Blíži sa Bielorusko k invázii na Ukrajinu? Narastajú signály, že invázia zo severu sa môže blížiť

Blíži sa Bielorusko k invázii na Ukrajinu? Narastajú signály, že invázia zo severu sa môže blížiť

Minsk 21. decembra 2022 (HSP/foreignpolicy/Foto:TASR/AP-Nikolay Petrov)

 

Nedávne satelitné snímky Bieloruska ukazujú novovytvorené lesné cesty a pomalý pohyb vojenskej techniky k severnej hranici Ukrajiny. Mnohí odborníci to považujú za znamenie, že Bielorusko bude pravdepodobne ďalším frontom ruskej invázie na Ukrajinu. Príchod nového vybavenia spolu s nedávnou “protiteroristickou” operáciou a rýchlou inšpekciou vojsk organizovanou bieloruskou armádou vyvolali v ukrajinskej vláde obavy, že začiatkom budúceho roka by sa zo severu mohla začať nová ofenzíva, píšu Norma Costellová, nezávislá novinárka z Írska, a Vera Mironová, hosťujúca pracovníčka Harvardovej univerzity, pre Foreign Policy

Alexandr Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko

Bielorusko, krajina často označovaná za poslednú diktatúru v Európe, do veľkej miery držala svoju armádu mimo ruskej invázie na Ukrajinu, ale čoraz viac sa objavujú náznaky, že sa to môže čoskoro zmeniť. Zvýšil sa počet vlakov, ktoré prepravujú vojakov a vybavenie z ruských hraníc do mesta Brest na juhozápade Bieloruska v blízkosti hraníc s Poľskom, ktoré je členom NATO. Podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax budú ruské jednotky v Bielorusku čoskoro vykonávať taktické cvičenia.

Reklama

Artyom, bývalý podplukovník bieloruských síl pre špeciálne operácie, ktorý zbehol do Európy, hovoril s Foreign Policy pod podmienkou anonymity z krajiny svojho azylu. Povedal, že nasadenie bieloruských jednotiek na Ukrajine by bolo pre prezidenta Alexandra Lukašenka hazardom. “Lukašenko robí všetko pre to, aby nevyslal vojsko na Ukrajinu. Chápe, že jediní ľudia, ktorí ho môžu udržať pri moci, sú armáda a bezpečnostné služby. Ak pôjdu na Ukrajinu, buď zahynú, alebo budú zranení, a to by pre neho mohla byť katastrofa,” povedal. “Tvrdí, že ‘Poľsko nás plánuje napadnúť’, preto musíme na naše hranice postaviť armádu. Je však vydaný na milosť a nemilosť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.”

Väčšina sa zhoduje v tom, že Lukašenko sa zdráha vyslať svoje vlastné jednotky do bojov na Ukrajine kvôli neistej bezpečnostnej situácii doma po sérii masových protestov v roku 2020, ktoré boli brutálne potlačené a viedli k masovému politickému zatýkaniu. Hanna Liubaková, expertka na Bielorusko a nerezidentná spolupracovníčka Atlantickej rady, uviedla, že strata vojsk na Ukrajine by mohla Lukašenkovi v Bielorusku spôsobiť nestabilitu.

Reklama

“Strata vojsk vyvolá v krajine nespokojnosť. Na základe prieskumov vieme, že veľká časť spoločnosti je proti nasadeniu vojsk na Ukrajine. Je ťažké to politicky zdôvodniť,” povedala. “Bieloruská armáda sa skladá z brancov, mladých mužov, ktorí nie sú na vysokých pozíciách. Nie sú motivovaní bojovať. Ak sa ich telá vrátia do Bieloruska, mohlo by to spustiť protesty. Ťažko odhadnúť, aké veľké by boli, ale pre Lukašenka by to bol destabilizujúci faktor.”

Odhady počtu vojakov, ktorí sú v súčasnosti na hraniciach, sa veľmi líšia, ale ukrajinské bezpečnostné zdroje tvrdia, že sa pripravujú na viac ako 30 000 vojakov vrátane ruských posíl. Ljubakovová uviedla, že bieloruské sily predstavujú zlomok tohto počtu. “Na začiatku vojny sme mali niekoľko práporov, ktoré boli bojovo pripravené, a ich celkový počet sa blížil k 10 000. To samozrejme nestačí na poškodenie Ukrajiny, ale pre Lukašenka by ich strata mohla byť problémom,” povedala.

Telegramové kanály zriadené bieloruskými dopravcami v súčasnosti mapujú presun vojakov a techniky k poľským hraniciam. Podľa jednej zo široko čítaných skupín bolo v jeden deň minulého týždňa do Brestu zo severovýchodného mesta Vitebsk, vzdialeného asi 60 km od ruských hraníc, prepravených 310 vojakov spolu s vybavením. Medzitým satelitné snímky ukazujú pohyb vojenských vozidiel po novo vyrúbaných kľukatých cestách v ďalšej zalesnenej pohraničnej oblasti. To znepokojilo Kyjev, ktorý sa domnieva, že viac ako 20 000 ruských vojakov by sa mohlo zmiešať s bieloruskými prápormi a vytvoriť nový front.

Podľa Arťoma patrí medzi hlavné motivácie bieloruských vojakov zostať v armáde jednoznačný tlak zo strany vlády. “Objavili sa fámy, že armáde budú odobraté pasy,” povedal.

Vadzim Kabančuk, zástupca veliteľa pluku Kastus Kalinouski – pluku bieloruských dobrovoľníkov v rámci Ozbrojených síl Ukrajiny – verí, že Bielorusko čoskoro vstúpi do vojny. “Osem z desiatich ľudí v armáde nechce bojovať v tejto vojne. Ak vstúpia na Ukrajinu, armáda sa rozpadne. Vzdajú sa – buď pôjdu do väzenia, alebo prebehnú na našu stranu. Lukašenko to vie, preto sa tomu snaží vyhnúť. Napriek tomu si myslím, že konflikt sa bude ďalej stupňovať mimo jeho kontroly, vrátane plnej mobilizácie a zapojenia bieloruskej armády,” povedal.

Reklama

Napriek tomu bude pre bieloruské jednotky ťažké prekročiť silne zamínovanú pohraničnú oblasť bez vysokých počtov obetí a niektorí tvrdia, že hromadenie síl je súčasťou strategickej informačnej operácie s cieľom odlákať pozornosť Kyjeva novým frontom, keďže krajina pokračuje v boji s ruskými jednotkami na juhu a východe krajiny.

Ľubaková uviedla, že napriek pokračujúcemu zvyšovaniu počtu vojakov je okamžitý útok nepravdepodobný, ale možný. “Myslím si, že ide o informačnú operáciu organizovanú Ruskom, a takto je režimu nápomocná. Spolupracujú na tom s Ruskom,” povedala. “Nemyslím si, že okamžitý útok je možný, pretože na útok nie je pripravený dostatok jednotiek. Ale opäť, veľa ľudí sa vo februári minulého roka pomýlilo a pre Putina je získanie Kyjeva z vojenského hľadiska najlogickejším bodom. Najrýchlejšia cesta, ako sa dostať do Kyjeva, vedie cez Bielorusko.”

V novembrovej správe spravodajskej služby britského ministerstva obrany sa uvádza, že dve stíhačky MiG-31K Foxhound boli pravdepodobne zaparkované na letisku v Machulišči na juhu Minska. V regióne bol údajne spozorovaný kanister, v ktorom sa pravdepodobne nachádza ruská letecká balistická strela Kinžal (dýka), korunný klenot arzenálu MiG-31K. Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že kanister je súčasťou informačnej operácie oznamujúcej zvýšenú účasť Bieloruska vo vojne.

Jedným z istých porazených v novej ofenzíve je Lukašenko, ktorého meškanie s vyslaním vojsk mu zabezpečilo určitú priazeň vlastných ľudí, ktorá by sa mohla rýchlo pokaziť, ak by sa do Bieloruska vrátili z frontu nákladné autá s povestným nápisom “Cargo 200” – používaným pre mŕtvoly.

Pre Arťoma, ktorý je jedným z hŕstky vysokopostavených prebehlíkov z Bieloruska, je ľahké pochopiť, ako by zapojenie sa do vojny na Ukrajine mohlo spôsobiť chaos pre posledného európskeho diktátora. Vo vnútri armády je veľká podpora Ruska, ale aj nedostatok motivácie bojovať za Putina.

Reklama

“Hovorí sa im, že sú súčasťou psychologickej vojny. Niektorí veria tomu, čo Lukašenko hovorí. Mnohí z týchto chlapcov nikdy neopustili Bielorusko alebo v lepšom prípade išli na vojenské cvičenia do Ruska,” povedal. “Mnohí podporujú Rusko, ale nikto za nich nechce bojovať. Vedia, že to nie je ich vojna.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Včera 13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

Včera 12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali