Dlho očakávaná ofenzíva Ukrajiny na Cherson skončila krátko potom, čo začala

Dlho očakávaná ofenzíva Ukrajiny na Cherson skončila krátko potom, čo začala

Kyjev 9. novembra 2022 (HSP/Foto: Telegram)

 

Boj prebieha na úseku frontu Snigirevsky v Nikolajevskej oblasti. Dnes ukrajinskí vojaci podnikli prieskumné boje v troch oblastiach: Posad-Pokrovsky, Berislavsky a Snigirevsky

Útok ukrajinskej armády začal pri Snigirevk

Zatiaľ čo v prvých dvoch nepriateľ utrpel straty a ustúpil, ráno sa na úseku frontu pri Snigirevke rozpútali ťažké boje. Ukrajinská armáda sa pokúsil o prielom presunom záloh z Visunska a Bereznevatovo. Ukrajincom sa podarilo uchytiť na severnom okraji Snigirevky pozdĺž železničnej trate.

Reklama

Osada sa teraz nachádza v bojovej zóne, kde na nepriateľa pôsobí letectvo, delostrelectvo a technika. Na ofenzíve sa podieľajú poľsky a anglicky hovoriaci žoldnieri.

Po spracovaní všetkých informácií, ktoré sme včera dostali, môžeme konštatovať, že dlho očakávaný útok AFU na Cherson sa začal.
Ukrajinský útok prišiel naraz z troch smerov – od Nikolajeva na Cherson (Pravdino), na Snigirevku a od Dudčanu pozdĺž priehrady na Melove.

Reklama

Prvý útok ruskí vojaci odrazili a prinútili ukrajinskú armádu ustúpiť. V oblasti Snigirevky sa Ukrajinci priblížil k osade, ale nevstúpil do nej, pri treťom pokuse sa mu tiež podarilo postúpiť trochu dopredu a získať oporu.

Je zrejmé, že útoky budú pokračovať aj dnes, pretože Ukrajina má málo času a potrebuje čo najskôr dosiahnuť významný výsledok.

 

Rusko odrazilo ofenzívu bojovníkov AFU pri Chersone

Ofenzíva ukrajinských ozbrojených síl na všetkých smeroch v Chersonskej oblasti sa zrútila. Ruská armáda odrazila všetky pokusy o ofenzívu AFU vrátane útoku na Snigirevku. Podľa Kirilla Stremousova, zástupcu šéfa ruskej Chersonskej oblastnej správy, nepriateľ utrpel veľké straty.

Podľa úradníka sa do ofenzívy AFU vo veľkom počte zapojili zahraniční žoldnieri. Vojenskí spravodajcovia tiež uvádzajú, že na ukrajinskej ofenzíve pri Chersone sa zúčastnili aj bojovníci neonacistických práporov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:44

Exilová líderka ruskej opozície Julija Navaľná v utorok apelovala na svojich priaznivcov, aby nepoľavovali v boji proti režimu šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorého označila za klamára, zlodeja a vraha. Urobila tak krátko predtým, ako Putin zložil prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie.

12:35

Ruská vláda v utorok podala demisiu. Stalo sa tak v súlade s ústavou krátko po inaugurácii staronového prezidenta Vladimira Putina, informovala stanica Rádio Sloboda.

Súčasný kabinet premiéra Michaila Mišustina bude pracovať do vymenovania novej vlády.

12:25

Na desať dní väzenia za výtržníctvo odsúdili v Moskve amerického občana, ktorý pôsobil na jednej z miestnych škôl ako lektor angličtiny. Výtržníctva sa dopustil, keď sa v opitosti vlámal do detskej knižnice.

12:02

Slávny americký spisovateľ Stephen King vyzval Putina a Zelenského, aby „prestali zabíjať ľudí“ a dali si súboj jeden na jedného.

„Myslím si, že Putin a Zelenskyj by mali prestať zabíjať ľudí a mali by si svoje spory vyriešiť tvárou v tvár prostredníctvom plateného súboja. Rád by som videl, ako pán Z. nakope Putinovi zadok,“ napísal King v príspevku na X.

11:59

Južná Kórea tento rok zaznamenala najteplejší mesiac apríl od začiatku meraní v roku 1973. V porovnaní s predošlými rokmi bola priemerná denná teplota v apríli vyššia o 2,5 stupňa Celzia.

11:45

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vyhlásila, že by chcela navrhnúť vytvorenie funkcie eurokomisára pre obranu v prípade, ak ju zvolia na ďalšie funkčné obdobie.

11:35

Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v utorok priznalo, že ostreľovalo pozície izraelských jednotiek sústredených na hraničnom priechode Kerem Šalom, ktorý sa nachádza medzi palestínskym Pásmom Gazy a Izraelom. Informovala o tom agentúra AFP.

11:20

Švajčiarsky bankový gigant UBS zaznamenal v 1. štvrťroku 2024 strmý nárast zisku o 71 % po dvoch kvartáloch strát, ktoré mu prinieslo prevzatie banky Credit Suisse.

Čistý zisk najväčšej švajčiarskej banky za tri mesiace do konca marca 2024 vzrástol na 1,76 miliardy USD (1,63 miliardy eur) z 1,03 miliardy USD v rovnakom období minulého roka.

11:11

Putin sa oficiálne ujal funkcie prezidenta Ruska. Jeho inaugurácia sa konala v Kremli.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
11:04

Tržby v maloobchode si počas marca tohto roku udržali rast. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka po prepočte do stálych cien vzrástli o 0,5 %. Tempo rastu tak v treťom mesiaci bolo pomalšie ako v predošlých dvoch mesiacoch. Medzimesačne sa tržby znížili v maloobchode o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

10:57

Rast inflácie v Holandsku sa v apríli 2024 spomalil a dosiahol najmenšie tempo od vlaňajšieho decembra. Ukázali to v utorok spresnené údaje Ústredného štatistického úradu, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

10:44

Čína v utorok vyzvala Izrael, aby zastavil útoky v meste Rafah v Pásme Gazy. Urobila tak po oznámení izraelskej armády, že prevzala kontrolu nad palestínskou časťou priechodu Rafah na hranici Gazy s Egyptom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali