flipkensová (Bel.) – Nicole Gibssová (USA) 6:3, 6:1, Samantha Crawfordová (USA) – Paula Kaniová (Poľ.) 7:5, 6:3, Sara Erraniová (20-Tal.) – Patricia Maria Tigová (Rum.) 6:4, 6:4, Samantha Stosurová (14-Austr.) – Magda Linetteová (Poľ.) 7:5, 6:3, Maria Sakkariová (Gr.) – Sajsaj Čeng (Čína) 6:3, 6:2, Lara Arruabarrenová (Šp.) – Olga Govorcovová (Biel.) 6:2, 1:6, 8:6, Kurumi Narová (Jap.) – Madison Brengleová (USA) 6:2, 6:7 (5), 6:3, Sabine Lisická (Nem.) – Shelby Rogersová (USA) 6:1, 6:3, Carina Witthöftová (Nem.) – Irina Camelia Beguová (25-Rum.) 6:1, 6:4, Daria Kasatkinová (29-Rus.) – Victoria Duvalová (USA) 6:0, 7:5

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali