Cena novej nemocnice na Rázsochách je podľa Kisku extrémna. Podľa Beblavého mala byť nemocnica dávno postavená. Už za Dzurindu?

❚❚

Bratislava 14. augusta 2019 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) spustili v utorok búracie práce na skelete nemocnice na bratislavských Rázsochách. Na tomto mieste má totiž vyrásť nová nemocnica. Exprezident Andrej Kiska a tieňový minister financií Miroslav Beblavý (Spolu) tento krok kritizujú

Na snímke premiér Peter Pellegrini sedí v kabíne bagra a spúšťa búracie práce na skelete nemocnice na bratislavských Rázsochách v utorok 13. augusta 2019

Slovensko podľa bývalého prezidenta potrebuje v hlavnom meste konečne jednu modernú koncovú nemocnicu pre pacientov z Bratislavy aj z celého Slovenska. Výstavba nemocnice v lokalite Rázsochy však podľa jeho názoru stratila zmysel potom, čo súkromná spoločnosť Svet zdravia (Penta) začala stavať novú nemocnicu pár kilometrov odtiaľ v rovnakej, západnej časti Bratislavy.

.

“Z pohľadu obyvateľov Bratislavy, ale aj Slovenska je dnes z hľadiska dostupnosti oveľa vhodnejšia východná lokalita – teda nový Ružinov, pre novú univerzitnú nemocnicu v hlavnom meste,” myslí si Kiska.

Na mieste Rázsoch by bolo podľa neho lepšie postaviť menšie špecializované zdravotnícke zariadenie. “Cena novej plánovanej nemocnice na Rázsochách 263 miliónov eur, ktorú schválila vláda, je extrémne vysoká a nová vláda bude musieť znova celý projekt prehodnotiť,” tvrdí Andrej Kiska.

.

 

 

Premyslené kroky

Podľa Beblavého premiér Pellegrini konečne splnil to, čo pred rokom a pol sľúbil. “Aj si poťažkal, aké je to s bagrom náročné. Gratulujem. Predseda vlády našiel úlohu, v ktorej môže byť užitočný. Síce z toho pacienti ani zdravotníci nič nemajú, ale fotky sú pekné,” konštatuje poslanec vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

.

Ako ďalej píše Beblavý po 12 rokoch vládnutia strany Smer mali byť nemocnice už dávno opravené či postavené. “A bratislavskí, ale aj ďalší zdravotníci mali mať istotu, kde budú liečiť pacientov.”

Slovenské zdravotníctvo a pacienti čakajú už dlho na zmenu a potrebujú hlavne dlhodobú a úprimnú pozornosť. A pomôcť tomu má podľa Beblavého “nová politika a premiér, ktorý dokáže zaistiť pravidelné investície do nemocníc. Každý rok, premyslene, s jasným plánom. Tak, ako to navrhujeme v našom programe. Pred zodpovednosťou sa ani na bagri utiecť nedá,” dodáva poslanec v závere.

Avšak nemenným faktom ostáva, že ani počas Dzurindovej vlády v rokoch 2002 až 2006, kedy bol Beblavý štátny tajomník ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny, sa búracie práce neuskutočnili. Vláda Dzurindu totiž výstavbu aj financovanie nemocnice zastavila.

 

.

 

Nemocnica na Rázsochách

Na Rázsochách má vyrásť nová Univerzitná nemocnica Bratislava. Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo na konci mája verejné obstarávanie na komplexnú prípravu projektu. Predpokladaná hodnota zákazky je 17,5 milióna eur.

Univerzitná nemocnica má byť podľa rezortu zdravotníctva centrom excelentnosti, poskytovať bude komplexné služby v liečebno-preventívnej starostlivosti. Odhadovaný náklad na novú nemocnicu je v koncepcii schválenej vládou SR stanovený na 263 miliónov eur. V sume sú zahrnuté búracie práce či projektová príprava – ako medicinálne plánovanie, architektúra a projekcie.

S búraním skeletu sa malo začať pôvodne už na jeseň minulého roka. Voči tendru za viac ako 17,5 milióna eur bez DPH však podala na Úrad pre verejné obstarávanie námietky talianska spoločnosť Despe, ktorá v ňom neuspela. Týkali sa najmä toho, či je možné znovu použiť 100 percent materiálu zo zbúraného skeletu a základov, ako to deklaroval Metrostav.

Ten predložil ponuku za viac ako 10,69 milióna eur a hovorí o 100-percentnej recyklácii a opätovnom využití stavebných materiálov. Firma Despe sa uchádzala o tender spolu so slovenskou spoločnosťou Doprastav s ponukou za viac ako 10,66 milióna eur, recyklovala by 71 percent pôvodného stavebného materiálu. O zákazku súťažil aj slovenský tandem Strabag – Destroy s ponukou za viac ako 10,08 milióna eur, recykloval by desať percent stavebného materiálu.

Novú nemocnicu v Bratislave v lokalite Bory stavia aj finančná skupina Penta. Premiér už v apríli pripustil, že nová štátna univerzitná nemocnica by za tou súkromnou na Boroch mohla meškať asi dva roky. Postavená by tak mohla byť “podľa optimistických odhadov ministerstva zdravotníctva” okolo roku 2024.

Pellegrini tvrdí, že štátna nemocnica bude lepšia ako tá súkromná.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali