Britský zdravotnícky úradník: 300-500 úmrtí týždenne v dôsledku oneskorenia pohotovostnej starostlivosti

Britský zdravotnícky úradník: 300-500 úmrtí týždenne v dôsledku oneskorenia pohotovostnej starostlivosti

Londýn 11. januára 2023 (HSP/europeanconservative/Foto:Pixabay)

 

Keďže aj prístup k všeobecnému lekárovi sa stal pre mnohých ľudí zložitou záležitosťou, pokračujúce ochromovanie britského zdravotníctva sa dostáva do ostrého svetla, píše Tristan Vanheuckelom pre The European Conservative

lekar
Ilustračné foto

Zdravotníctvo Spojeného kráľovstva – zdroj národnej hrdosti už viac ako 75 rokov – je túto zimu blízko k tomu, aby sa vyčerpalo v dôsledku zle načasovaného súbehu tlakov. Rôzni vysokí zdravotnícki úradníci bijú na poplach, zatiaľ čo počet úmrtí, ktorým sa dá predísť, prudko stúpa.

Reklama

Matthew Taylor, výkonný riaditeľ Konfederácie NHS (National Health Services), povedal 2. januára pre Sky News, že sa každý deň rozpráva s vedúcimi predstaviteľmi NHS “a mnohí z nich, ak nie väčšina, hovoria, že toto je najťažšia zima, akú kedy zažili”, a dodal svoj vlastný názor, že “takto to ďalej nejde”.

Taylor, ktorý je zástupcom trustov NHS a ďalších vedúcich pracovníkov v oblasti zdravotníctva, poznamenal, že “väčšina častí zdravotníckych služieb je pod neúnosným tlakom, a to skutočne znamená, že nie sme schopní poskytovať služby ako zvyčajne”. Taylor pozoruje, že dochádza k akémusi triedeniu v tom zmysle, že NHS sústreďuje všetku svoju energiu “na najnaliehavejšie a najintenzívnejšie potreby, a preto na mnohých miestach vidíte vyhlásenie kritických udalostí”.

Reklama

Sedem zdravotníckych trustov (organizačná jednotka v rámci NHS v Anglicku a Walese, ktorá slúži buď pre určitú geografickú oblasť, alebo má špecializovanú funkciu) má v súčasnosti takéto kritické incidenty, čo znamená, že nemôžu fungovať ako zvyčajne kvôli mimoriadnemu tlaku.

Verejne najmenej 55 trustov NHS potvrdilo, že majú problém uspokojiť dopyt. Z údajov NHS vyplýva, že minulý týždeň musel každý piaty pacient sanitky čakať dlhšie ako hodinu, kým bol odovzdaný tímom A&E.

Len na Štedrý deň sa viac ako jeden zo siedmich ľudí, ktorí potrebovali pomoc po nehode alebo počas pohotovosti, nedočkal sanitky ani do hodiny – toto číslo je takmer 10-krát vyššie ako v roku 2021 a 17-krát vyššie ako v roku 2020.

Dr. Tim Cooksley, prezident Spoločnosti pre akútnu medicínu, sa vyslovil za “naliehavú akciu”, keďže podľa jeho slov “ešte nikdy nedošlo k väčšiemu uznaniu všetkých zamestnancov, že súčasná situácia je horšia ako kedykoľvek predtým” – dokonca ani počas pandémie COVID-19 na jej vrchole.

Dr. Adrian Boyle, prezident Kráľovskej akadémie urgentnej medicíny, ešte viac zvýšil poplach, keď na Nový rok povedal, že každý týždeň kvôli takýmto oneskoreniam zbytočne zomiera 300 až 500 ľudí.

Reklama

Čísla o týždenných úmrtiach však spochybnil riaditeľ pre stratégiu NHS Chris Hopson, ktorý ich neuznal.

“Nevieme o údajoch o čakacích dobách, pretože tie vyjdú až o niekoľko týždňov,” poznamenal doktor Boyle, ale potom povedal, že “by bol prekvapený, keby počas tohto decembra neboli najhoršie, aké sme kedy videli”.

Dr. Boyle dodal, že silná chrípková epidémia, ktorú ešte zhoršila nedostatočná imunita ľudí v dôsledku izolačných opatrení COVID-19, spôsobila, že obsadenosť lôžok je rekordná.

“Ak sa pozriete na grafy,” poznamenal Dr. Boyle, “všetky idú zlým smerom a myslím si, že je potrebné urobiť skutočný reset. Musíme sa dostať do situácie, keď nemôžeme len pokrčiť plecami a povedať: ‘Táto zima bola hrozná, do ďalšej zimy nerobme nič’.”

Hoci uznáva potrebu zvýšenia kapacity nemocníc, povedal, že “musia zabezpečiť, aby existovali alternatívne spôsoby, aby sa všetci ľudia nehrnuli len do záchrannej služby a na pohotovosť”.

Reklama

V pondelok večer Britská lekárska asociácia (BMA) vyhlásila, že tlak na NHS je “neúnosný a neudržateľný”, zatiaľ čo predseda jej rady vyzval vládu, aby “zakročila a prijala okamžité opatrenia” na riešenie krízy.

Minister školstva Robert Halfon predtým v ten deň pripustil, že NHS sa potýka s tlakom, ale povedal, že je “absolútne jasné, že premiér [Rishi Sunak] to považuje za najvyššiu prioritu”.

Halfon dodal, že vláda zvyšuje kapacitu NHS “o ekvivalent 7 000 lôžok, vynakladá ďalších 500 miliónov libier na urýchlenie prepúšťania z nemocníc a zlepšenie kapacity”. Hoci obhajoval reakciu vlády, uznal, že by sa dalo urobiť viac. “Vláda vynakladá veľké finančné prostriedky a robí všetko, čo je v jej silách,” vysvetlil a poznamenal, že “mnohé z týchto problémov boli spôsobené pandémiou a tlakom na NHS, ktorý bol zaznamenaný v posledných rokoch”.

Každým dňom je vláda toryovcov čoraz viac kritizovaná za svoju zdanlivú nečinnosť tvárou v tvár všeobjímajúcej kríze. Keďže aj prístup k všeobecnému lekárovi sa stal pre príliš veľa ľudí zložitou záležitosťou, pokračujúce ochromovanie britského zdravotníctva sa dostáva do ostrejšieho svetla.

Súčasný stav prinútil lídra liberálnych demokratov sira Eda Daveyho, aby ho označil za “národný škandál”.

Keďže “osobné návštevy u praktického lekára v niektorých oblastiach krajiny takmer vymizli”, vzniká “katastrofálna situácia, keď sa ľudia liečia sami alebo si dokonca sami predpisujú lieky, pretože nemôžu navštíviť svojho miestneho praktického lekára,” vyjadril poľutovanie.

Sir Davey obvinil vládu, že neplní svoj záväzok prijať viac lekárov, a vyzval ministrov, aby prijali ďalších 8 000 praktických lekárov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Včera 19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Včera 19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

Včera 19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

Včera 19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

Včera 19:15

Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého by Washington a Peking mali spolupracovať na riešení napätia vo vzájomných obchodných vzťahoch. Informovala agentúra Reuters.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotýka celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

Včera 18:49

Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na “novú kapitolu”. Podľa štvrtkovej analýzy informačného portálu DutchNews.nl to zmení doterajší obraz krajiny a dostane ju do sporu s EÚ.

Najradikálnejšie plány sa týkajú imigrácie. Líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders kvôli možnosti presadiť “najprísnejší prístup k azylu vôbec” obetoval aj svoje šance stať sa premiérom.

Včera 17:56

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on, informuje TASR.

Politická atmosféra v Poľsku je v posledných rokoch výbušná – okrem iného aj v súvislosti s vraždou dlhoročného primátora prístavného mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý bol kritikom vtedajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk
Včera 17:55

Bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa vo štvrtok na stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v bahrajnskom hlavnom meste Manáma navrhol zvolanie mierovej konferencie zameranej na Blízky východ. Schôdzka v Manáme sa zaoberá predovšetkým vojnou medzi Izraelom a vojenským hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Na stretnutí LAŠ, na ktorom sa zúčastnilo 22 krajín, vystúpil aj bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa, ktorý navrhol medzinárodnú mierovú konferenciu zaoberajúcu sa Blízkym východom. “Žiadame medzinárodné uznanie celého územia Palestínskeho štátu a jeho vstup do OSN,” uviedol.

Včera 17:41

Krajský súd v Ústí nad Labem začal vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade založenia požiaru v národnom parku České Švajčiarsko v roku 2022. Bol to najrozsiahlejší lesný požiar v histórii ČR. Jiří L., ktorého obžaloba zo zapálenia lesa vinní, sa priznal len k založeniu menších požiarov v okolí. Informoval server iDNES.cz.

Podľa advokáta Víta Pavka založil jeho klient menšie požiare v takzvanej mánii. “Pod vplyvom rôznych zdravotných okolností páchal zlo, kam sa len pozrel,” vysvetlil advokát.

Hlavné pojednávanie by podľa servera malo pokračovať v piatok dopoludnia. Obžalovanému hrozí až 15 rokov za mrežami.

Včera 17:27

Talianska pravicová strana Liga severu (LN) vo štvrtok vyhlásila, že chce zmeniť zákon a odstrániť vlajku Európskej únie z verejných úradov v krajine, čím hodlá posilniť svoj euroskeptický mandát pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala agentúra Reuters.

Líder strany Matteo Salvini, ktorého volebné úspechy v uplynulých rokoch upadli, obnovil radikálnu platformu, aby prilákal euroskeptických voličov a zvýšil podporu svojej strany.

Včera 17:25

Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu vo Vysokom nad Jizerou v českom Libereckom kraji. Pri výsluchu uviedol, že išlo o hlúpy žart. Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie. Na základe serverov iDNES.cz a Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Hovorkyňa školy v Libereckom kraji dodala, že na škole platia bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zaistiť bezpečnosť študentov.

Včera 16:48

Klimatická kríza negatívne ovplyvňuje financie jednotlivcov aj firiem. Zhoršenie situácie, a to aj na Slovensku vníma Európska environmentálna agentúra (EEA), ktorá odporučila, aby sa ľudia na takéto zmeny lepšie pripravili.

Povodne či poveternostné extrémy zvýšili klimatické riziká najmä v oblasti energetiky, vody a dopravy. Takéto prírodné živly môžu mať zničujúce následky na infraštruktúru aj hospodársku činnosť.

Včera 16:25

Slovensko v ekonomickej výkonnosti v najbližších rokoch prekoná svojich najväčších západných obchodných partnerov, s výnimkou Maďarska a Poľska. V komentári k aktuálnej jarnej prognóze Európskej komisie (EK) na to upozornil analytik Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR Richard Kubas.

Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na Slovensku sa v tomto roku podľa EK zrýchli na 2,2 % z vlaňajších 1,6 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali