Bidenova nová obrovská žiadosť o rozpočet na obranu. “To je šialenstvo”

Bidenova nová obrovská žiadosť o rozpočet na obranu. “To je šialenstvo”

Washington 11. marca 2023 (HSP/responsiblestatecraft/Foto:TASR/AP-Susan Walsh)

 

Pravdepodobné doplnenia zo strany Ukrajiny a navýšenia zo strany Kongresu by mohli viesť k prvému balíku v hodnote 1 bilióna dolárov. To je šialenstvo, konštatuje William Hartung pre Responsible Statecraft

Scholz v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden

Pentagón včera zverejnil svoju žiadosť o rozpočet na fiškálny rok 2024. Len pre samotný Pentagón ide o sumu 842 miliárd dolárov. To je o 69 miliárd USD viac ako 773 miliárd USD, ktoré ministerstvo požadovalo na fiškálny rok 2023.

Reklama

Celkové výdavky na národnú obranu – vrátane práce na jadrových zbraniach na ministerstve energetiky – predstavujú 886 miliárd dolárov. Ak sa k tomu pripočítajú pravdepodobné balíky núdzovej vojenskej pomoci pre Ukrajinu ešte v tomto roku a potenciálne desiatky miliárd dolárov v dodatkoch Kongresu, celkové výdavky na národnú obranu na rok 2024 by sa mohli zvýšiť až na 950 miliárd dolárov alebo viac. Výsledkom by mohol byť najvyšší vojenský rozpočet od druhej svetovej vojny, oveľa vyšší ako na vrchole kórejskej a vietnamskej vojny alebo na vrchole studenej vojny.

Navrhovaný rozpočet je oveľa vyšší, ako je potrebné na zabezpečenie účinnej obrany Spojených štátov a ich spojencov.

Reklama

Ak sú skúsenosti z minulosti vodítkom, viac ako polovica nového rozpočtu Pentagónu pôjde dodávateľom, pričom najväčší podiel pripadne piatim najväčším firmám – Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, General Dynamics a Northrop Grumman – na výrobu všetkého od húfnic a tankov až po medzikontinentálne balistické rakety. Veľká časť finančných prostriedkov pre dodávateľov bude pochádzať z výdavkov na nákup, výskum a vývoj zbraní, ktoré predstavujú 315 miliárd dolárov z novej rozpočtovej požiadavky.

Ako už bolo naznačené, Kongres pravdepodobne pridá k požiadavke Pentagónu značnú sumu, a to najmä na systémy a zariadenia umiestnené v štátoch a okresoch kľúčových členov. To nie je spôsob, ako zostaviť rozpočet – alebo brániť krajinu. Pokiaľ ide o obranu, Kongres by mal vykonávať dôkladný dohľad, a nie záujmovú politiku.

Bohužiaľ, v posledných rokoch Snemovňa reprezentantov a Senát urýchlili postup zvyšovania rozpočtových požiadaviek Pentagónu a pridali 25 miliárd USD na rok 2022 a 45 miliárd USD na rok 2023. Vzhľadom na infláciu hrozieb v súvislosti s Čínou a prebiehajúcou vojnou na Ukrajine existuje nebezpečenstvo, že 45 miliárd USD pridaných na rok 2023 by mohlo byť dolnou hranicou toho, čo by mohol Kongres pridať v priebehu tohtoročnej diskusie o rozpočte.

Uvádza sa, že prezident Dwight D. Eisenhower bol presvedčený, že na národnú obranu by sme mali minúť všetko, čo potrebujeme, a ani o cent viac. Zdá sa však, že novým mottom Pentagónu a Kongresu je “minúť teraz a pýtať sa neskôr”. Namiesto toho, aby Pentagón a Kongres prispôsobili financovanie životaschopnej stratégii národnej bezpečnosti, presadzujú všetko, čo politický trh unesie. Predstava, že je potrebné urobiť kompromisy s inými naliehavými národnými prioritami, je väčšine členov Snemovne reprezentantov a Senátu cudzia, keďže bežne zvyšovali rozpočet Pentagónu na úkor iných naliehavých národných potrieb.

V hre je viac než len peniaze. Stratégia s otvoreným koncom, ktorá sa snaží rozvíjať kapacity na víťazstvo vo vojne s Ruskom alebo Čínou, viesť regionálne vojny proti Iránu alebo Severnej Kórei a udržiavať globálnu vojnu proti terorizmu, ktorá zahŕňa operácie v najmenej 85 krajinách, je receptom na nekonečný konflikt.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali