Bývalý podpredseda vlády Bulharska: EÚ nedokáže využiť príležitosť stať sa novým svetovým vodcom

Bývalý podpredseda vlády Bulharska: EÚ nedokáže využiť príležitosť stať sa novým svetovým vodcom

Sofia 14. mája 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Európska únia nedokáže využiť koronakrízu na to, aby sa stala novým svetovým vodcom, domnieva sa bývalý podpredseda vlády Bulharska, poslanec parlamentu za Bulharskú socialistickú stranu, doktor ekonomických vied Rumen Gečev. Navyše podľa politika môže ďalšia vážna kríza v eurozóne spôsobiť kolaps celej Európskej únie

Ilustračné foto

Podľa prognóz Európskej komisie čaká Európsku úniu a eurozónu v roku 2020 rekordný hospodársky pokles: HDP v eurozóne môže klesnúť o 7,7%, HDP v o 7,4%.

Reklama

Podľa správy Európskej komisie sa ekonomika pravdepodobne úplne nezotaví do konca roka 2021. Európsky komisár Paolo Gentiloni označil súčasnú situáciu za bezprecedentný ekonomický šok od doby veľkej hospodárskej krízy“.

Podľa slov komisára rozsah hospodárskeho útlmu a rýchlosť oživenia ekonomiky budú v rôznych regiónoch rôzne a budú závisieť od toho, ako rýchlo či iná krajina zruší karanténne opatrenia, do akej miery závisí na cestovnom ruchu a v akom stave je hospodárstvo ako celok. Tieto rozdiely ohrozujú jednotný trh a eurozónu, zdôraznil úradník.

Reklama

 

Ako môžete okomentovať túto pozíciu?

Gečev: Odhady EK v tejto fáze vyzerajú ako objektívne – za predpokladu, že v nasledujúcich dvoch až troch mesiacoch budú hlavné obmedzenia kvôli Covidu-19 zrušené.

HDP klesne minimálne o 10-12% v dôsledku vážneho poklesu investícií a spotreby, značne obmedzeného vývozu do EÚ a najmä mimo EÚ, ako aj rýchlo rastúcej nezamestnanosti a radu prípadov bankrotu firiem. Kríza bude mať samozrejme rôzny rozsah v závislosti od štruktúry jednotlivých národných hospodárstiev a ich vonkajších logistických reťazcov.

EK a ECB, ktoré sa poučili z chyby s politikou uťahovania opaskov v predchádzajúcej kríze v rokoch 2007-2009, sa teraz vydali správnym smerom, aby poskytli spoločnostiam a hospodárstvam rozsiahlu likviditu (hotovosť) vydávaním bezúročných pôžičiek, úverových záruk a cestou zmiernenia požiadaviek na úverové záruky, nenávratné pomoci, ako aj prostredníctvom poskytovania priamych a nepriamych dotácií.

Reklama

EK oznámila, že sa dočasne vzdáva obmedzení uložených na výšku rozpočtového deficitu a podielu vládneho dlhu na HDP. Dala zelenú aj štátnej pomoci súkromným firmám.

Takéto povolenie opaskov však môže prísť veľmi draho. Eurozóna sa trochu spomalila, pred krízou mala vážne ekonomické a finančné problémy. Napriek sprísneniu bankových kontrol sa mnoho bánk v eurozóne dostalo do turbulentnej situácie. Napríklad nemecká Deutsche Bank niekoľko rokov obrovské straty, pričom priamo alebo nepriamo kontroluje aktíva v hodnote presahujúcich dva bilióny dolárov v Nemecku, , USA a ďalších krajinách.

Bankrot desaťtisícov firiem a nárast nezamestnanosti znamenajú, že kriticky veľký počet právnických a fyzických osôb nebude schopných splácať svoje pôžičky. Tentokrát na rozdiel od predchádzajúcej krízy nebudú vlády schopné pomáhať z rozpočtových prostriedkov bankám, ktoré sa nachádzajú v ťažkej situácii. Po prvé preto, že rozpočtové výdavky sa už aj bez toho výrazne zvýšili, a za druhé preto, že daňoví poplatníci nebudú súhlasiť s tým, aby znovu zachraňovali banky pomocou svojich peňazí.

Mraky sa sťahujú aj preto, že ešte pred krízou sa krajiny nedohodli o novom rozpočte EÚ na rok 2020 kvôli zosilneným vnútorným rozporom po brexite.

Ukázalo sa, že Nemecko a Francúzsko, najmä Nemecko, nechcelo zvýšiť svoj príspevok do spoločného rozpočtu. Potom sa ukázalo, že očakávania ohľadom akéhokoľvek druhu všeobecnej fiškálnej politiky, vrátane vytvorenia ministerstva financií v eurozóne, sú nereálne.

Reklama

Je nepravdepodobné, že by sa uskutočnili plány na všeobecnú emisiu dlhových cenných papierov, pretože Nemecko a Holandsko v tejto fáze kategoricky odmietajú vyčleniť prostriedky na tento účel zo štátneho rozpočtu. Spoločný boj proti Covidu-19 nie je možný bez spoločného financovania protikrízových opatrení. A práve tento nedostatok solidarity predstavuje najväčšie nebezpečenstvo pre eurozónu. Je to extrémne veľké riziko – dokonca aj v strednodobom horizonte.

Pokiaľ toto riziko nebude minimalizované, ak sa nepodarí dosiahnuť riešenie prijateľné pre všetkých, ďalšia vážna kríza v eurozóne môže spôsobiť zrútenie celej Európskej únie.

 

Ktoré európske krajiny podľa vášho názoru utrpia najviac a pre ktoré bude postkoronavírusová ekonomická depresia najmenej bolestivá? Je nesynchrónne zotavenie skutočne nebezpečné pre jednotný trh EÚ? Čo robiť rýchlo nalievať ďalšie prostriedky do ekonomík krajín, ktoré na tom budú najhoršie? Alebo je nejaká iná možnosť?

Skutočné výsledky krízy budú jasné minimálne za niekoľko mesiacov. Pravdepodobne najväčšie straty budú mať krajiny s najvyšším podielom cestovného ruchu na HDP Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Grécko, Bulharsko atď., a tiež krajiny s uzlovými letiskami s veľkým počtom cestujúcich.

Z dlhodobého hľadiska nie je možné túto krízu vyriešiť len finančnou injekciou. V súčasnej dobe to vlády členských štátov EÚ robia, samozrejme s určitými nuansami v objeme a nástrojoch.

Zahraničné hospodárske vzťahy , organizácie a udržateľnosť výroby musia byť v dôsledku takéhoto vonkajšieho šoku kompletne prehodnotené, najmä sa to týka kľúčových sektorov, ktoré zabezpečujú regionálnu a národnú bezpečnosť. S najväčšou pravdepodobnosťou budú niektoré priemyselné odvetvia stiahnuté z Číny alebo budú v vytvorené náhradné kapacity. A to je šanca pre krajiny, ako je Bulharsko krajiny, ktoré môžu byť pre takéto premiestnenie výrobných kapacít vhodné. Toto je pravdepodobne možnosť skutočného pokroku smerom k zbližovaniu medzi menej a viac rozvinutými európskymi hospodárstvami, o ktorom sa hovorí už mnoho rokov.

Bez zníženia technologických a sociálnoekonomických rozdielov samozrejme nie je možné prekonať nebezpečnú stagnáciu v integračných procesoch.

 

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v nedávnom interview pre ruské noviny RBC vyhlásil: Teraz sa často hovorí, že vo svetovej politike neexistuje vodca a niekoľko krajín súčasne sa o túto rolu uchádza. Táto situácia vytvára pre Európsku úniu nové príležitosti vzhľadom na jej reputáciu ako hráča schopného ponúknuť konštruktívne riešenie problémov, konať rôznymi smermi aj v tých najťažších situáciách.Myslíte si, že na pozadí zložitých vzťahov medzi USA a Čínou môže v postcovidovom období kandidovať na úlohu nového svetového vodcu alebo je to obyčajné predvádzanie sa v zložitej situácii koronavírusu, keď EÚ navyše začala reagovať s určitým oneskorením, čo vyvolalo nespokojnosť práve Talianska?

Reklama

Bohužiaľ, EÚ nebude môcť využiť príležitosť na to, aby hrala vedúcu úlohu. Ak vylúčime Nemecko, ostatné vedúce krajiny (Francúzsko, Taliansko, Španielsko) zostávajú v zajatí fiškálnych deficitov, dlhov a vyostrujúcích sa sociálnych a domácich politických problémov.

Taliansky bankový a fiškálny systém bol aj tak na hrane a teraz je nutné riešiť aj hrozivé problémy, ktoré sa objavili s koronavírusom.

Pred vážnou výzvou stojí aj Francúzsko. Každý pokus vlády, napríklad ohľadom dôchodkovej reformy, naráža na hromadné protesty “žltých viest” na Champs-Élysées. A akonáhle budú karanténne obmedzenia zrušené, protesty budú pravdepodobne pokračovať.

Áno, EÚ je významným hospodárskym strediskom vo svetovom hospodárstve, ale jej váha v medzinárodnej politike nezodpovedá ekonomickým možnostiam. Napríklad vyhliadky na vytvorenie spoločnej armády EÚ sú z ríše fantázie a bez svojej vlastnej armády bude EÚ naďalej závislá na NATO.

 

Reklama

Opakovane ste požadovali zrušenie sankcií voči Rusku vzhľadom na to, že z členských štátov EÚ bolo týmito ekonomickými opatreniami najviac postihnuté Bulharsko. Tiež ste uvádzali, že krajiny ako Nemecko zároveň pokračujú vo svojich hospodárskych vzťahoch s Ruskom svojou účasťou v projekte Nord Stream2, zatiaľ čo Bulharsko vo svojej dobe pochovalo Južný prúd. Môže podľa vás Turecký prúd nejakým spôsobom tieto straty nahradiť? Možno je postkoronavírusové obdobie a s ním spojené ekonomické ťažkosti dobrým dôvodom na zrušenie rôznych obmedzujúcich opatrení?

Áno, v našom parlamente a v médiách som vyjadril názor, že prisluhovanie zahraničným hospodárskym záujmom nám spôsobilo obrovské hospodárske straty, prišli sme o mimoriadne výhody. Pretože plynovody by sa nemali považovať len za zdroj tranzitných poplatkov, aj keby to bolo niekoľko stoviek miliónov eur ročne. Zabezpečili by ekonomike stabilné dodávky (energie – pozn. red.) za zvýhodnené ceny.

Po neúspechu Južného prúdu máme stále príležitosť pripojiť sa k Tureckému prúdu, ktorý náš premiér akosi previnilo nazýva “Balkánsky”. Ale teraz, bez ohľadu na to, ako ho budeme nazývať, budeme musieť platiť tranzitné clá a marže Turecku, a mohlo to byť naopak.

Nielen mne je jasné, že súčasná bulharská vláda bude všetkými spôsobmi podporovať sankcie proti Rusku, aby zostala pri moci. Už niekoľko rokov po sebe idúcich sú jadrové reaktory pre jadrovú elektráreň Belene v sklade, boli investované takmer dve miliardy eur (v roku 2018 Bulharská akadémia vied zverejnila správu o Belene, v ktorej sa uvádza, že Bulharsko investovalo do projektu 3 miliardy BGN, čo je asi 1,54 miliardy EUR – pozn. red).

A zatiaľ čo Česká republika a Maďarsko rozširujú možnosti využitia mierového atómu s pomocou Rosatomu, naše vedenie aj naďalej drží v zmrazenom stave miliardy určené na perspektívny investičný projekt. Projekt, ktorý by bulharským spoločnostiam a farmám poskytol ekologicky čistú elektrinu za konkurencieschopné ceny.

Reklama

Zostáva len dúfať, že od Covidu-19 skutočne možno očakávať niečo pozitívne pre vzťahy medzi EÚ a Ruskom. Pokiaľ ide o vývoj makroekonomických ukazovateľov, blížiace sa hromadné bankroty a problémy v bankách, myslím si, že nátlak zo strany členov EÚ na zrušenie sankcií sa zvýši. Vyhlásenie politických vodcov Nemecka, Francúzska a Talianska sú v tomto smere povzbudivé.

Zrušenie sankcií by zjednodušilo reštrukturalizáciu a prispôsobenie našej ekonomiky novým podmienkam a umožnilo by dokončenie významných, a povedal by som, ťažko dobytých bulharsko-ruských investičných projektov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali