Barnevernet, alebo ako funguje kontroverzný nórsky sociálny systém

Barnevernet, alebo ako funguje kontroverzný nórsky sociálny systém

Nórsko/Česká republika 12. novembra 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

Nórsko. Diskutovaná krajina v rámci oblasti sociálnej starostlivosti. Jedni uvádzajú nórsky sociálny systém ako vzor, iní ho na základe informácií ohľadom odoberania detí biologickým rodičom zatracujú. Ako je to skutočne?

 

Reklama

Ako funguje nórsky sociálny systém?

Ilustračné foto

Určitý pohľad na fungovanie nórskeho sociálneho systému na svojom blogu objasňuje Andrej Ruščák, Čech žijúci a pracujúci v Nórsku. Druhý pohľad poskytol pre portál Aktuálně.cz prekladateľ a nórsky novinár pôsobiaci v Českej republike Yngvar Brenna.

Reklama

Ruščák v úvode svojho blogu vysvetľuje ako sociálny systém škandinávskej krajiny funguje. Barnevernet – Úrad na ochranu detí je podľa jeho vysvetlenia organizácia, ktorej úlohou je dohliadať, aby „deti vyrastali v bezpečnej domácnosti a mali dostatok priestoru pre svoj rozvoj“. V Nórsku môže každý v prípade podozrenia poslať anonymnú správu bekymringsmelding alebo takzvanú “správu o znepokojení“. Správa sa nechápe ako udanie, ale ako informácia o tom, že niekto má zlý pocit z toho, že sa niečo zlé deje.

V prípade, že sa úradu “niečo nepozdáva”, prichádza do kontaktu s rodinou a navrhuje riešenie situácie. V tomto štádiu už autor blogu dôrazne odporúča rodine spolupracovať.

Ak nastane prípad akútneho ohrozenia, dieťa môže byť odobraté do pestúnskej starostlivosti ihneď – fosterhjem – prostredníctvom akútneho rozhodnutia – akuttvedtak. To sa ale podľa Ruščáka stáva málokedy. Príkladom odobratia detí do pestúnskej starostlivosti je aj prípad Evy Michalákovej, ktorej dvaja synovia sú aktuálne umiestnení vo dvoch rozdielnych rodinách (viac tu).

 

Ďalší pohľad

Reklama

Svoj pohľad na fungovanie nórskeho sociálneho systému poskytol aj novinár Brenna, ktorý uviedol, že Nórsko patrí medzi krajiny s najvyššou sociálnou kontrolou. Na tunajší sociálny systém sa podľa neho sťažujú aj samotní Nóri. Podľa jeho slov im vadí nepriehľadnosť, vykonštruované situácie, manipulácia, mnohí sa cítia ako obete káuz. „Mnohí majú pocit, že pokiaľ sa dostanú do chápadiel týchto inštitúcii, nie je cesty von,“ dodal. Niektorí sa podľa neho dokonca obracajú na Európsky súd pre ľudské práva či neziskové organizácie.

Brenna tiež poukázal na rozpor medzi propagáciou nórskej vlády vlastného systému a negatívnymi skúsenosťami nielen prisťahovalcov, ale aj samotných Nórov. Ozrejmil, že biologický princíp vzťahu rodičia-deti má ustúpiť takzvaným princípom priaznivého prirodzeného vývoja detí. Novinár tiež upozornil, že škandinávska krajina kladie dôraz najmä na práva matiek. Nazval to takzvaným “štátnym feminizmom“, kedy úrady viac obhajujú práva matiek ako otcov.

 

Odlišná agenda

Ruščák ozrejmil aj ďalší faktor nórskeho sociálneho systému. Podľa jeho slov sa medzi zamestnancami Berneverentu vyskytujú aj takí, ktorí „majú inú agendu, ako len nezištnú pomoc deťom“. Autor ich rozdelil na dve politické skupiny: “kresťanskí puritáni“ (v Nórsku najpočetnejšiu skupinu veriacich tvoria Luteráni. Moslimské, pravoslávne, rímsko-katolické vierovyznanie sa vyskytuje v radoch prisťahovalcov). a  “komunisti”, ktorí reprezentujú neomarxistickú a maoistickú stranu.

Reklama

Obe skupiny sa zameriavajú na rôzne rizikové faktory v rodine. Aktivisti z radov puritánov sa zameriavajú na vzťah rodiny k alkoholu, cigaretám a hazardu. Komunisti svoj záujem upriamujú na represívnu výchovu.

Podobne ako Ruščák, aj Brenna poukázal na “expertov“, ktorých využívajú nórske úrady. Títo ľudia konajú podľa novinára na základe tichých obvinení. Bližšiu špecifikáciu ľudí však neuviedol.

 

Fyzické a psychické týranie

Keďže aj samotný autor blogu má deti, rozhodol sa preto o problematike sociálneho systému dozvedieť viac a po ročnom skúmaní zostavil zoznam vecí, ktoré by rodičia nemali robiť, ak sa v Nórsku nechcú dostať do sporov so sociálnym systémom.

Autor medzi základné odporúčania zaradil úplnú absenciu fyzických trestov a psychického deptania dieťaťa. Dovolené je „posadiť dieťa na stoličku a nedovoliť mu odísť, pokiaľ sa neupokojí a nezačne poslúchať, ale nie je dovolené udrieť ho“. Bitka sa v Nórsku postihuje dosť tvrdo – nariadenie sa týka všetkých detí na území Nórska, vrátane detí turistov. Medzi psychické deptanie, ktoré systém postihuje, autor zaradil ponižovanie pre inými ľuďmi, urážanie, či útok na ego dieťaťa.

Neprípustnosť fyzických trestov na verejnosti potvrdil aj Brenna. Podľa neho aj samotné náznaky, povesti a fámy môžu viesť k otvoreniu prípadu.

Ruščák ďalej odporúča vyhnúť sa núteniu dieťaťa jesť – „keď bude dieťa hladné, naje sa“. Časté jedenie sladkosti je tiež určitým problémom, keďže v Nórsku dostávajú deti sladkosti len v sobotu. Dôvodom je aj skutočnosť, že aj výrazne poškodený chrup môže viesť k nahláseniu.

 

Ďalšie riziká

Reklama

Podľa Ruščáka existuje v Nórsku ďalší rad skutočností, ktoré môžu rodičom spôsobiť problémy. Bloger odporúča verejne sa s nimi nechváliť a vôbec o nich nehovoriť pred tými, ktorí majú ohlasovaciu povinnosť, napríklad pred učiteľmi.

Medzi rizikové kroky patrí pitie alkoholu pred deťmi, navštevovanie pohostinstiev s deťmi, diskutovanie o záležitostiach dospelých pred deťmi (finančné problémy, choroby blízkych ľudí) či hádky medzi rodičmi v prítomností detí. Takže, to čo Slováci a iné národy považujú za prirodzenú súčasť rodinného života, ako napr. diskutovanie o chorobách našich blízkych, je už v Nórsku považované za patologické.

 

Odporúčania

Autor blogu tiež upozorňuje, že v Nórsku je dobré, ak vás ľudia poznajú – nie ste pre nich anonymný cudzinec. Ruščák odporúča naučiť sa nórsky, pravidelne chodiť na kontroly vývinu detí, absolvovať väčšinu odporúčaných očkovaní či stretávať sa s rodičmi detí navštevujúcich rovnakú školu alebo škôlku. V prípade, že zapisujete dieťa do školy alebo škôlky, je podľa neho dobré sa informovať či učitelia sympatizujú so stranou komunistov.

Reklama

 

Vzor pre Slovensko?

Samotný nórsky systém je aj na Slovensku prezentovaný ako vzor pre náš sociálny systém. Vzhaľom na jeho vysokú mieru sociálnej kontroly je preto otázne, či by po jeho aplikácii na Slovensku nedochádzalo k  odoberaniu detí, a to možno aj na základe skutočnosti, že si rodičia pred očami deti vypijú pohár vína, či budú riešiť finančnú záležitosť rodiny, prípadne svoje nezhody.

ru

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

 Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

07:37

Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO.

07:31

Japonské animačné štúdio Studio Ghibli, ktoré sa preslávilo svojimi kreslenými filmami, si v máji z filmového festivalu vo francúzskom letovisku Cannes odnesie čestnú Zlatú palmu. 

Počas festivalu v Cannes 2024 udelia dve čestné Zlaté palmy
Na snímke režisér George Lucas a jeho manželka Mellody Hobsonová v New Yorku
07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali