Budú nám vládu nabudúce voliť deti a mládež? Progresívcom by to vyhovovalo

Budú nám vládu nabudúce voliť deti a mládež? Progresívcom by to vyhovovalo

Bratislava 27. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

V simulovaných voľbách naprieč strednými školami Slovenska vyhralo Progresívne Slovensko s výrazným náskokom pred SMERom a ďalšími stranami. Ľudovít Ódor má radosť – veď aj zdielal graf s výsledkami na svojom facebookovom profile. Iveta Rajčániová (SMER) upozorňuje, že v EÚ je výrazný trend znižovania vekovej hranice voličov…

Ľudovít Ódor
Na snímke uprostred Ľudovít Ódor v príhovore počas predstavenia kompletnej kandidátky hnutia Progresívne Slovensko do volieb do Európskeho parlamentu

Ako Rajčániová uvádza, v EÚ je momentálne 6 krajín, kde je umožnené zúčastniť sa volieb do europarlamentu, ako aj komunálnych volieb, mladým vo veku od šestnásť rokov. Výsledky prieskumu hovoria, že na Slovensku by dostalo najviac hlasov PS a do Bruselu by sa dostali poslanci Ostrihoňová, Ódor, Hojsík, Wiezyk a spol.

Reklama

Tento stav prirodzene odráža myslenie našej mládeže. Otázka znie, ako je to možné? Prečo si mladí Slováci a Slovenky želajú, aby sme mali v Európe také radikálne, progresivisticky ladené zastúpenie?

Je nezvratný fakt vývinovej psychológie, že najviac ovplyvniteľné spoločenské vrstvy z hľadiska veku sú práve deti a mládež. Keď im budete pravidelne prinášať „cool content“ (parádne obsahy), budú vás nasledovať. Nie je náhodné, že práve mládež je hlavnou cieľovou skupinou väčšiny amerických filmových trhákov…

Reklama

Takisto nie je náhodné, že násťroční a prvovoliči majú svoje miesto v známom návode na farebné revolúcie z pera Michala Šimečku (Ktorý je, náhodou, tiež progresívec…). Šimečka uvádza, že synergický efekt pre maximalizáciu tlaku na vlády, ktoré sú pre liberálov nepohodlné, je úplný vtedy, keď zapojíte do kampane práve mládež. Išiel vo svojich radách tak ďaleko, že špecifikuje, že má ísť o ľudí zo stredných a vyšších vrstiev, obývajúcich väčšie mestá.

Nuž, vymývanie mozgov by na pragmatickom vidieku, kde stále funguje zdravý sedliacky rozum, asi veľmi nepochodilo – a „filozof štátnych prevratov“ je si toho navidomoči vedomý.

Pozrime sa však na to, kto vyvíja vplyv na žiakov priamo na školách. To je totiž jedna z hlavných živných pôd pre myslenie mladého človeka (ak nerátame sociálne médiá a populárnu kultúru).

Neušlo mojej pozornosti, že mimovládka Mladí proti fašizmu organizuje bezplatné prednášky na stredných školách. Vieme, kto za tým stojí – istý mladík menom Mach, ktorý niekedy organizuje napríklad „volebné vlaky“ z ČR a inokedy sa fotí s von der Leyenovou…

O čom sú prednášky s názvom „Kampaň pre demokraciu“? O čom rozprávajú študentom aktivisti s vyhraneným svetonázorom, opakujúci prázdne frázy o „slobode a demokracii“? Navádzajú azda študentov, ako sa „správne rozhodnúť“ vo voľbách?

Reklama

Oficiálnym cieľom jednej z prednášok bola vraj „podpora účasti prodemokraticky zmýšľajúcich mladých voličov v predčasných voľbách 30. septembra 2023.“ Čo to znamená, „prodemokraticky zmýšľajúcich“? Rozdeľuje azda mimovládka mladých na dva tábory? Jeden je „prodemokratický“ a druhý je – aký?

Navráva nám pán Mach (a jeho tím) nepriamo, že medzi našimi deťmi sú „totalitári“? Alebo ako tomu rozumieť…?

Ale konalo sa aj iné fascinujúce podujatie zamerané (aj) na mladých; tentoraz mimo školských stien. Malo názov Od protestu k akcii a organizovali ho – v Banskej Bystrici – ľudia spojení pod značkou Nie v našom meste.

Ešte raz: Od protestu k akcii.

Podujatie sa odohralo pár dní po atentáte na premiéra Roberta Fica. Nie je to trochu nevkusné?

Reklama

Pozrime sa na rečníkov: Dvojica ekológov z akejsi „Ursie“, spoluautor knihy Zločiny komunizmu na Slovensku, no a hviezda večera, najznámejší slovenský študent práva – Marek Janiga.

Žiada sa zvolať: WÁU!

Išlo pritom už o tretie stretnutie pod rovnakým názvom. Aký bol jeho ústredný cieľ? Oficiálne sa píše toto: „Slovensko stojí za to, aby sa aktívni ľudia spájali a pracovali na lepšej spoločnosti. Aktívne občianstvo nie je len prázdny termín ale je základom našej demokracie a zdravého štátu.“

Odkiaľ títo ľudia zobrali, že základom demokracie je aktivizmus?

Základom parlamentnej demokracie sú predsa slobodné voľby! Alebo sa píše v Ústave Slovenskej republiky niečo iné? Možno som niečo prehliadol, zrejme mám medzery a potrebujem si veci doštudovať – nie som ústavný právnik, rád sa nechám opraviť hoci aj v komentároch pod článkom. Ďalej sa vo facebookovej pozvánke píše: „Najlepším liekom na frustráciu je akcia, preto sme sa rozhodli pre túto formu zhromaždenia, na ktorom budú aj rečníci s príhovormi, ale aj možnosť spoločne sa porozprávať. Ponúkame miesto pre rovnako zmýšľajúcich ľudí na stretávanie, spájanie, aktivizmus a informovanie o akciách na obranu demokracie a právneho štátu.“

Opäť sa pýtam: Kto sú títo ľudia, že majú patent ako „brániť“ demokraciu a právny štát?

A pozorne si prečítajme aj pasáž „miesto pre rovnako zmýšľajúcich ľudí na spájanie a aktivizmus“. Nestalo sa niečo podobné (alebo presne toto…) aj v príbehu atentátnika Juraja C.? Nebolo to náhodou tak – vyplývajúc zo zverejnených materiálov – že sa zúčastňoval protivládnych protestov so skupinou „rovnako zmýšľajúcich ľudí“?

Nuž, môžeme len konštatovať, že Juraj C. skutočne posunul svoju osobnú agendu „od protestu k akcii“…

Ten dlho spomínaný, „kontroverzný“ zákon o financovaní mimovládok mal byť prijatý dávno – včera bolo neskoro.

Ale pozrime sa, tak trochu cez „kľúčovú dierku“, aj na univerzitnú pôdu.

Reklama

Keďže som tam istú dobu pôsobil a mám dodnes blízke kontakty na akademikov, môžem vám z prvej ruky sprostredkovať dominantné nálady na niektorých katedrách filozofických fakúlt (prírodovedecké fakulty z hľadiska ideologického podhubia nie sú až také zaujímavé, „tvrdé vedy“ totiž prioritne neformujú svetonázor).

Môj dávny priateľ, toho času už profesor na katedre žurnalistiky (nebudem z úcty k našim vzťahom špecifikovať jeho meno ani názov pracoviska), otvorene zdieľa na svojom Facebooku memečká, ktoré urážajú politické sily, s ktorými nesúhlasí. Takto vyložil (dokonca verejne!) napríklad karikatúry zobrazujúce Trumpa či Putina navlečených v obrovských prezervatívoch. To by mohlo byť vtipné, politická satira je v poriadku – avšak nie ako verejne propagovaný príspevok profesora žurnalistiky!

Veď to je vedecká disciplína, ktorá má pripravovať absolventov na profesionálny výkon povolania s tým, že budú neutrálni a objektívni; že sa dokážu na veci pozrieť z nadhľadu!

Takže sa pýtam, že ak profesor – garant magisterského štúdia! – takýmto prízemným spôsobom prezentuje svoje názory na svet, čo asi tak naučí nastupujúcu generáciu novinárov?!

Ale zdieľa aj iné veci. Za tú najnevkusnejšiu považujem dogmatické, účelovo spravené video dvoch bijúcich sa mačiek. Jedna, ktorá má navrch, má na sebe ikonku palestínskej zástavy. Druhá, ktorá dostáva riadnu bitku, má na sebe ikonku izraelskej zástavy.

Reklama

Toto zdieľala spomínaná osoba len nedávno – keď už bolo celému svetu jasné, v akom rozsahu sú obyvatelia Gazy vyvražďovaní…

Kam sme sa to dostali? Kto má v rukách budúcnosť Slovenska, keď na výkon intelektuálneho povolania pripravujú takíto ľudia?

To všetko sú veľmi vážne otázky. Chlebom sme živí, no budúcnosť tvoria veľké idey. A vidíme, že liberalizmus a mentálny kolonializmus západu metastázoval do inštitúcií, ktoré nielen vzdelávajú, ale aj vychovávajú naše deti.

Keď často píšem o tom, že Slovensko potrebuje „veľký kultúrny reset“, mám na mysli reset naprieč všetkými inštitúciami, ktoré tvoria hodnoty. Týka sa to aj tých vzdelávacích.

Vidíme, že ministerka kultúry robí svoju prácu rázne a bez ústupkov. Samo o sebe to však pre zachovanie a zveľaďovanie našej kultúrnej identity nestačí – potrebujeme podobné prenastavenie hodnôt aj v školstve. Snáď aj minister Drucker postupne identifikuje, ktoré podujatia mimovládok nemajú na školách miesto, a vykoná preventívne opatrenia potrebné k tomu, aby našim deťom neboli naďalej gumované mozgy.

Reklama

Mimochodom…

Keď je dovolené šoférovať, kupovať alkohol a uzatvárať manželstvá od osemnásteho roku života, prečo by malo byť umožnené volebné právo o X rokov skôr? Nie je to tak trochu účelový krok?

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:10

Slovensko si na trhoch požičalo 582 miliónov eur, keď predalo štyri druhy štátnych dlhopisov s termínom splatnosti od roku 2026 do roku 2035. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,4474 % do 3,7559 %. V pondelok o tom informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

14:01

Lekársku pomoc v Moskve vyhľadalo viac ako 120 ľudí, u ktorých je podozrenie na hromadnú otravu jedlom. Najmenej 30 z nakazených skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti.

14:00

Kremeľ je v kontakte so Spojenými štátmi v súvislosti s možnou výmenou väzňov, ktorá by zahŕňala aj amerického novinára Evana Gershkovicha zadržiavaného v Rusku. Potvrdil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň však zdôraznil, že tento ich dialóg by nemal byť nijako medializovaný.

13:59

Ruský prezident Vladimir Putin uskutoční v dňoch 18. a 19. júna “priateľskú štátnu návštevu” Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Oznámil to v pondelok Kremeľ.

13:47

Manažovanie porastov drevín rastúcich mimo lesa na poľnohospodárskej pôde sa upraví. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Účinnosť by novela mala nadobudnúť 1. januára 2025.

13:46

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že médiám z krajín EÚ poskytne 9,5 milióna eur na výrobu a šírenie informácií v digitálnej forme a na inovatívne zvukové správy pre zaistenie cezhraničného spravodajstva o EÚ.

13:46

Cena plynu s dodaním v júli sa v minulom týždni pomerne výrazne zvýšila o 6,7 %, keď sa megawatthodina (MWh) zemného plynu na holandskej burze TTF predávala za 35,36 eura. Cena elektriny na pražskej burze PXE stagnovala v piatok (14. 6.) na úrovni 97,450 eura/MWh, keď sa v predchádzajúcom týždni predávala za 97,380 eura/MWh.

13:37

V lete si môžu študenti na Slovensku zarobiť v priemere päť až šesť eur na hodinu. V zahraničí je to takmer trojnásobok. Pri ponukách práce je pre brigádnikov stále najdôležitejšia mzda. V pondelok o tom informoval pracovný portál Kariéra.sk.

13:36

Palestínska samospráva by sa mohla v nadchádzajúcich mesiacoch rozpadnúť, uviedol v pondelok nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide. Dôvodom je údajne nedostatok finančných prostriedkov, pokračujúce násilie a skutočnosť, že pol milióna Palestínčanov nesmie pracovať v Izraeli.

13:35

Experiment umožňujúci fajčiarom marihuany v Holandsku legálne si zapáliť sa v pondelok rozšíril do ôsmich ďalších miest, informovala agentúra AFP.
Doplnila, že v zahraničí panuje názor, že marihuana je v Holandsku legálna, pretože v niektorých svetoznámych coffee shops si ju možno kúpiť, čo priťahuje množstvo užívateľov z cudziny. 

13:24

Vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga o potrebe uviesť jadrové zbrane Aliancie do stavu bojovej pripravenosti je ďalšou eskaláciou napätia, uviedol v pondelok na brífingu v Moskve hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

To, čo Stoltenberg povedal, “zjavne nezapadá do kontextu” vyhlásenia prijatého v nedeľu po konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku, kde sa píše o neprípustnosti takejto rétoriky. Preto podľa Peskova v prípade Stoltenbergovho výroku nejde o nič iné ako “o ďalšiu eskaláciu napätia”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali