Americký komentátor: Technológie rozpoznávania tvárí by mohli zotročiť ľudstvo ako nikdy predtým

Americký komentátor: Technológie rozpoznávania tvárí by mohli zotročiť ľudstvo ako nikdy predtým

Washington 13. septembra 2019 (HSP/RT/Foto:SITA/AP-Sebastian Scheiner)

 

Internetoví giganti a najväčšie sociálne siete prezentujú rozpoznanie tvárí ako najnovší nástroj na zvýšenie pohodlia nakupujúcich, no prináša so sebou mnohé nejasnosti a obavy v súvislosti s ochranou súkromia a bezpečnosťou na internete. Naozaj si bude Silicon Valley žiadať povolenie používať vašu tvár? Pýta sa vo svojom komentári pre RT americký novinár a spisovateľ Robert Bridge, bývalý šéfredaktor novín The Moscow News.

Ilustračné foto

Ľudstvo sa už dlho obáva, že nejaká totalita, ako to jasne opisujú vizionárski spisovatelia George Orwell (1984), Aldous Huxley (Brave New World) či Jevgenij Zamjatin (We) nakoniec dosiahne jeho zotročenie prostredníctvom technologickej dystopie.

Reklama

Najviac sa obávame technológie, prirodzene neutrálnej sily, pričom hlboká nedôvera tkvie v tom, že istí jednotlivci za oponou, by mohli podľahnúť pokušeniu využiť svoju politickú silu na vedľajšie motívy, a rozdrviť tak ľudské slobody, píše v článku Robert Bridge.

Uvažujme napríklad o tom, ako futuristi varovali pred dňom, keď sa ľudia dobrovoľne, z potešenia, rozhodnú pre mikročipy, aby mohli efektívnejšie získať prístup k takmer všetkému (k “matrixu” ako píše Bridge) len magickým mávnutím ruky. Táto kedysi nepredstaviteľná kapitola už uzrela svetlo sveta a existuje v praxi. Podľa niektorých apokalyptických kritikov bola táto “podkožná technológia” považovaná za “konečnú” čo sa týka osobných slobôd. Pokiaľ by sa ľudia nepodrobili čipovaniu, zástancovia takýchto technológii tvrdia, že by im bolo zabránené v uskutočňovaní dôležitých spoločenských aktivít vrátane nakupovania, bankovníctva alebo používania internetu. V skutočnosti ale ide o trest smrti.

Reklama

Dnes však radikálne napredujeme v oblasti technológie rozpoznávania tvárí a zdá sa, že vizionármi sľubované čipovanie spĺňa svoj cieľ.

V nedávnom článku Market Watch sa píše o novom druhu spotrebiteľa. Tzv. bezdotykový princíp posúva progres na nový princíp bez trecích plôch (frictionless), v ktorom sa “ťažkopádne doplnky, ako sú peňaženky, zastarané hotovostné a kreditné karty” nahradené platobnou schémou známou ako „biometrická mobilná peňaženka”.

Robert Bridge uvádza, že už názov technológie je veľmi zavádzajúci, keďže systém využíva jednotlivé charakteristické telesné vlastnosti jednotlivca, tvár, odtlačky prstov a snímku sietnice. Inými slovami, úplná kontrola tváre.

V uvedenom článku je podľa neho nahromadená samá chvála na túto technológiu. Zakrátko sa už kupujúci nebudú musieť hrabať vo svojich kabelkách, aby našli kreditné karty. Stačí sa len prázdne zahľadieť do „zariadenia na rozpoznávanie tváre v obchode“ a je to. Okrem tohto malého pohodlia, ktoré poskytuje spotrebiteľovi, má systém podľa autorov aj “dodatočnú výhodu“ spočívajúcu v tom, že ľudia míňajú viac peňazí, pretože transakcia “bez trenia“ spôsobuje ilúziu že veď fyzicky nemíňa žiadne peniaze potenciálne nebezpečnú pri zvažovaní zadĺženia spotrebiteľa.

Stále tu je však niečo, čo narúša skvelý pocit. Možno to súvisí so záverom článku, v ktorom sa uvádza, že zavedenie rozpoznávania tváre odstráni „poslednú fyzickú bariéru medzi našimi telami a firmou “Korporáciou Amerika“. Bridge píše, že po prečítaní tohto riadku cítil nutkanie dať si veľmi horúcu sprchu.

Reklama

“A v tom istom článku sa autor premohol k citátu Arama Sinnreicha, docenta komunikačných štúdií na Americkej univerzite: “Každá technológia uplatňovaná v reálnom svete je komerčne využívaná,” ​​uviedol vecne Sinnreich. “Je to vlastne neoliberálne ovládnutie ľudského tela,” dodáva Robert Bridge.

Otázka podľa neho znie, kto bude mať z tejto takzvanej „technologickej nevyhnutnosti“ úžitok a za akým účelom je zavádzaná? Jedinými skutočnými výhodami, ktoré vidí pri rozpoznávaní tváre, prinajmenšom z hľadiska spotrebiteľov, je to, že ľudia sa už nemusia báť o stratu či krádež peňaženky alebo o stratu asi 30 sekúnd pri použití svojej kreditnej karty.

Vyvažujú však tieto malé výhody napríklad obrovské obavy z možného ukradnutia identity? Aj keď je relatívne ľahké zablokovať odcudzenú kreditnú kartu, ako presne bude môcť spotrebiteľ zablokovať rysy svojej tváre?

Čo navyše, ak moje osobné názory sú v rozpore s názormi „neoliberálov“, ktorí, ako nadpis článku otvorene pripúšťa, budú vlastniť rysy tváre všetkých? Budú mať vládcovia Silicon Valley prístup k môjmu smartfónu? Kto ich zastaví?

Ak chcete získať predstavu, kam by mohla smerovať budúcnosť rozpoznávania tváre, je potrebné pozrieť sa do Číny, ktorá v súčasnosti pripravuje svoj takzvaný „systém sociálnych kreditov“. Ide o fúziu medzi zbieraním údajov a princípom “veľkého brata“. Čína bude posudzovať svojich občanov cez najrozmanitejšie kritéria od ich financií, ich správania na sociálnych médiách až po knihy, ktoré čítajú.

Reklama

Zhoršenie takéhoto štátneho kreditu by malo mať tvrdé následky, napríklad odmietnutie možnosti kúpiť si letenky alebo získať určitú prácu. Rozpoznanie tváre nebude hrať malú úlohu pri vývoji tejto komplexnej štruktúry, ktorá sa spolieha na približne 200 miliónov sledovacích kamier, a priznajme si to, ak Číňania nájdu spôsob, ako elektronicky monitorovať svojich 1,3 miliardy ľudí, potom to môže nasledovať ktokoľvek.

Koniec koncov, rovnaká technológia, ktorá identifikuje konkrétnu tvár v dave, umožňuje používateľom iPhonov od spoločnosti Apple prístup k „Face ID“ na odomknutie ich telefónov.

Západný svet postupne doháňa čínsku úroveň hromadného sledovania. Z desiatich najväčších miest na svete s najvyšším počtom kamier je osem v Číne. Spojené štáty a Veľká Británia sa umiestnili na šiestom mieste, v rebríčku sa objavil napríklad Londýn či Atlanta.

Dnes sa nové aplikácie rozpoznávania tváre exponenciálne rozširujú. Počítače sú teraz schopné zmerať emocionálny stav motoristov iba prostredníctvom prístupu k ich tváram. Dostanú vodiči “pokutu za agresivitu” ešte predtým, ako dôjde k nehode? Je to druh kontrolovaného sveta. Chceme v takomto svete, kde všade, kam ideme, sledujú naše identity a emocionálne stavy, žiť? Bez ohľadu na to, aké to v budúcnosti môže byť, jedna vec je istá, že spoločnosti v oblasti IT nemajú v úmysle usporiadať referendum s cieľom zistiť, aký majú ich používatelia názor v súvislosti s touto technológiou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali