Andrej Kiska – prezident SR, či hovorca západných mocností?

Andrej Kiska – prezident SR, či hovorca západných mocností?

Bratislava 7. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Podľa prezidenta SR Andreja Kisku je súčasná ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) prekážkou vo vyšetrovaní údajného únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha cez územie Slovenska. Prezident jej už nedôveruje a chcel by vidieť nové meno na tomto ministerskom poste. Hlava štátu opäť prezentovala zatiaľ neoverené informácie Denníka N, o ktorých sa viacerí vyjadrili, že sú nehoráznou lžou. Kiskove kroky v kauze Vietnamca opäť vyvolávajú otázniky, v koho záujme koná.

Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vystupuje so správou o stave Slovenskej republiky v pléne Národnej rady SR

Bývalý minister vnútra Vladimír Palko k problematike únosu Vietnamca pre portál postoj.sk uviedol, že je to práve Andrej Kiska, kto posúva veci v kauze dopredu. “Generálny prokurátor síce karhal i jeho, ale ani generálna prokuratúra sa za ten rok nevyznamenala. Andrej Kiska získava i teraz nejaké politické body. Na druhej strane ich dokáže aj strácať, keď svojim priaznivcom nevie vyslať jasný signál, že na jar po odchode z funkcie založí politickú stranu.”

Reklama

Palko dodal, že výrok opozičných politikov o vzatí Kaliňáka do väzby bol trochu predčasný. “S prezidentovým výrokom o medzinárodnej blamáži musí každý súdny človek súhlasiť. Opozícia je v súčasnosti naozaj trochu slabá a nie je to iba horúčavami. Nesie si so sebou problém onej pochybnosti vo verejnosti, či je alternatívou. Ale v niektorom okamihu sa to môže zmeniť. Opäť príde oprávnený tlak na pád vlády.”

“Po zverejnených výpovediach niektorých nemenovaných policajtov v Denníku N mi bolo zrejmé, že informácie poukazujúce na únos sa museli v polícii šíriť od samotného dňa odletu špeciálu 26. júla 2017. Nikto však nič neurobil a všetci alibisticky čakajú, že vybuchne medzinárodný škandál,” dodal bývalý minister vnútra.

Reklama

Fico podľa Palka útočí vyslovene politicky, hovorí o podobnom scenári, aký mal byť po zavraždení novinára Kuciaka a jeho snúbenice. “O únose ako takom nehovorí, mobilizuje svoju voličskú základňu. Pellegrini dnes vystupuje, naopak, vysoko konštruktívne, neprejavuje ani náznak spochybňovania postupu Nemcov, ako to politici Smeru robili donedávna. Sľubuje nekompromisné vyšetrovanie. Oproti prezidentovi Kiskovi, s ktorým sa stretol, pôsobil submisívne. Teda Fico musí robiť tie politicky nevďačné veci, a Pellegrini tie kroky, ktoré ho môžu politicky zachrániť. Nie je medzi nimi otvorený spor, ale vystupujú úplne protikladne,” podotkol Palko.

 

Blaha: Vlastizradca Kiska

To, že Kiska nevyslovuje svoje osobné názory, ale akási umelé dopredu pripravené vyhlásenia si myslí aj poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha, ktorý patrí k najhlasnejším kritikom Andreja Kisku.

“Kiska zase raz prečítal, čo mu pripravil Bútora. A zase predviedol, že nie je prezidentom Slovenskej republiky, ale len hovorcom západných mocností,” uviedol na úvod svojho vyjadrenia Blaha.

Reklama

“Po prvé, vraj sa prípad stal na Slovensku. Mohol by, prosím, niekto vysvetliť Kiskovi, že Berlín je hlavné mesto Nemecka, nie Slovenska? A že Vietnamca uniesli (údajne) v Berlíne? Ja chápem, že Kiska už aj zabudol, že existuje nejaké Slovensko a za svoje hlavné mesto považuje Berlín, ale nie, milý pán Kiska, nevydávajte svoje vlhké sny za realitu. Slovensko nie je Nemecko. A nikdy nebude. Či sa vám to hodí alebo nie, pravda je, že únos Vietnamca je maslo na hlave Nemcov. Oni sú zodpovední a oni musia niesť následky,” vysvetlil.

“Po druhé, vraj ministerka Saková stratila Kiskovu dôveru. Po tomto mimoriadne prekvapivom stanovisku Kiska zdôraznil, že ona vlastne nikdy nemala jeho dôveru. Pánko je logik. Ak raz nemáte k niečomu dôveru, tak ako ju môžete stratiť? Je vôbec možné, aby sa Kiska logicky zamotal v 5-minútovom písanom prejave. Ten človek je unikát. Ale dobre – nemá rád Sakovú, nemá rád Kaliňáka, nemá rád Fica. To vie každý už niekoľko rokov. Načo nás tým zaťažuje? Koho to zaujíma? On je prezident, preboha! Je mi srdečne jedno, kto sa mu páči alebo nie. On má reprezentovať celé Slovensko, vrátane voličov Kaliňáka, Fica a Sakovej. A má hľadať cesty k zmiereniu v spoločnosti a nie ju furt rozoštvávať. Pochopí to vôbec niekedy?!”

Blaha dodal, že Saková je podľa prezidenta prekážka vo vyšetrovaní. “Lebo má iný názor na prípad Vietnamca. A vyvrátila nezmysly, čo napísala kiskovská tlač. A to je samozrejme hrdelný zločin. Človek proste nemôže mať iný názor, svoje argumenty, ani svoj postoj. Každý musí hovoriť len to isté, čo Kiska. Lebo inak je prekážka. Vodca jediný pozná pravdu a každý, kto sa sprieči, je prekážkou. Ein Volk, ein Reich, ein Kiska! Bravóóó!”

Podľa Kiskovej rétoriky útokom na Slovensko nie je to, že nás osočujú Nemci, hoci o žiadnej úmyselnej spolupráci pri únose nemajú žiaden dôkaz. “Nie – Kiska nemá potrebu chrániť Slovensko a ako prezident žiadať, aby našu vlasť bez dôkazov nikto neobviňoval. Nie – Kiska má potrebu do Slovenska ešte viac kopať a tváriť sa, akoby už bolo nad slnko jasné, že Slovensko je vinné. Tento človek sa zase prejavil ako vlastizradca. Ešte nikdy sa nepostavil za svoju vlasť. Vždy len nadbiehal Američanom, Nemcom, Západniarom. Ako nejaký gubernátor v kolónii.”

“Kiska doslova povedal, že “útokom na Slovensko je snaha zneužívať moc na marenie spravodlivosti”. Neviem, čo tým mal na mysli. Možno svoje stretnutia s generálnym prokurátorom ohľadom svojich daňových podvodov. To nebola snaha mariť spravodlivosť? To nebolo zneužitie moci? Útoky na políciu v čase, keď sa vyšetrujú jeho daňové, pozemkové a volebné podvody – to nie je snaha mariť spravodlivosť? To nie je zneužitie moci? Obávam sa, že nech to myslel akokoľvek, najväčším útokom na Slovensko je Andrej Kiska. Kedysi sa tomu hovorilo “piata kolóna”. Dnes to sedí v Prezidentskom paláci.”

Reklama

Kiska podľa Ľuboša Blahu opäť ukázal, že nie je hodný svojej funkcie. “Opäť sa priživuje na kauze, opäť ju iba zbytočne politizuje, opäť si iba vyrovnáva svoje účty s Kaliňákom a Sakovou. Je slabý, pomstychtivý a nenávistný človek, ktorý nemá čo hľadať vo svojom úrade. Slovensko potrebuje hlavu štátu, ktorá sa postaví za svoju vlasť a bude ju chrániť. Kiska sa vždy postaví proti svojej vlasti a chráni západné mocnosti.”

Ľudia, prosím, pamätajte na to v prezidentských voľbách. Už nikdy viac nedovoľme, aby hlavou nášho štátu bol človek, ktorý svoj štát nenávidí.

 

 

Saková vraj zametá stopy a chráni bývalé vedenie

Andrej Kiska na pondelňajšej tlačovej konferencii uviedol, že ministerka vnútra Denisa Saková sa správa, ako keby bola pravou rukou bývalého šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a začína ju vnímať ako prekážku vyšetrenia prípadu únosu vietnamského podnikateľa.

“Jej aktuálne stanoviská k podozreniam zo zneužitia štátnej moci sa zatiaľ javili ako zle skrývaná snaha zametať stopy a chrániť bývalé vedenie,” povedal o Sakovej prezident. Pripomenul, že jej nomináciu považoval za premrhanú príležitosť ukázať ľuďom, že nová vláda je ochotná zmeniť štýl vládnutia. Aj pri pondelkovom stretnutí s premiérom zopakoval, že ak chce vrátiť dôveru ľudí v štát, ministerstvo vnútra je kľúčové (viac v článku).

Kiska v následnom statuse na sociálnej sieti ocenil, že prípad začali vyšetrovať aj slovenské orgány.

“Podozrenia, že slovenský vládny špeciál bol použitý na únos vietnamského občana, sú staré už niekoľko mesiacov. Ako prezident som v tejto súvislosti opakovane žiadal — naposledy minulý týždeň —, aby slovenské úrady začali konať a poctivo tieto podozrenia vyšetrili.”

Reklama

Ľudia na Slovensku podľa Kisku majú nárok dozvedieť sa pravdu od slovenských vyšetrovateľov. “Alibizmu a vyhovárania sa na nemecké úrady už bolo dosť. Prípad sa stal na území Slovenskej republiky, použité bolo slovenské vládne lietadlo, podozriví sú bývalí predstavitelia slovenskej štátnej moci. Poriadok s nimi si má urobiť Slovenská republika a jej inštitúcie,” uviedol.

“Ak tomu niekto bráni, je potrebné prijať personálne opatrenia a odstrániť prekážky poctivému vyšetrovaniu podozrení z účasti na medzinárodnom únose. V tejto súvislosti som predsedovi vlády, pánovi Pellegrinimu povedal, že ministerka vnútra, pani Saková, nemá môju dôveru ako prezidenta Slovenskej republiky. Netajil som sa tým, že jej nomináciu som považoval za premrhanú príležitosť ukázať ľuďom, že nová vláda je ochotná zmeniť štýl vládnutia.”

“Žiaľ, táto obava sa naplnila. Ministerka sa správa akoby skutočne bola pravou rukou Roberta Kaliňáka. Aktuálne stanoviská rezortu vnútra pod jej vedením k podozreniam zo zneužitia štátnej moci sa javia ako zle skrývana snaha zametať stopy a chrániť bývalé vedenie. Pani Sakovú začínam považovať za prekážku poctivého vysvetlenia toho, čo sa stalo.”

Premiérovi Andrej Kiska povedal, že pokiaľ bude chcieť vláda presvedčiť občanov o skutočnom záujme vyriešiť prípad poctivo a pravdivo, pokiaľ skutočne chce vláda začať proces obnovovania dôvery ľudí v štát, tak ministerstvo vnútra je kľúčové.

“Zachytil som v predchádzajúcich dňoch vyhlásenia o tom, že tento prípad má byť akýmsi útokom na Slovensko a jeho dobré meno. Čo je skutočným útokom na Slovensko, je zneužitie štátnej moci takým nehoráznym spôsobom, ako naznačuje priebeh vyšetrovania únosu vietnamského občana nemeckými orgánmi. Útokom na Slovensko je snaha zahladiť stopy po zločine a zneužívať moc na marenie spravodlivosti. Útokom na Slovensko je medzinárodná blamáž a narušenie dôvery vo vzťahoch medzi našou krajinou a Nemeckom.”

Reklama

“Budem preto ako hlava štátu žiadať predvedčivé opatrenia a signály, že orgány činné v trestnom konaní prípad vyšetrujú s plnou vážnosťou. S takým nasadením, aké si závažnosť podozrení zo zneužitia štátnej moci pri medzinárodnom únose vyžaduje. Chcem oceniť, že generálna prokuratúra začala konať,” dodal prezident.

 

 

Čižnárovi sa nepáčilo Kiskove mediálne vystúpenie

Reklama

Vystúpenie prezidenta Kisku k únosu vietnamského podnikateľa bolo viac zamerané na politické ciele. Uviedol to generálny prokurátor Jaromír Čižnár s tým, že na základe tohto vyhlásenia chcel zrušiť plánované stretnutie s prezidentom, predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom (SNS) a premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD), ktoré sa napokon v pondelok uskutočnilo.

Čižnár zdôraznil, že cieľom jeho stretnutia s ústavnými činiteľmi malo byť zabránenie eskalácii situácie okolo únosu vietnamského občana. “Zjavne sa najmä po vystúpení pána prezidenta začalo do toho miešať veľké politikum,” zhodnotil Čižnár vyhlásenie Kisku po jeho stretnutí s Pellegrinim.

Generálny prokurátor chcel po jeho slovách plánované stretnutie zrušiť, pretože podľa Čižnára je prezidentovi jasné, že skutok sa stal, napriek tomu, že ani sama prokuratúra to ešte nevie. Na stretnutí chcel poprosiť najvyšších ústavných činiteľov, aby z titulu svojich funkcií vniesli do veci pokoj.

Čižnár skonštatoval, že si vyprosí urážky o nečinnosti. Kiska mal mať preňho jedinú otázku, či bude vyšetrovanie objektívne. “Tak som mu povedal, že to mu garantujem, že bude,” zdôraznil. Na stretnutí chcel ústavných činiteľov oboznámiť aj s postupmi, ktoré sú už naplánované vo veci vyšetrovania tejto kauzy. Generálny prokurátor priblížil, že kontaktoval kolegov z Českej republiky aj Nemecka, ktorí prisľúbili, že mu podajú informácie (viac v článku).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali