Bratislava 7. marca 2023 (HSP/AKV TV/Foto: Screenshot)
Podľa lekára Igora Bukovského sme sa ocitli v absurdnej situácii, v ktorej je veľmi ťažké predpokladať, čo sa bude diať ďalej. Súčasťou toho je aj nová problémová téma a tou je hmyz v potravinách. K svrčej múke sa lekár vyjadril na svojom kanáli AKV TV. Neexistujú vraj skoro žiadne články, ktoré by boli voči tomu kritické. Lekár to uvádza na pravú mieru
V úvode hovorí o tom, ako je v posledných týždňov zasypávaný informáciami a otázkami o tom ako to je naozaj s hmyzom v potravinách. Za pár týždňov sa z toho stala veľmi horúca spoločenská téma. Bukovský vysvetľuje, že sa tak stalo preto, že sa prevalila informácia o tom ako Európska únia upravila pravidlá pre používanie produktov hmyzu pri výrobe potravín a povolila používanie svrčej múky na široké použitie.
Z tohto vraj neskôr vznikli vážne pochybnosti vo verejnosti, ktorá je už trojročnou šikanou natoľko frustrovaná, o tom, čo sa teraz bude diať.
„Ja sa vôbec nečudujem žiadnej emócii, žiadnemu strachu z toho, pretože my sme tri roky vystavení abnormálnym situáciám, keď nám najskôr tvrdia, že toto je hoax a dezinformácia a za 6 mesiacov to je prosto realita. Som pripravený povedať v tejto chvíli, čo sa mi podarilo zistiť,“ načrtol.
Na stránkach tých firiem a nadšencov, ktorí začali propagovať svrčiu múku, našiel informácie o tom koľko veľa bielkovín to vraj obsahuje. 100 gramov hovädzieho mäsa má 17 až 40 percent bielkovín kým jeden svrček obsahuje 65 až 70 percent bielkovín. Zistil o tom, ako v Čechách existuje firma, ktorá vraj v Thajsku testuje najväčšiu výrobu múky z svrčkov na svete. V českom potravinovom reťazci sa zjavil už chlieb, ktorý obsahuje 10 percent svrčej múky, čo je 198 svrčkov a stojí asi dve eurá. „Neviem koľko by stál ten chlieb, keby bol celý vyrobený zo svrčej múky,“ podotkol.
Stránka, ktorá s nadšením propaguje jedenie svrčkov nás „poučia,“ že jedenie svrčkov sa nazýva entomofágia. „Nie som si celkom istý či trebárs na mňa takáto ponuka do spoločenskej aktivity bude fungovať, pretože fágia je prípona, ktorá pre mňa s medicínskym štúdiom vyjadruje skôr patologické správanie.“
„Je možné, že by ľudia, ktorí sú alergickí povedzme na krevety a roztoče mohli mať alergickú reakciu na svrčiu múku? Jednoznačne áno. Po opakovanej konzumácií môžete dostať anafylaktický šok. Keď zadáte informácie aj v angličtine na tému svrčia múka, tak zistíte, že na prvých stranách toho, čo vám Google ponúkne, nenájdete takmer žiadne články, ktoré by boli voči tomu kritické. Žiadne spochybňovanie, ani len kritické otázky. Už len toto je veľmi podozrivé, nie?“ Hovorí Bukovský.
Ďalej spomína ako vo veľkom oslavnom článku na pomerne serióznom zdroji informácií Healthline autor navrhuje, na čo môžete použiť svrčiu múku. Upečte si banánový chlieb. Bol jeden z nápadov.
„Ja si nemyslím, že sa to od zajtra alebo o mesiac zjaví v potravinách. Je to veľmi drahé, takže nebudú to pridávať bez toho, aby deklarovali, že to tam dajú, pretože v súčasnosti je to považované za trend, takže každý výrobca čohokoľvek, ktorý by prípadne použil múku z svrčkov sa tým bude chváliť, takže to tam bude uvedené. Nemyslím si, že nám hrozí nevedomá konzumácia potravín z hmyzu. Ako to bude o pár rokov, keď už to bude lacné a zrejme aj povinné to nevieme, ale nie je dôvod teraz podliehať nejakým obavám. Nie je to v tejto chvíli situácia, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť zdravie ľudí bez toho, aby vedeli, čo konzumujú,“ uviedol.