Bývalý nemecký kancelár Schröder rozpráva o priateľstve s Putinom: “Dlhé roky sme spolupracovali”

Bývalý nemecký kancelár Schröder rozpráva o priateľstve s Putinom: “Dlhé roky sme spolupracovali”

Bratislava 28. marca 2024 (HSP/ Focus/ Zeit/ Foto : Screenshot Youtube)

 

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder uviedol, že jeho pretrvávajúce priateľstvo s Vladimirom Putinom môže prispieť k ukončeniu vojny. Tvrdí, že majú za sebou dlhé roky spolupráce. Jeho slová interpretovala redakcia Focus a Zeit

Gerhard Schröder
Na snímke Gerhard Schröder

Gerhard Schröder (SPD) je bývalý kancelár Nemeckej spolkovej republiky. Vyslovil myšlienku, že jeho pretrvávajúce dlhodobé priateľstvo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom by mohlo prispieť k ukončeniu vojny na Ukrajine.

Reklama

 

“Rozumná spolupraca”

„Spolupracovali sme spolu dlhé roky. Azda to ešte môže pomôcť nájsť riešenie prostredníctvom rokovaní. Nevidím inú cestu,“ povedal Schröder v rozhovore pre Nemeckú tlačovú agentúru (DPA).

Reklama

Priateľstvo medzi nemeckým kancelárom a najvplyvnejším mužom Ruska trvá približne už od roku 1998. V období 1998-2005 bol Schröder nemeckým kancelárom. V súčasnosti stále pracuje pre spoločnosti, v ktorých majú väčšinové vlastníctvo Rusi. Podieľa sa napríklad na výstavbe plynovodu Nord Stream cez Baltské more.

V rozhovore uviedol, že ruský útok z februára 2022 považuje za “fatálnu chybu”. O svojom priateľstve s ruským prezidentom však nepochybuje. Vedenie politickej strany SPD ho z tohto dôvodu postavilo na okraj hnutia – vylúčiť ho zo strany sa im však nepodarilo .

Nemecká tlačová agentúra (DPA) položila otázku, prečo naďalej udržiava priateľstvo s ruským prezidentom. DPA dodala, že priateľstvo pretrváva aj napriek ruským vojnovým zločinom a desaťtisícom obetí. Schröder odpovedal: „Je pravdou, že toto má iný rozmer.“

Osobný priateľský vzťah týchto lídrov by však mohol byť nápomocný pri riešení mimoriadne zložitého politického problému. „Nebolo by správne, ak by sme zabudli na všetko pozitívne, čo sa medzi nami stalo,“ uviedol o svojom priateľstve s Putinom. „To nerobím. To nie je môj štýl,“ dodal.

Redakcia Focus dodáva, že Schröder svojou odpoveďou zjavne narážal na svoju sprostredkovateľskú misiu v marci 2022. Čiže krátko po ruskom útoku na Ukrajinu. Uviedol, že najprv sa v Istanbule stretol s vtedajším ukrajinským poslancom a súčasným ministrom obrany Rustemom Umerovom. Následne vycestoval do Moskvy na rokovania s Putinom. Táto jeho iniciatíva však zlyhala.

Reklama

 

“Vojna nemôže skončiť porážkou”

Dnes sa Schröder zasadzuje za ďalší pokus o vyjednávanie na vládnej úrovni. „Iniciatívu by museli prevziať Francúzsko a Nemecko. Je zrejmé, že vojna sa nemôže skončiť úplnou porážkou jednej alebo druhej strany,“ uviedol.

Bývalý kancelár ďalej povedal, že špekulácie o Putinovom jadrovom útoku považuje za “nezmysel”. „Aby sa eskalácia takýchto scenárov zastavila už v zárodku a aby sa zabránilo zvyšovaniu obáv obyvateľstva, je potrebné okrem podpory Ukrajiny vážne uvažovať aj o reálnom riešení konfliktu,“ dodal.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali