USA 8. februára 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP/Petr David Josek)
Xanthohumol obsiahnutý v chmeli (jednej z hlavných ingrediencií piva) môže byť užitočný v boji s nadváhou, zvýšeným krvným tlakom a cukrovkou. K tomuto záveru dospeli biológovia z univerzity štátu Oregon v USA, ich článok je uverejnený v časopise Scientific Reports.
Výskum prevádzali na myšiach s nadváhou, ktorým dávali krmivo so zvýšeným obsahom tukov, čo malo imitovať ľudskú „západnú diétu”. Užívanie podobnej stravy spôsobuje celý rad zdravotných problémov, vrátane obezity a zvýšeného tlaku.
Ukázalo sa, že hlodavce, ktorí dostali hydrogenizované derivácie xanthohumolu, vykázali zníženú rezistenciu (odolnosť) voči inzulínu, čo je faktor, ktorý vedie k cukrovke druhého typu. Najviac bola u myší potlačená citlivosť voči leptínu, ktorý vyvoláva v organizme pocit hladu.
Viedlo to podľa vedcov k tomu, že pokusní hlodavci mali skôr pocit nasýtenia a jedli menej, čo nivelovalo vplyv tučného jedla.
Predtým už japonskí vedci dokázali, že rýchle občerstvenie „v chôdzi” vedie ku vzniku metabolického syndrómu, ktorý spôsobuje rôzne komplikácie, vrátane trombov, arteriálnej hypertenzie a obezity.