Andrej Danko: Ak by sa NATO nepribližovalo k hraniciam Ruska, nevznikali by žiadne napätia

Andrej Danko: Ak by sa NATO nepribližovalo k hraniciam Ruska, nevznikali by žiadne napätia

Bratislava 8. decembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Archív Andrej Danko)

 

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyjadril pripravenosť obnoviť spoluprácu so Slovenskom, ak o to bude mať krajina záujem. Otázne je, či bude mať súčasná slovenská vláda chuť obnoviť konštruktívne vzťahy s Ruskom. O svoj názor sa Sputniku podelil predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko

Andrej Danko
Na snímke predseda SNS Andrej Danko

JUDr. Andrej Danko vstúpil do vysokej politiky v roku 2010, kedy ho na návrh predsedu SNS Jána Slotu zvolili za podpredsedu strany. Potom, čo sa SNS nedostala do parlamentu sa stal predsedom tejto strany a v roku 2016 s ňou prekročil 5 percentnú hranicu a stal sa so stranou súčasťou vládnej koalície a zvolili ho na stoličku predsedu parlamentu. No, po posledných voľbách sa zopakoval scenár z roku 2012. Danko ohlásil odchod s politiky, ale nakoniec sa rozhodol, že sa pokúsi vrátiť stranu SNS opäť do parlamentu. Mnohým ľuďom i politikom prekážalo, že mal i má dobré vzťahy s naším východným partnerom Ruskom. Preto sme rozhovor zamerali na túto tému.

Reklama

 

Ste známy tým, že počas toho, ako ste šéfovali parlamentu, ste sa snažili rozvíjať a mali ste aj veľmi dobré vzťahy so špičkovými predstaviteľmi Ruska. Dosť Vás za to hanila opozícia a aj médiá hlavného prúdu. Prečo ste tak činili?

Reklama

Andrej Danko: Keď sa pozriete na západný svet, tak Merkelová bežne navštevovala Rusko a spolu postavili Nord Stream 2. Zdalo sa mi neúprimné to, že nás Nemci, Francúzi a Američania tlačili do sankcií voči Rusku a na druhej strane tam spolu budujú podniky. Chcel som Slovákom otvárať oči a chcel som, aby slovenské firmy a Slováci mali priame väzby v Ruskej federácii, čo sa mi opäť podarilo naštartovať a výsledkom je niekoľko slovenských obchodných spoločností v Ruskej federácii. Čas mi dáva za pravdu a som hrdý na to, že dnes môžem povedať, že mám vynikajúce vzťahy s predsedom ruského parlamentu Viačeslavom Volodinom, ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, alebo ministrom priemyslu Denisom Manturovom.

 

V poslednom čase sme svedkami toho, že nenávisť voči Rusku sa nielen u nás, ale v Európskej únii stupňuje. Myslíte si, že nás Rusko ohrozuje tak, ako to počujeme z pertraktovaných prebraných euronázorov aj z radov našich politikov?

Rusko si žije svoj život a ak by sa NATO nepribližovalo k jeho hraniciam, nevznikali by žiadne napätia. Je mi veľmi ľúto, ako zbytočne došlo k rozbitiu Ukrajiny a k eskalácii napätia na ukrajinsko-ruských hraniciach. Ukrajinci ešte stále nepochopili, že v Európe ich nikto nevíta s otvorenou náručou a že to budú mať ťažké, ak si opäť neobnovia dobré vzťahy s Ruskou federáciou. Aj my Slováci sme si mysleli, že nás na západe čakajú s otvorenou náručou. Výsledkom je však to, že všetko, čo sme za socializmu vybudovali – nemocnice, školy, alebo energetické podniky sa postupne likviduje a ničí. Nehovorím, že všetko bolo v minulosti dobré, ale tvrdím, že z toho, čo bolo dobré sme sa mali poučiť a mali sme budovať to, čo nám chýbalo. Žiaľ, ak vrámci EÚ nebudú Slováci, Česi, Poliaci a Maďari držať pokope, silný západný kapitál ich ovládne a zadĺži. Po energetických podnikoch kúpili naše banky a dnes bojujeme o svoju svojprávnosť.

 

Reklama

Ako sa dostalo na verejnosť, zohrali ste aj istú úlohu aj pri dovoze vakcíny SputnikV z Ruska. Nemrzí Vás skoro zbytočná snaha, kvôli konečnému výsledku?

Jediní, ktorí si zachovali svoj rozum, boli v rámci Európskej únie Maďari, ktorí použili Sputnik V pre svojich občanov. Slováci mali tú šancu. Všimnite si však, že tí politici, ktorí poškuľovali po Sputniku V – napríklad Kurz – mali problémy, vrátane českých politikov ako Hamáček. Dostali sa pod obrovský tlak. Ja som presvedčený, že je tu veľká vojna farma firiem. Je mi však ľúto, že to ide na úkor zdravia, a že politika zasahuje aj do liekov. Som presvedčený, že aj očkovanosť na Slovensku by bola vyššia, ak by tu Sputnik V zostal a mohli si ho naši občania vybrať. Na druhej stane je mi však ľúto, že očkovanie neprináša riešenie, že aj očkovaní prenášajú choroby a nádejam sa, že jediná cesta je ambulantná liečba, meranie protilátok a verím, že na koniec túto pliagu Covid spoločne porazíme bez ohľadu na to, či je liek zo Spojených štátov, alebo z Ruska.

 

No nielen u politikov sa formuje záporný postoj voči nášmu významnému obchodnému partnerovi, ale aj medzi samotnými občanmi. Čo si myslíte, prečo je to tak?

Propaganda, že všetko, čo je z Ruska je zlé, ma mrzí. Osobitne vnímam európske tlačové agentúry ako tendenčné. Uvediem príklad. Keď som bol v lete v Petrohrade, vydávali naše tlačové agentúry správy o takmer šialenom stave v oblasti Covidu a o boji s Covidom. Moja skúsenosť v Petrohrade bola iná. Uvádzal som, že ma milo prekvapil systém, poriadok a prístup k pacientom. Na druhej strane európske tlačové agentúry a média sú ako keby pod tlakom politiky, ktorá neustále vyvoláva konflikt. Som zástanca toho, aby si prezidenti Biden a Putin naozaj našli k sebe spoločnú cestu, pretože bez ich dohody nie je možné vyriešiť aj lokálne napätia, ako sú na Ukrajine, v Bielorusku, ale aj v Afganistane či Iráne. Som presvedčený, že tak ako to dokázali Gorbačov a Reagan, príde čas, že si za stôl sadnú spoločne americký i ruský prezident a svet uvidí, že jediná cesta vedie len cez dialóg a diskusiu a že sankcie, útoky a klamstvá k ničomu nevedú.

Reklama

 

Niektorí nevzdelanci najmä z radov mladých ľudí vychádzajúci z našich škôl si myslia, že nás oslobodila v druhej svetovej vojne americká armáda. Na formovaní negatívneho postoja sa podieľajú aj naše školy. Čo si myslíte, prečo vzniká takéto deformovanie mienky i dejín a zamlčovanie skutočnej pravdy? Je to v učiteľoch či rodičoch, ktorí sa snažia sfalšovať dejiny?

Nemyslím si, že naše učebnice klamú. Tak ďaleko sme sa nedostali, ale máte pravdu, že na západe si Nemci, Francúzi a aj Benelux prikrášľujú históriu. Ťažko sa im priznáva, ako sa niektorí pred druhou svetovou vojnou správali. My Slováci si dobre pamätáme mníchovskú zradu ako západné veľmoci rozhodli a ako si rozkrájali s fašistickým Nemeckom Československo. Som však veľmi rád a som hrdý na to, že Slováci nespochybňujú výsledky druhej svetovej vojny ani jej priebeh, ale pritom máte pravdu, že sa na Slovensku objavujú a šíria aj takéto šialené predstavy o tom, že nás nedajbože oslobodila americká armáda. Ako predseda NR SR som dbal na to, aby sme si dôstojne a riadne pripomínali všetky sviatky súvisiace s bojom proti nacizmu o to viac, že aj na Slovensku máme politické strany ako ĽSNS a Republika, ktoré si nedokážu ctiť výsledky druhej svetovej vojny a žiaľ, poškvrnili aj sympatie k symbolom, ktoré sú v slovenskej histórii spojené s bojom proti nacizmu obzvlášť počas rokov 1939-45. Verím, že tieto tendencie posilňovania klamstiev, ako aj inklinovania k prejavom fašizmu na Slovensku potlačíme. Zároveň som presvedčený, že do budúcna sa budú ľuďom čoraz viac otvárať oči, aká je skutočná pravda.

 

Čo si myslíte, čo treba urobiť, aby sa nielen naši politici, ale aj občania začali správať a vyjadrovať názory, ktoré by neboli jednostranne smerované, ale objektívne?

Treba si hovoriť pravdu, objektívne si vymieňať informácie a vysvetľovať aj Slovákom, že ak si zvolia aj fašistické strany, ktoré majú na povrchu národné a kresťanské témy, že to nie je cesta. Je mi ľúto, že na Slovensku máme dve takéto strany, ktorých ideológia je nezlučiteľná s modernou spoločnosťou. Som však presvedčený, že čas ukáže, kto aký je a že slovenská politická scéna sa vzoprie liberalizmu, ktorý prichádza zo Západu a ja osobne zdôrazňujem, že cesta nie je ani ľavicový a ani pravicový liberalizmus. Cesta pre Slovensko sú len národné, kresťanské a sociálne hodnoty!

 

Ako sa pozeráte na momentálne sústreďovanie armád krajín NATO pri ruských hraniciach? Naozaj nás Rusko ohrozuje? Nemôže to vyústiť v konflikt?

Pre Európsku úniu je NATO prekonaný formát. Aj na Slovensku sme odmietli zmluvu s USA, ktorá mala mať nadradený status nad záväzkami Slovenska v NATO. Tvrdím, že Gorbačov urobil obrovskú chybu počas odchodu sovietskych vojsk. Netrval na tom, aby z Európy odišli aj vojská USA. Ubližuje to aj vzťahu EÚ s USA. EÚ by mala mať vlastnú obrannú spoluprácu armád. EÚ nemôže byť slaboch, ktorý sa spolieha na pomoc USA. EÚ musí mať dobré vzťahy s Ruskom aj s USA. Len vtedy prežije, keď bude mať sama zabezpečenú silnú ochranu, keď sa dokáže sama brániť proti migrantom, keď bude mať jednotný prístup v boji s Covidom a keď sa liberáli v Bruseli konečne preberú a nebudú riešiť blbosti ako problémy LGBTi, alebo unifikáciu elektrických zástrčiek či podobné hlúposti.

 

Reklama

Ešte dobre, že sa u nás neodstraňujú sochy takým spôsobom ako v Prahe 6. (Maršál Konev) Možno aj preto sa prezident Putin vyjadril, že Rusko je ochotné vrátiť sa k spolupráci so Slovenskom. Myslíte si, že to zmení pohľad Slovákov Ruskú federáciu?

Počas štyroch rokov od 2016 do 2020 som obnovil vzťahy na rôznych úrovniach RF a SR. Kritizovali ma za to aj moji koaliční partneri zo SMER-u na čele s ministrom zahraničných vecí. Svoje som si vytrpel, keď som vystúpil v Ruskej Dume. Bola to pre mňa česť. Za moju prácu som dostal ocenenie čestného doktorátu MGI (Moskovský štátny inštitút). Nesmierne si tieto ocenenia vážim. Mal som tú česť byť s vtedajším prezidentom Kazachstanu Nazarbajevom hosťom vojenskej prehliadky. Robil som všetko preto, aby sme mali dobré vzťahy aj v oblasti, ktoré nás historicky spájajú. Niekoľko krát som u nás organizoval šachový turnaj, na ktorý prišiel pán Karpov. Mali sme na návšteve aj pána Tretiaka. Som neskutočne rád, že sa nám podarilo vybudovať si dobrý vzťah aj s pánom ministrom Lavrovom.

To, čo povedal prezident Putin, je jasný odkaz pre tých, ktorí dnes na Slovensku vládnu. Naša liberálna kaviareň po vzore Česka vyhostila troch pracovníkov veľvyslanectva. Dnes si uvedomuje Korčok a aj naša vláda, že potrebujú spoluprácu s RF. V lete bol náš minister priemyslu a minister zahraničných vecí na návšteve v Petrohrade a nikto sa s nimi nestretol. Preto si uvedomili silu Ruska. Prezident Putin vyriekol aj ďalší odkaz všetkým, ktorí inklinujú k prejavom nacizmu, alebo k politike, ktorá inklinuje k nacizmu. To je jasný odkaz, že Slováci nemôžu voliť Uhríka a Kotlebu. Ja som presvedčený, že Slovensko pochopí, že Rusko je nielen ekonomický a strategický partner, ale Rusko pod vedením prezidenta Putina je aj garancia stability regiónu. Pomáhal som tomu, aby sa Rusko vrátilo do rady Európy. Som hrdý na to, že vzťahy ruskej dumy a slovenského parlamentu boli na vysokej úrovni. Aj preto som sa potešil, že predsedom zostal pán Volodin. Pozdravujem aj formou tohto rozhovoru všetkých priateľov v Ruskej federácii a ubezpečujem ich, že som sa ako predseda SNS a ako politik nevzdal tej myšlienky, aby sme pokračovali v našej spolupráci a som rád, že sa postupne aj Slovákom otvárajú oči.

Ďakujem za rozhovor.

Pavel Jacz

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali