Čaká nás pri Istanbulskom dohovore medzinárodná blamáž? Reakcia Chromíka na vulgárneho Kubinu

Čaká nás pri Istanbulskom dohovore medzinárodná blamáž? Reakcia Chromíka na vulgárneho Kubinu

Bratislava 12. februára 2020 (HSP/Alianciazarodinu/Foto:Pixabay)

 

Ústavný právnik Peter Kubina, inak kedysi člen tímu KDH+, dnes poradca prezidentky Čaputovej, vo svojom stanovisku k Istanbulskému dohovoru presadzuje výklad, podľa ktorého musí medzi predložením medzinárodnej zmluvy vládou a vyslovením súhlasu NR SR uplynúť 30 dní.

Ilustračné foto

Argumentáciu a poníženie názorových oponentov založil na vulgárnej vete: „Čítajte *vulgarizmus* zákon!“ (READ F* LAW!). ..Tvrdí, že “Pre tych, ktori vedia citat ustavu a rokovaci poriadok, to nebude nic nove.“

Reklama

Problém však nie je v nečítaní zákona, či texte zákona, ale v tom, že navrhuje pre Istanbulský dohovor uplatniť výklad, ktorý doposiaľ ani odborníci zo špičkového oddelenia legislatívy NR SR, ani vláda a jej právni experti, ba ani prezidenti a ich ústavní právnici doposiaľ nepoznali.

Fakt je, že § 88 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v platnom znení (ďalej len „zákon“) ani Ústava SR o lehote 30 dní medzi predložením vládou a vyslovením súhlasu Národnou radou SR nehovorí. Kubina ma obvinil z toho, že postup parlamentu obhajujem z ideologických dôvodov a tiež, že by som tvrdil niečo iné, ak by išlo o interupcie. Vraj tu niekto bičuje nenávisť.

Reklama

Iných ako právnikov varujem, nasledujúce riadky sú extrémne suchopárne, ale skúste teda v mojej argumentácii nájsť  ideologický argument:

§ 88 ods. 1  zákona výslovne skracuje proces vypustením prvého čítania. Preto argument Kubinu o dôležitosti zachovania 30 dňovej lehoty kvôli závažnosti zmlúv s prednosťou pred zákonom nemôže byť relevantný.

§ 88, ods. 1 druhá veta zákona obsahuje špeciálne zákonné oprávnenie pre predsedu NR SR rozhodnúť o náležitostiach podľa § 74 zákona. Prečo? Lebo § 74  sa nevzťahuje k medzinárodným zmluvám, ale k predkladaniu  zákonov.

Kubina napĺňa slovo “primerane” v § 88, ods. 5 zákona obsahom, ktorý vylučuje časť jeho významu spočívajúceho práve vo flexibilite a nestriktnosti. Na to mu správne v diskusii odpovedal Vincent Bujnák citáciou Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov, v ktorých sa píše: “Ak sa majú novoupravované právne vzťahy v celom rozsahu podrobiť už jestvujúcej právnej úprave, používa sa slovo „rovnako“. Ak sa majú na tieto vzťahy uplatňovať len niektoré časti jestvujúcej právnej úpravy, používa sa slovo „primerane“. Pretože termín „primerane“ umožňuje pomerne voľný výklad, a tým aj nejednotné uplatňovanie, treba ho používať len v nevyhnutných prípadoch.”

Prax Národnej rady SR a prezidentov bola jednotná počas viacerých volebných období a je v rozpore s jeho názorom.

Reklama

Prijatie jeho bezprecedentného výkladu by znamenalo popretie ústavnosti a zákonnosti veľkého množstva medzinárodnoprávnych záväzkov Slovenskej republiky, pri ktorých medzi predložením vládou a vyslovením súhlasu bolo menej ako 30 dní. Nižšie nájdete len zopár posledných.  Odvážnejší útok na ústavnosť a zákonnosť prijatia medzinárodných zmlúv si viem ťažko predstaviť. Z korpusu medzinárodných zmlúv  by zostal ementál.

Zatiaľ sa zdá, že Istanbulský dohovor poradcovi prezidentky Čaputovej za túto totálnu medzinárodnú blamáž stojí. Som zvedavý, aký je názor prezidentky, ale odporúčal by som hľadať výhovorky inde.

Chýba mi integrita. Ak to bolo poradcovi  pani prezidentky Čaputovej tak jasné, prečo jej neporadil, aby neratifikovala Protokol č. 16 k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných  slobôd a Dohovor o zriadení Európskeho univerzitného inštitútu. U oboch medzi predložením vládou a schválením NR SR neuplynulo tridsať dní.

Roja sa nám tu právne názory rôznych ústavných právnikov s mediálne váženým obrazom, ktoré však vie odfúknuť ľahší vietor.

Čo si o nás právnikoch ľudia pomyslia? Starí advokáti si robili zo seba vtipy. Stratégia advokáta v spore: Ak sú v spore fakty proti tebe, opri sa o zákon. Ak je zákon proti tebe,  opri sa o fakty. Ak sú  proti tebe fakty aj zákon, opri sa o silný preddavok. O čo sa opierame?

Reklama

Anton Chromík

 

Poznámky pod textom:

https://www.facebook.com/peter.kubina/posts/10221239482246429 Peter Kubina v odpovedi Antonovi Chromíkovi:
…To, co hovorite, hovorite iba preto, lebo sa Vam to aktualne hodi ideologicky. Ak by bolo garde opacne a neslo by o Istanbulsky dohovor ale napriklad o medzinarodnu zmluvu garantujucej pravo na interrupciu, do krvi by ste tvrdili, ze plati minimalne 30dnova lehota. Navrhujem uzavriet tuto diskusiu tym, ze sucasny stav nam neprekazal 9 rokov a preto nie je dovod teraz lamat a krivit ustavne pravidla len preto, ze niekto sa zacal pozerat na 5% prah zvolitelnosti zdola a kvoli tomu bicuje v spolocnosti nenavist. Skratka neexistuje ziaden naliehavy dovod (a podla mna ani pravne suladna moznost) na akykolvek unahleny postup.“

Medzi poslednými medzinárodnými zmluvami s kratšou ako 30 dňovou lehotou spomeniem:
Protokol o zmene Dohody o zriadení a činnosti Medzinárodnej banky hospodárskej spolupráce z 22. októbra 1963 (v znení Protokolov z 18. decembra 1970, 23. novembra 1977 a 18. decembra 1990) a Štatútu Medzinárodnej banky hospodárskej spolupráce (v znení Protokolov z 18. decembra 1970, 23. novembra 1977 a 18. decembra 1990),

Dohoda o komplexnom a posilnenom partnerstve medzi Európskou úniou a Európskym spoločenstvom pre atómovú energiu a ich členskými štátmi na jednej strane a Arménskou republikou na strane druhej,

Dodatkový protokol k Dohovoru o počítačovej kriminalite týkajúceho sa trestnoprávneho postihu činov rasovej a xenofóbnej povahy spáchaných prostredníctvom počítačových systémov a odvolaním výhrady a zmenou vyhlásení k Dohovoru o počítačovej kriminalite,

Protokol k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Severomacedónskej republiky etc.

Článok pôvodne vyšiel na portáli alianciazarodinu.sk

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali