Špeciálna prokuratúra informovala o nových skutočnostiach v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej: Nezaťahujte nás do politických aktivít

Špeciálna prokuratúra informovala o nových skutočnostiach v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej: Nezaťahujte nás do politických aktivít

Bratislava 19. augusta 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/SITA/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Úrad špeciálnej prokuratúry SR zvolal na pondelok 19. augusta tlačovú konferenciu ku priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z februára minulého roka

Na snímke portrét Jána Kuciaka

Tlačová konferencia špeciálnej prokuratúry začala v pondelok 19. augusta o 11:00.

Reklama

Dozorujúci prokurátor uviedol, že obžaloba voči obvineným by mala byť vznesená na jeseň tohto roku, skôr ako sa obvineným skončí lehota väzby, ktorá má podľa prokurátora uplynúť 27. novembra 2019. Kauzou sa bude zaoberať Špecializovaný trestný súd.

V prípade obvinených ide podľa vyjadrení prokurátora o dôvodné podozrenie v súvislosti so štyrmi dokonanými vraždami a v súvislosti s prípravou najmenej troch vrážd.

Reklama

 

Zaistený telefón s Threemou je jednoznačne telefónom Mariana K,

Prokurátori disponujú dôkazmi o tom, že mobil odovzdaný Petrom Tóthom patril Marianovi K. Komunikácia, ktorej záloha bola v telefóne, nie je jediným dôkazom voči obvinenému. Povedali to na tlačovej konferencii.

„Je tam súhrn dôkazov, ktoré ten telefón jednoznačne identifikujú ako telefón Mariana K.,“ odpovedal prokurátor ÚŠP na otázku TASR, či disponujú aj inými poznatkami ako tvrdeniami Petra Tótha v oblasti vlastníctva mobilu. V tom sa mala nachádzať vyexportovaná záloha komunikácie prostredníctvom aplikácie Threema. V nej mal Marian K. komunikovať s obvinenou Alenou Zs.

Autenticitu komunikácie opakovane spochybňuje obhajca Mariana K. Marek Para. Na margo jeho pochybností a výčitky, že mu nebola dostatočne sprístupnená, reagoval prokurátor ÚŠP s tým, že obhajca môže v prospech klienta povedať čokoľvek. „Môže aj klamať, môže si vymýšľať, môže hovoriť čokoľvek,“ uviedol. Celú kópiu telefónu v takom stave, v akom bol zaistený, dostal obhajca v máji tohto roku.

Reklama

Komunikácia bola rozšifrovaná v júli a podľa prokurátora majú minimálne časť rozšifrovanej komunikácie k dispozícii všetci obvinení aj ich obhajcovia.

V reakcii na otázku TASR, či je komunikácia jediným dôkazom voči Marianovi K. z objednávky Kuciakovej vraždy, prokurátor ÚŠP pripomenul, že ho obvinili mesiace pred jej rozšifrovaním.

Súčasťou zálohy v telefóne bola aj komunikácia so Štefanom A. Podľa obžaloby prokurátora Jána Šantu mal s Marianom K. sfalšovať zmenky TV Markíza a komunikácia to má dokazovať. Proces s týmito zmenkami pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v septembri.

Peter Tóth odovzdal okrem mobilného telefónu a auta viacero vecí patriacich Marianovi K. Stalo sa tak po zadržaní Aleny Zs., ktorá je v prípade tiež obvinená. V prípade vystupoval najprv ako utajený svedok, momentálne sa zdržuje podľa vlastných slov v zahraničí.

 

Reklama

Viac ako 10 trestných činov

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vzniklo viac ako desať trestných vecí. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry odhaduje, že ich je už približne 20. Nevylučuje, že ich môže byť ešte viac. Na tlačovej konferencii v Pezinku spomenul napríklad lustráciu a sledovanie novinárov či pravdepodobné veci súvisiace s protiprávnou činnosťou niektorých predstaviteľov štátnych orgánov.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry odmieta spochybňovanie vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj prípravy vraždy prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku i advokáta Daniela Lipšica.

Spochybňovanie zo strany niektorých médií a politikov považuje za neodôvodnené a vyvolávajúce otázku, komu a načo má poslúžiť. Orgány činné v trestnom konaní majú pri vyšetrovaní podľa jeho slov vynakladať mimoriadne úsilie. Prokurátori tiež povedali, že nechcú byť zaťahovaní do politických hier a prípad riešia bez ohľadu na dopady na konkrétnych politikov.

“Zdôrazňujeme, že v prípade vyšetrovania spomenutých úkladných vrážd nejde zo strany orgánov činných v trestnom konaní o žiadne politikárčenie, žiadne vyhľadávanie kompromitujúcich materiálov voči niektorým politickým stranám a ich predstaviteľom, prípadne voči podnikateľom alebo podobne. Ohradzujeme sa voči snahám o zavlečenie takýchto úvah do toho konania a  voči spájaniu vyšetrovateľov a prokurátorov s niektorými politickými subjektami. Je to nemiestne,” povedal prokurátor.

 

ÚŠP považuje Mariana K. za jedného z podozrivých v objednávke vrážd prokurátorov 

Úrad špeciálnej prokuratúry nemá presvedčivé dôkazy o tom, že si Marian K. objednal vraždy prokurátorov a advokáta. Podľa prokurátorov ide o otvorenú otázku.

Na otázku, aký bol motív na objednávku vraždy prokurátora Maroša Žilinku, uviedli prokurátori ÚŠP, že riešil veci, „ktoré sú priamo spojené s osobou Mariana K.“. V otázke pripravovanej vraždy Petra Šufliarskeho nechcel prokurátor motív komentovať, keďže ich podľa neho mohlo byť viacero, rovnako ako pri Lipšicovi. „Viete, aké tam boli vzťahy aj v minulosti,“ dodal však k nemu prokurátor.

„Zatiaľ nemáme také dôkazy, ktoré by nás jednoznačne presvedčili o tom, že tento človek si tie vraždy skutočne objednal,“ odpovedal prokurátor ÚŠP na otázku, či je za objednávateľa vraždy prokurátorov a Lipšica považovaný Marian K.

Reklama

Prokurátor ÚŠP reagoval aj na údajné spochybňovanie vyšetrovacieho tímu na Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR, ktorý tieto pripravované vraždy vyšetroval. „Vyšetrovatelia tohto úradu profesionálnym spôsobom zabezpečili všetky dôkazy, ktoré súviseli s prípravou vrážd,“ uviedol prokurátor. Dodal, že výpoveď Zoltána A. nie je jediným dôkazom. „Je tam výpoveď aj ďalšej osoby a rad nepriamych dôkazov, súvisiacich najmä s elektronickými dôkazmi, ktoré vyšetrovateľovi dali dôvod na vznesenie obvinenia voči týmto osobám,“ doplnil.

K vražde Šufliarskeho podľa prokurátorov nedošlo iba preto, lebo boli Alena Zs. a spol. zadržaní v septembri 2018.

Z prípravy vrážd prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho a advokáta Lipšica sú obvinení Alena Zs., Zoltán A., Tomáš Sz. a Miroslav M.

 

Neočakáva sa ďalšie obvinenie, tvrdia kompetentní

Reklama

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, z ktorej objednávky je Marian K. obvinený, neočakávajú, že padnú ďalšie obvinenia. Avizovali, že podnikateľa by chceli v prípade obžalovať naraz spolu s Alenou Zs., Miroslavom M., Tomášom Sz. a Zoltánom A. Prokurátori dodali, že stále sú určité pochybnosti o tom, kto strieľal pri vražde vo Veľkej Mači.

Zbraň, ktorou zastrelili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, zatiaľ orgány činné v trestnom konaní nenašli, zaistili len jej hlaveň. Podľa slov prokurátora ÚŠP však vedia, kto ju zabezpečil a kto ju upravil.

 

Prokurátori získali vážne poznatky o trestných činoch predstaviteľov štátnych orgánov

Na tlačovej konferencii prokurátori ÚŠP odmietli komentovať či potvrdiť pravosť komunikácie z mobilného telefónu Mariana Kočnera, ktorú zverejňujú médiá. Uviedli, že polícia komunikáciu analyzuje, pričom komunikácia, ktorú majú k dispozícii obsahuje desiatky tisíc správ a obsahuje údajne také informácie, ktoré viedli k začiatku viacerých samostatných konaní v súvislosti s protiprávnym konaním predstaviteľov justície iní predstavitelia štátu.

Reklama

“Sú tam veľmi dôležité a významné mená, ktoré komunikovali s Mariánom Kočnerom,“ uviedol prokurátor. V niektorých prípadoch polícia už vedie trestné stíhanie. 

“Odporúčam ľuďom, ktorí komunikovali s Kočnerom, aby prišli svoju komunikáciu a konanie vysvetliť ešte v tomto štádiu vyšetrovania,“ dodal. Žiadne konkrétne osoby ale prokurátor nemenoval a uviedol, že zatiaľ žiadne osoby neboli vypočuté.

 

Informácie by mali byť dostupné len osobám, ktorých sa to bezprostredne dotýka

“V najbližšom období sa budú stupňovať snahy na našu diskreditáciu a snahy o ovplyvňovanie vyšetrovania,“ uviedol prokurátor a uviedol, že okrem novinárov lustrovali aj ich kolegov prokurátorov. Konkrétne mená ale neuviedol.

Telefón Mariana K. získali orgány činné v trestnom konaní od bývalého príslušníka SIS Petra Tótha, ktorý v prípade vystupuje ako svedok. „Je tam súhrn dôkazov, ktoré ten telefón jednoznačne identifikujú ako telefón Mariana K.,” uviedol dozorový prokurátor.

K zverejneniu zaistených dôkazov denníkmi N, SME a Aktuality.sk prokurátor povedal: “Ja som to už povedal. Prípravné konanie je neverejné. Informácie by mali byť dostupné len osobám, ktorých sa to bezprostredne dotýka – obvinení, ich obhajcovia, poškodení, ich zástupcovia, samozrejme orgány činné v trestnom konaní. V zásade nikto by v priebehu prípravného konania nemal vedieť, aké dôkazy boli zabezpečené a aké sú vo vyšetrovacom spise. Ak sa niekto rozhodol, či už v dobrom úmysle, vo všeobecnom záujme, alebo akokoľvek to nazvete, zverejňovať tieto informácie, môžeme to jedine zobrať na vedomie.”

Reklama

 

Kritika médií pri informovaní o Bödörovi

Prokurátor vzniesol kritiku aj voči médiám, ktoré zverejňovali nepravdivé informácie v súvislosti s pokynom zadržať nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, ktoré odsúhlasil prokurátor ÚŠP ako aj s komentármi médií ku zadržaniu mobilného telefón českej novinárky Pavly Holzovej v lete minulého roka.

Dôvodom zrušenia príkazu na zadržanie nitrianskeho podnikateľa na jeseň minulého roku bolo podľa prokurátorov to, že dostali informáciu, že Norbert B. má informácie o úkonoch a mal čas sa na ne pripraviť. Úniky informácií boli podľa prokurátorov aj dôvodom, prečo sa v januári tohto roku zúžil počet príslušníkov vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberá vraždou Kuciaka.

V súvislosti s Norbertom B. prokurátor médiám odkázal: “Zverejnili ste viacero zavádzajúcich, alebo nepresných informácii, a preto na ne musíme reagovať. Je pravdou, že po prerokovaní vecí som ja osobne dňa 29. novembra udelil súhlas so zadržaním tejto osoby ako aj s ďalšími úkonmi, ktoré v tom čase podľa môjho názoru a vedomostí existoval zákonný dôvod.”

“Súhlas som udelil ja, pretože kolega sa nachádzal na pracovnom stretnutí, práve na ktorom sa dozvedel dôveryhodnú informáciu, ktorá zásadným spôsobom ovplyvnila našu ďalšiu činnosť a to skutočnosť, že Norbert B. má informáciu o plánovaných úkonoch a primeraným spôsobom sa pripravil. Po návrate kolegu na pracovisko ma o tomto upovedomil a súčasne ako vedúci prokurátor rozhodol o dočasnom nevykonaní plánovaných úkonov a to až do prerokovania veci so zástupcami NAKA.” Dodal, že o tom upovedomil aj šéfa protizločineckej jednotky NAKA v Nitre a požiadal ho, aby vec ďalší deň prerokovali na Úrade špeciálnej prokuratúry.

“Pokiaľ ide o vami publikované informácie, plne rešpektujem vecnú kritiku, avšak spôsob, akým niektoré médiá pred zhruba 10 dňami prezentovali uvedenú udalosť nemôžem hodnotiť inak ako škandalizáciu prokuratúry a mojej osoby,” uviedol na adresu novinárov.

Reklama

Dvojica prokurátorov ÚŠP taktiež vyzdvihla činnosť Úradu inšpekčnej služby MV SR, ktorý bol najprv médiami taktiež kritizovaný za to, že jeho vyšetrovatelia dostali časť vyšetrovacieho spisu o príprave vrážd dvoch prokurátorov a advokáta.

 

Novinárka Fučíková

Prokurátor sa vyjadril aj k Andruskóvi, ktorý tvrdil, že novinárka Leona Kočkovičová Fučíková bola podľa jeho informácií zavraždená. Uvedená verzia sa podľa prokuratúry nepotvrdila, ale nemá to znamenať, že Andruskó je nedôveryhodný svedok.

Dôležité posuny

Z dvojnásobnej úkladnej vraždy boli už minulý rok obvinené štyri osoby – Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. “Objednávateľ je osoba s iniciálkami A. Zs., strelec osoba s iniciálkami T. Sz., vodič alebo teda pomocník osoba s iniciálkami M. M. a sprostredkovateľ osoba s iniciálkami Z. A.,” uviedla prokuratúra v októbri 2018 (viac v článku).

V marci 2019 následne z objednávky obvinili aj podnikateľa Mariana K.

Reklama

Pred dvoma týždňami advokát rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic, ktorého prepis komunikácie s obvinenou Alenou Zs. bol zverejnený na internete, uviedol, že vyšetrovanie sa podľa jeho informácii “chýli ku koncu”.

Podľa neho vo vyšetrovaní kauzy nastali “dôležité posuny”, o ktorých chce informovať aj prokuratúra. Podľa Lipšica sa “prípad chýli ku koncu”. “Pevne verím, že to je vec naozaj pár mesiacov, kedy skončí vyšetrovanie a celá kauza sa prenesie na Špecializovaný trestný súd (viac v článku).

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali