Blíži sa posledná fáza sýrskeho konfliktu?

Blíži sa posledná fáza sýrskeho konfliktu?

Washington 15. augusta 2018 (HSP/nationalinterest/Foto:TASR/AP-Tolga Bozoglu)

 

Seth J. Frantzman na portáli National Interest načrtol obraz vývoja, ktorý Američania očakávajú v v Sýrii.

Na snímke zľava iránsky prezident Hasan Rúhání, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin

Počas prvého augustového týždňa zriadila ruská vojenská polícia 8 pozorovateľní pozdĺž Golanských výšin, na hranici, ktorá bola ustanovená v roku 1974 po skončení bojov medzi Sýriou a Izraelom. Týchto 8 pozorovateľní symbolizuje koniec bojov v južnej Sýrii. Posledná skupina protiasadovských rebelov bola porazená a občianska vojna, ktorá sa v tejto oblasti začala v roku 2011, sa tak skončila.

Reklama

V júli 2018 obnovili sýrske vládne jednotky hranicu s Jordánskom. V auguste 2018 už väčšina rebelov súhlasila s ukončením bojov, veľká časť rebelov sa začlenila do radov sýrskych ozbrojených síl. Približne 10 000 rebelov sa odsunulo do Idlibu, kde mieni aj ďalej pokračovať v boji proti Asadovi. Je zrejmé, že budú musieť bojovať aj proti svojím bývalým spolubojovníkom, ktorí sa začlenili do radov sýrskych vládnych síl, pretože Damask sa chystá na ofenzívu s cieľom vyčistiť Idlib. Asad získal vďaka Rusom a Iránu značný vojenský potenciál a sebavedomie, za posledné 3 roky sa sýrska armáda zmenila na moderné vojenské zoskupenie.

Momentálne je sýrsky konflikt horúci v troch oblastiach, ktoré sú pod kontrolou troch veľkých koalícií. Východný breh Eufratu kontrolujú USA a ich spojenci, na severe sa etablovali Turci a centrálna časť Sýrie je pod kontrolou Ruska, Iránu a Sýrie.

Reklama

Sýrska občianska vojna, ktorá sa začala v roku 2011, sa v podobe boja protiasadovských zoskupení proti vládnym silám skončila. Rebeli boli porazení a vojna teraz vstupuje do novej fázy, ktorú ovplyvnia rozhodnutia v Moskve, Ankare a Washingtone. Rusi, Sýrčania a Iránci brutálne vyčistili na územiach pod vládnou kontrolou ISIS. V oblastiach pod kontrolou vládnych síl dnes zápasí o holý život približne 1% ISIS v porovnaní so stavom pred necelým rokom. Skupiny ISIS v oblasti juhozápadnej Sýrie, Yarmuku, v sýrskej púšti boli zlikvidované. Čistenie ISIS pokračuje aj na územiach pod kontrolou americkej koalície, kde sa nachádza ešte stále územie o rozlohe približne 100 km2, ktoré ISIS drží pri moci

Cieľ sýrskeho režimu je zrejmý. Sýria chce obnoviť kontrolu nad ceým svojím územím, s čím v Iráne a Moskve súhlasia. Sýrska suverenita musí byť obnovená podľa Moskvy, Damasku a Teheránu v plnom rozsahu, otázne je, ako dlho bude trvať Damasku, kým tento svoj cieľ splní. Cieľom Damasku je aj vytlačiť Turkov a Američanov, bývalý americký veľvyslanec Robert S. Ford je však zvedavý, ako si s týmto problémom poradí Moskva, pretože jedno je chcieť a druhé je uskutočniť. Je oveľa schodnejšia predstava, že sa podarí Damasku upevniť svoje postavenie voči Turecku ako voči USA a Kurdom na východe Eufratu.

Turci už v minulosti jasne ukázali, že chcú v severnej Sýrii pôsobiť dlhodobo. Vedú ich k tomu dva dôvody, prvým sú Kurdi a druhým sú sýrski  utečenci, ktorí žijú na území Turecka. Turecko investuje do Jarabulu, Afrinu a al Babu a Turci by boli najradšej, aby po takmer 75 000 utečencov, ktorí sa z Turecka vrátili do Sýrie, nasledovali ich príklad aj ďalší Sýrčania, ktorí žijú v utečeneckých táboroch na tureckom území. Momentálne je otázne, ako sa skončí pripravovaná vládna ofenzíva v Idlibe, pretože od toho závisí, kde sa nakreslí červená čiara a či severná Sýria bude mať podobný štatút ako severný Cyprus, alebo sa podarí Damasku dostať Idlib pod svoju kontrolu.

Spolupráca s Damaskom podmieni aj to, ako sa bude riešiť kurdská otázka. Turci považujú YPG za teroristov, prepojených s Kurdskou stranou pracujúcich PKK. Ale YPG sú súčasťou proamerických kurdských síl. Napätie v otázke Kurdov sa už dotklo aj turecko-amerických vzťahov, americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a jeho turecký kolega Mevlüt Čavušoglu sa síce dohodli na zostavení 22 nezávislých hliadok zostavených z amerických a tureckých vojakov, ktoré sa snažia v Manbidji, s cieľom zabrániť horúcej fáze konfliktu medzi Kurdami a Turkami. To sa však môže rýchlo zmeniť.  Vzťahy medzi USA a Tureckom sú značne napäté aj kvôli iným faktorom ako sú Kurdi, Turci obviňujú USA s pokusu o prevrat voči Erdoganovi, odmietajú prepustiť amerického pastora Andrewa Brunsona a požadujú vydanie tureckého opozičného politika Gulena, vzťahy kazia aj snahy Ankary kúpiť ruský systém PVO S-400. Ak by USA opustili východnú Sýriu a toto územie by ovládli sýrske vládne sily, zredukovalo by to s určitosťou aj aktivity Turecka na severe.

Americký minister obrany James Mattis dňa 27.7.2018 vo Washingtone uviedol, že boj proti ISIS vo východnej Sýrii bude trvať dlhšie. Američania nemôžu pripustiť, aby po ich odchode sa ISIS znova zaktivizoval, totálna likvidácia ISIS sa pravdepodobne natiahne na dlhšiu dobu. USA tým získajú čas a budú môcť i ďalej tlačiť na Asada, ktorého považujú za nedôveryhodného. Takže najpravdepodobnejší scenár vyzerá tak, že USA sa pokúsia zmraziť sýrsky konflikt a zabrániť prílišnému zosilneniu sýrskeho vládneho režimu a Iránu. Rovnako je pre USA výhodné podržať Kurdov v ich konflikte s Turkami.

Reklama

Čo sa týka obnovy Sýrie, USA môžu participovať na obnovovaní území na východnom brehu Sýrie. Doteraz USA vykazovali iba minimálne snahy o rekonštrukciu území v Sýrii, Rakka však vyžaduje vysoké investície. Už dnes je ale zrejmé, že Irán a Sýria vyvolávajú nestabilitu medzi arabskými kmeňmi na východnom brehu Eufratu, kde sa zvyšuje napätie medzi Arabmi a Kurdami. Cieľom Damasku a Teheránu je guerillovými útokmi vyhnať Američanov z tohto územia a oslabiť Kurdov.

USA uvažujú o obrovských investíciach do východnej Sýrie. Ide o podobný plán ako v roku 1991, kedy USA v severnom Iraku podporili vznik Kurdskej regionálnej vlády. Americkí inštruktori by pomáhali budovať kurdské ozbrojené sily, ktoré by potláčali extrémizmus, vďaka americkej prítomnosti by sa tak podarilo oslabiť iránsky vplyv na území Sýrie, pretože strategickým cieľom USA a Izraela je oslabovanie iránskeho vplyvu v celej Sýrii. Takisto je nesmierne dôležité oslabiť iránsky vplyv v Iraku, kde miestni Kurdi utrpeli porážku, takže Bagdad s iránskou podporou kontroluje veľkú časť bývalých kurdských území. Spoliehať sa na to, že Rusi presvedčia Iráncov, aby sa stiahli, je nerálne.

Postavenie USA v Sýrii sa však v porovnaní s minulosťou stalo oveľa ťažším. Američania, ktorí v Sýrii bojovali proti ISIS, našli pozoruhodných spojencov, vstupom Ruska do konfliktu sa však situácia začala postupne meniť. Turecko, historický spojenec USA vyhrocuje svoje vzťahy k USA, podpora Kurdov znamená, že sa zhoršujú vzťahy aj medzi Američanmi a sýrskymi Arabmi. Takisto sa zhoršila situácia v severnom Iraku, kde oficiálny Bagdad značne s iránskou pomocou oslabil postavenie Kurdov. Posledná fáza sýrskeho konfliktu preto bude mať diplomatický i vojenský záver. USA investovali do ženevského procesu, ktorý však nikam neviedol, Rusko investovalo do astanského mierového procesu, ktorý vyvrcholil sériou deeskalačných dohôd. Rusku sa tak podarilo odrezať USA od ďalších diplomatických rokovaní v Sýrii v spolupráci s Iránom a Tureckom, takýto stav je však pre USA neprijateľný.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali