Biden nezíska mandát od celého Západu na rokovanie s Putinom

Biden nezíska mandát od celého Západu na rokovanie s Putinom

Washington 6. mája 2021 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Evan Vucci)

 

Ruskoamerická schôdzka na najvyššej úrovni sa má konať v polovici júna v Európe, aj keď oficiálne potvrdenie zatiaľ nie je a Kremeľ sa neponáhľa s odpoveďou na ponuku Washingtonu. Všetko ale nasvedčuje tomu, že sa40 dní stretnú Putin a Biden v jednej z európskych metropol, píše v úvode svojho komentára Petr Akopov

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Miesto ešte zvolené nebolo, ale s termínmi je to jasné, rokovanie sa môžu konať 15.16. júna (prípadne jeden deň, ak samit bude jednodňový). V tejto dobe sa Biden bude niekoľko dní nachádzať v Európe, zavíta na samit G7 v britskom Cornwalle (11.13. júna) a na samit NATO v Bruseli (14. júna ). A ako líder západného sveta, teda v silnej pozícii, pôjde na schôdzku s Putinom, tak si to predstavujú v USA. Čo ale bude v skutočnosti?

Reklama

Jednotný Západ formálne ešte stále existuje, okrem toho ubezpečuje seba aj ostatných, že prežil ťažké obdobie rozkolu za Trumpovho prezidentovania, keď bola spochybnená ako atlantická solidarita, tak budúcnosť aliancie USA a Európy. Sme znovu spolu, radujú sa v Európe, zatiaľ čo v USA stále zdôrazňujú svoju vernosť spojencom a spoločným hodnotám.

Ale všetky tieto hlasné slová nedokážu skryť rastúce reálne rozpory medzi dvoma časťami spoločného organizmu vytvoreného Anglosasmi po druhej svetovej vojne. USA chcú aj naďalej viesť Európu za sebou, avšak Európa si nemôže dovoliť existovať ďalej ako mladší partner USA. Nielen preto, že sa môže zachovať a posilniť len za úplnej suverenity, ale aj preto, že zápory z existencie v zostave jednotného Západu dávno prekračujú klady.

Reklama

Kým atlantický projekt globalizácie pod vedením Západu bol (presnejšie povedané zdal sa) úspešným, stačila Európe úloha vedeného, čo vysvetľovala tým, že patrí ku koalícii víťazov a pánov budúcnosti. Avšak akonáhle sa (po roku 2008) ukázalo, že žiadna globalizácia podľa západných (anglosaských) merítok nebude, ocitla sa Európa pred nutnosťou voľby. Nechať všetko tak ako je a ocitnúť sa v tábore porazených (áno, za niekoľko desaťročí, ale tie rýchlo uplynú), alebo sa zamerať na strategickú autonómiu, ktorá znamená nielen geopolitickú a vojenskú suverenitu, ale tiež možnosť samostatne nadväzovať vzťahy s centrami sily vznikajúceho viacpolárneho sveta, hrať vlastnú partiu v koncerte veľkých mocností.

 

Európska únia dodnes neurobila voľbu

Európska únia dodnes neurobila voľbu, balansuje medzi vernosťou atlantickej solidarite (teda zachovanie vazalskej závislosti na Anglosasoch) a náznakmi na získania geopolitickej suverenity. Za podobný nedostatok vôle je potrebné platiť, vrátane vzťahmi s inými centrami sily a svetovými veľmocami. Napätie s Ruskom, potom americká požiadavka ohľadom pripojenia k sankciám proti Iránu (teda, obetovať vlastné záujmy), ďalej útok na vzťahy medzi Európou a Čínou. Európa stráca oveľa viac než získava, čo si uvedomujú ako jednoduchí Európania, tak európske elity.

Čo bude prerokovávať Biden v Európe pred schôdzkou s Putinom? To isté, čo práve prerokovali v Londýne na schôdzke ministrov zahraničia G7, teda kladenie odporu Rusku a Číne. Ten istý program rokovania bude na samite NATO,agresívne akcie Ruska a medzinárodné zmeny v bezpečnostnej sfére súvisiacej s posilnením Číny.

Západné aliancie sa teda menia z geopoliticky útočiace (diktujúce celému svetu vlastné pravidlá v procese globalizácie) v obrannú, takto to prinajmenšom vyzerá z hľadiska rétoriky. Čo povedal na londýnskom samite nemecký minister zahraničia Heiko Maas?

Reklama

Je to schôdzka liberálnych demokracií, ktoré chcú spoločne čeliť autoritárskym režimom v celom svete. Teda, stará pesnička o autoritárskych Putinovi a Si Ťinpching, ktorú zaspieval nedávno v Kongrese Joe Biden. Áno, Maas pritom hovorí aj o tom, že EÚ je pripravená vykonávať spolu s USA “politiku, ktorej cieľ spočíva v tom, aby sa nekopali nové jamy a nerozpútal sa nový konflikt medzi Východom a Západom. V skutočnosti to však vyzerá tak, že sa európski atlantisti ako napríklad Maas prispôsobujú absolútne ideologickému ťaženia proti autokratom vyhlásenému Bidenovou administratívou.

Ideologická klišé, rovnako ako reči o tom, že Čína a Rusko si začali prvé, len zastierajú banálnu vec, Európe navrhujú účasť v zadržiavaní Ruska a Číny, teda vo výhodnej politike pre Anglosasov. Pričom toto zadržiavanie sa má konať hlavne na účet Európanov. Nejde o zrieknutie sa Nord Stream 2 (Berlín ho uháji), ale o zbavenie Európanov práva samostatne určovať rozsah a sféry svojich vzťahov s Čínou, Ruskom, Iránom atď.

 

Časy studenej vojny

Európu teda chcú vrátiť do stavu, v ktorom bola pred založením , do časov studenej vojny, aj keď dokonca aj vtedy dokázali Európania občas obhajovať svoje záujmy. Prvé plynovody, východná politika SRN na začiatku 70-tých rokov za Brandta, samostatná hra Francúzska, záujmy talianskeho biznisu v ZSSR, to všetko existovalo tak v rokoch zmiernenia napätia vo vzťahoch medzi USA a ZSSR, tak v rokoch rastu napätia medzi Washingtonom a Moskvou. Dnes sa Európanom len ťažko darí uhájiť dokonca aj 50 rokov starú úroveň samostatnosti vo vzťahoch s Ruskom. Môže sa im páčiť podobná situácia? Samozrejme nie.

Preto nebude mať Biden na stretnutí s Putinom žiadny mandát na rokovanie vydaný jednotným Západom, či už sa prednášajú vo vyhláseniach G7 a NATO akokoľvek vznešené slová o spoločnej “obrane Ukrajiny, o slobode pre Navaľného a čokoľvek ďalšie. Biden bude musieť hovoriť s Putinom ako prezident USA, a dokonca aj keď sa pokúsi konať ako cisár Západu, neurobí to na ruského prezidenta žiadny dojem.

Reklama
Joe Biden, Vladimir Putin
Na snímke Joe Biden a Vladimír Putin

Symbolicky logickým miestom samitu by mohla byť Viedeň, a to nielen kvôli viac ako rozumnému postoju Rakúšanov (ktorí nie sú v NATO a dôsledne obhajuje svoje právo na vzájomne výhodné vzťahy s Ruskom). Viedeň dvakrát hostila sovietskoamerické vrcholné schôdzky, pričom obe sa konali práve v júni, v roku 1961 medzi Kennedym a Chruščovom a v roku 1979 medzi Brežnevom a Carterom.

Oba samity boli jedinými schôdzkami týchto prezidentov. Po nich (ale nie v ich dôsledku) nasledovalo vyhrotenie vzťahov. Avšak bola v roku 1979 podpísaná vo Viedni Zmluva o obmedzení strategických zbraní, z ktorej sa potom stala START3, ktorú vo februári predĺžili Biden a Putin. Bidenovi, ktorý rád spomína na svoje mýtické schôdzky s Brežnevom, a ktorý práve navštívil Cartera, to bude tiež príjemné.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali