Bitka o Cherson: USA nariadili Zelenskému, aby mesto dobyl do 15. novembra

Bitka o Cherson: USA nariadili Zelenskému, aby mesto dobyl do 15. novembra

Bratislava 9. novembra 2022 (HSP/Foto:Facebook)

 

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl sa obáva, že ukrajinská armáda bude porazená na prístupoch k oblastnému centru, po čom sa ruské pustia do protiofenzívy na Nikolajev, analyzujú situáciu ruské noviny Svobodnaja Pressa

ukrajinskí vojaci
Ilustračné foto

Bývalý veliteľ amerických pozemných vojsk v Európe Frederick Hodges prezývaný “Ben” vysvetlil, prečo boli ukrajinské ozbrojené sily poverené obsadením Chersonu. Kým boli poverené, už odvážny generál nešpecifikoval, ale na Zelenského zjavne nemyslel. Skôr mal na mysli Pentagón, pretože generálny štáb Ukrajiny nezmienil ani slovom. Podľa jeho názoru získanie regionálneho centra zvýši “psychologický a morálny potenciál Ukrajincov”.

Reklama

Zdá sa, že eufória po charkovskej protiofenzíve sa už z ukrajinskej armády vyparila a na domácom fronte sa jej darí veľmi zle. Ben si ako vojnový veterán z Iraku a Afganistanu dobre uvedomuje, že v boji takmer všetko závisí od motivácie. A ak hovoril o potrebe novej “morálnej motivácie”, znamená to, že morálka “ukrajinských obrancov” nie je taká dobrá, ako by si generál predstavoval.

“Po obsadení Chersonu bude môcť AFU s pomocou Himarsov udrieť na 80 km vzdialené kľúčové ruské letecké základne a zásobovacie sklady,” ktoré sú teraz neprístupné. Áno, ukrajinská armáda poškodila Antonov most a priehradu Kachovka, cez ktorú sa predpokladalo zásobovanie pravobrežného zoskupenia ruských ozbrojených síl. Ich čiastočné zlyhanie mohlo ovplyvniť boje o Andrejevské predmostie a sever regiónu, ale ruská logistika napriek tomu funguje, aj keď komplikovane, a muničné sklady pri Perekope a kľúčová cesta M-17 pri Kryme nie sú prístupné raketovým útokom MLRS.

Reklama

A čo je najdôležitejšie, ako sa preriekol Hodges, myšlienka nechať Tavridu bez vody nevzišla od Ukrajincov, ale Anglosasov. Výslovne uviedol, že palebná kontrola Kachovky prostredníctvom dobytia Chersonu a Berislavu “umožní Ukrajincom prevziať kontrolu nad Severokrymským kanálom, ktorý zásobuje Krym vodou.

Generál tiež zabudol povedať, že Cherson je ruským predmostím pre dobytie veľkých ruských miest Nikolajeva a Odesy, ktorých obyvateľov momentálne ovláda agresívna rusofóbia a ničia všetky s ruskom spojené pamätníky, aj keď boli inštalované aj storočia dozadu.

Súdiac podľa komentárov v ukrajinských telegramových skupinách sa na hranici Nikolajskej a Chersonskej oblasti sústreďuje silná skupina ukrajinských ozbrojených síl a žoldnierskych jednotiek. V zriedkavých zalesnených oblastiach a v samotnom Nikolajove zohrievajú svoje motory tanky a ľahké obrnené vozidlá. Zároveň sa lietadlá a vrtuľníky ukrajinských vzdušných síl stali pomerne “odvážnymi”, a to aj napriek vyhláseniam niektorých ruských expertov o úplnom zničení ukrajinského letectva.

Proruské chersonske internetové kanály informovali: “Približne 20 kilometrov od frontovej línie boli pozorované časté prelety ukrajinského letectva vrátane vrtuľníkov, ktoré možno presúvajú ukrajinské jednotky na frontovú líniu.”

Nemožno sa nepýtať, koľko lietadiel a vrtuľníkov sa vlastne zapojilo na strane Ukrajiny, ak naše ministerstvo obrany k 8. novembru oznámilo zničenie 332 nepriateľských lietadiel a 171 vrtuľníkov? Je to síce samostatná téma, ale nemožno pochybovať o tom, že ak sa ukrajinská armáda vrhne na Cherson, letecká podpora jednotiek AFU tam určite bude.

Reklama

Pozornosť púta aj vysoká aktivita lietadiel AWACS, prieskumných lietadiel a bezpilotných lietadiel NATO, ktoré podľa všetkého pozorne monitorujú ruské pozície, zrejme s cieľom potlačiť ich delostrelectvom a Himarsmi na začiatku ofenzívy AFU.

Okrem toho sa v rôznych zdrojoch, ruských aj ukrajinských, objavili informácie, že Chersonsku oblasť aktívne fotografuje päť (!) západných vesmírnych sond. Zdá sa, že jesenné počasie (oblačnosť) im nedovoľuje naplno sa zapojiť, ale videá z pravého brehu urobené počas vzácneho vyjasnenia ukazujú, že satelity pracujúce pre Ukrajinu vidia všetko jasne ako na dlani.

UC Juh AFU vo svojich správach tvrdí, že ruské jednotky sú údajne zamaskované v civilnom oblečení, čo znemožňuje
určiť rozmiestnenie hlavných síl a záloh. V tejto súvislosti ukrajinskí experti nevylučujú, že masovým hromadením môžu Ukrajinci prelomiť ruskú obranu, ale bez ohľadu na to, koľko vojakov bude postupovať na Cherson, pravdepodobne uviaznu na prístupoch k mestu a skončia v ohnivom vreci delostreleckého obkľúčenia.

Mínové polia a početné oporné body v okolí totiž môžu ľahko zastaviť postup AFU, po ktorom ruské delostrelectvo a letectvo zasadí ukrajinskej armády likvidačný úder. Mimochodom, blogeri, ktorí majú prístup do politického zákulisia v Kyjeve, trvajú na tom, že Zalužnyj je proti priamemu útoku na Cherson a vidí maximálny možný výsledok do konca roka v podobe obsadenia Berislava.

V podstate ofenzíva AFU na Cherson prebieha od konca augusta, o čom svedčia každodenné samovražedné útoky Ukrajincov na ruské pozície. Už teraz je jasné, že Ukrajinci sa držia taktiky, ktorá sa im zrejme osvedčila pri ofenzíve v Charkove.

Reklama

Slabé miesta hľadajú tak, že do boja vrhajú až dve roty v úzkych úsekoch, ktoré sú podporované ťažkým aj ľahkým pancierom. Tomu často predchádza silná delostrelecká paľba na identifikované ciele. Potom však ukrajinskí vojaci narazia na odvetu ruského delostrelectva a stiahnu sa späť, pričom v holých stepiach zostanú desiatky “dvojstoviek” (mŕtvych).

Tak sa 8. novembra Ukrajinci pokúsili potlačiť ruské opevnenia v obci Pravdino, po čom bolo do vzduchu vyslané ruské letectvo, ktoré malo za úlohu potlačiť ukrajinské palebné postavenia.

Kirill Stremousov, zástupca vedúceho Chersonskej oblastnej správy, komentoval situáciu v regióne ráno 8. novembra: “Situácia sa ráno na celej frontovej línii nezmenila. Nevidíme žiadnu masovú ofenzívu, hoci, pokiaľ vieme, americkí velitelia dali úlohu (zaútočiť) za každú cenu. Napriek tomu sa na okraji Chersonskej oblasti nachádza viac ako tisíc ukrajinských občanov, ktorí boli nahnaní do zákopov. V tejto fáze je všetko nezmenené a náš región nečaká nič ťažké.”

Samostatne poznamenávame, že AFU sa pri svojich ofenzívach zvyčajne spolieha na DRG (diverzantov) a pozorovateľov z radov “čakateľov” (Ukrajincov, ktorí si želajú opätovné ovládnutie územia ukrajinskou armádou – pozn. red.), ale v poslednom čase začali naše špeciálne služby aktívne čistiť región od ukrajinských sabotérov. “Svobodnaja pressa” mimochodom predpokladala, že po prechode internetovej prevádzky v Chersonskej oblasti pod kontrolu FSB bude horieť pôda pod nohami komplicov ukrajinskej armády a ukro-diverzantov.

Zdá sa, že prognóza sa naplnila. Podľa ruských médií, ktoré citujú ruské špeciálne služby, bolo začiatkom tohto týždňa v Chersonskej oblasti zatknutých deväť sabotérov SBU. U zadržaných sa našlo viac ako päť kilogramov plastickej trhaviny, elektrické rozbušky, ručné zbrane a munícia, ako aj “špeciálne prieskumné vybavenie”. Tieto prípady nie sú zďaleka ojedinelé.

Čo je zaujímavé: len pred niekoľkými dňami ukrajinské telegramové kanály napísali, že Zelenskij nariadil, aby bol Cherson zabratý pred začiatkom konania samitu G20 (ktorý sa bude konať 15. – 16. novembra 2022 na Bali v Indonézii), aby tam letel ako víťaz. Ak sa útok nepodarí, vodca Ukrajiny prednesie prejav prostredníctvom videokonferencie.

Buďme však úprimní: situácia s ukrajinským útokom na Cherson zostáva nejasná aj keď dnes došlo k ďalšiemu veľmi silnému pokusu o prerazenie ruských pozícií na troch miestach, pričom najoptimistickejšie sa situácia pre AFU vyvíjala pri Snigirevke (viac tu). Existujú jednoducho závažné argumenty pre aj proti. Podľa Zalužného sa neúspech AFU zmení na ruský protiútok, potom čo kyjevské rezervy s veľkou pravdepodobnosťou “vyhoria” na okraji mesta. Ale aj Ukrajinci sa boja zostať na svojich aktuálnych pozíciách, pretože čas pracuje proti nim.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 21:05

Ceny ropy klesli takmer o dolár, keďže trhy dúfajú, že nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy zabráni rozšíreniu konfliktu do ďalších oblastí regiónu. Okrem toho najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb, čo signalizuje, že dopyt po rope sa v najbližšom období výraznejšie nezvýši.

Včera 19:40

Španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do osemfinále na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rekordný päťnásobný víťaz podujatia zdolal v 3. kole Pedra Cachina z Argentíny v troch setoch 6:1, 6:7 (5) a 6:3. Jeho ďalší súper bude Čech Jiří Lehečka.

Včera 19:00

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Uhynutého mroža objavili už vlani na ostrove Hopen v súostroví Svalbard (Špicbergy). Testy, ktoré vykonalo nemecké laboratórium, teraz odhalili prítomnosť vtáčej chrípky.

Nedalo sa pritom určiť, či ide o kmeň H5N1 alebo H5N8, keďže testovaná vzorka bola príliš malá. “Je to prvýkrát, čo bola vtáčia chrípka zaznamenaná u mroža,” dodal Lydersen.

Včera 18:30

Tisíce ľudí sa v pondelok večer zišli v centre Tbilisi na zhromaždení organizovanom vládnucou stranou Gruzínsky sen. Podľa agentúry AFP išlo zrejme o reakciu na pochod za Európu, ktorý sa za účasti asi tisíce ľudí konal v Tbilisi v nedeľu večer. Akcia z nedele večera bola súčasťou protivládnych protestov proti kontroverznému návrhu zákona o zahraničnom vplyve.

Včera 18:30

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa bude v októbri pred súdom zodpovedať za sexuálne obťažovanie dvoch žien. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala prokuratúra v Paríži. Známy filmový a televízny herec sa v pondelok podrobil niekoľko hodín trvajúcemu výsluchu na jednom z parížskych policajných komisariátov, kde mu následne odovzdali predvolanie pred trestný súd.

Včera 18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

Včera 17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

Včera 17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

Včera 16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
Včera 16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

Včera 16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

Včera 16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

Včera 14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali