Biológ označil liečbu rakoviny za blízku budúcnosť

Biológ označil liečbu rakoviny za blízku budúcnosť

Moskva 13. januára 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Maxpixel)

 

Najbližšia budúcnosť genetiky je spojená s liečením onkologických neurodegeneratívnych ochorení a prvé lieky sú na trhu. Sputnik o tom informoval odborník na molekulárnu biológiu, niekdajší vedec z Oxfordskej univerzity a teraz výskumný pracovník jednej z veľkých medzinárodných farmaceutických spoločností Grigorij Ryžakov

Ilustračné foto

Táto sféra sa bude v najbližšej budúcnosti zaoberať predovšetkým liečbou onkologických a neurodegeneratívnych ochorení. Určujeme sekvenciu DNA v rakovinových bunkách, to, ako sa mení, a volíme liečbu konkrétneho druhu nádoru. Je to budúcnosť, rozvíja sa to. A ďalej sa budú, samozrejme, rozvíjať technológie liečby chorôb s pomocou génovej terapie a s pomocou vírusov, napríklad použitie vírusov pri liečbe neurodegeneratívnych chorôb (Alzheimerova choroba, Huntingtonova choroba), a v tom vidím budúcnosť,povedal výskumník.

Reklama

Podľa jeho slov dnes vedci aktívne pracujú na vývoji génovo modifikovaných buniek práve pre použitie v lekárstve.

V dnešnej dobe sú mnohé experimentálne spôsoby liečby rakoviny založené na tom, že sú pacientom odobraté bunky, ktoré sú nakazené určitými rekombinantnými retrovírusmi obsahujúcimi transgén, ktorý pomáha zabiť nádor. Následne sú tieto zmenené bunky injekčne podávané pacientovi. Táto technológia sa volá CAR Tcells,povedal vedec.

Reklama

Upresnil ale, že sa nejedná o jedinú dostupnú technológiu v súčasnej dobe.

Iné technológie sú založené na injekcii vírusov pre liečbu dedičných chorôb, ako je hemofília alebo spinálna svalová atrofia. Prvé podobné lieky sú na trhu. Cena jedného takéhoto zásahu sa pohybuje od jedného milióna dolárov a viac. Cena je daná potrebou prilákať veľký počet ľudí a kapacít na výrobu tohto lieku,povedal vedec.

 

Problémy a výzvy

Podľa Ryžakova je aj naďalej prekážkou vysoká cena výskumu. Pokrok, ako poznamenal vedec, sa však nedá zastaviť.

Reklama

“Existuje problém s cenou. Čím viac je práce, tým väčšie množstvo informácií je potrebné spracovať. Všetky technológie sú ale lacnejšie a objavia sa aj spôsoby spracovania veľkého objemu informácií. Existujú tiež rýdzo teoretické výzvy: ako vyvinúť modely zložitých systémov.”

“Ak sme predtým mali čo do činenia s jednoduchými modelmi s jednou alebo dvoma molekulami v roztoku, potom dnes hovoríme o zložitej bunke s mnohými tisíckami komponentov. A skrátka nemáme modely, s ktorými by sme dokázali spracovať informácie. Jednoducho sledujeme, ako sa tieto parametre menia, ale nevieme, ako sa to predpovedať. V tom spočíva ďalšia výzva: ako predpovedať správanie systémov, zvlášť potom u chorôb,povedal Ryžakov.

Myslí si, že moderná genetika za cieľ preskúmať to, ako najmenšie zmeny genómu, dokonca v nekódovaných častiach, ale v úsekoch, ktoré nemajú ku génu vzťah, ovplyvnia choroby.

Presne povedané chápeme, ako je usporiadaný genóm, avšak zatiaľ nevieme, akým spôsobom daný genóm vedie k rôznym funkciám, k rôznym následkom, dokonca aj z hľadiska metabolizmu: prečo ho majú jedni lepší, prečo sú niektorí ľudia odolnejší a iní menej, prečo sa u rôznych ľudí rôzne prejavujú choroby. Genetika bude stále viac a viac spojená s molekulárnou medicínou a v tejto sfére bude mať význam čisto technologický pokrok,povedal.

Vedec tiež oznámil, že skôr bolo treba odobrať celé tkanivo a určiť súbor DNA z mnohých buniek jedného tkaniva. Bolo teda potrebné veľa materiálu.

Reklama

Kdežto dnes môžu výskumníci izolovať jednotlivé bunky a určiť sekvenciu DNA v jednej bunke Je to nová technológia. Dnes dokážeme sekventovat tisíce a tisíce nových buniek. Nové technológie v tomto smere zlepšili pochopenie mnohých vecí. Predtým sa, napríklad, myslelo, že zmeny v jednom géne spôsobia jednu chorobu, avšak dnes sme zistili rozdiely stoviek génov a pochopili, že mnoho chorôb zložitejší obraz,dodal vedec.

 

GMO človek je takmer realitou

V reakcii na otázku, či dnešní genetici dokážu vyvinúť geneticky modifikovaného nadčloveka, Ryžakov povedal, že dnes táto otázka nie je vedecký, ale skôr etický problém.

Génovo modifikovaný človek sa ničím nelíši od zvierat. Nie je problém vytvárať geneticky modifikované krysy alebo myši. S človekom to nie je problém genetický, ale etický. Bude to závisieť od rozhodnutia ľudí: či zmeniť niektoré vlastnosti človeka, dať mu isté vlastnosti nadčloveka, alebo či je to neetické, povedal vedec.

Svetové spoločenstvo, podľa jeho slov, ale tieto experimenty neschvaľuje a len ťažko ich v budúcnosti podporí.

Je to vlastne eugenika. A eugenika súvisí s nacizmom, preto s tým väčšina štátov nesúhlasí a nechce sa tomu venovať, pretože to môže mať za následok segregáciu ľudí a ich rozdelenie na nadľudí a obyčajných ľudí Vraj to robia v Číne. Vedci ale nemajú dosť informácií o tom, čo bolo skutočne urobené a v akom štádiu sa to nachádza. A zdá sa mi, že vedec, ktorý vykonal tieto zmeny, zmizol,povedal Ryžakov.

Čínsky vedec Che Ťienkchuej v roku 2018 šokoval svetovú verejnosť informáciou o narodení detí, ktorých DNA bola modifikovaná tak, aby organizmus dokázal čeliť nákaze AIDS. Po tomto vyhlásení bol podrobený vážnej kritike ako zo strany kolegov, tak zo strany úradov. Čínsky súd ho vlani v decembri odsúdil na tri roky väzenia a pokute.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali