Časopis Bojovník kritizoval verejnoprávnu nepravdu

Časopis Bojovník kritizoval verejnoprávnu nepravdu

Bratislava 5. júna 2020 (HSP/Foto:Screenshot RTVS)

 

V predvečer 75. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom RTVS odvysielala sériu televíznych vstupov, ktorými zapálila „75 sviečok za obete druhej svetovej vojny“. Podrobne sa nimi zaoberal dvojtýždenník Bojovník v číslach 7 – 11/2020

Ilustračné foto

Seriál bol určite zamýšľaný a v podstate aj tvorený ako protifašistický, no nie vždy bol historicky objektívny a presný. Lenže poukázali na to iba médiá SZPB, konkrétne dvojtýždenník Bojovník a Facebook SZPB.

Reklama

 

Za čo si seriál nevyslúžil pochvalu?

Reklama

Predovšetkým za podivné historicko-obsahové radenie jednotlivých vstupov. Podľa časového a obsahovo-logického hľadiska takto druhá svetová vojna neprebiehala. Nehovoriac o zmienke o Mníchovskom diktáte, vysvetlenia zmyslu ktorého sa RTVS asi bojí ako čert kríža. Pritom pre víťazstvo objektívnej dejinnej pravdy stačilo len pomenovať, kto sa zastával rozbitia ČSR a, naopak, kto ju aj v Spoločnosti národov všetkými spôsobmi bránil.

O tom, že redaktori RTVS by si mali zopakovať dejepis základnej školy, svedčí ich narábanie s pojmom slovenský a Slovenský štát. V tom, že sa naša krajina nazývala podľa ústavného zákona z 21. júla 1939 Slovenskou republikou, má RTVS skutočný guláš. Najmä keď zločiny Slovenskej republiky neodôvodnene pripisovala Slovenskému štátu.

Slovenská televízia si vystavila nedostatočnú známku z dejepisu aj vetou z 24. februára 2020 o začiatku druhej svetovej vojny. „Konflikt dostal svetový charakter už od začiatku. Spoločne so Spojeným kráľovstvom do neho vstúpili aj vtedajšie britské domíniá Austrália a Nový Zéland, pridali sa aj Kanada…“

Čo na to hovoria objektívne dejiny? 1. septembra 1939 vypukla vojna medzi Nemeckom a Poľskom. 3. septembra 1939 vyhlásili vojnu Nemecku Anglicko a Francúzsko, čím vznikla európska vojna. A až z tej sa rozpútala druhá svetová vojna, keď sa do nej zapojili britské domíniá, po nich ZSSR a napokon aj USA.

V seriáli sa našli aj profesionálne televízne prešľapy, keď televízni pracovníci prekryli slová o osloboditeľoch Košíc a Prešova zábermi amerických vojakov, keď v iných prípadoch použili zábery z filmu Štyridsaťštyri aj s fotografiou popravených Slovákov v Kragujevaci v roku 1918, keď tému židovského a rómskeho holokaustu prekryli nesúvisiacimi obrázkami,“ všimol si aj Miroslav Ondráš z Trenčína.

Reklama

RTVS predviedla aj slabú znalosť dejín Slovenska a hlavne Slovákov. Aj preto bolo zobrazenie našich bojujúcich krajanov a rodákov vo Francúzsku, v Bielorusku, v Juhoslávii, na Ukrajine…také nevýrazné. Podľa „sviečok“ by nikto nedokázal povedať, koľko našich rodákov bojovalo za Francúzsko, koľko v britských silách, koľko v Juhoslávii, koľko na strane Červenej armády, koľko v samotnej Červenej armáde… Skrátka, tieto počty boli jednoznačnou slabinou seriálu. Dvojtýždenník Bojovník napísal, že je to zrkadlo úrovne (ne)vedomostí RTVS.

Dňa 29. marca 2020 RTVS odvysielala najstrašnejší a najzákernejší útok proti SNP od prevratu v novembri 1989. V súvislosti s odsunom Židov zo Slovenska totiž uviedla, že „druhá vlna deportácií zo Slovenska sa začala po vypuknutí SNP v roku 1944“. Ak sa teda začala „po vypuknutí SNP“, tak za ňu mohli povstalci. Lenže ona sa začala až po vojenskej porážke SNP a preto vinu za to nesú nemeckí nacisti a ich domáci prisluhovači. No a v tom je teda naozaj značný rozdiel!  

Seriál „75 sviečok za obete druhej svetovej vojny“ určite nemal len jedného kompetentného redaktora, pretože jeden človek nemôže pripustiť toľko variantov číselných údajov o počtoch obetí a padlých bojujúcich strán, o počtoch obetí v nacistických koncentračných táboroch, či úplne nový údaj o 7 miliónoch zlikvidovaných Židov (27. 3. 2020). Veď napr. v príspevku z 13. apríla 2020 zaznelo, že v nacistických koncentračných táboroch boli 3 milióny obetí. Škoda, že o súhrnných počtoch zvyčajne nehovorili účinkujúci profesionálni historici, ale len televízni „odborníci“.No a tí často operovali tvrdeniami bez dôkazov.

Seriál tiež otvoril stále nedopovedanú otázku. Kedy si už začneme verejne priznávať objektívnu pravdu, že nacisti cez druhú svetovú vojnu v najväčšom počte zlikvidovali Slovanov? Veď tu nejde o znižovanie utrpenia iných národov a národností. Ide tu len o dejinnú pravdu.

 

Reklama

Čo seriál neriešil?

– Ako je možné, že Nemecko pod vedením Hitlera tak veľmi zmocnelo? O čom bol jeho Mein Kampf, o čom bol spis Alfreda Rosenberga Mýtus XX. storočia, aké boli ciele Varšavy a vôbec, aký má druhá svetová vojna súvis s vybavovaním si účtov po prvej svetovej vojne?

Rovnako sa seriál vôbec nezaoberal paktmi iných štátov s nacistickým Nemeckom a Hitlerom.

– Špecifické postavenie príslušníkov 1. čs. armády na Slovensku v zajatí. Pre Nemcov totiž nikdy neboli „vojnovými zajatcami“, ale „banditmi“, čiže im boli upierané práva presne tak ako červenoarmejcom.

O tento dôležitý fakt sa seriál RTVS ani len neobtrel.

– Pri téme odsunov Nemcov a Maďarov sa aj RTVS srdnato vyjadruje len tak, ako keby sa to týkalo len ČSR, Poľska a Maďarska. A iných krajín sa odsun podľa Postupimu netýkal? A čo odsuny Nemcov z Belgicka (7600), Holandska (30 000), Francúzska (9300), Talianska (9300), Luxemburska (6000)?

– Seriálu jednoznačne chýba autorská „bodka“. Otvorené pomenovanie toho, kto podnietil rozpútanie druhej svetovej vojny. Nemôže ním byť napr. Anglicko a Veľká Británia, keď neskorší minister zahraničných vecí lord Edward Halifax dal 19. 11. 1937 nemeckému kancelárovi Adolfovi Hitlerovi jednoznačne a nedvojzmyselne najavo, že Veľká Británia absolútne pripúšťa zmenu európskeho poriadku, čiže aj akceptovanie nemeckého spôsobu riešenia otázky Gdanska, Rakúska a Československa?

Pripúšťam, že takto to vnímajú len tí, ktorí tvrdia, že druhú svetovú vojnu odštartovala Mníchovská zrada. Aby Hitlerovi otvorila dvere na jeho Drang nach Osten!

 

Čo seriál falšoval?

Reklama

– Údajnú existenciu podpisov aktérov pod Vianočnou dohodou: „…za nekomunistický odboj podpísali dohodu…“ „…neskôr pribudli ďalšie podpisy…“. Lebo podpísať niečo také by znamenalo vyniesť nad samým sebou ortieľ smrti!

– Neustále falšovanie názvu 1. čs. armádneho zboru v ZSSR. Každý, kto z tohto názvu čosi odoberá, falšuje naše dejiny. Pritom je úplne jedno, či to robí úmyselne alebo len z nekompetentnosti. Najčastejšie sa z tohto oficiálneho názvu odnímajú slová „v ZSSR“.

– Hanba, hanba, hanba… Len to sa dá povedať na adresu scenáristu, ktorý nevie, koľko ľudí padlo, aby mu vybojovali slobodu. A k stratám Červenej armády povie, že ich bolo (namiesto 63517) „60-tisíc“, vágne boli slová o stratách Rumunov a neexistujúce informácie o stratách samotných občanov Slovenska.

– V jednej veci šiel seriál proti záverom Norimberského tribunálu. Keď za agresora označil ZSSR, čo tribunál neurobil.

Preto treba RTVS položiť otázku: Prečo tomuto „agresorovi“ nevyhlásili vojnu Anglicko a Francúzsko? Odpoveď je jednoduchá, no RTVS ju zamlčala. Sovietske vojská prekročili hranice až v dobe, keď nezávislý poľský štát prestal existovať, keď jeho vláda už bola utečená do Rumunska.

Reklama

Vladimír Mikunda

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

16:43

Vo Volynskej oblasti žena po hádke upálila svojho manžela.

Infromujú o tom noviny Strana, ktoré sa dozvedeli od zdrojov v orgánoch činných v trestnom konaní.

„Incident sa stal 8. mája. Žena bola s manželom na ulici pri ich dome, muž bol invalidný a sedel na invalidnom vozíku. Počas hádky žena vzala benzín, poliala muža a zapálila ho. Muž zomrel na následky popálenín, ktoré utrpel,“ uvádza zdroj.

Zároveň dodal, že žena bola zadržaná. Hrozí jej až 12 rokov väzenia.

16:20

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok povedal, že udelí politický azyl poľskému sudcovi Tomaszovi Szmydtovi, ktorý pred stíhaním z dôvodu špionáže utiekol do Bieloruska.

16:18

Aktivisti vtrhli do továrne Tesla neďaleko Berlína – jedinej v Európe.

Bild píše, že ide o ľavicových radikálov. Majú červenú vlajku a skandujú „Zničme kapitalizmus, vytvorme budúcnosť!“.

Polícia sa ich snaží zastaviť.

Od štvrtka sa pred továrňou zhromaždilo asi 1 200 aktivistov z celej Európy. Postavili stany, a vztíčili vlajky Palestíny a nemeckého teroristického hnutia RAF („Frakcia Červenej armády“).

Požadujú zastavenie rozširovania závodu.

aktivisti
Na snímke aktivisti
15:52

Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov.

15:36

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli “skutočné a funkčné” politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou.

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali