Belousovová: “Ak je podľa Kolíkovej referendum v rozpore s princípmi právneho štátu, potom to znamená, že v jej “právnom štáte” sú občania štyri roky rukojemníkmi hŕstky poslancov”

❚❚

Bratislava 4. mája 2021 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Bývalá podpredsedníčka parlamentu Anna Belousosová nesúhlasí so včerajšími vyjadreniami ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej zo strany Za ľudí v súvislosti s možnou protiústavnosťou referenda o predčasných parlamentných voľbách.

Ústavný súd, zlúčenie, podanie, núdzový stav
Ilustračné foto

Opozícia a odborári začiatkom tohto týždňa oficiálne odovzdali podpisové hárky z petície za vypísanie predčasných volieb, pričom v čase koronavírusu, keď nebolo možné organizovať hromadné akcie, dosiahli, že ľudia najmä prostredníctvom pošty poslali až 600-tisíc podpisov symbolizujúcich nesúhlas so súčasným vládnutím.

.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na to vyhlásila, že záležitosť prípadného referenda by mal posúdiť Ústavný súd SR. Podľa nej v tejto súvislosti totiž existuje argument „predvídateľnosti“, teda, že parlament má fungovať štyri roky, a keď ľudia idú k voľbám, volia si zástupcov na štyri roky (viac v článku).

Podľa bývalej političky Anny Belousovovej, ak si ministerka Kolíková myslí, že referendum je v rozpore s princípmi právneho štátu, potom to znamená, že v jej “právnom štáte” sú občania štyri roky rukojemníkmi hŕstky poslancov.

.

“Takýto “právny štát” však nemá nič spoločné s demokraciou. Ak niekto chápe právny štát ako diktatúru menšiny, tak je to podporovateľ totalitného režimu. Toto má byť osud Slovenska v budúcnosti?! Po roku vlády tzv. prozápadných demokratov smerujeme k totalite! Samé zákazy, príkazy, tresty, hrozby, urážky. Rozhodovanie doslova o nás, bez nás.”

Belousovová tvrdí, že v súčasnom štýle vládnutia absentujú celospoločenské diskusie o vážnych témach. “Rozhoduje samozvaná “elita”, v skutočnosti morálna a hodnotová spodina, bez vzdelania a morálnych princípov. A podľa nich sa máme s tým zmieriť, lebo to je v duchu “právneho štátu”.”

Ministerke spravodlivosti na sociálnej sieti odkázala: “No vážená pani Kolíková a spol., právny štát je v prvom rade taký štát, v ktorom sa nekradne, v ktorom sa neprihrávajú miliónové dotácie vlastnej rodine, v ktorom sa neprešustrujú miliardy eur na kšefty, v ktorom vláda nenechá zomrieť bez pomoci desaťtisíc občanov, v ktorom sa nepredlžuje núdzový stav bez zjavných príčin stále dokola a hlavne v ktorom sa neožobračuje vlastný národ!”

Anna Belousovová dodala, že politici ako Kolíková si asi predstavujú právny štát tak, že ide o štát v ktorom občan môže raz za štyri roky voliť a potom má “držať hubu”. Taký systém podľa nej nie je ani právny, ani demokratický. “Taký štát my nechceme!” Zopakovala v pondelok na sociálnej sieti.

 

.
Chmelár: Nedajme si vziať právo na referendum

Aj politický analytik Eduard Chmelár zaznamenal, že ministerka spravodlivosti naznačila, že referendum o predčasných voľbách je podľa nej v rozpore s princípmi právneho štátu. Taká šéfa rezortu spravodlivosti podľa Chmelára “nemá čo robiť vo svojej funkcii”.

“Musí totiž vedieť, že v demokratickom štáte pochádza moc od občanov – tak, ako to zakotvuje aj ústava Slovenskej republiky. Je tragikomické, ak šéfka Za ľudí Veronika Remišová argumentuje, že referendum porušuje práva poslanca, ktorý je volený na štyri roky. Chce tým vari povedať, že je prípustné porušovať práva občana na referendum, ale nie práva poslanca na svoje kreslo? Že v tejto krajine môže právo na mandát poslanca porušiť iba iný poslanec (ako sa to stalo v roku 1994 či 2011, keď parlament skrátil volebné obdobie), ale nie bežný občan? Tomuto hovorí vládna koalícia rovnosť pred zákonom? Akých ľudí zastupuje „Za ľudí“?

Chmelár konštatuje, že postoje političiek zo Za ľudí sú “samozrejme, od a po z nezmysel”. “Okrem toho tu už máme precedens: v roku 2004 vyvolal Smer referendum o predčasných voľbách, ktoré sa konalo, ale pre nízku účasť bolo neúspešné.” Pripomína, že vtedy nikto nenamietal jeho protiústavnosť.

“No aj bez neho môžeme povedať, že právo privilegovanej vrstvy poslancov nemôže stáť nad všeobecným právom občana. A to hovorím v predvečer výročia smrti generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý spolu s T. G. Masarykom a E. Benešom podpísali Washingtonskú deklaráciu – rodný list nezávislosti Česko-Slovenska – v ktorej sa jasne vytyčuje charakter budúcej republiky a v 7. bode sa píše, že „vláda bude uznávať zásady iniciatívy a referenda“. Aj po 103 rokoch je to stále nenaplnený ideál. Kde sú tí bojovníci za posilnenie referenda najmä z OĽaNO a SaS?”

Napriek tomu si Eduard Chmelár myslí, že referendu neuškodí, ak sa s ním prezidentka obráti na ústavný súd. “Jej úmysel síce vidím skôr v obštrukcii a v jej neschopnosti jasne sa postaviť za svoj názor – Zuzana Čaputová sa radšej schová za rozhodnutie niekoho iného – ale v tomto prípade môže poslúžiť aj dobrej veci.”

.

“Ak ústavný súd rozhodne o tom, že referendová otázka je v súlade s ústavou (a ja považujem inú odpoveď v štáte, ktorý si chce hovoriť demokratický za nemysliteľnú), potom si neviem predstaviť, že by si parlament dovolil nerešpektovať presvedčivý výsledok ľudového hlasovania. Inými slovami, rozhodnutie ústavného súdu môže posilniť legitimitu referenda,” dodáva odborník.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali