Blíži sa hlasovanie o odňatí veta členským krajinám. Ak nás nezachránia susedia, môže sa zo Slovenska stať opäť iba celkom nesvojprávna gubernia

Blíži sa hlasovanie o odňatí veta členským krajinám. Ak nás nezachránia susedia, môže sa zo Slovenska stať opäť iba celkom nesvojprávna gubernia

Bratislava 2. septembra 2021 (HSP/Foto:Pixabay, SITA/AP-Alexander Zemlianichenko, TASR/AP-Joseph Odelyn,

 

Za koľko by ste predali zvrchovanosť štátu, v ktorom žijete – teda stav, keď si ľudia vo svojej krajine vládnu sami a neodovzdajú moc nejakému vzdialenému centru? Táto otázka bude v najbližších týždňoch viac ako aktuálna

Ilustračná snímka

Za koľko eur by som predal našu štátnu zvrchovanosť? To je otázka, ktorú si kladie každý občan. No dobre, nekladie si ju presne takto, nepoužíva pritom tieto slová, ale podstata je tá istá: vždy keď otázka stojí tak, aké kompetencie odovzdať Bruselu či inému zahraničnému centru výmenou za niečo, tak v princípe zvažujeme predaj vlastnej národnej a štátnej slobody a nezávislosti, aby sme za tento tovar dostali protihodnotu vo forme peňazí a nejakých výhod.

Reklama

Pre ľudí v niektorých krajinách a v mnohých historických obdobiach zvrchovanosť, nezávislosť od cudzích vládcov mala obrovskú hodnotu. Až takú, že pre ňu boli ochotní obetovať život. Lenže situácia dnes na Slovensku je iná: pre mnohých občanov tohto štátu má hodnotu zanedbateľnú, prípadne nulovú, a keď je na stole pomyselná faktúra za zvrchovanosť (lebo každá zvrchovanosť niečo stojí), kričia, že oni to platiť nechcú.

V EÚ je dobre, lebo bohatí nám dávajú peniaze. EÚ je bohatá, máme sa v nej lepšie ako keby sme v nej neboli, a preto nám zvrchovanosť netreba. Takýto je svetonázor brucha časti obyvateľstva na Slovensku.

Reklama

 

Je jedinou hodnotou, jediným parametrom života materiálna hojnosť?

Keby peniaze a materiálna hojnosť boli jediným zmysluplným a relevantným politickým hľadiskom, potom by vyššie uvedený postoj za určitých okolností mohol byť ten najsprávnejší.

Potom by naozaj mohlo byť najlepšie, keby sa všetky krajiny dali kúpiť štátmi, ktoré si na to môžu vytlačiť dostatok dolárov – v zmysle záverečného citátu Bolka Polívku zo známeho filmu Dědictví aneb kurvahošigutntág: „A teď si vás koupím všechny“.

A všetci by boli spokojní, všetci by sa mali dobre… Lenže sú tu prinajmenšom dva možné zádrhele, prečo by to takto fungovať asi nemohlo.

Prvý zádrheľ: aká je záruka, že ak moc nad štátom niekomu definitívne odovzdáme, dodrží svoj sľub a bude sa k nám vždy správať korektne a bude všetko robiť v náš prospech? Starý známy citát hovorí, že moc korumpuje a absolútna moc korumpuje absolútne…

Reklama

Počas tisícročnej histórie cudzinci, aj tí zo západu, mali vo vzťahu k našej vlasti jediný záujem: ovládnuť ju a koristiť. Aký je ich záujem dnes? Existuje aspoň jediný dôkaz o tom, že ich postoj sa zmenil a stal sa odrazu nezištným a láskyplným?

 

Že tým dôkazom je naša dnešná relatívna ekonomická prosperita? Keď sa na ňu pozrieme zblízka a odrátame si skutočnosti, že:

  1. a) ešte stále v mnohom žijeme z podstaty spred 30 rokov,
  2. b) lepšie autá či mobily nie sú zásluhou EÚ, ale vedeckotechnickej revolúcie,
  3. c) reálna hodnota eura sa už blíži hodnote jednej koruny, iba platy sú nižšie,
  4. d) majetok, ktorý bol kedysi spoločný, patrí už cudzincom,
  5. e) veci ako zdravotníctvo, školstvo, sociálne istoty sú horšie ako pred polstoročím,
  6. f) atď., atď.,

 

tak vtedy zistíme, že ten blahobyt, ktorý sme už vymenili za veľkú časť našej zvrchovanosti, vlastne nemusí byť až takou veľkou výhrou.

Reklama

A možno prídeme aj na to, že tento náš „blahobyt“ je vyrátaný na mieru, lebo keby bol príliš nízky, tak my, rozmaznaní bezstarostným životom v predošlom systéme, by sme mohli začať robiť veľkému farmárovi s ľudskými ovečkami problémy…

 

Rusko a Ukrajina: dve krajiny, dva príbehy, jedna pointa

A potom je tu ešte druhý zádrheľ. A síce skutočnosť, že okrem materiálnej hojnosti existujú pre časť obyvateľstva aj iné dôležité hodnoty: dôvera, bezpečnosť, životné prostredie, lokálpatriotizmus, tradície, svojbytnosť, vlastná cesta, hrdosť, národ…

Vladimir Putin
Na snímke Vladimir Putin

„Peniaze sú lepšie ako chudoba, prinajmenšom z finančného hľadiska,“ povedal Woody Allen.

No áno, je lepšie dostať na výplatu viac eur, než menej eur. Ale čo všetko obnáša to „mať sa lepšie“? Je to predsa celá široká škála parametrov od čistoty ovzdušia, správania sa susedov, nálady v spoločnosti, fungovania infraštruktúry až po pocit, že moja krajina, v ktorej žijem, je naozaj moja. Je na svete veľa ľudí, ktorí sú z finančného hľadiska bohatí a radi by za niektoré z tu vymenovaných vecí platili, keby sa dalo – lenže tam, kde žijú, to za peniaze kúpiť nemôžu.

Ako príklad nám môže poslúžiť Rusko. V divokých 90. rokoch, keď sa nepriateľovi podarilo krajinu čiastočne ovládnuť a ekonomicky vyrabovať, sa z Ruska takmer stala surovinová kolónia Západu. Rusko smerovalo k tomu, aby dopadlo ako dnešná „demokratická“ Ukrajina, teda k stavu ekonomickej žumpy.

ukrajina
Ilustračné foto

Situácia sa zmenila so znovunadobudnutím zvrchovanosti po príchode prezidenta Putina. Občania Ruskej federácie teraz platia veľké peniaze za znovuvybudovanie a udržiavanie dostatočného vojenského odstrašujúceho potenciálu a za prekonávanie dopadu dlhodobého západného embarga. Platia za luxus zvrchovanosti naozaj dosť veľa a cítia to na svojej životnej úrovni. Ale v drvivej väčšine im to stojí za to.

A v konečnom dôsledku, bez atribútov vojenskej a ekonomickej autonómie by na tom bola väčšina z nich aj finančne ešte oveľa horšie: lúpeživá ekonomika globálneho neokoloniálneho systému by z krajiny vycicala ešte oveľa viac energie a zdrojov, než udržiavanie zvrchovanosti s pomocou obrovskej armády.

 

Kuba a Haiti: iné dve krajiny, iné dva príbehy, tá istá pointa

Alebo iný príklad: Kuba a Haiti. Na Kube je chudoba, to vie každý. Ale každý vie aj to, že všetci Kubánci majú čo jesť, majú dostupnú zdravotnú starostlivosť, všetky deti chodia do školy. Na Kube je ťažký život – krajina bez surovín, izolovaná už 60 rokov cynickým nepriateľom od zvyšku sveta, musí riešiť problémy, na aké sme my už dávno zabudli. Cena Kubáncov za zvrchovanosť je veľmi vysoká, mnohí ju nechcú platiť a z ostrova utekajú. Nemožno sa im čudovať. Ale tí, ktorí zostali, vedia, že to stojí za to: stačí, keď si predstavia, ako to vyzerá hneď u susedov, na 80 kilometrov vzdialenom Haiti.

Reklama
kuba
Ilustračné foto

Haiti má podmienky na existenciu rovnaké ako Kuba, ale je jednou z najbiednejších krajín sveta. Haiťania faktúru za zvrchovanosť platiť nemusia. Nemajú žiadne embargo, žiadne sankcie – a ich láskavý zahraničný tútor robí všetko preto, aby na Haiti aj naďalej „prekvitala demokracia a ľudské práva“: zločin, drogy, hlad, to je denný chlebík obyvateľov tejto nešťastnej kolónie.

Haiti
Ilustračné foto

„Príroda mi nikdy nehovorí: nebuď chudobný. A ešte menej mi hovorí: buď bohatý. Stále na mňa kričí iba: buď nezávislý,“ napísal Nicolas Chamfort.

Kubánci toto volanie prírody pochopili po svojom. A čo my?

 

My sme bohatí. Je nám príliš dobre, než aby nám bolo treba aj nezávislosť?

Na rozdiel od Haiťanov a Kubáncov, my sme bohatí. Máme ešte akú-takú nezávislosť a platíme za ňu iba veľmi symbolickú sumu. Naším veľkým šťastím je blízkosť k epicentru EÚ, ktorá priamo pod nosom nechce mať zase úplný chudobinec. Lenže história sa ešte neskončila. Ktovie čo bude o pár desaťročí, keď sa Európa možno začne meniť na plnohodnotný kalifát…

Reklama

„Veci, ktoré dostanete zadarmo, sú príliš drahé,“ napísal Jean Anouilh.

A John D. Rockefeller povedal: „Dobročinnosť je nebezpečná, ak príjemcovi nepomáha stať sa nezávislým na nej.“

Dnes nám Západ dobročinne a zdarma ponúka, že budeme vládnuť spoločne z jedného mocenského centra (ako mravec so slonom v tom vtipe, keď išli spolu po moste a mravec povedal: „Ale dupoceme!“).

V Bruseli sa bude čoskoro hlasovať o zrušení práva veta pre členské štáty EÚ. Naše mainstreamové médiá a politici to ani veľmi nekomentujú, podľa nich je to iba taká nepodstatná formalita. V skutočnosti to bude veľmi zásadný krok z hľadiska fungovania reálnej moci v EÚ, pretože ak doteraz mali členské štáty právo odmietnuť, ak im Brusel chcel niečo nanútiť, zrušením veta toto právo stratia a budú vydané na milosť a nemilosť väčšinovému rozhodovaniu, kde budú mať spravidla obrovskú hlasovaciu presilu západné veľmoci s úplne inými záujmami a prioritami.

Žiaľ, toto všetko je príliš vzdialené chápaniu predstaviteľov junty, ktorá v súčasnosti na Slovensku vládne (teda ak sa ten chaos a šafárenie dá nazvať vládnutím…), a ktorá nás bude zastupovať v Bruseli, keď sa bude o odňatí práva veta hlasovať.

Reklama

Týmto ľuďom z nejakého divného dôvodu nejako nie a nie naskočiť v mozgovni myšlienka, či je naozaj také super výhodné a bezpečné odovzdať kľúče od trezoru cudzincovi ako protihodnotu za nekonkrétny a pochybný sľub, že sa o nás bude dobre starať. My všetci ostatní si dokážeme vygúgliť, čo je tento cudzinec zač a ako sa aj v minulosti zvykol „postarať“ o iných, ale quislingovia na čele tohto štátu to netušia a nechcú tušiť. A tak je naša budúcnosť vo hviezdach a (aké čaro nechceného!) uplatnením svojho veta nás môžu paradoxne zachrániť práve tí naši susedia, ktorí v minulosti boli najväčšími nepriateľmi našej zvrchovanosti…

 

A ešte čosi, taký nepodstatný detail…

Ešte je tu jedna vec, len celkom na okraj: krajina, ktorá predá svoju zvrchovanosť, predá súčasne za ten judášsky obnos aj nepodstatnú a nepotrebnú vec, ktorá sa nazýva demokracia. Že prečo?

Z definície demokracia je vláda ľudu – a zvrchovanosť je stav, keď si nejaká krajina vládne sama. Ak nejaká krajina príde o zvrchovanosť, jej ľud príde zároveň o možnosť vládnuť v nej. Ale ak v tej krajine nebude vládnuť ľud tej krajiny, ale nejaké vzdialené centrum oficiálne zastupujúce ľud mnohých krajín, tak to už nebude demokracia, ale čosi iné.

Reálne, z pohľadu Slovenska, je naša sila ani nie jedno percento zo sily celej EÚ, takže si z toho odvoďte podiel slovenského národa na moci vo vlastnej krajine v prípade, že by sme odovzdali našu zvrchovanosť do Bruselu. Dá sa to vyjadriť rôzne: napríklad celkom bežným slovenským vulgarizmom. Alebo aj číslom: jedno percento demokracie a 99 percent nadvlády cudzincov. Keď sa to v tomto pomere zmieša, čomu sa to bude viac podobať: vazalskej totalite alebo demokracii? Čo myslíte?

Ivan Lehotský

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali