Minúta po minúte: Marian Kotleba nebude šéfovať výboru na kontrolu činnosti VOS

Minúta po minúte: Marian Kotleba nebude šéfovať výboru na kontrolu činnosti VOS

Bratislava 20. marca 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Dosluhujúci predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril rokovanie ustanovujúcej schôdze parlamentu. Poslanci zvolení v parlamentných voľbách 29. februára vstúpia do ôsmeho volebného obdobia. Schôdza sa koná za prísnych bezpečnostných a preventívnych opatrení. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19

Na snímke Marian Kotleba (ĽSNS) skladá poslanecký sľub

18.36 Marian Kotleba nebude šéfovať výboru na kontrolu činnosti VOS

Reklama

Predseda ĽSNS Marian Kotleba nebude šéfovať výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VOS). Rozhodli o tom poslanci v tajnom hlasovaní na piatkovej ustanovujúcej schôdzi parlamentu.

 

Reklama

17.36 Poslanci nezvolili Ľuboša Blahu za predsedu ľudskoprávneho výboru

Poslanci Národnej rady (NR) SR nezvolili Ľuboša Blahu (Smer-SD) za predsedu parlamentného výboru pre ľudské práva. V piatkovej tajnej voľbe nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Informoval o tom predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš na sociálnej sieti.

Na snímke poslanci počas tajnej voľby

15.10  Podpredsedami sú Gábor Grendel a Juraj Šeliga

Poslanci Národnej rady (NR) SR si zvolili dvoch podpredsedov parlamentu. Sú nimi Gábor Grendel (OĽaNO) a Juraj Šeliga (Za ľudí). Zvyšných dvoch by si mali zvoliť na nasledujúcej schôdzi. Kandidovať má Peter Pellegrini (Smer-SD), za SaS sa spomína Milan Laurenčík.

V tajnom hlasovaní bolo platných 132 hlasov. Za zvolenie Grendela bolo 108 poslancov, proti 20, štyria sa zdržali. Šeligu volilo 88 zákonodarcov, proti bolo 31, zdržali sa 13 poslanci.

Reklama

 

14.45  Poslanci volia tajnou voľbou podpredsedov parlamentu

Poslanci Národnej rady SR volia v tajnom hlasovaní nových podpredsedov parlamentu. Kandidujú Gábor Grendel z OĽaNO a Juraj Šeliga zo Za ľudí. Zvyšných dvoch podpredsedov by mali poslanci voliť na ďalšej schôdzi. Mal by kandidovať Peter Pellegrini (Smer-SD) a za SaS sa spomína Milan Laurenčík.

 

14.09 Andrej Danko odovzdal vedenie schôdze a parlamentu Borisovi Kollárovi

Reklama

Andrej Danko  odovzdal vedenie schôdze a Národnej rady SR svojmu nástupcovi Borisovi Kollárovi.  V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 106 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Kollár, ktorý sa stal druhým najvyšším ústavným činiteľom, nahradil vo funkcii Danka.

Na snímke nový predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Boris Kollár (vľavo) a jeho predchodca Andrej Danko (vpravo) si podávajú ruky

Danko odovzdal Kollárovi vedenie schôdze a Národnej rady SR. Kollár mu poďakoval a zaželal veľa pracovných úspechov. Potom sa postavil pred plénum a predniesol svoj prvý prejav z postu šéfa parlamentu. Hovoril v ňom najmä o nutnosti riešiť krízu s novým koronavírusom.

Boris Kollár sa narodil 14. augusta 1965. Venoval sa podnikaniu, v roku 1999 sa stal majiteľom rozhlasovej stanice Fun rádio (licenciu na vysielanie, platnú do roku 2021, vlastní spoločnosť Radio, a. s.). V politike sa začal angažovať v roku 2010, ale do parlamentu sa dostal až v roku 2016 s hnutím Sme rodina. Z opozície sa po voľbách 2020 dostalo hnutie Sme rodina do koalície, ktorú tvorí s OĽaNO, SaS a Za ľudí.

 

13.23 Poslanci volia nového predsedu NRSR, Andreja Danka má nahradiť Boris Kollár

Poslanci Národnej rady SR volia v tajnom hlasovaní nového predsedu parlamentu. Kandiduje líder Sme rodina Boris Kollár. Na zvolenie potrebuje aspoň 76 hlasov. Nahradí Andreja Danka (SNS).

Na snímke dolný rad sprava Ján Richter, Ladislav Kamenický, Richard Raši, Peter Pellegrini, Peter Žiga (Smer-SD) počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky

13.03 Smer-SD nebude voliť Borisa Kollára za predsedu Národnej rady SR

Smer-SD nebude voliť lídra Sme rodina Borisa Kollára za predsedu Národnej rady (NR) SR. Oznámil to predseda Smeru-SD Robert Fico na ustanovujúcej schôdzi NR SR s tým, že Kollár by bol bezpečnostné riziko.

Fico pripomenul Kollárove kontakty s mafiou, komunikáciu s ľuďmi obžalovanými z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Hovoril aj to, že Kollár sa mal podieľať na dovoze drog na Slovensko, aj o komunikácii s 15-ročnou dievčinou z resocializačného strediska Čistý deň.

“Prepojenie vášho kandidáta na organizovaný zločin a mafiu je jasné. Prečo trváte na tomto kandidátovi?” pýtal sa Fico koaličných poslancov. Fico sa tiež zastal Ľuboša Blahu, ktorého koaliční poslanci odmietajú v čele výborov. Fico odmieta napádanie poslanca Smeru-SD. “Nazvať poslanca, že je koronavírus, ktorý treba izolovať, za hanbu krajiny, považujem za hanebné a smiešne,” povedal Fico.

Reklama

Koaliční poslanci sa Kollára zastali. “Je lepšie mať fotku s mafiánmi, ako mafiánom byť,” vyhlásila Jana Cigániková. Predseda SaS Richard Sulík prirovnal Roberta Fica k Vladimírovi Mečiarovi.

“Ste zatrpknutí a nepochopení. Mečiar mal tento syndróm,” povedal Sulík s tým, že Fico bude najbližšie štyri roky v parlamente na smiech. Poukázal na jeho slová o tom, že nechce vykrikovať z pléna ako opozičný poslanec. Peter Osuský pripomenul Ficovi taliansku mafiu a niekdajšiu hlavnú štátnu radkyňu Máriu Troškovú.

 

13.01 Strany a hnutia si na ustanovujúcej schôdzi vytvorili poslanecké kluby

Politické strany a hnutia si na piatkovej ustanovujúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR vytvorili poslanecké kluby.

Reklama

Klub OĽaNO povedie Michal Šipoš, Sme rodina Peter Pčolinský, SaS Anna Zemanová a Za ľudí Jana Žitňanská.

Predsedom klubu Smeru-SD bude predseda strany Robert Fico, vo vedení klubu ĽSNS bude šéf strany Marian Kotleba.

Najsilnejším klubom v NR SR je OĽaNO, ktorému patrí 53 mandátov. Nasleduje Smer-SD (38), Sme rodina a ĽSNS (po 17), SaS (13) a Za ľudí (12).

 

12.55 Poslanci Za ľudí odmietajú v čele výborov ĽSNS, Roberta Fica aj Ľuboša Blahu

Reklama

Poslanci Národnej rady SR zo strany Za ľudí nepodporia kandidátov ĽSNS na posty predsedov výborov. Nezahlasujú ani za poslancov Roberta Fica a Ľuboša Blahu, ak ich Smer-SD navrhne na predsedu výboru.

Oznámili to v stanovisku poslaneckého klubu, v ktorom odmietajú, aby poslanci ĽSNS boli predsedami ktoréhokoľvek parlamentného výboru. O zložení výborov a o ich predsedoch rozhoduje plénum na aktuálnej ustanovujúcej schôdzi parlamentu.

Na snímke Robert Fico (SMER-SD) skladá poslanecký sľub

12.30 Martin Klus: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí dočasne povedie zastupujúci minister, môže to byť R. Sulík

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) by mal po vymenovaní vlády dočasne viesť zastupujúci minister. A to po dobu, kým sa nový minister Ivan Korčok (nominant SaS) nevráti zo zahraničia a neabsolvuje karanténu. Povedal to Martin Klus (SaS) počas piatkovej ustanovujúcej schôdze Národnej rady (NR) SR. Dodal, že zastupujúcim ministrom by mohol byť šéf SaS Richard Sulík.

“Kým tu nie je minister a kým nie je reálne vymenovaný, preberá rezort zastupujúci minister,” povedal Klus. Predpokladá, že to bude niektorý z ministrov za SaS. Dodal, že pravdepodobne to bude Sulík. “Ten bude viesť ministerstvo formálne a oficiálne do času, kým pán minister nepríde na Slovensko, neabsolvuje karanténu, a potom sa nechá vymenovať,” uviedol.

Na otázku, kto bude okrem neho štátnym tajomníkom na MZVaEZ, odpovedal tým, že niekto kvalifikovaný z rezortu. “Nemusí to byť nominant žiadnej strany, jediným straníckym nominantom podľa informácií, ktoré mám, na ministerstve budem ja,” povedal.

Na snímke Richard Sulík (SaS) skladá poslanecký sľub

12.20 Poslanci zvolili členov Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Predseda výboru sa bude voliť na ďalšej schôdzi

Reklama

Poslanci zvolili na dnešnej ustanovujúcej schôdzi parlamentu členov Výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Za zvolenie členov výboru hlasovalo 137 zo 139 prítomných poslancov. Na zvolenie kandidátov na členov výboru bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Voľba predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií sa uskutoční na ďalšej parlamentnej schôdzi. Poslancov o tom informoval dosluhujúci podpredseda parlamentu Béla Bugár z Mostu-Híd.

Výbor bude mať 15 členov. Konkrétne ho budú tvoriť Kristián Čekovský, Peter Dobeš, Lucia Drábiková, Eva Horváthová, Ján Kerekréti, Jana Majorová Garstková a Milan Vetrák z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO); Ľuboš Krajčír z hnutia Sme rodina, Ondrej Dostál zo strany Sloboda a Solidarita (SaS), Michal Luciak zo strany Za ľudí, Mária Janíková, Vladimír Jánošík a Róbert Puci zo strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), Ondrej Ďurica a Jozef Šimko zo strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

 

12.07 Andrej Danko želá novému vedeniu, aby sa mu darilo pri riešení problémov ľudí

Dosluhujúci predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) zaželal novému vedeniu parlamentu, aby sa mu darilo pri práci. Zdôraznil potrebu riešenia problémov ľudí. Poukázal aj na zložitú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom, je však presvedčený, že Slovensko aj túto situáciu zvládne.

“Ja im želám, aby to zvládli, lebo na konci dňa je dôležité, aby sa riešili problémy ľudí,” povedal Danko cez prestávku počas piatkovej ustanovujúcej schôdze parlamentu. Poznamenal, že mať moc je aj veľká zodpovednosť.

Podotkol, že do vládnych pozícií nastupuje niekdajšia opozícia, ktorá kritizovala doterajšie vedenie. “Hodnotiť nás môžete o štyri roky, kedy budete môcť porovnávať,” dodal.

Reklama

 

11.41 Poslanci zriadili prvé dva výbory, mandátovému bude šéfovať Anna Andrejuvová

Poslanci Národnej rady (NR) SR zriadili Mandátový a imunitný výbor NR SR a za jeho predsedníčku zvolili v tajnom hlasovaní Annu Andrejuvovú (OĽaNO), podporilo ju 132 poslancov, proti bolo osem poslancov, traja sa zdržali.

Výbor bude mať 15 členov. Okrem predsedníčky Andrejuvovej ho budú tvoriť aj Ján Budaj, Monika Kavecká, Ján Mičovský, Anna Remiášová a Ján Szőllős z hnutia OĽaNO; Petra Hajšelová a Monika Péter z hnutia Sme rodina; Alojz Baránik zo strany Sloboda a Solidarita; Juraj Blanár, Ľubomír Petrák a Ján Podmanický zo strany Smer – sociálna demokracia; Rastislav Schlosár a Magdaléna Sulanová zo strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Členkou výboru je aj Mária Kolíková zo strany Za ľudí, ktorú však vo funkcii vystrieda náhradník, keďže Kolíková bude zastávať v novej vláde post ministerky spravodlivosti.

Snemovňa zároveň zriadila Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Predsedu tohto výboru bude voliť plénum na ďalšej schôdzi. Oznámil to Béla Bugár (Most-Híd), ktorý vedie schôdzu.

Po zvolení ďalších členov týchto dvoch výborov rokovanie ustanovujúcej schôdze prerušili, aby mohol zasadnúť mandátový a imunitný výbor. Jeho prvou úlohou je preveriť platnosť poslaneckých mandátov.

Po prestávke zákonodarný zbor pristúpi k voľbe predsedu parlamentu. Kandidátom na tento post je Boris Kollár (Sme rodina). Následne sa budú voliť podpredsedovia NR SR.

Reklama

Plénum by malo zvoliť dvoch podpredsedov a to Gábora Grendela z OĽaNO a Juraja Šeligu zo Za ľudí. Zvyšných dvoch podpredsedov by mali poslanci voliť v iný deň. Mal by kandidovať Peter Pellegrini (Smer-SD) a za SaS sa spomína Milan Laurenčík.

 

11.32 Poslanecký sľub zložili náhradníci za členov Pellegriniho vlády

Poslanecký sľub zložili náhradníci na neuplatňované mandáty poslancov, ktorí sú ešte členmi vlády za Smer – sociálna demokracia (SD) vo vláde Petra Pellegriniho. Dosluhujúca vláda totiž podá demisiu až po ustanovujúcej schôdzi niekedy okolo večera. Taktiež poslanecký sľub zložili náhradníci za tých poslancov, ktorí sa mandátov v parlamente vzdali.

Poslaneckého mandátu sa vzdal bývalý prezident a šéf strany Za ľudí Andrej Kiska. Namiesto neho si mandát poslanca prevzal Tomáš Lehotský. Kresla poslancov za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) sa vzdali bratislavský župan Juraj Droba a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Namiesto nich do parlamentu nastúpili ako poslanci Jarmila Halgašová a Karol Galek. Mandátu poslankyne sa vzdala Danica Mikovčáková zo strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Namiesto nej si mandát prevzal Miroslav Suja.

Za siedmich členov Pellegriniho vlády za stranu Smer-SD nastúpili náhradníci. Dočasné budú poslancami Augustín Hambálek, Vladimír Jánošík, Ján Kvorka, Zdenko Svoboda, Branislav Ondruš, Pavol Goga a Mária Janíková.

Keď premiér Pellegrini podá večer demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej, doterajší ministri zvolení do parlamentu za Smer-SD si poslanecké mandáty automaticky uplatnia. Konkrétne Peter Pellegrini, Richard Raši, Denisa Saková, Ján Richter, Ladislav Kamenický, Peter Žiga a Ľubica Laššáková.

Reklama

 

10.41 Dvaja poslanci sľub neskladali, zo schôdze sa ospravedlnili

Novozvolení poslanci zložili ústavou predpísaný sľub do rúk doterajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Dvaja poslanci za hnutie Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Mária Šofranko a Andrej Stančík podľa Danka požiadali o ospravedlnenie, jeho dôvod neuviedol. Poslankyňa Šofranko má, pravdepodobne, podľa medializovaných informácií zdravotné problémy. Uvedení poslanci zložia sľub na schôdzi, na ktorej sa zúčastnia prvý raz.

Ilustračné foto

10.06 Ivan Korčok je odhodlaný urobiť ako minister diplomacie pre Slovensko všetko

Budúci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS), je odhodlaný urobiť vo funkcii všetko pre Slovensko. “Využijem maximum mojich kontaktov po svete a skúsenosti z 28 rokov pôsobenia v diplomacii,” uviedol na sociálnej sieti.

Korčok sa momentálne nachádza v Spojených štátoch amerických, kde pôsobí ako veľvyslanec SR. “Pokiaľ ide o môj návrat domov, viem zatiaľ s istotou, že hneď potom ma čaká karanténa, a preto sa nebudem môcť zúčastniť na vymenovaní novej vlády. Robím však všetko pre to, aby som čo najskôr vedel oznámiť dátum môjho návratu,” povedal. Dodal, že od daného dátumu začne plynúť jeho čas v karanténe a až potom sa bude môcť plnohodnotne ujať funkcie.

 

Reklama

9.35 Prvé kroky Romana Mikulca ako ministra vnútra budú spojené s krízovým štábom

Prvé kroky budúceho ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) budú súvisieť s riadením krízového štábu a so šírením nového koronavírusu na Slovensku. Povedal to pri príchode na piatkovú ustanovujúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Spolupracovať bude aj s bývalým policajným vyšetrovateľom Lukášom Kyselicom, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke OĽaNO.

Mikulec skonštatoval, že má svoje predstavy o tom, čo bude robiť vo vedení rezortu. Nechcel však bližšie špecifikovať, aké kroky plánuje podniknúť. Zdôraznil, že najskôr sa musí oboznámiť s fungovaním rezortu a samotného krízového štábu.

Na otázku, čím presvedčil lídra OĽaNO Igora Matoviča, aby ho na pozíciu nominoval, odpovedal tým, že to bolo jeho rozhodnutie a rozhodnutie poslanca Gábora Grendela (OĽaNO).

Kyselica sa bude podľa Mikulcových slov v rámci rezortu venovať najmä polícii. “Ale budeme veľmi úzko spolupracovať. Preto som povedal, že budeme tím a chcem, aby to bola tímová robota,” povedal.

Reklama

 

9.21 Poslanci sú v rokovacej sále v ochranných rúškach a rukaviciach

Novozvolení poslanci parlamentu sa nachádzajú v rokovacej sále. Majú nasadené ochranné rúška a rukavice. Rokovanie ustanovujúcej schôdze parlamentu sa uskutoční za prísnych bezpečnostných a hygienických opatrení pre šíriaci sa koronavírus.

 

9.14 Nomináciu Blahu na šéfa ľudskoprávneho výboru nepodporí SaS ani Matovič

Kandidátom na predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva za Smer-SD bude Ľuboš Blaha. Šéf SaS Richard Sulík potvrdil, že klub SaS túto nomináciu nepodporí. Nepodporí ho ani líder OĽaNO a budúci premiér Igor Matovič.

Matovič deklaroval, že každý poslanec OĽaNO bude hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia. On sám podľa vlastných slov Blahu voliť nebude.

Blaha skonštatoval, že ak nová koalícia nepodporí jeho nomináciu, bude to “totalitný valec”. Vysvetlil, že predstavitelia koaličných strán mali na poslaneckom grémiu problém s tým, aby predsedal zahraničnému výboru. Dodal, že problém bol aj s tým, aby poslanci z ĽSNS viedli dva parlamentné výbory.

SaS nepodporí nomináciu Blahu na predsedu ľudskoprávneho výboru. “Pán Blaha je hanba pre túto krajinu. Už teraz viem, že celý náš klub za neho hlasovať nebude,” skonštatoval Sulík.

Dodal, že poslanecký klub SaS bude mať voľnú ruku pri hlasovaní o nominantoch strany ĽSNS na čelo parlamentných výborov.

 

9.00 Dosluhujúci predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril rokovanie ustanovujúcej schôdze parlamentu

Dosluhujúci predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril rokovanie ustanovujúcej schôdze parlamentu. Poslanci zvolení v parlamentných voľbách 29. februára vstúpia do ôsmeho volebného obdobia. Čaká ich skladanie poslaneckého sľubu, čím sa ujmú svojich mandátov. Na úvod rokovania zaznela štátna hymna SR. Schôdza sa koná za prísnych bezpečnostných a preventívnych opatrení. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Na snímke Igor Matovič (OĽaNO) skladá poslanecký sľub

Poslanci zložia ústavou predpísaný sľub do rúk Danka. “Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života,” znie sľub, ktorý poslanci skladajú tak, že po jeho verejnom prečítaní položia pravú ruku na Ústavu SR, povedia “sľubujem” a podajú ruku predsedovi parlamentu. Odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou stráca poslanec mandát.

Na programe 20-bodovej schôdze bude aj voľba predsedu Národnej rady SR. Stať sa ním má šéf Sme rodina Boris Kollár, ktorý po svojom zvolení prevezme od Danka vedenie schôdze. Tá bude pokračovať voľbou podpredsedov snemovne. Strana Za ľudí navrhne Juraja Šeligu, OĽaNO Gábora Grendela.

Reklama
Na snímke Boris Kollár (Sme rodina) skladá poslanecký sľub

Predseda SaS Richard Sulík povedal, že by chcel za liberálov na pozíciu podpredsedu parlamentu navrhnúť Milana Laurenčíka. Smer-SD by mal navrhnúť Petra Pellegriniho. Ten je ešte premiérom, do parlamentu si sadne ako poslanec až po podaní demisie.

Ďalšia voľba sa bude týkať predsedov 19 parlamentných výborov. Štvorčlenná koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí obsadí 12 kresiel, opozičným stranám Smeru-SD a ĽSNS pripadlo spolu sedem predsedníckych pozícií.

Poslanci si na ustanovujúcej schôdzi utvoria aj poslanecké kluby. Najsilnejší, s počtom členov 53, bude mať OĽaNO, druhý najpočetnejší klub má opozičný Smer-SD (38 poslancov). Nasledujú Sme rodina (17), ĽSNS (17), SaS (13) a Za ľudí (12).

Dosluhujúcu vládu Petra Pellegriniho (Smer-SD) čaká v piatok demisia, ktorú premiér odovzdá prezidentke Zuzane Čaputovej. Nový kabinet pod vedením Igora Matoviča (OĽaNO) vymenuje hlava štátu v sobotu 21. marca. Novú vládu tvoria strany OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Štvorlístok si podelil miesta vo vláde tak, že OĽaNO obsadí osem postov, Sme rodina a SaS po tri, Za ľudí dve.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali