Astronómovia objavili “holé” jadro plynného obra

Astronómovia objavili “holé” jadro plynného obra

Bratislava 3. júla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Astronómovia objavili nedávno nový typ objektu, ktorý sa točí okolo vzdialenej hviezdy – jadro planéty TOI 849b, ktoré nemá obal. Tento objav by mohol odhaliť tajomstvo takých plynných obrov, ako sú Jupiter a Saturn

Ilustračné foto

Jupiter a Saturn majú pevné jadro planéty pod hrubým obalom z vodíka a hélia. Doteraz sa nikomu nedarilo vidieť, čomu sa tieto jadrá podobajú. V článku publikovanom v časopise Nature tím astronómov hovorí, že objavil kamenisté “vnútornosti” planéty, ktorým chýba hustá atmosféra.

Reklama

Tento zvláštny objekt objavili vedci v takzvanej Neptunskej púšti. Posledných niekoľko rokov astronómovia aktívne skúmajú a objavujú exoplanéty, ktoré sú svojou veľkosťou podobné Zemi. Keď pred tromi rokmi pracovali s vesmírnym teleskopom Kepler, vedci rozdelili malé exoplanéty na dve skupiny, a to superzeme, ktorých hmotnosť nepresahuje desaťnásobok hmotnosti Zeme a minineptuny, ktorých hmotnosť je desaťkrát väčšia ako hmotnosť Zeme.

Tieto dva typy sa od seba navzájom veľmi líšia. Tie prvé sú ako veľká kópia našej planéty a druhé sa podobajú na trpasličie plynné obry. Vesmírne telesá, ktoré sa nachádzajú medzi týmito dvoma skupinami, patria do oblasti Neptunskej púšte.

Reklama

Pri práci s ďalekohľadom TESS si vedci všimli zvláštny objekt TOI 849b. Ide o to, že rádius objektu bol asi 3,5-krát väčší ako má Zem, preto sa astronómovia domnievali, že ide o typický minineptun. Avšak, pozornejším študovaním objektu pomocou spektroskopu HARPS vedci zistili, že TOI 849b je asi 39krát ťažší ako Zem, čo znamená, že nemôže byť plynnou planétou či planétou s oceánmi.

 

Jadro bez obalu

Na základe toho dospeli vedci k záveru, že pred nimi je jadro bez akéhokoľvek obalu. Astronómovia naznačujú, že plynný obor ho mohol stratiť kvôli interakcii s hviezdou, zrážkou s inou planétou alebo sa jednoducho nepodarilo vytvoriť jeho vonkajšiu vrstvu.

“Planéta TOI 849b je svet podobný tomu zemskému, jeho hustota zodpovedá hustote našej planéty. Predpokladáme, že najprv bola podobná Jupiteru, bola pokrytá veľkým množstvom hélia a vodíka. Ich absencia však naznačuje, že máme čo do činenia s holým jadrom planéty, “uviedol David Armstrong, jeden z autorov štúdie.

Reklama

Teraz, keď už vedci vedia, že existencia takých objektov je možná, môžu preveriť svoje úvahy o tom, ako sa rozvíjali obrie plynné planéty.

“Prvýkrát sme narazili na dôkazy o tom, že takéto planéty existujú a možno ich nájsť. Máme možnosť pozrieť sa na jadro planéty tak, ako to nemôžeme urobiť v našej vlastnej Slnečnej sústave,” dodali autori štúdie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:51

Vstupný poplatok, ktorý Benátky zaviedli skúšobne pre jednodňových turistov, priniesol mestu za 11 dní približne 975.000 eur. Vstupný poplatok v hodnote 5 eur zaviedli Benátky skúšobne od 25. apríla do 5. mája.

19:35

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi “svoj jasný postoj” v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore.

19:21

Spojené kráľovstvo v pondelok poprelo vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o údajnom predvolaní britského veľvyslanca Nigela Caseyho v súvislosti s vyjadreniami šéfa britského rezortu diplomacie Davida Camerona.

19:20

Poľská prokuratúra zastavila vyšetrovanie ľudských ostatkov nájdených na mieste jedného z bývalých hlavných stanov nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny. Dôvodom je pokročilý stav ich rozkladu, čo znemožňuje určenie príčiny smrti, vyhlásil v pondelok hovorca prokuratúry v meste Kętrzyn Daniel Brodowski.

19:20

Hamas informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov o svojom súhlase s ich návrhom na prímerie v Gaze.

Informovala o tom Al-Džazíra s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj v hnutí.

Hamas neskôr svoj súhlas oficiálne potvrdil a uviedol, že “loptička je teraz na strane Izraela”.

Izraelské médiá však s odvolaním sa na zdroje vo vláde uvádzajú, že dohoda, na ktorú je Hamas pripravený, je pre Izrael neprijateľná.

19:19

Skupina členských štátov Európskej únie vedená Českom vyzve Európsku komisiu (EK), aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by tak podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajiny, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

19:18

Newyorský sudca udelil bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v pondelok pokutu za porušenie zákazu buričsky sa vyjadrovať o členoch poroty, svedkoch a iných účastníkoch súdneho konania v kauze podplácania pornoherečky Stormy Daniels. V prípade ďalšieho porušenie tohto zákazu mu pohrozil väzením.

19:16

Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je “ďalším dôkazom, že Kremeľ má záujem len na ďalšej eskalácii situácie, ktorú spôsobila jeho nezákonná agresia voči Ukrajine”. Uviedol to v pondelok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

18:49

Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.

18:43

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali