Medzi Holanďanmi, ktorí zbili v Prahe čašníka, sú údajne iránski expolicajti

Medzi Holanďanmi, ktorí zbili v Prahe čašníka, sú údajne iránski expolicajti

Praha 25. apríla 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: Screenshot Instagram)

 

Skupina siedmych cudzincov, ktorí v sobotu večer vošli do rešturácie v Prahe a zmlátili obsluhu reštaurácie uverejnili na sociálnej sieti fotku, kde všetci naraz pózujú, informuje Blesk.cz

Na snímke skupina cudzincov, ktorí v sobotu večer zbili čašníka

Útočníci uverejnili spoločnú fotku na sociálnu sieť pravdepodobne v deň, keď napadli čašníka. Autor fotografie k nej dopísal “swole patrol”, čo v preklade znamená hliadka nabúchancov. Podľa zverejnených informácií sa cudzinci aktívne venujú boxu a posilňovaniu.

Reklama

Celý incident týchto cudzincov začal tým, že na letnej predzáhradke reštaurácie na Vladislavovej ulici v sobotu po 19. hodine si skupina priniesla vlastný alkohol, na čo ich upozornil čašník, že toto nie je dovolené. Z odôvodneného napomenutia vznikla slovná hádka, ktorá vyústila až do surového napadnutia personálu (viac TU).

Muži podľa zistení Novinek prišli do Prahy na dovolenku už v piatok. V hoteli mali zaplatený pobyt až do pondelka no už v nedeľu sa odhlásili.

Reklama

Českí policajti ich následne 23. apríla zadržali na pražskom letisku.

Polícia doteraz netuší, kde sa páchatelia zdržiavali od nedeľného večera do pondelňajšieho zadržania.

U dvoch z nich podali kriminalisti podnet na vzatie do väzby a ďalší traja sú podoziví zo spáchania trestného činu výtržníctva.

Policajný hovorca Jan Daněk tiež ozrejmil, že u dvoch mužov bolo vyhodnotené, že sa do konfliktu nezapojili, ale snažili sa situáciu upokojiť. Títo dvaja boli potom prepustení na slobodu.

Pri zadržaní obvinení tvrdili, že sú prekvapení a o vyšetrovaní nevedeli, no všetko nasvedčuje tomu, že si museli byť vedomí toho, že ich polícia hľadá.

Reklama

Ako píšu Noviny.cz, tak aj keď sa policajtom úspešne podarilo zadržať páchateľov, tak k ich dolapeniu nepomohli bezpečnostné kamery na letisku ale ľudia.

Hovorkyňa policajného prezídia Ivana Nguyenová ozrejmila, že policajti pri takýchto prípadoch používajú všetky dostupné prostriedky, no v tomto prípade systémy na rozpoznávanie tváre neboli využité.

Otázne tak je či takéto kamery letisko vôbec využíva. V Českej republike je to pritom jediné miesto s takýmto kamerovým systémom. Podľa experta na kamerové zariadenia, ale nejde len o samotné kamery, ale predovšetkým o softvér ktorý má letisko k dispozícii.

 

Holanďanie tureckého pôvodu

Reklama

Holandská médiá zverejnili identitu mužov. Podľa nich muži mali skúsenosti s boxom a často chodili do posilňovne, informuje aktuálne iDNES.cz.

Server Geenstijl citoval osobného trénera Armina Nahviho, podľa ktorého skupinku Holanďanov tureckého pôvodu tvorí Bijan Kazemi, Sanferino, P. Janssen, Naoufel Sebbane, Pejman Kazemi a Arash NAHV. Meno siedmeho z mužov neoznámil.

 

Medzi Holanďanmi, ktorí zbili v Prahe čašníka, sú údajne iránski expolicajti

Niektorí muži zo sedemčlennej skupiny Holanďanov v minulosti pracovali ako policajti v Iráne. Pre denník Právo to v stredu povedal zdroj blízky policajnému vyšetrovaniu. Podľa holandských médií jeden zo skupiny v súčasnosti pracuje na kriminálke v Amsterdame.

Server iDNES.cz s odvolaním sa na holandský denník Algemeen Dagblad (AD) uviedol, že hlavnými podozrivými sú dvaja bratia, pričom jeden z nich je majiteľom fitnes štúdia, v ktorom zároveň pracuje ako tréner.

Holandský Server GeenStijl zasa napísal, že trénerom je Armin Nahvi a jeho brat sa volá Arash. Podľa spoločnej fotografie na sociálnych sieťach sú ďalšími účastníkmi výletu do Prahy Bijan Kazemi, Sanferino, P. Janssen, Naoufel Sebbane a Pejman Kazemi.

Podľa holandského denníka De Telegraaf jeden z cudzincov pracuje ako policajt na kriminálke v Amsterdame. Serveru AD to následne potvrdil policajný hovorca Frans Zuiderhoek. Patrí podľa neho však k tým, ktorí boli prepustení na slobodu. Podľa hovorcu sa navyše snažil počas incidentu celú situáciu upokojiť. Amsterdamská polícia sa však jeho správaním v Prahe zaoberá.

Zo sociálnych profilov, na ktoré už v utorok upozornili holandské médiá, taktiež vyplýva, že niektorí z mužov majú marockú národnosť. Príkladom je jeden muž zo skupiny, ktorý ako miesto pobytu i pôvodu udáva Marrákeš, čo je mesto vo vnútrozemí Maroka. Ten istý muž má podľa fotografií na profile dve deti a je ženatý, uviedol portál Novinky.cz.

Muži vo veku 24 až 32 rokov podľa holandských médií vyrazili do Prahy preto, aby oslávili nadchádzajúce svadbu jedného z nich. Väčšina pochádza z Haagu a okolia.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali