Celé znenie memoranda maďarskej komunity, ktoré po tom, čo bolo dané do rúk premiéra, vyvolalo vášne

Celé znenie memoranda maďarskej komunity, ktoré po tom, čo bolo dané do rúk premiéra, vyvolalo vášne

Bratislava 7. júna 2020 (HSP/Foto: TD)

 

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v utorok 2. júna organizoval stretnutie pri príležitosti Dňa Spolupatričnosti Maďarov. Následne večer na sociálnej sieti napísal krátky, tajomný status, v ktorom okrem iného uviedol, že pozval na stretnutie ľudí, ktorí sa predlhé roky cítili menejcenní. Ako sa ukázalo, na stretnutí zazneli radikálne požiadavky

Ilustračná snímka

Statusom vtedy premiér akoby naznačil, že dôvody na doterajšie pocity menejcennosti čoskoro pominú:

Reklama

„Na ceste domov po dni, na ktorý som hrdý. Dohodol som jednu skvelú vec, o ktorej sa čoskoro dozviete … a pozval som na veľké priateľské stretnutie ľudí, ktorí sa predlhé roky cítili menejcenní … a o tom sa (zrejme) tiež dozviete, niekedy.“

K stretnutiu sa vyjadrila aj maďarská mimoparlamentá strana Maďarské fórum, ktorá uvítala postoj premiéra a tiež členov vlády SR, ktoré prezentovali na priateľskom stretnutí.

Reklama

Keď požiadavky maďarskej minority prenikli do médií, premiér Matovič otočil a začal tvrdiť, že to bolo opľutie ruky a že takto sa s ním a so Slovákmi nikto baviť nebude.

Celé znenie memoranda:

Delegácia Strany maďarskej komunity dnes odovzdá dokument Igorovi Matovičovi, predsedovi vlády SR. Podpísali: Péter Őry, Ferenc Auxt, Gyula Bárdos, Pál Csáky, Zoltán Cziprusz, Iván Farkas, Adrianna Gergely Papp, Csaba Furik, József Menyhárt a Miklós Viola.

MEMORANDUM MAĎARSKEJ KOMUNITY

  • uznanie Maďarov za svojbytný politický národ v rámci Slovenska
  • vytvorenie Maďarského okolia, ktoré by spravovali Maďari prostredníctvom svojich volených zástupcov
  • jazyková požiadavka, aby sa v úradoch, na súdoch ako úradný jazyk používala maďarčina
  • jedna, slobodná, konštitucionálna vlasť a v nej sloboda, rovnosť a bratstvo národov!

Vážený pán predseda vlády SR,

Reklama

vyššie uvedené vety môžu byť známe aj Vám, veď sú zopakovaním skoro 160-ročného memoranda slovenského národa. Sté výročie prijatia trianonskej mierovej zmluvy dáva uvedeným požiadavkám smutnú aktualitu. Maďarská komunita žijúca na Slovensku sa po roku 1918 dostala pod pôsobnosť iného štátu napriek svojej vôli, čo sa zopakovalo aj pri nastolení usporiadania po druhej svetovej vojne. Triezvy človek by však ani nepredpokladal, že tu žijúci Maďari nie sú lojálnymi občanmi štátu. Po uplynutí sto rokov síce počet Maďarov na Slovensku klesá, ale ako komunita schopná samoorganizácie stále žiada zabezpečenie svojich kultúrnych, vzdelávacích a politických práv.

Vyjadrili ste sa, že „minulosť sme nepísali, budúcnosť je v našich rukách”. V duchu tejto vety Vás žiadame, aby ste napomáhali zachovaniu a rozvoju maďarskej komunity na Slovensku.

V období rokov 1991 a 2011, teda v priebehu necelých 20 rokov, počet príslušníkov našej komunity klesol o 110 tisíc osôb. My, pozvaní sme tu v takom počte, že každý z nás predstavuje tisíc stratených Maďarov .

Ak úbytok našej komunity bude pokračovať takýmto tempom, v priebehu niekoľkých desaťročí sa môže maďarský jazyk vytratiť z obcí a miest Južného Slovenska, tak ako to stanovili niektorí aktéri slovenskej politickej scény za cieľ. Žiadame Vás, aby sme otočili koleso histórie a spoločne budovali taký právny štát na Slovensku, kde nemôže byť otázkou sloboda, rovnosť a bratstvo tu žijúcich národov.

K zachovaniu a rozvoju našej komunity, vnímame ako nevyhnutné, aby:

Reklama
  • Preambula Ústavy Slovenskej republiky uznala maďarskú národnú komunitu za štátotvornú,
  • bolo zabezpečené slobodné používanie našich národných symbolov (hymna, erb, trikolóra) v každej oblasti života,
  • maďarský jazyk bol rovnocenným jazykom na území obývanej našou komunitou,
  • hranice subjektov verejnej správy zohľadnili existujúce prirodzené regióny,
  • vláda Slovenskej republiky podporila požiadavku maďarskej katolíckej obce na vytvorenie samostatnej arcidiecézy,
  • vláda Slovenskej republiky zabezpečila desaťročia zameškané právo samosprávnosti maďarskej komunity,
  • dodnes je pevnou súčasťou právneho systému kolektívna vina, v duchu vety „minulosť sme nepísali, budúcnosť je v našich rukách“ je nutné zrušiť takéto dekréty a ich dodnes existujúce dopady,
  • vláda podporila hospodársky rozvoj regiónov obývaných príslušníkmi maďarskej komunity, keďže v predchádzajúcom storočí práve v týchto regiónoch sa spomalil najviac hospodársky rozvoj: nech sa uplatňuje zásada proporcionality v oblasti rozvojovej politiky,
  • sa maďarská komunita podieľala proporcionálne na podpore kultúry a školstva s osobitným zreteľom na  zabezpečenie fungovania týchto inštitúcií a podielu vysielania verejnoprávnych médií,
  • príslušníci maďarskej komunity mohli prijať maďarské štátne  občianstvo bez straty slovenského ako symbol príslušnosti k maďarskému národu.

Bratislava, 2.6.2020

Ivan Blaho

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali