“Vyššia spotreba cukru v sladkých potravinách alebo nápojoch, je spojená so zvýšenou pravdepodobnosťou ochorenia jednej z najrozšírenejších psychických porúch (CMD) u mužov v priebehu piatich rokov,” uvádza sa vo výskume zverejnenom na portáli Nature. Pod CMD sa chápu také stavy ako depresia a úzkosť.
“Náš výskum potvrdzuje negatívny efekt spotreby cukru v sladkých nápojoch alebo jedle na psychické zdravie v dlhodobej perspektíve a predpokladá, že znížená spotreba cukru môže byť spojená so zlepšením psychického zdravia,” uvádza sa vo výskume.
Zástupkyňa britskej dietetickej asociácie Catherine Collinsová oznámila, že odporúčanie vedcov nie je dokázané, pretože údaje o spotrebe cukru získali z tvrdení respondentov a nebral sa do úvahy cukor v alkohole.
Expert Tom Sanders tiež vyzval na opatrné prijatie výsledkov výskumu.

























