Bude Čína zachraňovať eurozónu?

Bude Čína zachraňovať eurozónu?

Peking 1. júla 2015 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP)

 

Predseda Štátnej rady ČĽR Li Kche-čchiang sa zúčastnil jednodňového summitu Čína-EÚ. V priebehu summitu Li Kche-čchiang zdôraznil, že Peking má záujem o rozvoj obchodnej a ekonomickej spolupráce s Európou a vyhlásil pritom, že Čína je ochotná zohrať konštruktívnu úlohu v urovnaní gréckej krízy

Siedmy summit EÚ-Čína sa konal na pozadí narastajúcich problémov eurozóny, pričom to už nebola prvá podobná schôdzka na najvyššej úrovni, ktorá sa uskutočnila v zložitej ekonomickej situácie. Dnes túto situáciu ešte viac vyhrotila grécka kríza a perspektíva odchodu Grécka z eurozóny.

Reklama
Na snímke čínsky premiér Li Kche-čchiang (uprostred), predseda Európskej rady Donald Tusk (vpravo) a predseda Európskej komisie Jean-Claud Juncker
Na snímke čínsky premiér Li Kche-čchiang (uprostred), predseda Európskej rady Donald Tusk (vpravo) a predseda Európskej komisie Jean-Claud Juncker

Objektívne Čína samozrejme nemá záujem o krach eurointegrácie a prepad európskeho trhu. Podpora eura, vytváranie protiváhy pre dolár a zachovanie európskych ekonomík, ktoré sú dôležitým zahranično-ekonomickým partnerom Číny, zodpovedajú záujmom Pekingu. Okrem strategickej perspektívy rozširovania obchodnej a ekonomickej spolupráce by však Čína chcela dostať od Európskej únie niečo celkom konkrétneho už dnes. Pričom čím silnejšia bude Čína, tým náročnejšia bude na rokovaniach s obchodnými partnermi,” povedal pre Sputnik úradujúci riaditeľ Ústavu Ďalekého Východu Ruskej akadémie vied Sergej Luzjanin.

Pre čínsku stranu je to dodatočná možnosť získať prostredníctvom spolupráce s európskymi spoločnosťami výhodné investičné zmluvy. Investovať peniaze do projektov spojených so špičkovými technológiami. Čínske spoločnosti napríklad aktívne investujú do projektov v takých sférach, ako výstavba jadrových elektrární, letecký priemysel, kozmos a ďalšie. Čína nepotrebuje v Európe len odbytiská, ale aj zdroje získavania pokrokových technológií.

Reklama

V súlade s dokumentom uverejneným po summite mienia Čína a Európska únia podpísať počas najbližších mesiacov cestovnú mapu spolupráce v oblasti energetiky. Možno, že to umožní zmierniť rozpory strán spojené s predajom produkcie slnečnej energetiky. Európske spoločnosti vidia v Číne jedného z hlavných konkurentov na trhu slnečných batérií a ďalších helioenergetických komponentov. Boli tiež podpísané dohody o ochrane práv intelektuálneho vlastníctva, o spolupráci v colnej oblasti a v oblasti technických inovácií.

Téma Grécka samozrejme zatienila dokonca aj otázky tak dôležité pre dvojstrannú spoluprácu. Ak Kche-čchiang zdôraznil, že Čína má záujem o stabilitu eurozóny. Pritom vyzval veriteľov, aby čo najrýchlejšie uzavreli s Gréckom dohodu, aby krajina zostala v eurozóne.

Podľa mienky riaditeľky Ústavu svetovej ekonomiky Čínskej akadémie súčasných medzinárodných vzťahov Chen Fengying je problém gréckej ekonomiky problémom Európy. V interview pre Sputnik Chen Fengying zdôraznila:

“Bezpochyby dúfame, že Európa vyrieši tento problém patričným spôsobom. Myslím si, že Rusko aj Čína budú zaujímať rovnaký postoj: krajiny a regióny svetovej ekonomiky dúfajú, že druhá strana svetovej ekonomiky, a síce Európa, má plán príslušného riešenie. Otrasy (v Grécku) zasiahnu svetovú ekonomiku a to sa môže prejaviť na ktoromkoľvek štáte. Podľa mňa zatiaľ pre Čínu nenastal čas, aby poskytovala priamu pomoc Grécku.”

Summit ukázal, že na pozadí úspešnej ekonomickej spolupráce kalia vzťahy medzi a Čínou naďalej hlavne politické otázky.

Reklama

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyjadril obavy v súvislosti so situáciou s ľudskými právami v Číne a okrem toho vyzval Peking, aby obnovil dialóg so zástupcami dalajlámu. Napriek tomu sa ale strany pokúsia nájsť kompromis, okrem iného aj v rámci dialógového mechanizmu vytvoreného vo vzťahoch medzi a ČĽR. Tusk oznámil, že ďalšie kolo dialógu o ľudských právach sa bude konať tento rok v novembri. Na pozadí vlastných problémov bude zrejme nútená tón svojich výhrad voči Číne v nádeji na získanie významnejšej podpory zo strany Pekingu trochu zmierniť.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali